Sandra over emigreren naar Noorwegen

emigreren
Sandra emigreerde met haar vriend en katten naar Noorwegen. De vooruitzichten in Nederland zagen er niet zo mooi meer uit, zij en haar man wilden gaan emigreren. Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je voor een succesverhaal en niet zoals de bekende ‘ik vertrek’ verhalen die je wel eens op televisie ziet waarop men de taal maar niet beheerst of geen werk kan vinden in het land van bestemming. Sandra vertelt hoe ze zich op deze grote emigratie hebben voorbereid en hoe dit tot nu toe bevalt. Een heel mooi en bijzonder verhaal, vandaar dat ik het leuk vind om dit op Kellycaresse.nl te delen.

CIMG3576
Een taalcursus als voorbereiding op emigratie 
Sandra: Begin 2014 kwam het onderwerp emigreren naar Noorwegen steeds vaker ter sprake thuis, wij vinden dat de vooruitzichten in Nederland niet geweldig meer zijn en besluiten dat we in een ander land willen gaan wonen, Noorwegen om precies te zijn.
Om ons goed voor te bereiden hebben wij als eerst een taalcursus gedaan via Studieplan zodat we met wat kennis van de taal die kant op konden gaan. Langzaamaan hebben we onze plannen steeds meer met familie besproken en ook zij stonden achter de keuze die wij wilden gaan maken.
Netwerken en low-budget voorbereidingen
De zomervakantie van 2014 stond dan ook in het teken van “netwerken”, om het zo low budget mogelijk te houden, zijn we met een tent 2 weken gaan kamperen in de regio waar wij graag zouden willen wonen, dat het die 2 weken non-stop heeft geregend vergeten we maar even.
Wij hebben bewust voor het zuiden van Noorwegen gekozen, het klimaat ligt vrijwel gelijk aan dat in Nederland en ook het licht/donker verhaal  vonden wij heel belangrijk. Hoger in Noorwegen heb je namelijk een aantal maanden geen daglicht, dat idee leek ons niets dus daar hebben we goed op gelet. Ook wilden
we graag vlakbij een luchthaven of haven wonen zodat we onverwachts altijd naar Nederland kunnen gaan, mocht dit nodig zijn.
In deze 2 weken vakantie hebben we ons voornamelijk gericht op het zoeken van werk voor mijn vriend. Hij was in Nederland touringcar-chauffeur maar helaas werkloos geraakt, we zijn dus in Noorwegen allerlei busbedrijven langs gegaan om te solliciteren. Wij werden positief ontvangen maar kregen wel het advies mee om nog beter de taal machtig te worden.
ons huis
Het verlossende telefoontje!
Met één bedrijf mocht hij in december contact opnemen, en misschien dat ze dan wat zouden kunnen betekenen voor ons. Tot aan december hebben we hard ons best gedaan om Noors te leren en toen brak de dag aan van het verlossende telefoontje!
Ze waren nog steeds erg enthousiast en vroegen of het zou lukken om de week erna langs te komen voor het echte sollicitatiegesprek, we waren natuurlijk
helemaal door het dolle heen. Via een emigratieforum hebben we een oproepje gedaan of er misschien iemand was waar we zouden kunnen overnachten die paar dagen, en er werd gelijk gereageerd dat we bij een Nederlands gezin hartstikke welkom waren in ruil voor een tas met echte Hollandse boodschappen.
Het sollicitatiegesprek verliep super goed en ze lieten wel al doorschemeren dat het goed zat, maar gezien de kerst die voor de deur stond, het evenement van het jaar hier, zouden ze begin januari contact met ons opnemen over de verdere sollicitatieprocedure. De eerste week van januari kwam daar het verlossende telefoontje, per 2 februari kon hij beginnen, Wow dat ging in een keer heel erg snel.
We zijn toen weer een paar dagen naar Noorwegen geweest om te kijken voor een huis, gezien er heel veel particuliere verhuur is, was een tijdelijk appartement gelukkig snel gevonden. Het laatste weekend vertrokken we met een auto vol spullen samen naar Noorwegen, we hebben bewust de keuze gemaakt ons huurhuis in Nederland nog even aan te houden, je weet maar nooit. Het enige wat ik heel moeilijk vond was dat we de katten nog even in het huis hebben achtergelaten, mijn ouders woonde om de hoek dus die konden ze verzorgen. Dit deden we om in alle rust eerst een fijn plekje voor de katten in Noorwegen te creëren, het was de bedoeling dat we de eerste week van maart de hele grote verhuizing zouden doen, en dan konden ze mee.
Geen dag spijt van de emigratie, maar er zijn wel wat nadelen
Even een klein sprongetje in de tijd, inmiddels is het december hebben we nog geen dag spijt gehad van onze keuze en ook de poezen hebben de tijd van hun leven hier en zijn erg opgebloeid. Afgelopen september zijn we verhuisd naar een mooie ruime vrijstaande woning, met veel grond om ons heen. We genieten elke dag van de rust, en de ruimte en de natuur. Mijn vriend heeft inmiddels een vast contract en ik ben recent begonnen als oproepkracht in een restaurant van een hotel.
Nu hoor ik je denken zijn er dan echt geen nadelen? Jawel hoor 😉
Alles is hier verschrikkelijk duur, je verdient natuurlijk wel meer maar toch, de eerste keer na het boodschappen doen kwam ik met tranen in de ogen thuis, en nog regelmatig moet ik even slikken bij de kassa. Ik mis het gewoon even een Action of Kruidvat binnenlopen om wat goedkope onzin spullen te kopen.
En natuurlijk mis ik mijn ouders, maar gelukkig is er Skype en lijkt het bijna wel alsof we meer contact hebben als toen we om de hoek woonde bij elkaar. Ook zijn ze al een aantal keer hier geweest en onlangs zijn wij een paar dagen in Nederland geweest waar we reuze fijne dagen hadden, maar stiekem had ik weer heimwee naar mijn plekje in Noorwegen. Ook de gezondheidszorg valt mij hier wat tegen, ik heb diverse chronische ziekten maar loop tegen veel onbegrip aan, en tegen lange wachttijden, alleen al voor de reumatoloog wacht ik momenteel 9 maanden. Dat zou in Nederland niet zomaar gebeuren.
Afgelopen december genoten we van onze eerste Noorse kerst, compleet met een zelfgehakte boom uit eigen tuin, en een elandsbout ipv. gourmetten.
Mijn tips voor wie ook wil emigreren, just do it! Ik hoop dat mijn positieve ervaring daar dan wat aan kan bijdragen.
Het belangrijkste advies wat ik daarin kan meegeven is : Bereid je goed voor, leer de taal, zorg voor een baan dan komt de rest vanzelf. Laat je vooral niet tegenhouden door wat anderen zeggen, volg je hart!
Liefs Sanda.
Kelly: Dankjewel Sandra voor het delen van je mooie verhaal, wat lijkt Noorwegen me een prachtig land. Ik ben er nog nooit geweest maar ik heb er veel goede verhalen over gehoord. Fijn dat de emigratie jullie zo goed bevalt! Ik ben benieuwd of er bezoekers zijn die de wens hebben om te emigreren of zelf gemigreerd zijn, laat je reactie op Sandra’s verhaal achter bij de comments.
Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

44 reacties

 • saskia
  5 maart 2016

  Noorwegen is een heel mooi land. Wat gaaf dat jullie de stap ook echt hebben genomen. Toen ik jonger was zijn mijn ouders er ook heel serieus mee bezig geweest maar hebben ze het uiteindelijk niet doorgezet omdat ik niet mee wilde 🙂
  saskia onlangs geplaatst…Boys will be boys (echte jongensdingen)My Profile

 • MamaOnderneemt
  5 maart 2016

  Wow wat een lef Sandra. Mij vriend en ik dromen er ook van om te emigreren, maar ik denk dat het bij ons bij dromen blijft. Wat mij/ons tegenhoudt? Mijn kinderen zijn hier gesetteld, gaan hier naar school en hebben hier hun vriendjes en vriendinnetjes. Ik zou het heel moeilijk vinden om ze dat te moeten ontnemen. Familie natuurlijk en ik denk dat je ook een flinke financiële buffer moet hebben. Ik bewonder mensen die wel die stap durven te zetten.
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Zeven in één klap!My Profile

 • Charlotte
  5 maart 2016

  Poeh wat een stap zeg! Ik zou het niet kunnen… Fijn dat het jullie goed bevalt!
  Charlotte onlangs geplaatst…Als je op kraamvisite gaat dan hoor je de baby vast te houden…My Profile

 • Dorien
  5 maart 2016

  Wat gaaf dat jullie je droom zo achterna gegaan zijn en leuk dat jij jouw verhaal hier deelt. Knap en inspirerend, ik zou het je niet na doen!
  Dorien onlangs geplaatst…ZO DRAAG JIJ JOUW SNEAKERS DEZE WINTER | OUTFIT INSPIRATIEMy Profile

 • Femke
  5 maart 2016

  Ik vind het super tof als iemand zo zijn hart durft te volgen en het gaat doen!
  Femke onlangs geplaatst…Best gelezen artikelen februariMy Profile

 • Alicia
  5 maart 2016

  Leuk om zo’n verhaal te lezen! Ik ben zelf vanuit Zwitserland naar Nederland verhuisd. Mijn ervaring is ook dat de taal de belangrijkste basis is om je ergens snel thuis te voelen en natuurlijk om een baan te vinden. Ik vind het heerlijk om ergens anders te wonen dan in je thuisland, je krijgt toch een andere kijk op dingen.
  Alicia onlangs geplaatst…My top baby travel itemsMy Profile

 • Leonie
  5 maart 2016

  Wauw, wat mooi om zo je droom uit te voeren zeg! Noorwegen lijkt me prachtig, ik zou er zeker eens op vakantie gaan.
  Emigreren zit niet in mij.. Denk ik… Familie en mama’s kindje hier, haha.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Inhoud van de Blije DoosMy Profile

 • Leonie van Mil
  5 maart 2016

  Heel mooi om zo je hart te volgen. Noorwegen lijkt mij geweldig. Afgelopen april/mei zijn wij op vakantie naar IJsland geweest. Mijn vriend heeft daar een projectpartner zitten en fantaseerden we over het idee als hij daar een baan aangeboden zou krijgen. Sindsdien denk ik daar regelmatig aan terug. Hoe zou het zijn om daar te wonen? Koud, maar wel fantastisch. Dus wie weet gebeurt het in de toekomst wel 😉
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Waarom ik ben gaan bloggenMy Profile

 • Merel
  5 maart 2016

  Wat een tof verhaal zeg, ik wil zelf ooit emigreren naar Canada, ik heb daar wat familie wonen en vind het zo’n mooi land, maar ik vind de stap wagen wel heel spannend.

 • Tineke
  5 maart 2016

  Een heel bijzonder verhaal! Het lijkt me een heel avontuur, maar dan ga ik toch liever wat vaker op reis. Emigreren is niet aan mij besteed, ik ben veel te gehecht aan mijn familie, vrienden en Nederland!
  Liefs
  Tineke onlangs geplaatst…Aankopen van Hema, Xenos en KruidvatMy Profile

 • Lotte
  5 maart 2016

  Stoer dat je de stap hebt gewaagd Sandra, wat fijn dat het ook zo goed bevalt. Veel geluk gewenst

 • demallemolenmoeder
  5 maart 2016

  Wat een stap! Respect dat je, je hart hebt gevolgd. Mij lijkt het mooi om ooit naar de zon te vertrekken. Helaas ziet manlief dat nog niet zitten. Wie weet ooit..

 • Sara
  5 maart 2016

  Leuk om te lezen en wat fijn dat het gelukt is met het vinden van een baan en een huis!
  Ik ben zelf half Noors en heb er ook een jaar gewoond ivm stage en daarna ben ik er nog een tijdje blijven werken. Ik ben gek op het land en zou er wel voor langere tijd willen wonen.
  Het lastige is dat mijn vriend en ik nu hier goede banen hebben en we dat niet zo makkelijk daar zullen krijgen. We geven dus best wel wat zekerheid op, als we de stap maken.. Maarja, wie weet.. We hebben het er vaak genoeg over!

 • Simpel, met een snufje liefde
  5 maart 2016

  Wauw! Wat een avontuur. Ik zou het ook heel graag willen maar kan het niet doen i.v.m. mijn mans werk wat ook zijn passie is. Wat goed dat je het gedaan hebt!
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…IIEEEWWW!!! papa en mama doen kussen!My Profile

 • Hanna
  5 maart 2016

  Wauw wat tof ! Het lijkt mij heerlijk om een half jaar of jaar in het buitenland te wonen mocht dat kunnen door het werk maar echt emigreren lijkt me wel een dingetje, ik denk dat ik familie en dingen hier ook wel erg ga missen.
  Hanna onlangs geplaatst…WOENSDAG GEHAKTDAG – Mexicaanse bonensoepMy Profile

 • Simone
  5 maart 2016

  Het lijkt me heel moeilijk, zo ver weg van je familie. Ik zou het niet kunnen. Maar Noorwegen is een prachtig land. Ik ben ooit in Bergen geweest en door de Fjorden gevaren. Het is fenomenaal mooi. Maar emigreren? Nee, dat staat niet op mijn to do list.
  Simone onlangs geplaatst…De tweeling is geboren! | Welkom Roos en IrisMy Profile

 • Nicole
  5 maart 2016

  Wauw wat bijzonder zeg! Ik zou aan de ene kant ook wel willen emigreren, maar ik wil niet zonder mijn ouders haha
  Nicole onlangs geplaatst…De top 5 van.. Mama’s met theeMy Profile

 • Elsie
  5 maart 2016

  Leuk inspirerend verhaal! Mijn vriend en ik willen ook ooit graag (tijdelijk) in het buitenland wonen. We hebben beiden al een een half jaar in het buitenland gestudeerd en dat vonden we zo fantastisch dat we ook die ervaring samen willen beleven!
  Elsie onlangs geplaatst…Spring fitness inspirationMy Profile

 • Maike
  5 maart 2016

  Lijkt me een lastige beslissing om te nemen, maar ik begrijp wel dat jullie er erg blij mee zijn. Zelf ben ik toch teveel gehecht aan Nederland.
  Maike onlangs geplaatst…Hoe vertel je dat je gaat trouwen?My Profile

 • Veerle
  5 maart 2016

  Wat een fijn verhaal om te lezen, veel geluk gewenst daar

 • Sanne
  5 maart 2016

  Wauw, wat knap. Ik doe het je niet na, ik heb zo snel heimwee maar wat fijn dat het voor jullie zo goed bevalt. Heerlijk van genieten zou ik zeggen

 • Debby
  5 maart 2016

  Wat een mooi verhaal 🙂 De zorg in Nederland is overigens ook niet meer wat het geweest is, hier moet je ook steeds langer wachten en wordt overal op gekort… Ik wil eind dit jaar emigreren, helaas is een baan zoeken in een derdewereldland waar je vooralsnog zonder verblijfsvergunning aankomt iets lastiger, maar ik kan als het goed is bij mijn schoonfamilie terecht 🙂
  Debby onlangs geplaatst…Pregnancy update // Week 20 – 21My Profile

 • Denise
  5 maart 2016

  Dit is onze droom, emigreren naar Noorwegen om zelfvoorzienend te kunnen leven.. Helaas gaat het voor ons niet zo makkelijk 🙁

 • Lisanne
  5 maart 2016

  Gaaf dat het us gelukt en zoals je al zei ga voorbereid op zoek. Ik vertrek is ook zo een super programma, vanavond komt er weer een nieuwe aflevering. Ik sta hier soms ook wel is van te kijken hoe makkelijk zonder enige voorbereiding die mensen vertrekken. Ik hoop dat je nog lang en gelukkig mag leven in je nieuwe thuisland liefs lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…DIY PaaskippetjesMy Profile

 • peet
  5 maart 2016

  wat een leuk verhaal Sandra.
  zou er wel meer van willen lezen ( heb je een blog)
  gr peet

 • Sandra
  5 maart 2016

  Wat een ontzettend leuke reactie’s allemaal .

  Dank jullie wel <3

 • Danielle
  5 maart 2016

  Wat een leuk verhaal om te lezen!
  Wij zijn 8 jaar geleden ook geemigreerd naar Noorwegen 🙂 Ieder land heeft z’n voor en nadelen, en ondanks dat ik m’n familie in periodes erg mis hebben we ons plekje wel gevonden.
  Ben eigenlijk wel benieuwd waar jullie wonen, aangezien je schrijft dat je in de buurt van een vliegveld wilde wonen. Wij wonen nml 10 min vanaf Gardermoen 😉

 • Sandra
  5 maart 2016

  He wat leuk Danielle,

  Wij wonen op Lindesnes, het zuidelijkste puntje van Noorwegen!
  Dus het is een uurtje rijden naar het het vliegveld 😉

 • karlien
  5 maart 2016

  Fantastisch dat jullie je droom achterna zijn gegaan.
  Lijkt me inderdaad wel lastig dat alles zo duur is!
  karlien onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s #25My Profile

 • Wendy (B)
  5 maart 2016

  Het Noorden spreekt me enorm aan!
  Ikzelf zou kiezen voor Zweden.
  4 jaar heb ik de avondschool gevolgd om de taal te leren dus een basis heb ik al.
  Om de taal nog machtiger te worden, is het best om die te leren in het land zelf.
  Voorlopig droom ik maar verder…

 • Frédérique
  5 maart 2016

  Vreemd genoeg vind ik dergelijke verhalen zo inspirerend..! Super leuk om dit te lezen (én informatief 😉 )

 • Cindy
  5 maart 2016

  Heel bijzonder! Noorwegen lijkt me een prachtig land, en het moet een unieke en spannende ervaring te zijn om er heen te emigreren. Ik zou het zelf denk ik nooit aandurven 🙂
  Cindy onlangs geplaatst…Bewegen met een gipsbroekMy Profile

 • Lisa
  5 maart 2016

  Sandra; hoe ervaar je het nieuwe vrienden maken in Noorwegen? Zijn de mensen open? Opener dan in Nederland bijvoorbeeld? In Nederland vond ik bijv dat je er veel moeilijker tussen komt dan in zuidelijke landen etc.

 • Anne
  5 maart 2016

  Wat een indrukwekkend verhaal Sandra! In 2004 ben ik als zeven jarig meisje samen met mijn familie geeimegreerd naar het noorden van Albanie. Het is niet altijd makelijk geweest maar ik heb geen een dag gedacht van ik wil terug naar Nederland. Afgelopen september ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven (en ja dat is een Albanees). Volg je gevoel als je je ergens anders op deze wereld fijn voelt gewoon gaan. Niet denken maar doen! En een vraag voor Kelly hebben Yannick en jij emigratie plannen. Of voelen jullie je in Nederland fijn? Liefs Anne

 • Kelly
  6 maart 2016

  Wat knap om die stap te durven nemen! Noorwegen lijkt mij een prachtig land, maar de nadelen begrijp ik ook erg goed. Ik wens jullie veel geluk in het mooie Noorwegen
  Kelly onlangs geplaatst…Persoonlijk| 25 dingen die jij nog niet van me wistMy Profile

 • Sandra
  6 maart 2016

  De Noorse mensen zijn ontzettend gesloten en ook wat verlegen, dus kontakt leggen is erg moeilijk …ook komen ze vrij regelmatig afspraken niet goed na.
  De meeste kontakten die we hier hebben zijn toch met wat Nederlandse mensen.
  Maar nu ik werk maak ik wat meer kontakt met collega’s enzo

 • Sandra
  6 maart 2016

  Dank je wel .

 • Lonneke
  7 maart 2016

  Wat ontzettend stoer zeg! Ik vind Noorwegen een geweldig land. De prijzen zijn inderdaad schrikbarend hoog, ik geloof dat ik tijdens de laatste vakantie 3 euro moest betalen voor een komkommer.
  Ik heb wel begrepen dat het soms best lastig is om te integreren in de Noorse gemeenschap. Is dat ook zo of valt het wel mee?
  Lonneke onlangs geplaatst…Babykamer inrichten (HEMA blog)My Profile

 • Sandra
  8 maart 2016

  Dank je wel!

  Het scheelt natuurlijk wel dat het salaris wat je hier krijgt ook hoger is, en in het begin deed ik alle boodschappen nog omrekenen naar euro’s , inmiddels doe ik dat nog heel af en toe.

  En het klopt wat je zegt over de Noorse gemeenschap, ze zijn heel erg gesloten en ook wat verlegen, dus een kletspraatje ofzo zit er net in.

 • Chelsea
  24 juni 2017

  Hey, ik ben 5 jaar geleden naar Frankrijk verhuisd. Was een moeilijke stap. Nieuwe vrienden school werk… maar ik ben nu aardig gewend

 • G Bollen
  15 januari 2018

  Beste lezers.
  Ik ben belg en woon in een klein dorp in Belgie.
  Tot en met 2015 was het hier goed wonen met andere Belgen om mij heen.
  We hielpen elkaar en hadden veel voor elkaar over.
  Nu is de situatie hier sterk veranderd. buren overleden.
  Belgen trekken massaal weg hier.
  Nieuwe buren van een verre afkomst .
  Niet alleen bij mij maar in heel mijn straat verdwijnen de landgenoten.
  Nu zit ik in een straat met alleen nog buren ruzies en zelfs vechtpartijen.
  De politie en de gemeente weet niet hoe dit op te lossen.
  Ik ben het meer dan zat om nog in Belgie te blijven.
  Ik wil naar een ander land.
  Ik heb een pensioen van ongeveer 1200€ netto.
  Ik spreek en schrijf ook Zweeds.
  Maar ben bang om in Zweden te wonen.
  Ik lees steeds meer over dezelfde problemen als bij mij in Zweden.
  Wie kan mij helpen.
  M.V.G.V. Guillaume Bollen.

 • Jeanine
  16 maart 2020

  Beste Sandra

  Super leuk stuk,ik zie het helemaal voor me. Heerlijk !
  Ik overweeg zelf naar Noorwegen te verhuizen omdat mijn vriend daar woont. Ik heb ook 2 katten hier in Nederland die nog nooit ergens anders dan binnen zijn geweest. De katten houden me dan ook eenbeetje tegen, ik wil ze de reis niet aan doen . En ik ben dan ook heel benieuwd hoe heb jij de katten meegenomen naar Noorwegen en wat heb je daar gedaan om ze te laten wennen ?

 • Djoke
  22 juli 2021

  Wat een geweldig verhaal heb je geschreven
  . Zelf hebben we ook serieuze interesse om te emigreren naar het zuiden van noorwegen. De tip om op het forum te kijken voor contacten is top en gaan we zeker proberen. Vind de stap heel spannend maar het lijkt ons geweldig mooi.

 • Soraya
  10 juli 2022

  Wow Sandra, wat een lef! Al enige tijd hebben mijn man en ik het er ook over! Als we gaan emigreren, dan naar Noorwegen of Zweden! De vooruitzichten in NL worden steeds slechter en de wens steeds groter. Inmiddels hebben we een kleintje, wat het misschien nog wel spannender maakt maar tegelijkertijd ook meer motivatie om hem een zekere en goede toekomst te bieden. Je hebt me geïnspireerd en aan het denken gezet. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe het je op de dag van vandaag nog bevalt!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.