Openbaar borstvoeding geven

Openbaar borstvoeding geven

Borstvoeding geven in het openbaar, hoe doe je dit discreet? Ik ben bezig met een mini rubriek over borstvoeding in de praktijk. Zo’n 3 artikelen waarin ik de meest gestelde vragen over borstvoeding die ik vaak via social media krijg zal beantwoorden. Want hoe doe ik dat? Lekker een avond uit eten, kolven als ik een dag van huis ben voor mijn werk en hoe geef ik mijn kindje (discreet) borstvoeding in het openbaar? Vandaag komt dat laatste onderwerp aan bod.

Openbaar borstvoeding geven
Voor ik dit artikel begin wil ik eerst vertellen dat ik het best moeilijk vind om over dit onderwerp te bloggen. Ik wil mijn ervaringen delen met borstvoeding die los staan van andere manieren van voeden. Ik hoop met deze artikelen over borstvoeding anderen te inspireren, om bijvoorbeeld ook in het openbaar te ‘durven’ voeden, of dat je best een wijntje kan drinken als je borstvoeding geeft. Dat je door borstvoeding niet aan huis gekluisterd hoeft te zijn en dat je vrijwel overal waar je bent kunt vragen om een plek om te kolven bijvoorbeeld. Ik wou dat ik zelf dit soort ervaringen kon lezen toen ik net begon met het geven van borstvoeding en het allemaal heel spannend vond. Ik wil vragen om elkaar te respecteren in de keuzes die we als moeder maken. Borstvoeding in het openbaar, hoe en wat?

Borstvoeding in het openbaar.
Eigenlijk vind ik die titel maar gek klinken, ‘borstvoeding in het openbaar’, alsof het gaat over wildplassen, naakt lopen of iets wat ‘vreemd’ is om openbaar te doen. Maar dat vond ik zelf op zich ook toen Lana geboren was. Ik weet nog dat Lana een paar weken oud was en ik een dagje ging shoppen. Lana ging gewoon mee, maar ook de flesjes gekolfde melk. Stel je voor dat mensen zouden zien dat ik mijn baby borstvoeding geef. Maar toen ik bij een La Place vroeg of ze au bain marie het flesje wilde verwarmen, was dit best lastig. Het mag niet in de magnetron (tenzij je dit heel zorgvuldig kan doen) en ik vond het ook lastig te bepalen hoelang je het dan moet verwarmen. Enfin, mijn vriendin die mee was overtuigde me dat het echt niet zo gek was om openbaar te voeden. Dat ik met mijn sjaal al veel kon bedekken en dat ik het een grootser ding vond dan de mensen om mij heen. En zo ging ik voeden, wat een verademing vond ik dat. Mijn stuwing (pijnlijke borsten die vol zitten met melk) werd verlicht en mijn baby kreeg waar ze om vroeg.  Na die vuurdoop heb ik Lana overal gevoed, maar altijd op zo’n manier dat het heel discreet was. Niet omdat ik vind dat niemand zou mogen zien dat je baby gevoed wordt (je baby moet immers ook eten) , maar meer omdat ik te preuts ben om met een blote borst te zitten. Hoe groter en spannender ik het vind om ergens te voeden, hoe meer ik het gevoel heb dat de hele wereld ziet dat ik voed. Ik merk dat ik er al veel meer ontspannen bij zit als een tijd geleden.

Waarom ik openbaar borstvoeding geef?
Als eerst gewoon omdat ik mijn kindje wil voeden wanneer ze hierom vraagt. We werken niet met een tijdschema dus ik voed wanneer ze honger heeft. En dat gebeurt overal en nergens en daar wil ik flexibel in kunnen zijn. Lekker met de kids naar de Efteling, shoppen in de stad, op visite bij vrienden, dagjes weg als gezin enzovoorts. Als ik enkel thuis zou voeden dan zouden we maar kort op pad kunnen gaan. Ik zou niet al die dingen mij en mijn gezin ontzeggen omdat ik het eng vind om openbaar te voeden. Ook vind ik het fijner om ‘live’ borstvoeding te geven, dan via een flesje. Ik merk dat Aimy dan meer voldaan is en ik vind dit een heel prettig momentje samen.

Openbaar borstvoeding geven

Hoe kun je discreet borstvoeding geven in het openbaar?
Als je borstvoeding ‘live’ (dus direct uit de borst) wil geven dan kun je dat doen waar je wilt, maar je kunt ook een wat rustiger plekje opzoeken. Net wat je zelf prettiger vindt. Je kunt kiezen om aan een tafeltje in de hoek te gaan zitten in een restaurant ipv. aan het tafeltje in het middelpunt. Ik probeer dan de stoel te pakken die met de rug naar de meeste mensen toe zit. Dat voelt voor mij net wat prettiger en rustiger. Sommige baby’s vinden omgevingsgeluiden storend, mijn kindjes drinken overal wel rustig ‘doorheen’. Maar soms kan het fijn zijn om te vragen naar een aparte ruimte (indien mogelijk).

Kleding bij borstvoeding
Nu ik borstvoeding geef zorg ik er voor dat ik kleding draag die borstvoeding geven toegankelijk maakt. Dan hoef ik me niet half uit te kleden om te voeden. Een v-hals of lage hals is praktischer dan bijvoorbeeld een coltrui. Ook draag ik dan graag een sjaal, of ik doe een hydrofieldoek over mijn schouder aan de kant van de borst waar ze uit drinkt. Deze bedekt dan een stuk van de borst, maar je kindje heeft wel bewegingsruimte en voldoende ruimte om te ademen. (Dit laat ik zien op de afbeelding hierboven). Als ik Aimy zou verstoppen onder de doek dan ben ik bang dat ze niet genoeg kan ademen. Ik probeer het zo voor mezelf, maar vooral voor Aimy zo comfortabel mogelijk te maken.

Voor mij is dit de manier die goed voelt. Ik kan mijn kindje voeden wanneer zij hier om vraagt en alle dingen die ik met mijn gezin doe gaan gewoon door. Mocht je het niet prettig vinden om elders dan thuis te voeden, dan kan je altijd gekolfde flesjes meenemen of je tijd zo plannen dat je thuis bent als je kindje wilt drinken. Doe vooral waar je jezelf prettig bij voelt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat mensen mij op het voeden aanspraken, ook heb ik nooit afkeurende blikken gezien en ben ik nooit ergens weggestuurd. Ik denk dat als je doet waar jij je prettig bij voelt, je daar ook niet zo bang voor hoeft te zijn. Ik merk ook dat ik dit onderwerp nu pas begrijp, nu ik zelf ervaar hoe fijn en belangrijk het is om je kindje overal te kunnen voeden. Toen ik nog zwanger was, vond ik dit nog een ver-van-mijn-bed show waar ik nog niet over kon meedenken.

Dit zijn mijn ervaringen met het geven van borstvoeding op andere plekken dan thuis. De volgende keer ga ik het hebben over kolven. Waarom kolf ik, hoevaak kolf ik en waar doe ik dit. Hoe zorg ik ervoor dat ik een hele dag van huis kan voor mijn werk etc. Later ga ik het hebben over borstvoeding en je voedingspatroon, afvallen door het geven van borstvoeding en het nuttigen van alcohol.Ik denk dat ik dan alle veelgestelde vragen wel behandeld heb. Wil je iets weten omtrent borstvoeding, stel je vraag bij de comments. Wie weet ga ik dat ook nog behandelen.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties op dit onderwerp. Wat zijn jouw ervaringen met dit onderwerp? Wat zou jij je vriendin aanraden die met haar baby mee is en het misschien spannend vind om haar kindje elders dan thuis te voeden? Ik ben benieuwd naar de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

70 gedachten over “Openbaar borstvoeding geven”

 1. Ik denk dat het vaak onbegrip is van mensen die zelf nooit borstvoeding hebben gegeven. Vond het voordat ik zwanger werd ook maat apart. Helemaal als je iemand zag die gewoon overal schikt aan had en het niet bedekte. Maar je kan zo makkelijk voeden en alles gewoon netjes bedekken, dan heeft echt niemand er last van! Dus ik vind dat het veel meer in het openbaar zou mogen gebeuren, niks mis mee!
  Channa onlangs geplaatst…Peuterbed of een eenpersoonsbed?My Profile

 2. Ik vind het hartstikke goed dat je gewoon voedt in het openbaar. Is hartstikke natuurlijk. Snap dat je op een gegeven moment wel een handigheidje vindt in de kleren die je aantrekt, dingen die makkelijk voeden. Ik zie eigenlijk bijna nooit voedende vrouwen in het openbaar. Misschien is dat ook de reden dat ik toch altijd wel even opkijk als ik er toch eentje zie. Zo van: o oké!
  Zelf kan ik er helaas niet over meepraten. Heb maar kort live gevoed en verder fulltime gekolfd.
  Carlijn onlangs geplaatst…Hoe ik mij beauty wise voorbereid op een zonvakantieMy Profile

 3. goed artikel! Ik voed Faas ook in ‘t openbaar. Dankzij jouw tips die ik destijds heb gehad gaat dat helemaal goed! Het is super makkelijk juist voor als je onderweg bent en het houdt me absoluut niet tegen om weg te gaan. 🙂
  Milou onlangs geplaatst…DM aankopenMy Profile

 4. Mooi artikel Kelly! En goed dat je er zo mee om gaat. Ik ben zelf ook van het discreet voeden in het openbaar om dezelfde reden die jij geeft. Maar iedereen moet zelf bepalen wat het fijnst is voor moeder en kind.
  marie-louise onlangs geplaatst…Zwanger week 38My Profile

 5. Ik geef al weer 12 maanden borstvoeding en heb al heel wat plekken gezien. Hoewel ik er (inmiddels) geen moeite mee heb, ga ik ook inderdaad niet pontificaal midden op een terras zitten voeden. Ik heb een voedingsschort. Zo blijft er een opening aan de bovenkant waardoor ik mijn kindje jan zien en zij mij. Het idee is dat dit discreet is. Maar in de praktijk trekt ze hem dus weg wanneer ze de kan krijgt ??
  Josan onlangs geplaatst…Ouders Natuurlijk beurs 2016My Profile

 6. Wat goed dat je dit artikel schrijft en knap dat je zo eerlijk bent. Ik vind voeden buiten huis soms ook moeilijk. Niet omdat ik bang ben dat andere mensen het zien. Maar ik heb een dochter die heel moeilijk drinkt aan de borst en ik voed met tepelhoedje. Voeden is soms best wel een dingetje dus, ook binnenshuis. Een flesje lukt niet ( flesweigeraar) dus voor mij is het soms gewoon doen want tsja ze moet toch eten ?. Wat mij heeft geholpen om meer te durven is naar plekken gaan waar meer voedende moeders zijn. Bijvoorbeeld een bijeenkomst van een borstvoedingsvereniging of een mamacafe. Het is fijn om te zien dat bv geven gewoon heel normaal is. En wat je zegt is waar, je maakt het zelf groter dan het is.
  Ellen onlangs geplaatst…No spending challenge: dag 2My Profile

 7. Ik wil heel graag borstvoeding gaan geven. En hoop oprecht dat het bij mij ook gaat lukken.
  Mijn vriend en ik zijn allebei wel van het ondernemen, en als straks de kleine er is willen we dit ook graag blijven doen. Ik wil dan ook in het openbaar gaan voeden. Maar zie er erg tegenop. Dit artiekel maakt het me wel een stukje makkelijker. En eigenlijk is het dom dat ik er zo tegenop zie, het is toch iets natuurlijks? Ik vind het erg fijn dat je deze onderwerpen gaat behandelen! En vind het erg knap hoe je met borstvoeding omgaat! Ik hoop dat het bij mij ook zo goed zal gaan! 🙂

 8. Heel mooi geschreven. Ik zou willen dat het borstvoeden destijds zo goed ging dat het kon. Ik kreeg het thuis al niet voor elkaar, laat staan in het openbaar.

  Alleen maar respect voor dames die dit doen!

 9. Ik heb ook in het openbaar borstvoeding gegeven, maar inderdaad, zo discreet mogelijk. In het begin was ik nog onhandig, maar dat ging me steeds beter en soepeler af. Ik heb nooit voor onderweg gekolfde melk meegenomen als ik er zelf bij was.
  Martina onlangs geplaatst…18 Mei 2016 – DM ShoplogMy Profile

 10. Wauw! Mooi artikel! Ik geef zelf ook borstvoedig, ik zweer daar bij, ik wil Nala zo lang mogelijk borstvoeding geven. Ik durf het niet om in het openbaar borstvoeding te geven ivm alle vooroordelen, en mensen die je aankijken. Ik neem dus altijd afgekolfde melk mee of ik zorg dat ze net voordat we gaan borstvoeding heeft gekregen, het kolf apparaat gaat overal mee naar toe zodat als ze honger krijgt ik kan kolven en haar kan voeden.
  Ik vindt het wel vervelend dat je bijna nergens rustig kan afkolven 🙁 het lijkt wel wereldvreemd borstvoeding geven. Bij mijn schoonmoeder thuis geef ik wel gewoon aan de borst.
  Respect hoor kelly dat je het gewoon doet! Hier moet echt meet aandacht voor gaan komen vindt ik.

 11. Fijn artikel! Had ik eerder moeten lezen 😉 Na 6 maanden borstvoeding geven vind ik het soms nog steeds wel moeilijk om in het openbaar te voeden. Ik merk dat ik toch vaak zorg dat ik weer thuis ben voor een volgende voeding. Het is niet omdat ik preuts ben, maar meer omdat ik bang ben er op aangesproken te worden ofzo… Ik heb o.a een speciale doek voor er over, en met de juiste kleding kun je het ook heel discreet houden. Nu mijn dochter wat ouder is, is ze vaak afgeleid tijdens het eten wat in het openbaar voeden ook weer lastiger maakt.
  Nienke onlangs geplaatst…Bevallingsverhaal deel 1 (gebroken vliezen)My Profile

 12. Fijn om te lezen dat jij aan het begin ook niet prettig vond om openbaar te voeden. De eerste keer dat ik openbaar ging voeden, was ik zo aan het stunten dat mijn kleine man begon te huilen en meer aandacht trok dan als ik gewoon wat nonchalanter was geweest en minder druk had gemaakt om die ene borst die mensen dan zouden zien. Die keer daarna ging het ook veel soepeler. Daardoor had ik er geen problemen meer mee.
  Ik ben heel benieuwd naar je artikel over kolven (ook buitenshuis). Ikheb binnenkort een vrijgezellenfeest en zit er enorm tegenop. Ik zit er zelfs aan te denken om niet te gaan, omdat ik niet weet hoe ik kan kolven daar en of ik de melk ergens goed kan houden.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Even weer een kleine pauzeMy Profile

 13. Ik vind dat dat er niks mis is met openbaar borstvoeding geven mits het inderdaad wel netjes en discreet wordt gedaan. Ik heb het zelf een enkele keer gedaan en inderdaad had ik er dan ook een grote doek overheen liggen.
  Charlotte onlangs geplaatst…6 x lachen om mijn peuter…My Profile

 14. Soms voel ik me er prettiger bij dan een andere keer. Ik probeer het wel discreet te doen. Bij het wisselen ofzo wil het nog eens anders lopen dan ik wil. Leuk dat je hier een serie artikelen aan gaat wijden. Aangezien ik graag een wijntje drink, ben ik erg benieuwd naar je artikel daarover. Een vriendin die het spannend vind om elders te voeden zou ik trouwens absoluut aanmoedigen.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Het laatste uur voor de visite op de stoep staatMy Profile

 15. Ik vind het goed van je dat je er op deze positieve manier aandacht aan besteedt. Het komt denk nog vrij vaak voor dat vrouwen dit niet durven omdat ze bang zijn want andere ervan zeggen. Het is iets natuurlijks en daar mogen we hartstikke trots op zijn als op deze manier de kinderen op kunnen groeien met moedermelk.
  Lisanne onlangs geplaatst…No words TagMy Profile

 16. Ik zelf geef geen borstvoeding (ik heb geen kinderen) maar vind dat het gewoon in het openbaar moet kunnen. Wel vind ik dat wanneer je in een restaurant zit je even je borst moet bedekken met inderdaad een sjaal of iets dergelijks. Laatst zat ik ergens te eten, en een mevrouw gaat borstvoeding geven en gooit zo haar hele borst eruit en het hele restaurant mag toekijken. Dit vind ik niet zon fijn aanzicht als ik zit te eten..

 17. Ik heb zelf geen borstvoeding gegeven, maar snap soms alle ophef niet. Het is wel fijn als je ergens openbaar bent, jezelf een beetje bedekt. Maar je geeft een kindje eten/drinken, daar kan toch niks verkeerds of raars aan zijn xxx
  Bianca onlangs geplaatst…Onze week in foto’s #1My Profile

 18. Zelf heb ik nooit in het openbaar borstvoeding gegeven. Ik voelde me er niet prettig bij. Hoef het eerlijk gezegd van een ander ook niet open en bloot allemaal te zien als ik bijvoorbeeld zit te eten. Jij bedekt het dan allemaal netjes maar ik heb ook wel eens naast een mevrouw gezeten die gewoon alles bloot had hangen. Maar gevolg was dus wel dat ik me aan huis gekluisterd voelde door de borstvoeding. Wellicht ooit met een volgende zou ik het anders doen en jouw manier proberen.
  Nicole onlangs geplaatst…Zo bescherm je jouw kindje tegen de zon!My Profile

 19. Goed dat je hier een artikel over schrijft, ik herken veel in wat je zegt. Het is, net als jij zegt, denk ik vooral belangrijk dat je doet wat jij fijn vindt. Ik vind het bijvoorbeeld heel normaal als een vrouw gewoon in het zicht gaat voeden, maar ik voelde me zelf altijd prettiger als ik met m’n rug naar de meeste mensen toe zat. Dan kon ik meer genieten van ons momentje samen, ipv dat ik bezig was met de mensen om me heen. Later werd dit overigens wel minder, ik werd steeds makkelijker.

 20. Ik voed indien nodig ook in het openbaar. Altijd discreet. Ik leg er alleen geen doek bij of overheen, er is maar weinig bloot zichtbaar als ze zijn aangelegd. Nog nooit weggestuurd of rare blikken gehad. Veel mensen denken dat je aan het knuffelen bent of dat je kindje slaapt.

 21. Ik vond het heel spannend om borstvoeding te geven als er mensen bij waren. Kwam ook omdat het drinken altijd moeilijk ging en mn dochtertje veek spuugde tijdens het voeden. Uuuhh geen topcombinatie want dan zit al je kleding onder de spuug. Maar voor bij degene waar het makkelijk gaat zou ik zeker zeggen; gewoon in het openbaar voeden! Maar wat mij betreft kan het inderdaad gewoon discreet zoals jij doet. En niet in je blote borsten zitten in een restaurant. Toch een beetje ongepast vind ik.
  Marijke onlangs geplaatst…5 euro maaltijd I Gezonde mie schotelMy Profile

 22. Morris is nu iets meer dan twee weken oud en tot nu toe heb ik er steeds voor gezorgd dat ik weer thuis was als hij weer gevoed moest worden. Dat ga ik vanaf nu mooi anders doen want je hebt hartstikke gelijk! Ik zou mezelf ook een beetje bedekken, maar er is echt helemaal niets mis met voeden in het openbaar. Natuurlijker kan bijna niet.
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#42: KRAAMVISITE, AUTOJACHT & LUIE ZONDAGMy Profile

 23. Hartstikke fijn dat je hier meerdere artikelen over gaat schrijven. Ik vind het reuze interessant omdat ik ook graag borstvoeding wil geven als onze meid geboren is. Ik hoop heel erg dat ‘t gaat lukken. En dan zijn tips en ervaringen heel fijn om te lezen!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Opvang regelenMy Profile

 24. Hoewel ikzelf geen borstvoeding geef en daar mijn redenen voor heb vind ik het prima als andere moeders het doen. Alleen een instelling als het moet overal en op elk tijdstip kunnen omdat het iets natuurlijks is vind ik net iets te ver gaan. Ja het is natuurlijk maar om je kind nou te gaan voeden in bv een zwembad (in het water zelf) omdat ‘je er recht’ op hebt’ dat vind ik een beetje te ver gaan. Ik gaf mijn dochter toch ook geen fles op dat soort achterlijke plekken

 25. Borsten zijn vanuit de natuur gegeven om je kind mee te voeden. Niet op diepe decolletés mee te maken of om het hoofd van een man op hol te draaien. Natuurlijk is dat in eeuwen veranderd en zijn de mooie sexy bh’tjes niet meer weg te denken, maar alsnog zijn die dingen er om een baby mee groot te brengen. Niets meer en niets minder. Ik ben het wel met bovenstaande commentaren eens dat het in tijden waarin we nu leven het niet heel passelijk is om je borsten in een restaurant helemaal open en bloot op tafel te gooien. Maar enigszins een beetje bedekt moet gewoon echt kunnen. En dan zie je misschien een keer een klein stukje borst? Nou-en, dan kijk je maar de andere kant op. Het zijn maar borsten en die zijn bedoeld om een baby mee te voeden, en dat is de hoofdzaak van die dingen. Goed dat je hier aandacht aan geeft. Hoe meer vrouwen hun baby voeden in het openbaar, hoe normaler het hopelijk wordt in het straatbeeld.

 26. Super dat je er zo over schrijft! Zelf geef ik heel bewust flesvoeding maar ik vind dat iedereen moet doen waar ze zich goed bij voelt. Niet aan een ander om daarover te oordelen. Dus als mensen het gek vinden, kijken ze maar lekker de andere kant op toch?!
  Dita onlangs geplaatst…Indeling commode op de babykamer na 3 maandenMy Profile

 27. Haha om dat meenemen van flesjes gekolfde melk moest ik wel even lachen… Dat doe ik nu namelijk als nieuwbakken moeder van haar eerste kind ook! Ik duef het echt nog niet… Ik denk niet dat andere mensen het erg vinden om te zien, want ik heb er zelf ook geen moeite mee om het bij anderen te zien, maar ik vind het heel moeilijk om mijn borst/tepel openbaar te showen. Dan met name het aanleggen. Daarna gaat er zo een hydrofiel overheen natuurlijk, maar dat aanleggen… Dan zie je toch wat tepel en borst. Lastig hoor, vind ik! Overigens heb ik dan wel de ‘mazzel’ dat Mees de gekolfde melk opgewarmd niet lekker vindt. Hij drinkt hem dus gewoon op kamertemperatuur (las ook op de borstvoedingsite dat dit prima kan) en ik hoef niks op te warmen onderweg.
  Thuis bij | Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

 28. Kelly Caresse

  Ideaal, Aimy lust het ook op kamertemperatuur maar dan is het na kolven max 5 uur houdbaar en ik kolf altijd ver vooruit dus ik moet wel van de diepvries of koelkast gebruik maken en als je het dan uit de koelkast haalt is het maar 1 uur houdbaar en dat red ik onderweg niet. Ben benieuwd hoe jij dit doet 🙂

 29. Ik heb Sofie niet heel vaak gevoed in het openbaar. Dit omdat ik een paar keer rot opmerkingen kreeg en de motivatie toen ook over was. Plus ik gaf maar 6 weken bv, waarvan er 3 met alleen maar pijn. Dan voed je ook niet echt gemakkelijk.
  Joyce onlangs geplaatst…Op weg naar fit |Sporten is leuk!My Profile

 30. Ik herken jouw verhaal zeker, vond het bij mijn zoontje ook erg spannend om hem voor de eerste keer live te voeden. Moet wel zeggen dat mijn directe omgeving er nooit moeilijk om deed, maar ik toch vaak naar boven ging. Ik denk dat ik dit bij mijn dochtertje niet ga doen, als ze het lastig vinden dan komen ze maar niet langs. Evenals dat ik straks ook gewoon buiten de deur wil gaan voeden, maar wel op een even discrete manier als jij. Ik heb wel eens gezien dat iemand borstvoeding gaf en haar borst gewoon echt naakt liet hangen. Dat vond ik wel ongemakkelijk en daar zou ik zelf nooit voor kiezen. Ik kan me ook best voorstellen dat anderen dat niet prettig vinden. Maar goed, zij vond het blijkbaar niet erg. Dus dat is het belangrijkste.

 31. het zou gewoon de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, we hebben het over een kindje dat gevoed moet worden en of dat nou met de fles is of met de borst, het moet gewoon kunnen!! mensen die opmerkingen maken of een vieze mening hebben over het voeden in het openbaar word ik werkelijk woest om!! kijk als men met hun tieten in het rond gaan lopen gooien oke dat is minder passelijk maar kom zeg het kan zo netjes 😀
  rachel onlangs geplaatst…Recept: gebakken kerry spitskoolMy Profile

 32. In het begin had ik er og wel wat moeite mee, maar dat kwam ook doordat dl niet goed aanhapte en ik dus een tepelhoedje moest gebruiken. Dat is best lastig om discreet te doen. Nu heb ik er totaal geen problemen meer mee en voed ook overal. Ik probeer wel op mijn kleding te letten als we weg gaan. Meestal 2 lagen aan hemdje en shirt, daardoor is er niks te zien tijdens voeden.
  Als we ssn hele dag weggaan(bijv. Laatst naar Amsterdam) dan neem ik vaak wel flesjes gekolfde melk mee, zodat ze in de wagen een flesje kan drinken
  Linda onlangs geplaatst…Ontwikkelingen met 17 maandenMy Profile

 33. Ik vind het supertof dat je hierover schrijft! Ik kan me nu ik hoogzwanger ben er inderdaad nog maar weinig bij voorstellen, maar wil ook wel gaan borstvoeden en ook in het openbaar. Super spannend dus, leuk om te lezen!
  Debby onlangs geplaatst…Handleiding geboorteplan schrijvenMy Profile

 34. Wat leuk dat je hier over een blog schrijft. Ik merk inderdaad nu ik zelf dan 6 weken moeder ben dat er niet super veel info is te vinden hoe andere moeders bepaalde dingen doen omtrent de bv. Ik voed ook in openbaar heb daar ook geen probleem mee. Echter ben ik gestart met kolven maar vind vooral lastig wanneer begin ik met kolven. Kwa opbouwen tussen het “live” voeden door? Zodat mijn kleintje niet te kort heeft als ze weer honger heeft. Ik wil net als jij dat de papa een flesje gaat geven savonds om te wennen aan de speen. Ik moet straks weer werken en wil zlm bv geven. Leuke blog kelly en hopelijk leer ik meer van over het kolven.
  Liefs Susan

 35. Top top top artikel! Toevallig heb ik er ook een geschreven die binnenkort online komt. Ik ben voor. De eerste keer vond ik het ook spannend, maar ik twijfelde geen moment. Je kunt heel discreet voeden zoals jij ook aangeeft en rekening houden met kleding. Goed dat je hier aandacht aan geeft. En ik vind het eigenlijk raar dat mensen het raar vinden haha. Topless op het strand of televisie kan wel, maar een vrouw die haar kind voed in het openbaar en dat heel discreet doet, kan niet. Ik heb het niet over vrouwen die hun hele borst bloot geven inclusief tepel, gewoon omdat borstvoeding heel normaal is, want dat gaat mij dan wel een stapje te ver.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Naomi’s eerste verjaardagsfeest in foto’sMy Profile

 36. Wat goed dat je hierover schrijft! Het moet zeker gewoon kunnen!
  Toen ik nog borstvoeding gaf, heb ik dat niet in het openbaar gedaan. Niet omdat ik het gevoel had dat het niet gepast was, maar meer omdat ik me er zelf niet prettig bij voelde. Voor mij geen probleem, maar ik merk wel dat mensen dát juist ook weer heel vreemd vinden en dat men vindt dat ik het toch had moeten doen.. Ook best gek!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Naar de bibliotheek met je kleintjeMy Profile

 37. Hoi Kelly,

  Wat gaaf dat je hierover schrijft! Herkenbaar ook en daarom wilde ik deze keer ook graag reageren. Had zelf nooit gedacht dat ik in t openbaar zou gaan voeden, maar inmiddels gaat dat prima! Ik dacht dat ik er zelf moeite mee zou hebben, omdat anderen er moeite mee hebben, zoiets… Nadat ik bij een bijeenkomst van voedende moeders ben geweest is t voor mij veel normaler geworden. Eigenlijk door één uitspraak van een andere moeder; als ik t zelf al niet normaal vind om in t openbaar te voeden en t mezelf en m’n kindje moeilijk maak, hoe moeten anderen het dan wel normaal kunnen vinden?
  Ook kreeg ik de tip om een voedingstopje onder m’n kleding aan te trekken. Zo kun je je shirts gewoon aan, je schuift je shirt omhoog zodat je kindje net kan drinken en geen mens die je borst ziet, hooguit van de zijkant een beetje.
  Ik zoek natuurlijk wel altijd een fijne plek op.

 38. Fijn dat je zo ‘makkelijk’ openbaar voed, en leuk dat je hier mee blogs aan wilt besteden. Ik ben vooral nieuwsgierig naar je blog over kolven. Ik vond borstvoeding een prachtig moment maar het tepelhoedje zorgde er voor dat ik het in het openbaar uit de weg ging. Hongerige baby in je arm, tepelhoedje juist plaatsen, afdekken.. Dat gaat openbaar allemaal niet zo eenvoudig. Tijdens onze mini vakantie toch een paar keer openbaar gevoed en onze dochter volledig bedenkt.

 39. Ik noemde het altijd voeden in het wild haha. Ik vond het de eerste keer ook spannend maar was met een andere bv mama die me geholpen heeft en daarna is het altijd goed gegaan. Een park in Turkije, La Place, zwemplas, op het terras. Super fijn juist dat het overal kan. Wel ook met een doek inderdaad, vooral voor mijn eigen gevoel.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Als de vondelingenkamer je beste optie is…My Profile

 40. Ik ben heel benieuwd of jij je eten ook aanpast voor de borstvoeding, denk aan niet te scherp of bepaalde kolen niet.

 41. Goed artikel!
  Met mijn dochter (nu 3,5 jaar) heb ik ook overal gewoon gevoed. Vond het in het begin ook wel even spannend, maar zoals je zelf al zegt, vind je daar je eigen manier in.
  In restaurants vroeg ik wel altijd om toestemming. Heb nog nooit meegemaakt dat ze het weigerden. Soms kwamen ze met eigen ideeën over waar je fijn kon zitten, en soms zeiden ze gewoon alleen maar “oke”.
  Ik ben nu zwanger van de 2e, en ga het gewoon weer zo doen als de vorige keer!

 42. Goed artikel. Ik heb ook 2 keer borstvoeding gegeven, maar omdat ik het in het openbaar niet kon, ben ik er met 10 weken meegespoten, omdat ik het gevoel had dat ik niks meer kon. (of nou ja kon wel, maar dan spoot ik iedereen die in de buurt zat zijknat inclusief mezelf)
  Kolven vond ik geen optie, dit vond ik zo onnatuurlijk en dubbel op, dat ik mij daar helemaal niet fijn bij voelde en dus ben gestopt, ook omdat ik weet aan het werk moest/mocht.
  Maar fijn dat het bij jou wel kan. Of heb je wel dat het ook alle kanten op spuitje als het eenmaal op gang is en ze laat los? Dan hoor ik graag hoe je dat oplost 🙂 wie weet voor ooit een derde 🙂

 43. Goed artikel.. ik kon in het openbaar niet voeden, of ik moest iedereen inclusief mezelf zijknat willen spuiten met melk :-/ als het eenmaal op gang was en hij liet los dan kwam het er echt in 10 stralen tegelijk uit. Dus als je daarin tips hebt? Graag 🙂

 44. Netjes geschreven en heel herkenbaar, ik geef inmiddels 21 maanden borstvoeding en doe het nu niet meer overdag in het openbaar voeden, maar tot anderhalf jaar wel. Ik vind dat het niet allemaal out in the open hoeft, maar heb nooit afgedekt met een sjaal, Het hoort erbij!
  Sonja onlangs geplaatst…Falling in love with Falcotto shoesMy Profile

 45. Ik wil ook in het openbaar gaan voeden, maar ik denk dat ik nog wel over een drempeltje heen moet stappen om het daadwerkelijk te doen. Het is een kwestie van wennen, denk ik. De kleine moet toch zijn voeding krijgen, nietwaar? 🙂 Stoer dat jij het ook gewoon in het openbaar doet en stom dat er nog zo’n taboe op rust!
  Marije onlangs geplaatst…Geboorteketting van Intenza JewelzMy Profile

 46. Mooi artikel en top dat je aanmoedigt tot buiten de deur voeden. Weet nog dat ik het in het begin ook erg spannend vond. Vooral dat de kleine zou huilen en ik juist van de zenuwen niet goed zou kunnen aanleggen. Inmiddels ben ik het prima gewend en heb ik 8 maanden overal gevoed. Ook lopend in de draagzak :-). Nu met de tweede ging het snel vanzelfsprekend. Vind het wel normaal dat je het een beetje discreet doet en niet je hele borst laat zien, dat hoeft van mij niet en geeft borstvoeding in het openbaar juist een slecht imago.
  Alicia onlangs geplaatst…Water fun in AmsterdamMy Profile

 47. Leuk artikel. Ik ben nog geen moeder, maar dit soort artikelen vind ik erg interessant en wil er zeker meer over lezen. Ik ben ook erg benieuwd naar je volgende artikelen over dit onderwerp.

 48. Bij dl Is het nooit voorgekomen, die was zo super stipt daar kon ik goed ‘om heen’ werken. Zl heb ik wel hier en daar buiten gevoed en nooit gekke reacties bij gekregen. Alleen wilde hij die doek niet, terwijl die dus niet eens over zn eigen snuit heen ging. Maar met een jasje aan oid vond hij wel goed en idd makkelijke shirts.

 49. Wat een mooi artikel en wat sonde eigenlijk dat sommige mensen hier anders over denken dan jij! Ik vind het zo natuurlijk en mooi dat jij dit als moeder aanmaakt en dus kan geven aan je kindje, dat het eigenlijk normaal moet worden dat je borstvoeding geeft in het openbaar! Heel goed dat je hier wel over geschreven hebt!
  Jessica onlangs geplaatst…Plog: Weekend 21 & 22 meiMy Profile

 50. Super artikel! Mooi dat je hierover schrijft en op die manier er ook aandacht voor vraagt. Het zit in een taboe-sfeer en dat is ontzettend jammer. We zouden daar met z’n allen een stuk relaxter in mogen zijn, voor onszelf en voor onze kinderen.
  Monique van Lent onlangs geplaatst…Hoe was mijn week?My Profile

 51. Heey Kelly,
  Ik heb van de week ook voor het eerst in de La place gevoed en ik voelde mij zooo stoer! Ik vind borstvoeding geven echt machtig en ondanks dat ik enorm onzeker ben wordt mijn onzekerheif hierin steeds minder erg. Fijn om van een ander haar ervaring met borstvoeding te lezen. Groetjes, Anne

 52. Knap dat je het toch aangedurfd hebt! Ik ben zelf ook van plan om borstvoeding te geven en dit is wel een dingetje waar ik mee zit. Ik vind het zelf niet vreemd dat andere moeders dit doen maar zie mezelf niet meteen in het openbaar borstvoeding zien geven, misschien moet ik het toch maar gewoon proberen!
  Daarnaast maak ik me ook zorgen over hoe dat dan moet met afgekolfde melk in de opvang, gaan ze de melk daar wel op de juiste manier verwarmen? Waarschijnlijk heel veel zorgen om niks maar het zijn dingen die me steeds meer bezig houden.
  Sandra onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: week 25-26My Profile

 53. Ontzettend tof dat je gewoon zo open bent over dit onderwerp! Ik merk toch dat veel vrouwen het nog een dingetje vinden, terwijl dat eigenlijk van de zotte is. Ikzelf heb er nog geen ervaring mee maar mocht ik ooit moeder mogen worden, dan wil ik zeker gewoon borstvoeding geven en ook in het openbaar!
  Sarinaschrijft onlangs geplaatst…Leer Mij Kennen: 2. KwetsbaarMy Profile

 54. Wauw ik nooit gedurfd na 3 kinderen. En ja het niet naar buiten kunnen heeft me wel gestimuleerd te stoppen met borstvoeding. ik heb daarom nooit langer als 2 maanden gevoed. Ik voelde me daar ook schuldig om. Heel jammer. Respect xx

 55. @Vera, dat klopt niet wat je zegt: dat borsten enkel voor borstvoeding zijn gemaakt.
  Borsten hebben een dubbele functie: een seksuele functie en een voedingsfunctie.
  Vandaar dat er vaak schichtig wordt gereageerd als borsten in het openbaar zichtbaar zijn, ook al worden ze op dat moment gebruikt om een kindje te voeden.

 56. @Vera, dat klopt niet wat je zegt: dat borsten enkel voor borstvoeding zijn gemaakt.
  Borsten hebben een dubbele functie: een seksuele functie en een voedingsfunctie.
  Vandaar dat er vaak schichtig wordt gereageerd als borsten in het openbaar zichtbaar zijn, ook al worden ze op dat moment gebruikt om een kindje te voeden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.