MOEDERSCHAP

Onze ervaringen met het kinderdagverblijf

Sinds een aantal maanden gaat onze dochter Aimy naar het kinderdagverblijf en dit was voor ons een hele nieuwe stap. Lana heeft een jaartje gebruik gemaakt van een hele lieve gastouder waar ze een dagje per week heen ging en verder losten we de opvang zelf op door hulp van mijn ouders en ze ging naar de peuterspeelzaal. De wachtlijst voor de peuterspeelzaal was bij Aimy zo lang en ik merkte dat ze zo toe was aan spelen met andere kindjes en een uitdaging nodig had, dat we haar inschreven voor het kinderdagverblijf. Ik vertel vandaag over onze  ervaringen daarmee en wat onze keuze is voor Feline.

Onze ervaringen met het kinderdagverblijf
Bij Lana waren we erg tevreden over de keuze voor een gastouder. De kleinschaligheid daarvan en het huiselijke gevoel paste heel erg bij Lana en haar behoeften. Aimy daarentegen is een meisje dat al vroeg behoefte leek te hebben aan wat uitdaging, sparren en spelen met andere kindjes en ik merkte hoe blij ze ervan werd om andere kindjes te zien spelen als ik haar meenam met het ophalen van Lana bij de peuterspeelzaal en later ook school. Als de wachtlijst voor peuterspeelzaal al afgelopen toen Aimy 2 jaar werd, dan waren we voor peuterspeelzaal gegaan maar helaas moesten we langer wachten. We schreven haar daarom in voor twee ochtenden op het kinderdagverblijf en het was geweldig om te zien wat dit deed met Aimy. Ze heeft er elke keer weer zin in om naar ‘schooltje’ te mogen en komt er vol enthousiasme, energie en blijdschap van terug. We zijn dan ook erg blij met deze keuze en de werkwijze van deze kinderopvang past erg bij ons en Aimy. Ze hebben ook een handige app waarop vorderingen en nieuwtjes gedeeld worden en zo kon ik haar zonder zorgen brengen.

Het bevalt zelfs zo goed, dat we besloten hebben om ook Feline aan te melden. Ik wilde hiervoor wel het eerste levensjaar afwachten omdat daarvoor het thuiswerken nog wel kon door de slaapjes die Feline tussendoor deed. Inmiddels merk ik dat thuiswerken met een dreumes niet meer kan en daarom gaat ook Feline beginnen op de kinderopvang. Ik denk dat ze een geweldige tijd zal gaan hebben. Deze kinderopvang kijkt heel goed naar het kind en de behoeftes daarvan en motiveren de kindjes om te spelen met allerlei materialen. Er wordt zowel binnen als buiten gespeeld en ook veel creatieve activiteiten aangeboden en activiteiten met beweging (zoals peuterdans en zelfs yoga). Ik heb de indruk dat de kinderen hier veel van leren en ook van het samen spelen erg veel kunnen leren. Om die reden denk ik dat ik Feline niet ga aanmelden voor de wachtlijst bij de peuterspeelzaal, maar net als Aimy bij de kinderopvang breng tot ze de school leeftijd bereikt.

De kinderen gaan ook nog regelmatig naar mijn ouders toe wanneer zowel ik als Yannick moeten werken. Doordat Yannick slechts twee keer per week een 24-uurs dienst heeft, kunnen we de opvang heel makkelijk zelf regelen. Zo gaan Feline en Aimy nu twee ochtendje per week naar de opvang en springen mijn ouders bij indien nodig. Lana gaat doordeweeks naar de basisschool en die haal ik meestal zelf op van school omdat ik dan klaar ben met werken.

Op die manier hebben wij dit geregeld en hier zijn we enorm tevreden over. De keuze voor kinderopvang is een enorme goede geweest. Ik ben benieuwd hoe jullie de opvang van jullie kinderen geregeld hebben rondom jullie werkdagen. Klets erover mee bij de reacties of op social media :).

  Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.

Gerelateerde berichten

10 reacties

  • Femke
    12 november 2018

    Fijn dat het zo goed gaat en de keuze goed bevalt. Mijn meisje is bijna 3 weken oud. Wij gaan de opvang regelen met 3 dagen. Op maandag is mijn man thuis en op vrijdag ik. Op dinsdag gaat ze naar mijn moeder, op woensdag naar het kinderdagverblijf en op donderdag naar de stiefmoeder van mijn man. Mijn man werkt ook in het weekend, maar dan ben ik vrij.

  • Rowan
    12 november 2018

    Leuk om te lezen dat je uitlegd dat er verschillende vormen van kinderopvang zijn en die ook maar net bij je kind moeten passen. Ik ben zeld gastouder en ben dus alle dagen thuis, opvang is niet echt nodig maar voor haar ontwikkeling wel van belang. Daarom gaat zij ook 2 dagen naar de peutergroep van het kinderdagverblijf, hiee zijn wij ook erg tevreden over! Mijn zoon zit ook op de basisschool en die haal ik op of komt lekker zeld thuis, wij wonen 5 min afstand van school. Ideaal zo!

  • Irene
    12 november 2018

    Wat fijn dat Aimy het er zo goed doet.

    Ons jongetje gaat nu 3 dagen per week naar het kdv en hij heeft het er ook erg naar zijn zin. Hij begint vaak te springen als hij ziet dat hij weer daar is en is dol op het kijken naar de andere kinderen .

    Eerst twijfelde ik enorm of het wel goed was voor een kind, maar als ik zie hoe goed hij het daar doet en hoe leuk hij het vindt, weet ik dat die zorgen overbodig waren 🙂

  • Melanie
    12 november 2018

    Onze dochter gaat twee dagen naar de kinderopvang (en 1 dag naar opa en oma). ‘s Ochtends rent ze meteen naar de juf en ‘s middags is ze vaak zo lekker aan het spelen dat ze niet mee naar huis wil. Maar we zijn erg blij dat we de opvang zo hebben geregeld.

  • Felicia
    12 november 2018

    super leuk dat je hier over schrijft en leuk om te lezen dat je dochtertjes het er zo fijn hebben
    onze twee oudste dochters van nu 8 en 9 jaar gingen vroeger altijd naar mijn oma en opa want mijn ouders werkten dat deed ik vanaf de periode dat ik weer ging werken na mijn kraamtijd wel nam ik ouderschapsverlof op om borstvoeding te kunnen geven
    dus dan werkte ik in plaats van 8 tot half 5 vanaf 8 tot 12 uur
    dat was aan tot ze 1 jaar werden zo super ideaal voor mij
    mijn oma ben ik daar nog steeds dankbaar voor en mijn opa ook
    mijn oma was toen al 75 jaar al zou je het haar niet geven 🙂
    verder heb ik later lamijra en Yara naar de peuterspeelzaal gedaan omdat ik dacht zo wennen ze alvast een beetje aan school en aan het schoolgebouw wat de peuterspeelzaal zit bij ons in de basisschool naast de klassen groep 1 en 2 en naast de peuterspeelzaal zit in dat zelfde gebouw ook het kinderdagverblijf maar dat is sinds vorig jaar pas. ze gingen daarheen naar de peuterspeelzaal vanaf half 9 tot kwart over 11
    mijn man haalde ze en bracht ze want ik werkte
    hij hoefde smiddags pas te werken om 2 uur en bracht ze dan naar mijn oma en opa
    want ik werkte toen weer tot half 5
    mijn ouders haalde om hal 7 dan weer de kinderen daar op en brachten ze thuis.
    nu met onze twee jongste kindjes jasmijn van 2 en ons knulletje van 1
    hebben wij gekozen voor het kinderdagverblijf ook bij hun nam ik na de kraamverlof ouderschapsverlof op om de borstvoeding te kunnen geven tot ze 1 werden
    ze gaan ook samen naar het kinderdagverblijf en ze schelen 1 jaar en 5 maanden wat ik super leuk vind daar aan is dat ze er samen heen gaan en samen de dingetjes daar meemaken
    ons jongetje ging er heen toen hij bijna 1 werd 2 maanden voor hij 1 zou worden
    en jasmijn toen ze 2 werd ik wilde dat bewust pas trouwens met 1 jaar en niet eerder omdat ik natuurlijk borstvoeding wilde blijven geven vandaar het ouderschapsverlof.
    mijn man had er ook wat moeite mee hij was het zo gewend voor de kindjes te zorgen dat hij het eigenlijk heel lang niet wilde ik heb hem met veel moeite moeten overhalen het wel te doen
    mijn man kookt thuis bij ons haalt altijd en hij werkt daarnaast ook 5 dagen in de week
    ik vond het zo stressvol voor hem op een gegeven moment dat ik dus aandrong ze op de kinderopvang
    te doen.
    wij kregen een intakegesprek en hebben daar ook aangegeven onze kindjes pas met tweeënhalf jaar te laten vaccineren dat was geen punt
    na het intakegesprek van vrijdag konden ze de maandag direct beginnen er was geen wen ochtend
    jasmijn vond het wel leuk toen wij binnen kwamen maar bleef in onze buurt toen wij opstonden mijn en ik om te vertrekken begon ze direct in paniek te raken mama papa niet weg gaan zij ze huilend en in paniek
    ze renden naar mij toe trok mij aan mijn jas
    ik zag de paniek in haar ogen het was hartverscheurend voor mij en mijn man
    de leidster pakte haar op een gegeven moment op en ging voor het raan staan zwaaiken
    mijn man vond het zo zielig ik ook
    maar gelukkig is ze nu gewend ons jongetje merkte niet dat wij weg gingen die kroop en haalde alle lade open met speelgoed hahaha
    ze heeft nu gelukkig plezier op het kdv en ze gaan de maandag en dinsdag van half 8 tot 6uur.
    wat zijn de tijden dat jou dochtertjes er heen gaan kelly?

  • rachel
    12 november 2018

    fijn dat het voor jullie zo werkt. ik heb er geen ervaring mee want heb altijd vanuit huis gewerkt. ik heb zelf wel op een kdv gewerkt en op een peuterspeelzaal en vond het altijd een beetje sneu dat kindjes daar heen werden gebracht, tuurlijk snap ik dat papa en mama moeten werken maar ik weet niet, ik denk omdat ik er nooit meer in aanraking ben geweest en eigenlijk niemand in mijn omgeving. ze gingen altijd naar opa of oma of pa en ma werkten ook thuis. een gastouder zou dan ook mijn voorkeur zijn geweest mocht het zo zijn geweest dat ze naar de opvang moesten

  • Tineke
    12 november 2018

    Onze kinderen gaan ook twee middagen naar de opvang, bevalt hier ook erg goed. Beide kinderen gaan er met zoveel plezier naartoe.
    Liefs

  • Patries
    12 november 2018

    Onze kinderen zijn vanaf babyleeftijd naar een kdv gegaan voor drie dagen per week. Voor ons ideaal.
    Professionele opvang, geen gedoe met gastouders die op vakantie gaan, ziek zijn, stoppen etc.
    Wij vinden regelmaat, structuur en duidelijkheid belangrijk. Een dagje naar oma, een dagje naar opvang, een dagje naar vriendin etc. is dan te onrustig. Bovendien kan oma zo oma zijn en hoeft ze niet de taak van opvoeder over te nemen. De kinderen zijn altijd met heel veel plezier gegaan en ik denk ook zeker dat het hun sociale en cognitieve ontwikkeling goed heeft gedaan.

  • Simone
    12 november 2018

    Goed onderwerp Kelly! Leuk om te lezen hoe jullie het ervaren. Ik werk 3 dagen waarvan onze dochter er 1 naar het kdv gaat (en 1 bij papa en 1 bij oma is), voor mij erg vertrouwd, want ik heb er zelf gewerkt. Voor de zomervakantie merkte ik echter dat Noor uitdaging miste. De dagen dat ik thuis was, wilde ze continue naar buiten op zoek naar andere kindjes. Toen hebben we besloten haar een extra ochtend naar de peuterspeelzaal te brengen na de vakantie. Een betere keus hadden we niet kunnen maken. Het kdv is nu echter wel een dingetje geworden, ze hebben verticale groepen en ze mist uitdaging qua peuteractiviteiten, gevolg, ze wil er niet meer zo graag naartoe. Heeft Amy daar geen last van, of zijn de groepen op leeftijd ingedeeld?

  • Rianne
    13 november 2018

    Wat leuk om te horen dat het kdv zo goed past bij jullie dame! En leuk ook dat Féline er straks ook naartoe gaat.
    Onze kinderen gaan beide al vanaf 12/13 weken naar de kinderopvang, 2 dagen per week. Ze eten daar ‘s middags ook warm, dat vinden we erg handig wanneer ik op mijn werkdagen om half 7 thuis kom met 2 vermoeide kindjes. Boterhammetje erin en dan naar bed 👌
    Naast deze 2 dagen opvang zijn ze 2 dagen bij mij thuis en op vrijdag is mijn man thuis bij de kinderen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.