Ontzwangeren: de kwaaltjes na de zwangerschap

Dia1

Ontzwangeren, ze zeggen niet voor niets: 9 maanden op, 9 maanden af. Want tijdens je zwangerschap zal je allerlei kwaaltjes hebben, maar ook na de zwangerschap kunnen deze optreden. Het proces van ontzwangeren is de periode die bedoelt wordt na de zwangerschap en bevalling waarin je lichaam zich weer naar haar originele positie herstelt. Van haaruitval tot aan vergeetachtigheid of obstipatie, het zijn allemaal symptomen die je kunt hebben doordat je herstelt na je zwangerschap. Ik vertel je in deze video mijn ervaringen met ontzwangeren  (de heftige tijd na de geboorte van Lana, en de wat mildere tijd na de bevalling van Aimy en ik vergelijk beiden met elkaar). Klachten en symptomen die ik herken, de menstruatiecyclus die nog even uitblijft en nog meer vrouwenpraat. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervaringen met ontzwangeren zijn.


Klik hier als je de video niet kunt zien
Klik hier om je te abonneren op mijn Youtubekanaal

Bekende symptomen/ kwaaltjes bij ontzwangeren die bij veel vrouwen voorkomen na de zwangerschap : (bron)

 • Hoofdpijn
 • Vergeetachtigheid
 • Huilerig /labiel
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Duizeligheid
 • Concentratieproblemen
 • Geen zin hebben in seks/libidoverlies.
 • Haaruitval
 • Schildklierproblemen (bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier)
 • Verstoorde menstruatiecyclus

Deze ‘ontzwanger’ symptomen verschillen van vrouw tot vrouw en kunnen ook verband hebben met je bevalling. Heb je bijvoorbeeld veel hechtingen dan kunnen deze ook zo een nasleep van klachten geven. Een natuurlijke bevalling kan andere klachten geven als een keizersnede enzovoorts. Ook het geven van borstvoeding kan ervoor zorgen dat het verloop anders is. De hormonen die je lichaam aanmaakt bij het geven van borstvoeding kan het proces van ontzwangeren vertragen maar ook milder maken. Ook kan dit er juist heftiger uitzien met meer kwaaltjes. Het is dus voor iedere vrouw anders.

Ik heb het idee dat het hele proces van ontzwangeren snel onderschat wordt bij vrouwen. Ik lees en hoor er weinig over maar dat zijn puur mijn ervaringen. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen daarmee zijn, vond jij het proces van ontzwangeren meevallen of tegenvallen? Waar liep jij tegenaan en welke symptomen na de zwangerschap herken jij? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

31 reacties

 • Carlijn
  26 augustus 2016

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt want kan me voorstellen dat vrouwen het ontzwangeren weleens onderschatten. Zelf had ik er niet zoveel last van. Alleen erge haaruitval maar dat heb ik altijd al wel gehad, al was het tijdens en na de zwangerschap heftiger. Verder qua emoties enzo weinig gemerkt.
  Carlijn onlangs geplaatst…Estée Lauder Genuine Glow Priming Moisture Eye Balm en Blushing Creme for Lips and CheeksMy Profile

 • Elisabeth
  26 augustus 2016

  Het duurt écht n tijd hè. Ik had vooral haaruitval. Lastig, maar niet het ergste van de wereld. Ook duurde t lang voor mn bekken weer in orde was…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Hoe is het met de vakantie bucketlist gegaan?My Profile

 • Nicole
  26 augustus 2016

  Haaruitval had ik al veel en is er nog steeds maar ik ben na 2,5 jaar ook erg vergeetachtig. Echt heel erg! Blijvend dus ben ik bang haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Grieks eenpansgerechtMy Profile

 • Danella
  26 augustus 2016

  Oh ik herken het goed. Ik heb vooral last van vergeetachtigheid, super irritant. Vergeet overal spullen, weet niet waar mijn sleutels zijn, vergeet boodschappen en ga zo maar door. Kan niet wachten tot het weer normaal is.
  Danella onlangs geplaatst…Reactie op Toetjestest: 3x Danio-kwark door DanellaMy Profile

 • Marisca| Mama blogger
  26 augustus 2016

  Ik had er zelf niet veel last van en was ook snel weer op de been. Ook van de hechtingen had ik niet zoveel last. Maar dat verschilt per persoon en misschien heb ik wel geluk gehad. In ieder geval moet het niet onderschat worden.
  Marisca| Mama blogger onlangs geplaatst…Als je veel te leuke buren gaan verhuizen…My Profile

 • Dita
  26 augustus 2016

  Haaruitval heb ik nu inderdaad ook heel erg. Mila is volgende week 7 maanden, dus nog even en dan moet het wel bijna voorbij zijn.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – Augustus 2016 #2My Profile

 • Channa
  26 augustus 2016

  Haaruitval vond ik het ergste! Heb al heel dun haar, het leek echt net alsof ik kaal zou worden!
  Channa onlangs geplaatst…De eerste dag op de basisschool & peuterschoolMy Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  26 augustus 2016

  Haaruitval en concentratieproblemen. Met name de haaruitval vond ik heel erg.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Alles verliezenMy Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  26 augustus 2016

  Ik had vooral veel last van haaruitval. Dat is volgens mij ook nooit meer goed gekomen heb ik het idee.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…De miskraam van AnitaMy Profile

 • Kelly
  26 augustus 2016

  Ik lijk wel doof te zijn, ik moet m’n man soms meerdere keren vragen wat ie zegt haha. Oh en de vergeetachtigheid is ook wel een dingetje, loop ik ergens heen en halverwege ben ik alweer kwijt wat ik ook alweer ging doen ? Qua menstruatie kan ik niet echt meepraten aangezien ik al de implanon had laten plaatsen voor ik überhaupt weer een cyclus had gehad..
  Kelly onlangs geplaatst…De O is van onzekerMy Profile

 • Vanessa
  26 augustus 2016

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb nog maar weinig gelezen en gehoord over ontzwangeren bij vrouwen. Ik had dus ook geen idee dat er zoveel kwaaltjes bij komen kijken.
  Vanessa onlangs geplaatst…De tuintrend van nu: schaduwdoekMy Profile

 • Nicole
  26 augustus 2016

  Na de zwangerschap van ons zoontje heb ik eigenlijk weinig kwaaltjes gehad. Maar ik haf ook tijdens de zwangerschap weinig kwalen. Deze keer heb ik er heel veel, dus ben benieuwd hoe ik eruit kom.
  Nicole onlangs geplaatst…Opvoeddilemma’s! – Hoe ga je daarmee om?My Profile

 • Monique
  26 augustus 2016

  Jep haaruitval, al begon dat niet meteen na de bevalling. Baalde er erg van want ik heb niet het dikste haar en tijdens de zwangerschap kreeg ik juist zo’n mooie volle bos (nu weer!). Verder weinig last gehad eigenlijk, maar ik ben heel benieuwd hoe dat dit keer gaat zijn!
  Monique onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate Week 30My Profile

 • Nicole
  26 augustus 2016

  Al zit ik nog totaal niet in deze fase, ik vind dit zo leuk om te zien!
  Nicole onlangs geplaatst…10 keer.. Tips om snel af te koelen bij warm weerMy Profile

 • janske
  26 augustus 2016

  Ik verheug mij er nu al op ? vele zijn erg herkenbaar inderdaad…helaas ?
  janske onlangs geplaatst…Bang voor mijn tweede bevalling?My Profile

 • karlien
  26 augustus 2016

  Had er niet zo’n last van maar dat kwam meer omdat baby niet sliep. Was daar mee bezig dus had geen aandacht voor andere dingen 😉
  karlien onlangs geplaatst…Camping IJmuiden, dag 3 en 4 in beeldMy Profile

 • MetMirjam
  26 augustus 2016

  Ik heb er gelukkig niet heel veel last van gehad – wel het haaruitval. Ik heb ook nog steeds (na meer dan 2 jaar) van die rare kuifplukjes haha
  MetMirjam onlangs geplaatst…Cadeautjes voor een lange autoritMy Profile

 • rachel
  26 augustus 2016

  ik had er niet veel last van alleen duizeligheid en koppijn, alleen bij de tweede wat meer want ze kwamen redelijk snel acher elkaar, niomi was 6 mnd toen ik zwanger was van ras dus het was even een periode drukte!!!
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 21 augustus ’16My Profile

 • wilmaaa
  26 augustus 2016

  Hier ook haaruitval, best wel erg. En ik liet steeds spullen liggen bij mensen, haha!
  wilmaaa onlangs geplaatst…Gender reveal | we krijgen een …My Profile

 • Leonie
  26 augustus 2016

  Ohjee, ik ben benieuwd hoe t ontzwangeren bij mij gaat verlopen…
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: De groeiende zwangere buik #3My Profile

 • Milou
  26 augustus 2016

  Ik had echt wel last van mijn hormonen nog, kon heel hard en direct zijn tegen mensen wanneer iets me niet aanstond, nou zit dat sowieso wel in mijn natuur maar toen extra. Na 9 maanden pas kreeg ik veel haarverlies, echt verschrikkelijk..
  Milou onlangs geplaatst…5x fruitwater combinatiesMy Profile

 • Sabrina
  26 augustus 2016

  Oh hier echt veel te lang last gehad van ontzwangeren. Haarverlies, hormonen die niet mee werkten en vooral het gewicht dat niet mee wou. Een moeilijke strijd geweest, maar gelukkig krijg je zo veel terug van je mini’s dat dit alles goed maakt.
  Sabrina onlangs geplaatst…Voorbereiding op la rentréeMy Profile

 • jodi - liefthuis
  26 augustus 2016

  Oow dat verschrikkelijke ontzwangeren, wat heb ik me daarop verkeken zeg. Ik wist echt niet dat dat zo erg kon zijn. Klinkt heel dramatisch nu, je gaat natuurlijk wel gewoon door enzo en het is niet alsof het je leven verpest, maar het was wel heftiger dan ik verwacht had.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Volwassen of niet? – Unsuccessfully adulting – TAGMy Profile

 • Cindy
  26 augustus 2016

  Ik vind het heftig. En ik snap nu wel waarom niemand verder in gaat op “9 maanden ontzwangeren”. Ik ben een stuk prikkelbaarder, ontzettend moe, het huilen staat me nader dan het lachen, haarverlies enorm. Ik zit er middenin met 5 maanden en echt: dit hadden ze echt achterwege mogen laten hoor.
  Cindy onlangs geplaatst…10x waarom ik dol ben op het strandMy Profile

 • Lynn
  26 augustus 2016

  Wat jammer dat ik je artikel over de te snel werkende schildklier niet eerder heb gelezen. Ik ben er namelijk sinds deze week achter gekomen dat mijn schildklier ook veel te snel werkt. Ik heb dezelfde symptomen, vooral ook die vergeetachtigheid, en ik dacht: het zal wel aan mezelf liggen. Omdat mijn schildklier is opgezet ben ik naar de huisarts gegaan. En nu valt ineens alles op zijn plek. Heb jij ook medicijnen gehad voor je schildklier? Ik geef ook borstvoeding dus wil dat natuurlijk niet.

  Voor de rest is bijna alles ook heel herkenbaar! Het hoort er allemaal bij en het verschilt natuurlijk per vrouw en per zwangerschap.

 • Dees
  26 augustus 2016

  De dagen na de bevalling had ik pas cravings en lag in ziekenhuis me vriend nam gelukkig chocolade muffins mee die at ik om 4 uur snachts gelukkig had ik kamer voor mezelf haha.
  De hormonen heb ik erna heel erg ervaren. Ik merkte het aan heel veel en zat niet helemaal lekker in mijn vel. Gelukkig was die na 9 mnd over. Maar tijdens de 7.5 mnd zwanger nooit last van gehad.
  Dees onlangs geplaatst…2.0 week 3 fruit en frietjes My Profile

 • Maike
  26 augustus 2016

  Jeetje, ik heb er nooit zo bij stil gestaan dat dit zo lang nog duurt.
  Maike onlangs geplaatst…Leuke activiteiten tijdens jullie huwelijksreisMy Profile

 • Marije
  27 augustus 2016

  Ik ben soms echt een chagrijnig monster, maar dat komt meer door het slaapgebrek dan door het ontzwangeren denk ik haha. Daar naast ben ik nog steeds erg vergeetachtig en soms emotioneel incontinent. Ach, gaat vanzelf wel weer over.
  Marije onlangs geplaatst…Spam je blogMy Profile

 • IJlien
  28 augustus 2016

  Goed topic! Ontzwangeren is echt een taak op zich, inclusief pasgeboren baby en eventueel weer aan het werk pfff.. ik denk dat het hier wel een jaar heeft geduurd! Gelukkig gaat het uiteindelijk allemaal wel weer over 🙂
  IJlien onlangs geplaatst…MAMA WEEKVLOG * hoofdbord DIY, vrijgezellenfeestje (macarons maken!) & interviewenMy Profile

 • Tamarah
  28 augustus 2016

  Ik ken het wel dat men zegt dat je 9 maanden zwanger bent en dan 9 maanden moet ontzwangeren maar ik wist eigenlijk niet precies wat dit inhoudt. Ik dacht meer aan het verliezen van je zwangerschapskilo’s en dat je organen in je buik weer z’n normale positie innemen maar het is dus wel meer dan dat. Goed om te weten en me er een beetje op in te stellen aangezien ik nu in verwachting ben :).
  Tamarah onlangs geplaatst…Weekoverzicht: AvondetenMy Profile

 • Nina
  29 augustus 2016

  Haaruitval en vergeetachtigheid zijn toch wel de “ergste” dingen. Gelukkig weten mijn vriendinnen dit laatste, zodat ik geen afspraken met hen vergeet. Verder noteer ik alles in mijn agenda en stel ik twee keer een reminder in op mijn telefoon.
  Nina onlangs geplaatst…30 Day Blog Challenge: Hoe gastvrij ben jij?My Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.