Dia1

Ontzwangeren, ze zeggen niet voor niets: 9 maanden op, 9 maanden af. Want tijdens je zwangerschap zal je allerlei kwaaltjes hebben, maar ook na de zwangerschap kunnen deze optreden. Het proces van ontzwangeren is de periode die bedoelt wordt na de zwangerschap en bevalling waarin je lichaam zich weer naar haar originele positie herstelt. Van haaruitval tot aan vergeetachtigheid of obstipatie, het zijn allemaal symptomen die je kunt hebben doordat je herstelt na je zwangerschap. Ik vertel je in deze video mijn ervaringen met ontzwangeren  (de heftige tijd na de geboorte van Lana, en de wat mildere tijd na de bevalling van Aimy en ik vergelijk beiden met elkaar). Klachten en symptomen die ik herken, de menstruatiecyclus die nog even uitblijft en nog meer vrouwenpraat. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervaringen met ontzwangeren zijn.


Klik hier als je de video niet kunt zien
Klik hier om je te abonneren op mijn Youtubekanaal

Bekende symptomen/ kwaaltjes bij ontzwangeren die bij veel vrouwen voorkomen na de zwangerschap : (bron)

 • Hoofdpijn
 • Vergeetachtigheid
 • Huilerig /labiel
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Duizeligheid
 • Concentratieproblemen
 • Geen zin hebben in seks/libidoverlies.
 • Haaruitval
 • Schildklierproblemen (bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier)
 • Verstoorde menstruatiecyclus

Deze ‘ontzwanger’ symptomen verschillen van vrouw tot vrouw en kunnen ook verband hebben met je bevalling. Heb je bijvoorbeeld veel hechtingen dan kunnen deze ook zo een nasleep van klachten geven. Een natuurlijke bevalling kan andere klachten geven als een keizersnede enzovoorts. Ook het geven van borstvoeding kan ervoor zorgen dat het verloop anders is. De hormonen die je lichaam aanmaakt bij het geven van borstvoeding kan het proces van ontzwangeren vertragen maar ook milder maken. Ook kan dit er juist heftiger uitzien met meer kwaaltjes. Het is dus voor iedere vrouw anders.

Ik heb het idee dat het hele proces van ontzwangeren snel onderschat wordt bij vrouwen. Ik lees en hoor er weinig over maar dat zijn puur mijn ervaringen. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen daarmee zijn, vond jij het proces van ontzwangeren meevallen of tegenvallen? Waar liep jij tegenaan en welke symptomen na de zwangerschap herken jij? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

31 gedachten over “Ontzwangeren: de kwaaltjes na de zwangerschap”

 1. Ik lijk wel doof te zijn, ik moet m’n man soms meerdere keren vragen wat ie zegt haha. Oh en de vergeetachtigheid is ook wel een dingetje, loop ik ergens heen en halverwege ben ik alweer kwijt wat ik ook alweer ging doen ? Qua menstruatie kan ik niet echt meepraten aangezien ik al de implanon had laten plaatsen voor ik überhaupt weer een cyclus had gehad..
  Kelly onlangs geplaatst…De O is van onzekerMy Profile

 2. Jep haaruitval, al begon dat niet meteen na de bevalling. Baalde er erg van want ik heb niet het dikste haar en tijdens de zwangerschap kreeg ik juist zo’n mooie volle bos (nu weer!). Verder weinig last gehad eigenlijk, maar ik ben heel benieuwd hoe dat dit keer gaat zijn!
  Monique onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate Week 30My Profile

 3. ik had er niet veel last van alleen duizeligheid en koppijn, alleen bij de tweede wat meer want ze kwamen redelijk snel acher elkaar, niomi was 6 mnd toen ik zwanger was van ras dus het was even een periode drukte!!!
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 21 augustus ’16My Profile

 4. Ik had echt wel last van mijn hormonen nog, kon heel hard en direct zijn tegen mensen wanneer iets me niet aanstond, nou zit dat sowieso wel in mijn natuur maar toen extra. Na 9 maanden pas kreeg ik veel haarverlies, echt verschrikkelijk..
  Milou onlangs geplaatst…5x fruitwater combinatiesMy Profile

 5. Oh hier echt veel te lang last gehad van ontzwangeren. Haarverlies, hormonen die niet mee werkten en vooral het gewicht dat niet mee wou. Een moeilijke strijd geweest, maar gelukkig krijg je zo veel terug van je mini’s dat dit alles goed maakt.
  Sabrina onlangs geplaatst…Voorbereiding op la rentréeMy Profile

 6. Ik vind het heftig. En ik snap nu wel waarom niemand verder in gaat op “9 maanden ontzwangeren”. Ik ben een stuk prikkelbaarder, ontzettend moe, het huilen staat me nader dan het lachen, haarverlies enorm. Ik zit er middenin met 5 maanden en echt: dit hadden ze echt achterwege mogen laten hoor.
  Cindy onlangs geplaatst…10x waarom ik dol ben op het strandMy Profile

 7. Wat jammer dat ik je artikel over de te snel werkende schildklier niet eerder heb gelezen. Ik ben er namelijk sinds deze week achter gekomen dat mijn schildklier ook veel te snel werkt. Ik heb dezelfde symptomen, vooral ook die vergeetachtigheid, en ik dacht: het zal wel aan mezelf liggen. Omdat mijn schildklier is opgezet ben ik naar de huisarts gegaan. En nu valt ineens alles op zijn plek. Heb jij ook medicijnen gehad voor je schildklier? Ik geef ook borstvoeding dus wil dat natuurlijk niet.

  Voor de rest is bijna alles ook heel herkenbaar! Het hoort er allemaal bij en het verschilt natuurlijk per vrouw en per zwangerschap.

 8. De dagen na de bevalling had ik pas cravings en lag in ziekenhuis me vriend nam gelukkig chocolade muffins mee die at ik om 4 uur snachts gelukkig had ik kamer voor mezelf haha.
  De hormonen heb ik erna heel erg ervaren. Ik merkte het aan heel veel en zat niet helemaal lekker in mijn vel. Gelukkig was die na 9 mnd over. Maar tijdens de 7.5 mnd zwanger nooit last van gehad.
  Dees onlangs geplaatst…2.0 week 3 fruit en frietjes My Profile

 9. Ik ben soms echt een chagrijnig monster, maar dat komt meer door het slaapgebrek dan door het ontzwangeren denk ik haha. Daar naast ben ik nog steeds erg vergeetachtig en soms emotioneel incontinent. Ach, gaat vanzelf wel weer over.
  Marije onlangs geplaatst…Spam je blogMy Profile

 10. Ik ken het wel dat men zegt dat je 9 maanden zwanger bent en dan 9 maanden moet ontzwangeren maar ik wist eigenlijk niet precies wat dit inhoudt. Ik dacht meer aan het verliezen van je zwangerschapskilo’s en dat je organen in je buik weer z’n normale positie innemen maar het is dus wel meer dan dat. Goed om te weten en me er een beetje op in te stellen aangezien ik nu in verwachting ben :).
  Tamarah onlangs geplaatst…Weekoverzicht: AvondetenMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.