Mommy monday: Lana personal update

lanaupdateHet is alweer een hele tijd geleden dat ik een update gaf hoe het nu met Lana gaat. De mommy monday rubriek is daar natuurlijk de ideale rubriek voor om jullie daarover bij te kletsen. Lana is vandaag precies 23 maanden oud, dat wil zeggen dat ze over een maand alweer twee kaarsjes mag uitblazen en dat is voor mij toch even slikken haha. Het lijkt of haar tweede jaar nog veel sneller gegaan is als het eerste levensjaar. Heel apart voelt dat! Ze is gigantisch ontwikkeld en daar ga ik jullie vandaag wat meer over vertellen.

Lana’s ontwikkeling gaat echt met grote sprongen vooruit. Ik vertelde laatst in een mommy monday update al dat ze in de ‘Nog geen twee, en ik zeg al nee‘ fase zit. In die fase zit ze middenin, een best wel pittige fase met af en toe doordrammen, krijsen en zo proberen haar zin te krijgen. Op zich ook heel logisch als je nog niet heel goed duidelijk kunt maken wat je bedoelt, dus ik begrijp het als moeder wel, maar het is geen makkelijke fase. Af en toe zit ik met mijn handen in het haar en weet ik niet of ik het gedrag het beste kan negeren, toch corrigeren of juist de aandacht omdraaien naar het positieve wat ze doet. Dat is een soort driesprong waar ik steeds in zit. Negeren van bepaald negatief gedrag helpt soms, maar soms werkt het juist averechts. Afleiden werkt vaak heel goed, maar ook niet altijd en zo probeer ik uit wat in de specifieke situatie voor haar en mij werkt. Ik probeer vooral uit te leggen wat ik bedoel in de hoop dat ze zo die woorden gaat begrijpen, beetje bij beetje.

Lana wordt een grote zus en ik krijg regelmatig vragen of ze ‘dit al door heeft’. Ze is denk ik nog wat te jong om heel bewust te beseffen dat er een baby’tje in huis gaat komen die net als haar veel aandacht zal gaan vragen en krijgen. Wel roept ze regelmatig ‘Baby of beeje’ en als ik vraag wat ‘mama in de buik heeft’ dan antwoord ze altijd baby of ‘zusje’. Ook geeft ze mijn buik regelmatig kusjes, wat ik echt onwijs lief vind. Ik betrek haar bij de voorbereidingen voor de baby en benoem dan wat ik allemaal doe. Zo was ik wat kleertjes aan het uitzoeken en aan het uitleggen dat deze kleertjes voor haar zusje zullen zijn. Wat ze hiervan begrijpt, weet ik natuurlijk niet maar ik denk dat zo langzamerhand in haar ontwikkeling wel wat puzzelstukjes een plekje krijgen en ze dit iets meer beseft als over een half jaar haar zusje geboren wordt. We zullen zien hoe dit uiteindelijk gaat uitpakken, ze is altijd heel zorgzaam voor onze kat Patrick dus ik geloof zeker dat ze ook een hele lieve grote zus zal zijn.

Verder is Lana al veel ‘volwassener’ in haar doen. Zo kan ze al heel veel woordjes zeggen (zoals dieren benoemen en hun ‘geluidjes’), zegt ze heel veel woorden na en merk ik ook dat ze mijn taal al heel goed begrijpt. Als ik haar vraag iets voor me te pakken dan weet ze 9 van de 10 keer wel wat ik bedoel, zeker wanneer het dingen zijn die ik vaker vraag. Zodra de deur van mijn kantoortje opengaat dan kruipt ze op mijn werkstoel, zodra ze mijn make-uptafel in het vizier heeft dan pakt ze de dichtstbijzijnde kwast en begint ze te smeren. Lana is een echte dame aan het worden, zo leuk!

Ik zeg altijd : “Het moederschap is het allermooiste, en tevens het moeilijkste wat er is in het leven”, ik zou het voor geen goud willen missen, maar soms is het heel pittig en dan leer ook ik weer bij hoe daar op te anticiperen. Als je dan in de ochtend zo’n heerlijk vrolijk meisje uit bed mag halen dan ben je die moeilijke momenten weer vergeten, en dat zijn de momenten die tellen!

Over een maandje kunnen we feest gaan vieren om Lana’s tweede verjaardag te vieren. Wat vonden of vinden andere moeders van deze levensfase? Vinden jullie ‘m ook zo uitdagend? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

31 reacties

 • Simone
  14 september 2015

  Jeetje, al bijna twee jaar. Dat gaat hard!
  Simone onlangs geplaatst…Mam, ik begrijp jeMy Profile

 • Martine
  14 september 2015

  Ik vond de fase geweldig maar inderdaad geen makkie (understatement;)). Ik had altijd het gevoel dat net als ik het trucje doorhad en ik dacht ‘damn im good at this’ alles weer veranderde. Maar het blijft te gek zo’n mini mensje dat zich ontwikkelt tot een eigen persoon ( als lijkt het soms meer een draak hahaha.. )

 • Kelly - Pluiskonijn.nl
  14 september 2015

  Heel mooi geschreven! Ik vind het soms ook best zwaar maar als ze dan weer in de ochtend mij met een grote glimlach verwelkomt en haar armpjes om mijn nek doet ben ik de meest trotse moeder van de wereld!
  Kelly – Pluiskonijn.nl onlangs geplaatst…Hippe moccasins voor FayMy Profile

 • Lisanne
  14 september 2015

  Wat lief geschreven. Ik vind lana echt een schatje en ik denk dat ze een lieve grote zus zal zijn straks. 2 jaar alweer de tijd gaat hard! Liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Diario # 6My Profile

 • Kelly
  14 september 2015

  De tijd vliegt! Leuk dat zeval een echt dametje aan het worden is 🙂 !

 • Lifesabout
  14 september 2015

  Jeetje 2 jaar alweer bijna! Die nee fase herken ik nu al een beetje. En ik kan mij voorstellen dat je soms niet weer waar je goed aan doet. Maar weet je…juist het feit dat je het allerbeste wil maakt jou een goede moeder 😉 alvast veel plezier met de voorbereidingen voor haar 2e verjaardag!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Waarom ik nooit een beautyblogger zou kunnen zijn.My Profile

 • Nesrin
  14 september 2015

  I feel you. De fase waarin Lana zit is niet altijd makkelijk en negeren heeft niet altijd zin.

  Ik ben geen pedagoog maar wel moeder van twee kindjes (7 & 3 jaar) en ik weet dat in deze fase ( die regelmatig terug keren) dat zij de grens op willen zoeken en als ouder moet je dan autoritair zijn om dat stukje veiligheid te geven en nee te zeggen of duidelijk maken dat het tot hier gaat en njet verder.

  Het komt allema goed 😉 na een periode donderwolk komt het zonnestraaltje weer.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin photo diaryMy Profile

 • Rosanne
  14 september 2015

  Wat een mooie vooruitgangen heeft Lana al gezet zeg!
  En de tijd gaat echt snel, alweer bijna 2.
  Mooi artikel!

 • Celine
  14 september 2015

  Wat gaat de tijd snel!! Weer een mooie mijlpaal! Liefs, Celine
  Celine onlangs geplaatst…DIY: vrolijke nagelsMy Profile

 • Ingrid
  14 september 2015

  Wat leuk, weer een ontwikkelupdate! Ik ben nog geen moeder, maar dit klinkt zeker als een ingewikkelde fase. Ik kan me voorstellen dat Lana al wel veel snapt over haar zusje, ik kan mezelf de fase dat mijn moeder zwanger was van mijn broertje best goed herinneren. Hij werd geboren toen ik 21 maanden was, dus nog ietsje jonger dan Lana nu. Ik ging altijd mee naar de verloskundige en keek met mijn moeder naar foto’s van baby’s in de buik bij verschillende zwangerschapsduren. Misschien vind Lana dat ook wel leuk?

 • saskia
  14 september 2015

  Wat een grote meid al. Er zijn soms inderdaad pittige dingen die horen bij de opvoeding. Maar gelukkig zijn het vaak fases.
  saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Just me and my kiddiesMy Profile

 • Geertje - Stay At Home Mama
  14 september 2015

  Ik vond die fase aan de ene kant heel leuk, ze krijgen eindelijk een beetje meer pit, maar ook wel vermoeiend… Altijd maar weer discussie! Leuk dat het echt al een dametje wordt!
  Geertje – Stay At Home Mama onlangs geplaatst…Sinterklaas komt er aan + Win Het Grote Sinterklaas kookboek!My Profile

 • Charlotte
  14 september 2015

  Herkenbaar stukje! Hier een meisje van 22 maanden en ook volop aan het uitproberen… pff… En het nazeggen van woordjes vind ik zo leuk! Zo grappig als ze dan een nieuwe woord probeert te zeggen 🙂
  Charlotte onlangs geplaatst…Knutselen met Aukje: een rups knutselenMy Profile

 • Marion
  14 september 2015

  Dat t-shirtje is heel gaaf! Ik ben heel benieuwd hoe Lana straks gaat reageren op haar zusje. Ze zal het nu nog niet begrijpen, maar het zal straks vast wel even wennen zijn. Al bijna 2. Wat gaat het snel!
  Marion onlangs geplaatst…Zoektocht Naar BalansMy Profile

 • Ingrid
  14 september 2015

  Herkenbaar stukje; zeker over waar je soms beter aan doet (negeren, corrigeren of aandacht afleiden). Het is een hele leuke fase vol ontdekkingen, maar geregeld ook super vermoeiend. Ik probeer me dan altijd in te prenten wat moeders met oudere kindjes zeggen; het is een fase. Dat 2e jaar lijkt inderdaad zoveel sneller te gaan dan het eerste jaar. Gek idee dat jullie volgende maand al haar 2e verjaardag vieren, het lijkt nog zo kort geleden dat ze werd geboren.

 • Leonie
  14 september 2015

  Leuke update over Lana. De ‘neefase’ lijkt me ook onwijs lastig om te weten hoe je t beste als moeder moet reageren… Zelf kijken wat t beste werkt is denk ik het enige antwoord…
  Nog maar een maandje! Jeetje.. Kleine meidjes worden echt groot.. Haha. Al plannen aan t maken voor de verjaardag?
  Leonie onlangs geplaatst…Mamavoorspelt #1: reacties van (toekomstige) opa’s & oma’s op zwangerschapMy Profile

 • Renske
  14 september 2015

  Wat gaat de tijd toch snel; al bijna twee jaar! 🙂 Zelf herken ik de ‘nee-fase’ bij het dochtertje van een vriendin. Ik denk dat het per kindje, moeder en situatie verschillend is wat het best passend is.
  Renske onlangs geplaatst…Mijn kiekjes #13My Profile

 • Tamara
  14 september 2015

  Ohhh ja een hele pittige periode, rond de 2 jaar. Ik hen het nu 2 keer met een jongen meegemaakt, ik ben heel benieuwd of het bij een meisje ook anders is.
  Tamara onlangs geplaatst…Wat ik van mijn dochter leerde.My Profile

 • malou
  14 september 2015

  Het klinkt behoorlijk uitdagend! Nomi is nu 10 maand en heeft nu al een duidelijke mening, dus dat wordt nog wat haha..
  malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #124; PAKKETJES, VERKOUDEN EN DIERENTUINMy Profile

 • Annemijn
  14 september 2015

  Leuk om haar zo te zien ontwikkelen. Wat gaat de tijd weer hard, ik herinner me nog goed dat ze geboren werd en nu is ze bijna 2!
  Annemijn onlangs geplaatst…Spam je blog/website/webshop!My Profile

 • Deisy
  14 september 2015

  De tijd gaat echt snel hea? En volgens mij merk je dat nog meer als je zo’n kleintje rond hebt huppelen. Ik ben blij om te horen dat het zo goed met haar gaat en dat zij zich zo prachtig ontwikkeld tot een lekker pittig dametje: niet makkelijk lijkt mij, maar volgens mij wel een ontzettend dankbaar goed. X
  Deisy onlangs geplaatst…7 ultieme tips om als blogger uitstelgedrag aan te pakkenMy Profile

 • Jess
  14 september 2015

  Lastige leeftijd idd. Sam was bijna 25 maanden toen Jim werd geboren en hij snapte er vrij weinig van waar die baby vandaan was gekomen ook al aaide hij steeds mijn buik. Toen hij 2,5 was, snapte hij ineens prima dat er in een mamabuik een baby kan groeien. Ineens viel het kwartje waar Jim al die tijd had gezeten. Als ik nu foto’s van vorig jaar aan hem laat zien, kan hij precies vertellen dat zijn broertje in mijn buik heeft gewoond.
  Jess onlangs geplaatst…After summer tagMy Profile

 • Barbara
  14 september 2015

  Wat ik vooral vind is dat de tijd blijft vliegen, ook nu mijn meisje al wat ouder is. Ze ontwikkelen razend snel, leren zo rap bij soms sta je er echt versteld van! Wel een leuk vooruitzicht over een maand Lana’s verjaardag!
  Barbara onlangs geplaatst…Overdragen sleutel – afsluiten periodeMy Profile

 • Sylvie
  14 september 2015

  Haha begint dat pas bij 2? Ivar is net 1 en wil nu al alles zelf doen (bijv. eten en drinken), en kan behoorlijk boos zijn als dat even niet mag! Dat wordt wat 🙁

 • Tara
  14 september 2015

  Wat vliegt de tijd zeg! En logisch dat het echt per moment kijken is wat nou werkt en wat niet. Ik heb zelf een SPW diploma gericht op kinderopvang en ben nu bijna klaar met SPH, daar leer je van alles over hoe het moet maar in de praktijk is het toch aanvoelen en uitproberen. Kan me wel voorstellen dat het soms frustrerend is haha, vooral ook als iets de ene keer juist werkt en de volgende keer dan niet!
  Tara onlangs geplaatst…LOOKBOOK || outfits september ’15My Profile

 • Dionne
  14 september 2015

  Leuk om een update te lezen over Lana te lezen! Ze is natuurlijk ook nog jong, maar dat besef komt vanzelf wel
  Dionne onlangs geplaatst…Outfit of the day | Fuschl am seeMy Profile

 • Sonja
  14 september 2015

  Heel herkenbaar; ik vind het nu al soms best pittig dat opvoeden! En dan zijn die van mij bijna een jaar jonger dan jouw bijna-peuter-meisje. Maar je leert elke dag ;-)!
  Sonja onlangs geplaatst…Don’t you forget!..My Profile

 • Eline
  14 september 2015

  2 alweer bijna joh, wat gaat dat toch snel!
  Eline onlangs geplaatst…WIN || Prachtige ice tea setMy Profile

 • Elise
  14 september 2015

  Zo benieuwd hoe Lana op haar zusje zal reageren! Dat ze zorgzaam is naar Patrick is al een heel goed teken :D!
  Elise onlangs geplaatst…[OUTFIT] – Flower Print And SuedeMy Profile

 • Sandra
  14 september 2015

  Herkenbaar hoor.. maar inderdaad het is een fase en gaat over. Al moet ik zeggen dat ik er niet zo heel veel last van heb gehad. Bij beide kinderen eigenlijk niet.. Ze zijn nu 7 en 4.
  Wat een leuk dametje is het en 2 alweer! En dat shirtje ook, te schattig!
  Sandra onlangs geplaatst…“Blue Stone”My Profile

 • Florentine
  16 september 2015

  Wat leuk dat het zo goed met Lana gaat! ✿ ✿ ✿
  En wat onwijs leuk hoe jullie dat gedaan hebben met dat t-shirt, ”sisters run the world”.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.