Minderen met sporten + mijn sport routine

a-guide-to-big-city-life-love

Minderen met sporten, je hoort vaker dat men het voornemen maakt om meer te gaan sporten. Bij mij werkt dat juist andersom, ik ben echt dol op sporten. Het laat me ontspannen, maakt me vrolijk, werkt heel rustgevend en is echt een momentje voor mezelf. Toch besloot ik te gaan minderen, waarom en hoe mijn nieuwe sportroutine eruit ziet, vertel ik je vandaag.

Minderen met sporten dus
Een kleine geschiedenis: tot mijn 18e levensjaar sportte ik nauwelijks. Tot mijn 14e heb ik aan Jazz- en later streetdance gedaan en verder hield ik het bij de verplichte gymlessen op school, waar ik nog liever onderuit kwam dan voor ging. Later begon ik met wat Zumba en dat soort dingen. En na mijn 18e ging de knop om, ik ben toen van een bmi dat overgewicht aangaf, zo’n 20 kilo afgevallen tot een gezond gewicht en BMI. Een gewicht waar ik tot de dag van vandaag om en nabij zit en daar voel ik me prettig bij (dan tel ik de zwangerschappen en de periodes daarna niet mee). Het sporten en gezonde leven maakt me blij en gelukkig en zorgt dat ik mijn diabetes goed onder controle krijg. Echter sportte ik voor de zwangerschappen wel veel, er zijn tijdens geweest dat ik bijna dagelijks trainde en dat vond ik toen fijn, maar was daarna niet haalbaar meer.

Bron

Na deze tweede zwangerschap wilde ik na 6 weken voor 4 keer per week sporten gaan, maar personal trainer Kimberly wist me te overtuigen dat 2-3 x per week ook voldoende is, mits je je volledig geeft tijdens die workouts. Met voldoende bedoel ik: om in shape te blijven en om je conditie en krachtniveau op pijl te houden. Ik koos er toen voor om 3x per week te gaan sporten, dat vond ik toen prima te combineren en dat zorgde er samen met Weight Watchers voor dat ik weer netjes mijn zwangerschapskilo’s verloor. Toch begon ik steeds meer te merken dat ik het moeilijk te combineren vind met mijn gezin, het onregelmatige rooster van Yannick en dat ik soms de slaap beter kan gebruiken door op tijd naar bed te gaan of niet vroeg op te hoeven staan voor de sportschool. Ik koos ervoor om voor 2 keer sporten per week te gaan. Geen big deal, maar voor mij toch iets wat ik in jaren niet gedaan heb (weer los van de zwangerschappen om). Ik denk dat mijn lichaam ook gewend geraakt is aan de hoeveelheid endorfine die ik binnenkrijg van het regelmatige sporten. Als ik een paar dagen niet gesport heb, dan voel ik heel erg die behoefte om weer lekker los te gaan tijdens een workout. Voor veel mensen misschien een onbegrijpelijk gevoel, voor mij iets wat in mijn leven hoort. Dus ik was benieuwd hoe het zou voelen als ik minder zou sporten, alleen zo zou ik erachter komen hoe dat voelt.

Mijn nieuwe sport routine
Twee keer per week sport ik in de sportschool waar ik eens per week krachttraining doe in de vorm van een lesje bodypump. Hiermee train je alle spiergroepen (Benen, billen, buik, biceps, triceps, rug, schouders). En als tweede training doe ik Xco, dit is een groepsles waarin je krachttraining van je hele lijf (met focus op je core, dus je rug, schouders, buikspieren) combineert met cardiotraining. Verder ben ik door de dag heen erg actief in de weer met mijn kinderen, wandelen we regelmatig en zit ik niet vaak stil. Ik ben nu iets meer als een maand bezig met ‘maar’ 2 keer per week sporten en waar ik er in het begin onrustig van kon worden, merk ik nu dat het me rust geeft. Goed is genoeg, mijn conditie gaat niet erg achteruit, de oefeningen gaan me nog steeds goed af en ook geeft het wat rust in mijn schema. Het is dus goed zo en ik kan altijd nog kiezen om vaker te gaan sporten wanneer die behoefte er is, maar 2x per week is ook prima.

Het moraal van dit blogje: ik liet het 3x per week sporten los om meer tijd over te houden voor andere dingen en zo leerde ik dat ik ook op andere manieren kan ontspannen. Sommige gewoontes kun je afleren of voor jezelf aanpassen zodat deze weer beter passen in je dagelijks leven. Ik ben benieuwd hoevaak jij per week sport en of je dit juist wil opbouwen, of dat je ook best zou willen afbouwen en waarom. Meerdere sport-a-holics im de zaal?

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

19 reacties

 • Fenna
  9 december 2016

  Hier geen sport a holic hoor 😉 . Toen ik nog thuis woonde was ik 6 tot 7 dagen in de weer met paarden en het geven van turnlessen. Sinds ik ben verhuisd kan dat helaas niet meer.
  Na de bevalling wil ik wel weer wat aan sport gaan doen.. niet zo zeer in de sportschool maar gewoon meer bewegen. 🙂
  Fenna onlangs geplaatst…Foodie Friday: GazpachoMy Profile

 • Dionne
  9 december 2016

  Goed dat je dit van je zelf weet. Zelf heb ik nu het zo koud en donker is na een lange werkdag maar weinig motivatie om te gaan en dat is echt slecht..
  Dionne onlangs geplaatst…Outfit of the day | Tussen de kerstbomen bij de IntratuinMy Profile

 • Loes Johanna
  9 december 2016

  Ik ben absoluut geen sport a holic, maar merk nu met 28 weken zwangerschap dat ik straks graag weer aan de slag wil. Vooral om weer lekker fit te worden! Hoop dat ik dan ook 2 keer per week kan gaan sporten. Overigens wel heel goed dat je bent gaan minderen, ook al is het het tegenovergestelde van wat vaak gebeurt. 🙂
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Zwanger: week 27My Profile

 • hilde
  9 december 2016

  Ik heb het geprobeerd, 2 x in de week naar de sportschool, maar ik vind het gewoon echt niks aan. Ik loop standaard 5x in de week na het avondeten een half uur, fiets veel en weeg al 10jaar 55 kg, ik kom nooit aan in gewicht en ik houd van gezond eten, ik vind het wel prima 😛

 • Melanie
  9 december 2016

  Heee doe je de groepslessen of de virtuele? Groeten

 • Ellen
  9 december 2016

  Oef. Ik zou moeten gaan sporten, maar vind het erg moeilijk in te plannen. Heb een tijd gewandeld, maar nu het vroeg donker is vind ik dat lastig. Goed dat je zo een balans hebt gevonden.
  Ellen onlangs geplaatst…Christmas Marshmallow Pops – Aftellen Naar KerstMy Profile

 • Doortje
  9 december 2016

  Ik sport lekker thuis wanneer het uitkomt, met een gezin met 3 kinderen is het gewoon passen en meten. Daarnaast ben ik de hele dag druk in de weer en haal of breng ik de oudste meestal op de fiets naar en van school, dat bij elkaar maakt ook al veel bewegingsmomentjes! Prima toch als je met minder sporten je ook lekker voelt, dat is het belangrijkste!
  Doortje onlangs geplaatst…Zonder extra gewicht de feestmaand door…My Profile

 • Saskia
  9 december 2016

  Sinds een paar maanden doe ik ook xco en ik vind het heerlijk om te doen. Heel graag wil ik naar twee keer per week maar er komt altijd weer wat tussen. Bodypump wil ik ook nog eens gaan proberen.
  Saskia onlangs geplaatst…Wat te doen tegen verkoudheid (tips verkoudheid)My Profile

 • karlien
  9 december 2016

  Voor mij is sporten ook echt onderdeel van mijn leven. In de zomer Sport ik veel, in de winter wat minder. Ik probeer altijd te sporten als de kids slapen, zodat ze er weinig van merken
  karlien onlangs geplaatst…Gezinsvakantie naar Sarlat in FrankrijkMy Profile

 • Leonie
  9 december 2016

  Ik sport ook graag. Voor de komst van mijn dochtertje 3x in de week.. nu is ‘t echt veel minder! Ik werk onregelmatig en moet enorm plannen wil ‘t allemaal uitkomen.. jammer. Gelukkig morgen een lesje Zumba doen en hopelijk ergens volgende week nog een lesje Xco pakken:)
  Leonie onlangs geplaatst…Muziek dat mij aan Kyra doet denkenMy Profile

 • Romy
  9 december 2016

  Wat goed dat je hierbij naar jezelf hebt geluisterd en het sporten juist afbouwt, omdat dat misschien juist beter is in dit geval. Zelf ben ik ook eerder geneigd om te veel dan te weinig te sporten.
  Romy onlangs geplaatst…5 kersttradities die ik graag in stand houdMy Profile

 • rachel
  9 december 2016

  ik trainde werkelijk 7 dagen in de week!! in combi gezin en eigen bedrijven ……juist gesloopt en de rest van mijn leventje wat ik er aan over heb gehouden is je bekend.
  2 a 3 x in de week is echt voldoende!!ik mis het niet nu in ieder geval 😉
  rachel onlangs geplaatst…December tag!!My Profile

 • Lifeaholic.nl
  9 december 2016

  Ik wilde eerst ook mezelf verplichten om om de dag te gaan sporten maar heb me nu ook neergelegd bij twee keer in de week. Beter te combineren en beter vol te houden! Vooral doen waar je jezelf goed bij voelt!
  Lifeaholic.nl onlangs geplaatst…Let’s get personal tag!My Profile

 • Bianca
  9 december 2016

  Ik loop 3x per week hard en 2 X per week in de sportschool. Heerlijk vind ik het. Ikzet regelmatig de wekker om er vroeg uitte gaan zodat ik eerst nog een rondje van 5 km kan hardlopen. Kost me amper tijd met lopen en douchen ben ik dan in 50 minuten klaar. Maar ook voor mij geld IK moet er tijd voor maken.

 • Tamara
  9 december 2016

  Ik ben ook echt verslaafd aan sporten..
  Ik ben nu va begin november tijdelijk gestopt vanwege m’n operatie maar ik mis het enorm.
  Wel ben ik erachter gekomen dat wat jij zegt 2 keer meer dan voldoende is. Die 3e keer is gewoon lastig te combineren met een gezin en onregelmatige werktijden van partner.
  Als hij dan thuis is ging ik op de vrije dagen sporten waardoor je weinig als gezin bv in ochtend rustig aan kan doen etc.
  Voor mij ook even goed dus die weken rust..
  Ga in jan weer beginnen en dan ook anders aan pakken.
  Wel merk ik dat ik nu ik snaai momentjes heb en niet sport minder lekker in mn vel Zit door het njet sporten.
  December is funniest ?

 • Lisette
  10 december 2016

  Na mijn zwangerschappen ben ik ook 3x per week gaan sporten. Maar merk wel dat als ik 3x in de week ga, de stap om te gaan veel lager is dan als ik minder ga sporten! Ik deed 3x in de week aan krachttraining maar ga 1x per week nu yoga doen. Lekker rekken en strekken en mijn houding verbeteren. En geeft inderdaad ook meer rust! Soms is een stapje terug eigenlijk 3 stappen vooruit. Hele goede keuze dus!

 • Monique
  10 december 2016

  Wat fijn dat je blij bent met je nieuwe routine! Ik heb komende week de nacontrole bij de verloskundige en wil daarna het sporten weer gaan oppakken. Plan is net als jij twee keer per week te gaan. Lesje XCO (wat ik altijd heb gedaan, geweldige workout!) en Bodypump (wat ik na lange tijd weer wil gaan oppakken). Ben benieuwd!
  Monique onlangs geplaatst…Inspiratie voor je kerstlijstje | Mijn SintcadeautjesMy Profile

 • Maike
  11 december 2016

  Wat leuk om eens een verhaal te horen van iemand die juist minder gaat sporten. Ik denk dat het belangrijkste is om tussendoor ook veel in beweging te blijven. Lekker wandelen en fietsen dus, maar dat doe je genoeg!
  Maike onlangs geplaatst…Styled shoot: Kleurrijke multi-culti bruiloftMy Profile

 • Daniëlle
  11 december 2016

  Door mijn reuma kon ik erg tegen 3 keer in de week sporten opzien. Nu ik naar 2x per week ben gegaan houd ik het veel beter vol!
  Daniëlle onlangs geplaatst…In de spotlight: Fit en PuurMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.