Foodie friday : Update op mijn suikervrije eetpatroon

suikervrije eetpatroon

Het is nu alweer drie weken verder dat ik besloot om suikervrij te gaan eten. Niet volledig suikervrij maar voor 80% tegenover 20% waarop ik er niet op hoef te letten. Nu we drie weken verder zijn en ik jullie al met wat eetdagboekjes een kijkje in mijn nieuwe eetpatroon gegeven heb vond ik het tijd om de balans op te maken. Hoe bevalt het suikervrije eten me en lukt het me om me er altijd aan te houden? Daar kan ik al gelijk heel kort in zijn, nee het lukt me niet altijd. Pasen komt er tussendoor, vriendlief die enthousiast een kilozak paaseieren meeneemt, ik zelf die af en toe veel behoefte heeft aan chocolade, er zijn genoeg verleidingen. Er zijn dagen geweest dat ik wel 100% suikervrij at, maar ook dagen dat ik de 80% niet kon halen. Hoe het me vergaan is de afgelopen weken ga ik in deze update met jullie delen!

bananenbrood

Mmm lekker zelfgebakken bananenbrood!

Gezond leven gaat net als het leven in het algemeen met ups en downs. Mezelf bewust maken van mijn eetpatroon, het bijhouden van mijn eetpatroon en bepaalde keuzes maken zorgt er wel voor dat ik een stuk gezonder eet als voorheen. Ik eet een stuk minder suikers en ik heb vaste gezonde rituelen in mijn voedingspatroon zitten. Zo ontbijt ik standaard met havermout of yoghurt met fruit en superfood. Zo lunch ik niet standaard met brood maar wissel ik dit af met gezondere alternatieven en ook kook ik vrijwel niet meer met pakjes en zakjes. Ik koop geen Honig maaltijd mixen meer voor doordeweeks bijvoorbeeld en ik probeer overal zelf recepten van te maken. Heb ik zin in burrito’s? Dan koop ik geen kant-en-klaar kruiden zakje vol suikers en e-nummers maar ga ik op zoek naar de ingredienten die ik nodig heb om het zelf te bereiden. Deze rituelen maken mijn eetpatroon al een stuk gezonder. Daarbij drink ik de hele dag water of thee/koffie en heb ik geen behoefte aan frisdrank of sapjes.
Met vriendlief heb ik vaste afspraken gemaakt om elkaar te motiveren om gezonder te leven. Zo houden we het ritueel erin om eens per week zelfgebakken frietjes met snacks te eten, en is de vrijdagavond onze snoep avond waar we een portie chocolade/snoep mogen. Zaterdagavond blijft de verwenavond voor chips.

Een ritueel wat misschien wat kinderachtig klinkt maar wel werkt. We hebben allebei die motivatie van elkaar nodig om er aan te houden. Het is dan ook goed om dit met je partner te bespreken want zo kun je elkaar steunen. Dit is overigens niet alleen goed voor de lijn, ook heel goed voor de portemonnee want kant-en-klaar pakjes, snoep en snacks en frisdranken kunnen je boodschappen zo veel duurder maken, mijn portemonnee slankt er dus ook helemaal van af (haha).

De basis van mijn eetpatroon zit dus helemaal goed, maar dan komen de uitzonderingen. Het is weekend en we hebben een verjaardag. Pasen komt in aantocht dus er komt een kilozak paaseitjes in huis. Ik heb weer eens zin om te bakken en in plaats van een bananenbrood bak ik een keer gewoon cake. Het is pasen en de ijscoboer rijdt langs de deur en we kiezen spontaan om een ijsje te nemen, dat soort momenten. Spontane ideetjes om ineens uit eten te gaan of eten te halen. Die momenten blijven bestaan en zolang die beperkt blijven hoor je mij niet klagen. Die momenten maken het leven ook leuk en mijn eetpatroon niet eenzijdig.

Al met al ben ik eigenlijk wel heel tevreden. Het is niet zo dat ik echt resultaat merk. Ik voel me niet fitter maar dat kan ook door andere gezondheidsproblemen komen. Ik doe het verder ook niet om af te vallen maar om regelmatig te eten en daardoor juist niet af te vallen. Door regelmatig gezonde producten te eten blijf ik netjes op gewicht en val ik niet meer af, wat voor mij heel prettig is. Hierdoor blijft mijn kleding mooi passen en voel ik me lekker fit. Ook vind ik dat ik op deze manier een mooi en gezond voorbeeld geef aan mijn dochter.

Zijn er meerderen van jullie die zichzelf een nieuw eetpatroon hebben aangemeten? Hoe ziet jouw eetpatroon eruit en wat voor veranderingen heb je bij jezelf gemerkt? Volg je een bepaald dieet of experimenteer je bijvoorbeeld met suikervrij of glutenvrij eten? Ik ben benieuwd wat jullie van deze update vonden.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

27 gedachten over “Foodie friday : Update op mijn suikervrije eetpatroon”

 1. Ik ben 25 jaar (fout) met eten bezig geweest. Nu merk ik pas hoe een gezond lichaam voelt. Een lichaam die van alles wat krijgt en dus voldoende. Het enige is dat ik geen vlees eet, maar dan kan ik met gemak op vangen. Ik ben géén voorstander van bepaalde voedingsstoffen volledig weg laten, dus ik vind jouw 80/20 heel goed. Wat voor mij vooral belangrijk is, is om te lezen dat je de momenten om te genieten niet vergeet. Blijf alsjeblieft dat spontane ijsje bij de ijscoboer halen, want dát zijn de dingen die het leven zo leuk maakt! X
  Marion onlangs geplaatst…Photochallenge 52 weeks: Week 17My Profile

 2. Ik krijg sinds kort darmklachten van chocolade. Dus dat moet ik maar niet meer doen. Verder ben ik me steeds meer bewust er van. Al pak ik nog wel eens een glas cola light of Red Bull Zero, niet dagelijks. Maar daar kan ik echt van genieten en dat doe ik dan ook! Leuk om te lezen!
  Cindy onlangs geplaatst…Koningsdag is coming: Inspiratie!My Profile

 3. Nou ik vind dat je al super bezig bent hoor, ik zou het never nooit kunnen dus wat jij al doet vind ik super knap! En ook super goed dat je vaste avondje heb voor bijvoorbeeld chips. Liefs
  Bibian onlangs geplaatst…Weight Watchers update #20My Profile

 4. Mooi geschreven! De spontane momentjes houdt je altijd wel, dat is ook juist goed denk ik, zolang het maar in balans blijft. Zelf eet ik ook gezonder ik heb snel last van mijn darmen en heb fybrimalogie. Ik merk echt veel verschil of ik nou een vette of ongezonde hap naar binnen werk of gezonde groente met bv vis. Knap dat je het zo volhoud!
  Saartje onlangs geplaatst…Face of the Day; Koningsdag look.My Profile

 5. Je bent goed bezig zo! Dat is gewoon de manier hoe je zou moeten eten vind ik, over het algemeen gewoon gezond met af en toe iets lekkers. Zolang je het kan hebben qua lijn is het ook prima toch? Zelf ben ik m’n hele leven al een snoeperd geweest… over het algemeen eet ik gezond maar ik neem teveel tussendoortjes/snoep. Nou ja, eerlijk gezegd boeit snoep/chocola me niet eens meer zoveel, maar ook van gezonde dingen kun je teveel eten! Bijvoorbeeld een lepel uit de pindakaaspot, die dan toch weer wat meer dan één lepel wordt, of een handje nootjes dat stiekem toch weer meer dan één handje wordt. Daar heb ik moeite mee, maat houden, en daarom ben ik nog nooit écht slank geweest helaas… Vorig jaar wel 8kg afgevallen maar dat zit er allemaal weer aan… en ben nu dan ook opnieuw bezig.

  Zo, heel verhaal weer, moest blijkbaar even van me afschrijven. :p Eten is een beetje een frustratiepunt voor me!

 6. Ik doe gewoon mijn best. Kook eigenlijk nooit met pakjes en zakjes maar ben niet superstreng voor mezelf. Heb nooit overgewicht gehad maar ben de ene keer wel een paar kilo zwaarder dan de andere keer. Hier is het vooral logisch nadenken en niet teveel verleidingen in huis halen. Dan gaat het mis. Vind het knap hoe je dit allemaal doet.
  Jess onlangs geplaatst…10 gore dingen waar ik me schuldig aan maak…My Profile

 7. Wat goed dat het je zo goed lukt om je eetpatroon te veranderen. Leuk om te lezen dat je vasthoudt aan bepaalde rituelen met snoepjes en chips. Helemaal perfect lijkt me.

  Ik probeer in de supermarkt ook zo min mogelijk dingen met suiker te kopen, puur omdat ik het zo duur vind, ik zou me nodig eens moeten verdiepen in m’n eetpatroon haha.
  Miranda onlangs geplaatst…Favorite Friday: speeltje van PuckMy Profile

 8. Ik vind het heel knap dat je zo toch een omschakeling maakt in je voedingspatroon. Ik had dat denk ik nooit zomaar gekunt. Ik eet glutenvrij. Omdat het moet doordat ik coeliakie heb. Ik zou nooit mensen aanraden zomaar glutenvrij te eten, want dat is niet per se gezonder en het is ook nog eens heel erg moeilijk om 100% glutenvrij te eten. Eerst at ik ‘gewoon’ glutenvrij (veel snoep e.d. en aardig wat pakjes/zakjes zijn ook glutenvrij, dus die at ik gewoon). De verandering was al moeilijk genoeg, maar echt beter voelen deed ik me niet. Nu snap ik dat ik gewoon een lichaam heb dat erg gevoelig op voedsel reageert. Nu eet ik dus zo goed als niks voorverpakts meer. De enige uitzonderingen zijn mijn twee glutenvrije boterhammen op een dag. Ik eet verder voornamelijk fruit, groenten, nootjes en af en toe iets wat ik zelf heb gebakken.

 9. Super goed dat je dit doet! Ik eet al een dik jaar veel minder vlees ( 2 á 3x per week nu) en kook eigenlijk niet meer met zakjes en pakjes. Suikervrij eten zou ik wel erg moeilijk vinden. Ik geniet zo van eten maar let wel op dat het gezond en gevarierd is.
  Dita onlangs geplaatst…Persoonlijke updateMy Profile

 10. beautyinsideandoutNL

  Ik ben sinds 2,5 week begonnen met een gezond voedingspatroon en meer sporten. Dat laatste is niet zo moeilijk vol te houden omdat ik hiervoor ook al aan sport deed, alleen heb ik er nu krachttraining aan toegevoegd. Het eten van minder suiker en minder uit pakjes is wat lastiger. Het is tot nu toe nog redelijk gelukt om het vol te houden, maar ik blijf toch nog wel veel trek hebben in slecht eten.

 11. Superleuk om een update als deze te lezen. Ik denk dat jouw en mijn eetpatroon heel veel gelijkenissen vertoont. Ik eet ook grotendeels gezond, maar geef ook nu en dan toe aan verwennerijen. 🙂 Dat moet ook, vind ik! Doordat ik slechts af en toe (meestal in het weekend) zondig met bijvoorbeeld chocola, geniet ik er ook extra hard van!

  Bovendien houd ik ook zoveel van gezonde dingen dat sommige daarvan haast als een zonde aanvoelen. Bijvoorbeeld overnight oats met rauw cacaopoeder. Mmmm! 🙂
  aMuse Rouge onlangs geplaatst…Slim Concept-recept: gezonde chocomousseMy Profile

 12. Ik moet de komende weken een hisatmine vrij dieet volgen. Pfft ook zwaar. Je mag daarbij echt bijna niks eten. Ik probeer daarbij ook nog zo wienig mogelijk suiker te eten.
  Goed van je dat je het doet, wel jammer dat je je er niet fitter door bent gaan voelen voor je!
  Milou | Shimmer-Pie onlangs geplaatst…SEMI HEALTHY HAVERMOUT KOEKJESMy Profile

 13. Ik doe glutenvrij en koemelkvrij! Maar dat wist je al, hihi.

  Het lijkt me wel lastig om voor 80% suikervrij te eten. Als je echt suikervrij eet controleer je letterlijk elk etiket en ben je compleet bewust van wat je eet, als je dat bij 20% niet doet raak je toch een beetje de controle kwijt, denk ik. Althans, dat zou ik hebben :p Is het dan ook niet ‘suiker-arm’ eten?

  Als iemand zegt voor 80% glutenvrij te eten zou ik vinden dat diegene nogal een scheef beeld geeft van glutenvrij eten (want sommige mensen MOETEN glutenvrij door een intolerantie en dan is het gewoon irritant dat mensen dat niet meer serieus nemen doordat sommige mensen glutenarm eten maar dat glutenvrij noemen. Als in ‘een beetje gluten kan toch wel?’ Nee, dat kan niet!)
  Nu is suiker natuurlijk wel iets anders, maar toch 😛
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…Productiever zijn; met deze 6 tips kan ook jij dat!My Profile

 14. Ik gebruik al een tijd geen pakjes en zakjes, en ik vind dat alles smaakt beter. Ik vind ook belachelijk dat in pakjes net als wereldgerechten zitten alleen een beetjes kruiden, smaakkunstamite smaakstoffen en aromas, en zij zijn zeker niet goedkoop.
  Ik heb trouwen ook een broccoli en tomaat quiche afgelopen week gemaakt. Maar ik heb een “dubbele versie gemaakt”, met tomaten aan de linkerkant en broccoli aan de rechterkant. Zo was iedereen (man en zoon houd niet van broccoli, dochter en ik vinden heel lekker) blij 🙂
  Chiara onlangs geplaatst…Food FridayMy Profile

 15. Goed bezig hoor! Leuk om je update te lezen. Ik ben benieuwd naar een recept van die quiche (denk ik?) op de bovenste foto, dat ziet er echt heerlijk uit!

 16. Goed bezig! Zo te lezen heb je wel een goede balans gevonden! Bij mij lukt het niet naar mn zin. Mijn valkuil zijn echt de tussendoortjes merk ik. Het is erg moeilijk en duurt lang om oude gewoontes af te leren! Maar ik geef het de tijd, alles met stapjes 😉
  Susanne onlangs geplaatst…Recepy: Gezonde honing-mosterd dressingMy Profile

 17. Ik word wel geinspireerd door je hoor.
  Vooral dat 80-20 bevalt me wel. Ik heb zelf voor mijn bruiloft aan bodieboost gedaan en vond dat ook erg prettig puur omdat ik bewust bezig was met eten maar inderdaad wel gewoon mn zwakke momentje mocht hebben.

  Nu na de bevalling wil ik weer verder met wat ik toen deed dus weer bewust worden en ik wil inderdaad minderen met pakjes en zakjes qua eten! Maar heb mezelf wel de tijd gegeven, het is nu al super zwaar zo die eerste weken met baby dat ik eerst helemaal hersteld wil zijn van de bevalling en een ritme wil hebben (ongeveer dan want ritmes veranderen nu eenmaal met een baby/kind) voordat ik wéér iets op mn bord leg!
  Nicole onlangs geplaatst…Douchen met je babyMy Profile

 18. Bananenbrood is zooo lekker, ik doe net als jou 80% suikervrij, ik leef veel gezonder sinds januari en ik ben al lekker wat kilotjes kwijt.
  Ik voel mij ook veel beter, voorheen was ik veel meer moe, nu kan ik soms niet slapen door de energie, het is de beste keuze die ik heb gemaakt

 19. Ik probeer altijd glutenvrij en suikervrij te eten als het me zo uit komt. Inmiddels ben ik er al een tijd mee bezig en heb ik ook geen vreetbuien meer. Wel eet ik bijna elke dag een toetje (zelfgemaakt ijs bijvoorbeeld) of eet ik een stukje 85% chocolade, a girl gotta have some chocolate, right? Ik ben niet echt afgevallen, maar ik ben ook begonnen met krachttraining dus dat is dan ook logisch. Ik wil voornamelijk een plattere buik en me healthy voelen wat ik me ook echt ben gaan voelen. Een keer wat suiker eten is niet echt (de 80/20 regel) maar met Pasen heb ik onderhand de hele dag door koolhydraten op en dan heb ik daar ook echt last van. Het is ook heel lastig om het te combineren als ik naar mijn moeder ga of met vriendinnen ga afspreken haha. Maar dan denk ik: yolo! En eenmaal thuis ga ik lekker gezond weer verder 😉
  Joyce onlangs geplaatst…FOODBLOGSWAP – CHAI LATTEMy Profile

 20. Ik herken mezelf helemaal in jou. Toen wij gingen trouwen, ging ik 3 maanden diëten. En echt streng diëten! Alleen maar kipfilet op brood en water drinken. Geen jus bij het avondeten, geen gebakken aardappeltjes, en natuurlijk niet snoepen. Alleen maar rijstwijfels tussendoor en droge crackers. Uiteindelijk was ik 6 kg afgevallen!
  Maar helaas is samenwonen niet goed voor je. Lekker een zak chips bij een filmpje kijken. Kopje thee met een lekker koekje.
  en inderdaad, soms besluit je spontaan uit eten te gaan of eten te bestellen. Zoals wjj afgelopen maandag met tweede paasdag besloten om Beertjes te bestellen. Daar kunnen we dan zo van genieten hihi.
  Wat ik wel probeer, is het snoepen te beperken tot het weekend. Dus net als jij alleen chippies op zaterdagavond. En dat werkt echt goed!

 21. Fijn dat je zo eerlijk bent, je food foto’s zien er altijd heerlijk uit, krijg er heel erge trek van!!

 22. Goed bezig! Ik heb van de week je bananenbrood gemaakt, maar die van mij was nog niet zo heel goed gelukt. Super goed dat je geen pakjes gebruikt bij het maken van recepten, bah e-nummers. Ik heb pakjes altijd verschrikkelijk gevonden en kook er nooit mee. Zelf saus maken is ook nog eens super leuk en lekker. 😀
  Marije onlangs geplaatst…Koningsdag kleding: Orange is the message!My Profile

 23. Leuk om te lezen! Goed ook dat je het eetpatroon soms los durft te laten om lekker uit eten te gaan of te genieten van onverwachte momentjes. Ik denk dat zoiets heel belangrijk is! Gezond eten is natuurlijk prima, maar je moet ook kunnen ‘zondigen’. Hopelijk gaat het snel beter met je gezondheid!
  Betty onlangs geplaatst…Daar ben ik weer!My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.