Mijn peuter wil geen middagslaapje meer, tips gevraagd.

geenmiddagslaapjemeer

Help, mijn peuter wil geen middagslaapje meer? Of is het een fase? Ik ben benieuwd of andere moeders zich hierin herkennen. Lana is nu 2 jaar en 3 maanden oud, kan nu dat middagslaapje al teveel zijn? Heb ik gewoon geluk dat ik een goed doorslapend kindje heb (12 uur per nacht) en dat dit voor haar voldoende is? Of is het een fase en komen die middagslaapjes weer terug? Tot voor kort sliep ze nog een uurtje in de middag, als ik haar er nu in leg gaat ze haar hele kamertje verbouwen maar slapen? Nope!

Ik dacht zelf altijd dat het middagslaapje gemiddeld er vanaf 3 jaar af gaat. Althans zo hoorde ik het vooral om mij heen dus ging ik daar een beetje vanuit. Tot ik mijn moeder advies vroeg, mijn broer en ik stopten blijkbaar ook met de middagslaapjes vanaf 2 jaar. En ik mag niet klagen hoor, ik heb op het gebied van slapen een voorbeeldig kindje. Als ik verhalen van slapeloze nachten om mij heen hoor dan mag ik alleen maar in mijn handen klappen en voel ik me bijna schuldig dat ik nu dit uit. Maar ik ben heel erg benieuwd wat gemiddeld is bij kindjes wat betreft de middagdutjes.

In principe is het helemaal geen probleem dat ze geen middagslaapje doet. Ik ben bijna de hele week thuis voor Lana, werken doe ik op de gastouderdag, in de avonden en soms als mijn ouders oppassen dus ik heb alle tijd voor haar. (Door wat reorganisaties bij de Peuterspeelzaal gaat ze hier tijdelijk niet meer naar toe). Dat momentje rust voor mezelf als ze haar middagslaapje deed was wel heel fijn, maar ik besef me goed dat dit niet blijvend is.
Huishoudelijk werk deed ik toch altijd al wel met Lana om me heen dus dat verandert niet.

Het lastige is alleen dat Lana heel opstandig wordt als ze haar middagslaapje niet doet. Als ik dan rond half 5 ga koken dan zet ze het huis op stelten. Gaat ze aan me hangen, trekt ze alle vuilniszakken uit de keukenkastjes, gooit ze de schoonmaakdoekjes stuk voor stuk in de prullenbak en wil ze een koekje, een banaan, drinken en dan ziet ze mij een paprika snijden die ze dan wil. Ik geef er niet aan toe, maar dat zeuren doet ze puur uit vermoeidheid. Vooral voor haar ook vervelend. Tijdens het avondeten wil ze niet eten, daar is ze dan te moe voor. Dat zal voor haar zelf ook vervelend zijn, het is niet fijn om hangerig en humeurig te zijn uit vermoeidheid. Als we haar om 19.00 in bed leggen slaapt ze binnen 1 minuut, dat dan wel.  Toch denk ik dat haar lichaam dat rustmomentje tussendoor wel nodig heeft, maar als ik haar in bed leg in de middag slaapt ze niet. Is dit die zogenaamde tussenfase?

Ik heb al wat opties geprobeerd zoals in de ochtend vroeger uit bed gaan, haar middagslaapje qua tijd variëren enzovoorts, maar iedere keer als ik haar er in leg gaat ze niet slapen, blijft ze om mij roepen of gaat ze haar slaapkamer verbouwen. Dan kom ik binnen in een kamer waar een metamorfose heeft plaatsgevonden met een vloer vol kleding, stoeltje op haar bed, enzovoorts en ze is nog te klein om aan uit te leggen dat dit niet de bedoeling is.
Ik ben benieuwd of anderen dit herkennen, of dit een fase kan zijn of dat ik qua tijden wat kan aanpassen? Lana wordt vaak rond 07.30 uit zichzelf wakker en in de avond leggen we haar rond 19.00 na een badje in bed. Tussendoor zijn we actief, knutselen we, gaan we dagelijks buiten wandelen of beweegt ze mee in het ritme van de dag. Hebben jullie tips voor mij? Of is het gewoon meebewegen met haar en zien of het een fase is of blijvend is? Tips zijn welkom natuurlijk, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Ps. Ik schreef dit artikel een tijdje geleden voordat haar zusje Aimy geboren is, met ons tweede kindje erbij zal dit ritme ook helemaal anders zijn.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

67 reacties

 • Simpel, met een snufje liefde
  15 februari 2016

  Sorry ik heb geen tips. Het kan inderdaad zijn dat ze er geen behoefte meer aan heeft. Hier waren ze 2 jaar en 8 maanden toen ze het niet meer nodig hadden. Toch nog een klleine tip. je kunt haar ook om de dag laten slapen. Of op een bepaalde dag.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 6, met een snufje liefde.My Profile

 • Channa
  15 februari 2016

  Hier was het met een jaar of drie dat hij niet meer wilde slapen. Hebben het zo gelaten op de momenten dat hij echt moe is slaapt hij alsnog wel in de middag, al doet hij dat vaak bij de gastouder of opa’s en oma’s.
  Channa onlangs geplaatst…Hoe weet je dat je klaar bent voor een baby?My Profile

 • Mamaonderneemt
  15 februari 2016

  Mijn kinderen sliepen op die leeftijd ook niet meer s middags. Je kunt wel een rustmomentje inbouwen door haar bijvoorbeeld eventjes tv te laten kijken lekker met een dekentje op de bank. Of even voorlezen. Tip voor wanneer jij aan het kokrn bent en Lana opstandig is: laat haar op haar manier meehelpen met koken of laat haar tekenen of kleien. Dan is ze lekker bezig. Helpt hier altijd! Fijne dag!
  Mamaonderneemt onlangs geplaatst…Mijn miskraam, mijn kindje dat niet geboren mocht wordenMy Profile

 • Femke
  15 februari 2016

  Ik heb zelf geen kinderen, maar mijn schoonzus ervaart dit nu ook met haar zoontje. Ik ga de reacties even volgen!
  Femke onlangs geplaatst…Review: Essie Angora CardiMy Profile

 • amanda
  15 februari 2016

  Ik werk in de kinderopvang en eerlijk dit is de “natuurlijke” manier van minder slapen..ze is op een prima leeftijd bij ons zijn ze gemiddeld ook deze leeftijd…wat wij vaak doen is in de middag ipv slapen half uurtje rusten; denk aan boekje lezen, rustig iets aan tafel doen…even geen moment van spelen….wat je ook nog kan doen uurtje “rusten” in bed vertel dat ze niet hoeft te slapen maar rusten en handig om dat met iets aan te duiden als dat al kan…succes..xxx amanda
  amanda onlangs geplaatst…Update Weight Watchers #1My Profile

 • Josan
  15 februari 2016

  Mijn dochter was met 18 maanden al klaar met het middagslaapje en hield het ook vol tot aan bedtijd. Vond dat zelf niet heel verontrustend. Je kan inderdaad even een rustmoment inbouwen tijdens het eten koken. En hadden we bijvoorbeeld een inspannende dag voor de boeg dan bracht ik haar ‘s middags wel naar kamer waar ze 1 uurtje moest blijven maar zei niet persé dat ze moest slapen. Soms zat ze dan rustig op haar kamer te spelen een andere keer trof ik haar toch slapend in bed aan. Druk erop leggen heeft geen zin.
  Josan onlangs geplaatst…Mommy Monday winactie LoFffMy Profile

 • MamaOnderneemt
  15 februari 2016

  Ik vergeet nog iets te vermelden: mijn oudste dochter ging 3 dagen in de week naar de kinderopvang en daar sliep ze nog wel ‘s middags totdat ze 3 werd. Mijn zoontje gaat ook 3 dagen en sliep daar tot voor kort (hij is nu 3,5) ook nog ‘s middags. Beiden sliepen dan een uurtje. Dus thuis waren ze wel gestopt met hun middagslaapje, maar op het kinderdagverblijf niet. Wel even belangrijk om nog even te vermelden 🙂
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Mijn miskraam, mijn kindje dat niet geboren mocht wordenMy Profile

 • MamaOnderneemt
  15 februari 2016

  Mijn zoontje ging een tijdje geleden ook een keer “rusten” bij het KDV. Wat voelde hij zich stoer, want hij hoefde niet te slapen (grote jongen) en hij mocht zelfs zijn broek aanhouden. En uiteindelijk viel deze stoere boy na nog geen kwartier al in slaap, haha!
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Mijn miskraam, mijn kindje dat niet geboren mocht wordenMy Profile

 • Minke
  15 februari 2016

  Luca was er ook al snel klaar mee. Hij heeft t bog wel nodig eigenlijk. Daarom zeg ik dat van 12 tot 3 rust tijd is. Nola slaapt dan ook, ik lig op de bank en we gaan niet rennen. even een film kijken of boekje lezen. Soms vakt hij in slaap. Auto werkt ook goed. 9 van de 10 slaaot hij nog wel 1 uur of 2 uur als we weg gaan met de auto.

 • Marion
  15 februari 2016

  Geen peuter hier, dus geen tips, maar ik vind sommige adviezen echt heel goed gevonden. Vooral die van dat rusten. Nu met Aimy erbij zal het helemaal anders gaan natuurlijk. Misschien kan je Aimy ”gebruiken” bij het rustverhaal voor Lana. X
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #79My Profile

 • Dorien
  15 februari 2016

  Die van mij gelukkig nog wel. Mama is zelf ook nog niet klaar om het slaapje te schrappen. Ik lees wel alvast mee met alle tips!
  Dorien onlangs geplaatst…BEAT THE MONDAY BLUES:10 TIPS OM FRIS VOOR DE DAG TE KOMENMy Profile

 • Lonneke
  15 februari 2016

  Het lijkt me erg lastig, ik kan je zelf geen tips geven aangezien die van mij 8 maanden oud is en hoewel hij tussen de middag slapen ook niet zo leuk vindt is dit hier nog absoluut nodig! Wellicht is het een kleine fase of is ze aan het ‘afbouwen’ maar trekt ze het nog net niet helemaal?! Succes!
  Lonneke onlangs geplaatst…Ik heb meer kans op darmkanker?My Profile

 • Lonneke
  15 februari 2016

  Het lijkt me erg lastig, ik kan je zelf geen tips geven aangezien die van mij 8 maanden oud is en hoewel hij tussen de middag slapen ook niet zo leuk vindt is dit hier nog absoluut nodig! Wellicht is het een kleine fase of is ze aan het ‘afbouwen’ maar trekt ze het nog net niet helemaal?! Succes!
  Lonneke onlangs geplaatst…Ik heb meer kans op darmkanker?My Profile

 • Kendra
  15 februari 2016

  Mijn zoon wilde ook met ongeveer dezelfde leeftijd geen middagslaapje meer en werd dan inderdaad rond etenstijd opstandig, alsof hij dan toch al moe was.
  Ik “negeerde” dat altijd een beetje en probeerde hem af te leiden door hem te laten helpen met koken of door hem iets andere te laten doen maar dan wel bij mij in de buurt in de keuken.
  Op de dagen dat hij echt moe was deed hij overigens weer wel een middagdutje..
  Succes!

 • Kendra
  15 februari 2016

  Mijn zoon wilde ook met ongeveer dezelfde leeftijd geen middagslaapje meer en werd dan inderdaad rond etenstijd opstandig, alsof hij dan toch al moe was.
  Ik “negeerde” dat altijd een beetje en probeerde hem af te leiden door hem te laten helpen met koken of door hem iets andere te laten doen maar dan wel bij mij in de buurt in de keuken.
  Op de dagen dat hij echt moe was deed hij overigens weer wel een middagdutje..
  Succes!

 • Sophie
  15 februari 2016

  Oh wat vervelend. Mijn mama zei altijd dat je dan in de “ik ben twee en ik zeg nee” fase zit haha ?
  Sophie onlangs geplaatst…Lief dagboek #31 – Rijkdom en een nieuwtje!My Profile

 • Marlotte
  15 februari 2016

  Zelf heb ik geen kinderen, maar wel een handig artikel! Ik heb ‘m even doorgestuurd naar een bekende, hopelijk heeft ‘ie er wat aan! 🙂
  Marlotte onlangs geplaatst…Binaural beats – je hersenen beïnvloedenMy Profile

 • Nicole
  15 februari 2016

  Geen tips hier sorry! Die van ons is pas 13 maanden. Maar wel interessant om alle tips te lezen!
  Nicole onlangs geplaatst…These are few of my favourite (food)things!My Profile

 • Miranda
  15 februari 2016

  Oh wat lastig lijkt me. Niet zozeer dat je jouw uurtje ‘pauze’ mist, maar meer voor haar. Want ze zit zichzelf dan behoorlijk kn de weg later op de dag.
  Ik heb geen tips, want onze dochter is pas 7 maand:) maar volgens mij staan er al best wat tips in de comments. Dat half uurtje/uurtje rusten met een rustige activiteit lijkt me een goed idee om eens te proberen.
  Misschien om haar er aan te laten wennen eens samen gaan ‘rusten’. Kan ze bij jou afkijken hoe dat moet.
  Miranda onlangs geplaatst…Combinatierecept; (baby) chili con carneMy Profile

 • Sandra
  15 februari 2016

  Jaaa ‘rusten’ ipv ‘Slapen’. dat is vaak een goede truc. Samen op de bank of alleen in een hut of tipitentje als je die hebt staan. Als ze moe genoeg zijn vallen ze vanzelf in slaap tijdens een ‘rust moment’ suc6.

 • Alicia
  15 februari 2016

  Haar gedrag ‘s avonds laat wel zien dat ze het eigenlijk wel nog nodig heeft. Hier een zoontje van 2 jaar 10 maanden die wel nog slaapt, maar ook een phase had dat hij thuis (op de creche altijd wel geslapen) geen dutje deed. Hij was de hele dag ok maar ik merkte ook dattie dan in de avond echt slechter at en gewoon heel mieperig werd. Ik merk dat hij altijd 14 uur slaap nodig heeft. Als hij dat in een nacht haalt dan is het prima (en heerlijk uitslapen voor ons), anders moet hij nog 1,5 uur slapen overdag.
  Ik zou het gewoon blijven proberen. Bij ons helpt het om te zeggen dat mama nu ook ff een dutje gaat doen en we daarna weer samen iets leuks gaan doen.
  Alicia onlangs geplaatst…Pregnancy update: 36 weeks!My Profile

 • marie-louise
  15 februari 2016

  Ons zoontje heeft net als Lana nooit problemen met slapen gehad. Hij heeft altijd goed doorgeslapen en de nachten dat wij ‘s nachts uit bed moesten om hem te troosten zijn op 1 hand te tellen. Nu is hij 2 jaar en 4 maanden en wil sinds ongeveer 1.5 maand geen middagdutje meer doen. En inderdaad wordt ook hij dan lastig door de vermoeidheid. ‘S nachts slaapt hij van 19.00u tot 7.00u wat eerst met middagslaapje van 19.00 tot 8.00 was. Wat ik nu doe is hem of gewoon in bed leggen zodat hij toch even rust, (Dit werkt voor ongeveer 15 min en dan hoor ik hem brabbelen en na 30 min wil hij er echt uit) of ik leg hem op de bank met een bekertje drinken, dekentje over zich heen en de tv/tablet aan. Dan is hij heel rustig en ontspannen. Ik denk dat het voor zo’n kleine nog wel nodig is om een rustpauze in te lassen om even bij te komen. Misschien kan je zoiets proberen?
  marie-louise onlangs geplaatst…Zwanger week 24My Profile

 • Leonie
  15 februari 2016

  Wat een lastige situatie! Heb je een ritueeltje voordat ze in avond gaat slapen? Misschien die proberen toe te passen ook in de middag, als dat lukt?
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: De persoon achter Mamakraamt!My Profile

 • Sandra
  15 februari 2016

  Heel herkenbaar dit, het verschilt echt per kindje wanneer ze stoppen met hun middagslaapje, bij mij waren ze allebei rond de 3 jaar. Wat ik deed was na de lunch een rustmoment inlassen. Gezellig samen op de bank een boekje lezen of toch even een filmpje kijken zodat ze wel een soort van rust momentje hadden. Soms dommelden ze dan toch iets in en liet ik ze gewoon op de bank liggen.
  Sandra onlangs geplaatst…Leopard PinkMy Profile

 • Tamara
  15 februari 2016

  Hier was het een fase. Na een tijdje wilden ze wel weer slapen smiddags. Alleen kon het toen niet meer omdat ze toen naar de psz moesten.
  Tamara onlangs geplaatst…Strippen, wat is het en helpt het bij het opwekken van de bevalling?My Profile

 • Charlotte
  15 februari 2016

  Dat is wennen! Mijn peuter is net zo oud en ik vind de middagdutjes altijd nog wel een fijn momentje… Een vriendin van mij zet haar dochter dan verplicht een klein uurtje op de bank voor een leuke Disney film. Dan heeft ze toch rust en kan ze daarna weer fijn spelen. Hopelijk vind je de gouden tip, succes!
  Charlotte onlangs geplaatst…Laat je kleurplaat tot leven komen in 3d!My Profile

 • Elisabeth
  15 februari 2016

  Oeh lastig hoor. Het klinkt inderdaad alsof ze het slaapje nog wel nodig heeft. Ik heb geen tips, maar misschien het consultatiebureau of de kraamverzorgster die je nu toch in huis hebt? 😉
  Elisabeth onlangs geplaatst…Opeens een koortsstuip…My Profile

 • Saskia
  15 februari 2016

  Mijn zoon was ook net twee toen hij geen middagslaapjes meer wilde. Dat vond ik ook erg lastig. Om hem toch rust te geven mocht hij boekjes lezen op bed en dat ging ok.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Kleertjes, Weight Watchers & ziekMy Profile

 • Linda
  15 februari 2016

  Ik moet je teleurstellen, het was hier geen fase, haha. Sommige kinderen hebben er gewoon minder behoefte aan zeker wanneer ze leergierig zijn en niets willen missen. Bij mijn dochter was het met 2 ook met het middagslaapje gedaan. Gelukkig sliep ze daardoor ook de nacht gewoon netjes 12 uur. Dus de middag raak je kwijt maar je krijgt er de avond voor terug? 😀
  Linda onlangs geplaatst…Mama mag niet ziek zijn..My Profile

 • Manouk
  15 februari 2016

  Mijn zoontje is nu bijna 17 maanden en slaat soms ook zijn middagdutje over. Nu moet ik wel zeggen dat dit alleen gebeurd als hij uitslaapt en de klok rond slaapt (dus rond 09:00-10:00 wakker). Hier slaapt hij nog wel eens als ik samen met hem ga slapen, ook niet altijd, maar snap dat dit lastig is met een tweede kindje. Mijn zoontje wordt ook opstandig als hij wél moe is. Dan gaat hij over je heen klimmen, gillen en is hij echt heel erg druk. Gisteren toch een uurtje laten slapen, in mijn armen, van 17:00 tot 18:00 en het duurde echt even voordat hij uiteindelijk sliep.

 • gwendy wesseler
  15 februari 2016

  Voor mij is het alweer een tijdje geleden . Mijn dochter is 14. Het klinkt echter wel heel herkenbaar. Ik ben het eens met het rustmomentje. en als je in de avond gaat koken duidelijk zijn wat je van haar verwacht. b.v mama gaat koken , wil jij een filmpje kijken, meehelpen kleuren wat het ook is. En duidelijk maken dat je zulk gedrag niet acceptabel vind. Dan is is het voor haar duidelijk. Geloof me er komen nog heeeeeeel veel van dit soort dingen voorbij. Is ook wel weer een leuke uitdaging voor de ouders 😉

 • nadine
  15 februari 2016

  mijn oudste dochter Djena slaapt sinds een maandje af en toe niet meer smiddags. ze is nu 2 jaar en 10 maanden. ik bekijk het per dag. en leg haar pas half 2 in bed en als ze slaapt dan is het meteen 2 uur. sn achts slaapt ze ook goed. we leggen haar wel pas half 8 soms 8 uur in bed. we hebben het wel heel donker op haar kamer met een rolluik. ze komt komt eigenlijk nooit uit haar bedje. ze gaat soms in het begin wat roepen en dan ga ik terug en zeg ik ga maar even lekker dromen. en dat doet ze dan vaak. als ik haar nog erg actief vind Hoe ze doet in doen en laten haal ik haar weer naar beneden en laat ik haar kleuren oid.

 • Lisanne
  15 februari 2016

  Hey sorry ik heb geen tips voor je maar begrijp dat het vervelend kan zijn. Misschien der smiddags op de bank met een dekentje een filmpje laten kijken? Fijne dag liefs lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…DIY vlinders vouwenMy Profile

 • Sheela
  15 februari 2016

  Onze dochter is net twee geworden. Zij slaapt momenteel ook bijna niet tussen de middag maar ik houdt gewoon vol. Zij slaapt per nacht gem 13 uur en sliep er overdag normaal nog 2. Nu dus niet meer maar ik merk ook dat ze wel moe is. Sommige dagen doet ze het dan ook weer wel. Ik blijf haar gewoon in bed leggen elke middag, wij hebben gewoon nog een ledikant dus ze kan er niet uit. Zolang ze niet gaat huilen oid blijf ik gewoon proberen, misschien is het een fase en gaat ze over een tijdje wel weer elke dag tussen de middag slapen.
  Sheela onlangs geplaatst…PeuterpuberteitMy Profile

 • Carlijn
  15 februari 2016

  Hoewel het voor jezelf jammer is (daag rustpuntje op de dag) zou ik zeggen: go with the flow. Volgens mij slapen meer kindjes rond deze leeftijd minder of niet meer, zie ik in mijn omgeving ook. Kijk gewoon naar wat Lana aangeeft en hoe ze is zonder dat slaapje. Gaat het goed en is ze gewoon vrolijk en actief? Dan heeft ze het idd misschien niet meer nodig.
  Carlijn onlangs geplaatst…Ik ben een beetje zoekendeMy Profile

 • Marijke
  15 februari 2016

  O toch best lastig als het middag slaapje wegvalt. Wij hebben geluk dat onze dochter van bijna 3 nog steeds een middagslaapje wil. Lijkt mij erg lastig maar heb helaas geen tips!
  Marijke onlangs geplaatst…Mexicaanse (vega) ovenschotel met nacho topping!My Profile

 • Michelle
  15 februari 2016

  Ook ik heb helaas geen tips – baby nummer 1 is nog even onderweg – maar kan me wel voorstellen dat dit zo’n ding is waarvan je even niet weet hoe of wat. Ik lees de reacties even mee. Interessant om te horen hoe anderen dit doen!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#18: WEEKEND!My Profile

 • Marije
  15 februari 2016

  Ik heb er helaas helemaal geen verstand van, haha. Ik kan me voorstellen dat het lastig is hoor, als je kindje opeens niet meer wil slapen overdag. Ik ga dus de tips van andere moeders even in mijn geheugen opslaan, want daar heb ik vast wel wat aan als het kindje wat nu nog in mijn buik zit rond de twee jaar is 🙂
  Marije onlangs geplaatst…nOeser zomer 2016My Profile

 • Jaklien
  15 februari 2016

  2 kindjes twee hele andere ritmes? deven heeft tot zijn 3,5 jaar iedere middag 2,5 uur geslapen! Ik heb het bij hem echt een beetje moeten afleren omdat hijna half jaartje naar school zou gaan dat was een hele klus en viel vaak tegen de onmogelijkste tijd dan wel in slaap zoals 5 min voor het avond eten bijvoorbeeld heel praktisch was dat altijd! En overdag ook altijd na 5 min in de auto allern al onderweg naar boodschapjes ofzo was altijd er gezellig boodschappen doen?
  Onze dame Bella daar entegen had er na 1 jaar en 2 maandjes genoeg van en dacht slapen is voor babytjes ik ben nu 1 geweest dus ik ben er klaar mee! Ze hield het ook echt nog niet vol maar dacht ok we go wiht youre flow en zien waar het schip strand en dat werd de eerste maand alle tijdstippen van de dag en overal behalve in haar bedje? Ook erg praktisch! Na een poosje viel ze vaak tegen half 5 in slaap en was het dus ook echt drama om haar in bed te krijgen en lag ze tot 10 uur weleens te zingen voor ze wel weer in slaap viel! ze is nu 3 en ze houd het nu echt prima vol het was even passen en meten maar alles is goed gekomen?

 • kimberley
  15 februari 2016

  Hoi Kelly,
  mijn zoontje wilde ook niet meer smiddags slapen met 2 jaar en 2 maanden. ik had net een kleintje van 3 maanden dus dat viel best even tegen. wat ik vaak deed was wat later op de middag een pauze in lassen. lekker op de bank met een boekje of een filmpje. Of ik zette beide kids in de wagen en ging een stuk lopen. als mijn zoontje moe genoeg was viel hij in de wagen in slaap. Ook als hij eerder op de dag wat moe werd maar bleef volhouden dat hij niet moe was, hup in de wagen en lopen. Binnen no time sliep hij.
  Sliep hij helemaal niet op de dag en was hij einde van de dag vervelend als ik moest koken, dan zette ik hem op het aanrecht naast mij en kreeg hij paprika en komkommer terwijl ik het eten voorbereide. niet heel veel gewoon een klein beetje. hij was lekker aan het knabbelen en ik kon koken. Tijdens het eten zat hij ook lekker de eten en om 19 uur naar bed. trouwens wel een half uur eerder dan toen hij smiddags nog sliep.
  succes en hop dat je wat met de tips kunt.
  grroetjes

 • lieke
  15 februari 2016

  Wij hebben dit ook een tijd gehad met onze dochter (nu 2 jaar 3 maand).
  Ook met de komst van haar broertje (wellicht heeft dit er ook mee van doen).
  Ik legde haar altijd wel in bed omdat ze dan toch rust heeft in haar beentjes. ze speelde altijd met haar popje.
  Ik dacht dat ze er compleet vanaf zou zijn het slapen tussen de middag, maar dit heeft ongeveer een week of zes geduurd en inmiddels slaapt ze weer dik 3,5 uur overdag en de nacht helemaal door! Weet wel zeker dat het te maken heeft met fases. Nu is ze bijvoorbeeld veel aan het leren qua taal etc. en ontwikkelt ze zich snel dus heeft ze haar slaap ook nodig.

 • Shirley
  15 februari 2016

  Skyler is met twee jaar en drie maanden ook van het middagslaapje af. Alleen op de creche slaapt hij nog en heel af en toe als we met de auto weg zijn en het toevallig rond 1 uur is dat hij gaat slapen in de auto. Maar thuis? Ho maar 😉 Succes!
  Shirley onlangs geplaatst…Tumble ’n Dry voor zomer 2016My Profile

 • rachel
  15 februari 2016

  onze meiden hebben heel lang een middag dutje gehad, tot dat ze naar basisschool gingen!! de opstandigheid van lana kan ook komen door de veranderingen (ook al toen je zwanger was!) kindje voelt dat toch en wij hadden daar met niomi ook last van toen rashel op komst was en geboren was, opstandig en niet luisteren. ik heb haar toen werkelijk overal bij betrokken tot aan luier verschonen toe en daarna is ging het steeds beter
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 14 februari 2016My Profile

 • karlien
  15 februari 2016

  Dochter was nog geen 18 maanden toen ze besloot dat ze overdag niet meer wilde slapen. Zoon net twee en hij wil ook niet meer. Vaak in het weekend is hij zo moe, dat hij overdag wel nog even slaapt. Ik denk dat Lana heel natuurlijk aangeeft dat ze haar slaap overdag niet meer nodig heeft.
  karlien onlangs geplaatst…Hotspot: café Noorderlicht in Amsterdam NoordMy Profile

 • karlien
  15 februari 2016

  Dochter was nog geen 18 maanden toen ze besloot dat ze overdag niet meer wilde slapen. Zoon net twee en hij wil ook niet meer. Vaak in het weekend is hij zo moe, dat hij overdag wel nog even slaapt. Ik denk dat Lana heel natuurlijk aangeeft dat ze haar slaap overdag niet meer nodig heeft.
  karlien onlangs geplaatst…Hotspot: café Noorderlicht in Amsterdam NoordMy Profile

 • Priscilla
  15 februari 2016

  Als ze later in de middag zo opstandig is denk ik dat ze het toch nog wel even nodig heeft. Tips heb ik helaas niet. Mijn zoon heeft tot 3,5 geslapen ‘s middags. Het verschil is dat hij altijd moeite heeft gehad met in slaap komen, evenals mijn dochter nu. Ik ben er altijd wel een uur mee bezig geweest voor hij sliep. Hij haalde ook altijd alles overhoop wanneer ik hem alleen liet daarom heb ik altijd naast hem gaan liggen totdat hij sliep.
  Priscilla onlangs geplaatst…Vijf dingen waar iedere baby moeder zich bij neer moet leggenMy Profile

 • Nicole
  15 februari 2016

  Ik zit nog niet in die fase dus kan je geen tips geven. Lijkt me wel frustrerend overigens..
  Ik sliep zelf ook al vanaf 2 jaar niet meer ‘s middags haha. Dus ja kan zijn dat ik het gen ook over ga geven 😉
  Succes ermee!
  Nicole onlangs geplaatst…Verlanglijstje van een (bijna) tweejarigeMy Profile

 • jessica
  15 februari 2016

  Wauw wat slaapt ze lang. Heerlijk! Chloé gaat om half 8 naar bed en komt er rond 6 uur uit. Als ze doorslaapt mag ik niet klagen hoor maar we hebben de maand januari echt wel moeilijk gehad. Ze wou niet meer slapen, overdag niet maar ook niet s nachts. Poeh en dat was heftig. Gelukkig na een aantal weken ging het s nachts beter. S middag wil ze niet naar bed en daar maak ik ook geen strijd. Gewoon geen zin in. Het is niet leuk voor mij maar ook niet voor Chloé. Nu wandelen of doen we boodschappen en dan slaapt ze even in de wagen. Of ze valt in slaap op de bank tijdens tv kijken. En als ze echt moe is leg ik haar in ons bed met tv aan en dan slaapt ze soms binnen een kwartier. Ik denk dat ge normaal is dat ze nu niet willen slapen overdag. Nu ik dit schrijf valt Chloé in slaap tegen mij aan hihi

 • Malou
  15 februari 2016

  Nomi is 15 maanden ze wil opeens overdag ook niet meer slapen, maar ik ga er maar vanuit dat het een fase is. Ik heb dus geen tips voor je, sorry.
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #147; kiesjes, open dag en cadeautjesMy Profile

 • Jessica
  15 februari 2016

  Ik herken mij volledig hierin. Mijn zoontje is even oud als Lana en op het moment is het ook hier gedoe met de middagslaapjes
  Hij slaapt perfect van 19.00 – 7.00/7.30, maar s’middags in bed is hij alleen maar aan het keten. Rond 4 uur is hij helemaal “op” en is niks meer goed.
  Ik blijf hem toch op bed leggen s’middags omdat ik toch vermoed dat hij het nog nodig heeft.
  Hier is het nu vaak 2 dagen geen middagslaapje en de 2 dagen erop weer wel..
  Het is een fase, het is een fase 😉

 • Lianne
  15 februari 2016

  Hoi Kelly,
  ik denk dat het per kindje heel verschillend is. Mijn zoontje van 5 zou het liefst nog elke dag een middagdutje doen haha en mijn dochter van 2,5 slaapt niet meer overdag. Bij mijn dochter begon het dat als ze te lang sliep overdag, was ze ‘savonds aan het spoken dus lieten we haar nog maar een uurtje slapen en op een gegeven moment was ze weer ‘savonds aan het spoken, dus zijn we helemaal gestopt met het middagdutje.

 • Lifesabout
  15 februari 2016

  Lijkt me een lastige situatie zeg, ook omdst je sl van alles hebt geprobeerd. Ik heb zelf geen tips want zit hier met een meisje met Antilliaans bloed dat altijd kan en wil slapen haha. Ik zou afwachten wat ze doet nu Aimy er is en gewoon blijven uitproberen. Succes!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Life of a Weightwatcher update week 2.My Profile

 • Yvette
  15 februari 2016

  Helaas geen tips. Mijn zoontje is net zo oud en slaapt al een paar weken niet meer in de middag. Ook niet op het kdv.
  Ook de oudste was net 2 toen ze het wel prima vond.
  Wij staan rond 6.30 uur op en hij gaat om 19.00 naar bed.
  Rond kook/etenstijd wordt hij inderdaad wat “lastiger”. Ik heb voor die ca. 30 min dat ik aan het koken ben toch echt de televisie ingezet. Dat is voor hem dan ook echt even een rustpuntje waardoor we redelijk gezellig kunnen eten.
  Tegen het einde van de week wordt hij wel steeds vermoeider waardoor hij op zaterdag of zondag nog wel eens een dutje wil doen op de bank of in de auto als we toevallig ergens naartoe gaan.

 • Jessica
  15 februari 2016

  Lijkt me lastig. Ik denk dat ze over het slaapje heen aan het groeien is. Probeer bij het koken om haar voor de tv te zetten, iets laten doen waar ze echt haar rust in vind, lekker eten en daarna naar bedje. Ben heel benieuwd naar je update over een tijdje hoe dit nu gaat.
  Jessica onlangs geplaatst…Week plog #1My Profile

 • Petra
  15 februari 2016

  Hoi kelly, heel erg herkenbaar. Ik heb ook een dochtertje van jouw leeftijd. Ze blijft wel in bed,maar ligt een uur lang te keten en spelen in bed. Daarna haal ik haar eruit. Dit duurt al wel een maand of 3. Soms valt ze toch in slaap. Ze kan eigenlijk ook niet zonder. Ik vind t soms ook lastig, helemaal nu ik een baby erbij heb van 2 maanden. Heel herkenbaar dus! Ik leg haar toch op bed om een soort van rustmoment voor haar alleen te creëren…en hopen dat ze gaat slapen. Ik ben er eigenlijk helemaal nog niet aan toe dat ze wakker is…Maarja kan t ritme van haar natuurlijk niet bepalen. Even aankijken nog.

 • Bibian
  15 februari 2016

  Oh Kel, zo herkenbaar maar ook hier heb ik geen idee wat te doen. River slaapt al zo lang niet meer overdag… Maar het gaat wel steeds beter maar hij wordt natuurlijk ook steeds ouder. Alleen als we in de auto zitten dan wil hij nog wel eens in slaap vallen maar dan is het in de avond weer “gezellig”. Hopelijk zit de goede tip er bij vandaag, aan mij heb je niets haha liefs
  Bibian onlangs geplaatst…WeightWatchers in de supermarkt: onze favoriete ‘lage’ productenMy Profile

 • Jeanne
  15 februari 2016

  Janine van 6 heeft tot de basisschool bijna elke dag ‘s middags een uurtje geslapen. Nu nog doet ze dat in het weekend vaak. Je ziet dat ze het nodig heeft nu ze ‘echt’ leert in groep 3.

 • Fleur
  15 februari 2016

  Herkenbaar. Ik laat mijn zoontje van 2 rusten met twee boekjes in bed. Dan kan hij ervoor kiezen om wat te lezen voor zijn knuffels.

 • Kelly
  15 februari 2016

  Oef daar weet ik ook geen raad mee. Lijkt me wel pittig!

 • Sylvia
  15 februari 2016

  Mijn zoontje deed geen dutjes meer vanaf 2jaar, hij had er totaal geen behoefte meer aan. Ik kan je mss wel als tip geven om in de namiddag een rust moment in te lassen, zetel in, lekker onder een dekentje en een filmpje op, even relaxen, rusten maar niet slapen. Misschien heeft ze daar deugd van. Als ze wat lastig doet ‘s avonds omdat ze moe is kan je haar misschien wat vroeger in bed steken ( al moet ik toegeven dat dit niet werkt bij mijn zoontje)

 • Denise
  15 februari 2016

  Ik heb zelf geen kinderen, maar wel stage gelopen en gewerkt in de kinderopvang en psychiatrie. Wat wij vaker deden wat duidelijk verbanden trekken. Dus stel gister wilde ze niet slapen en was ze vroeg moe en liep ze te zarren. Dan zeggen wij de volgende dag; Als je niet gaat rusten, dan ben je net als gister weer heel moe., heb je geen trek in eten etc. Neem dan vooral een leuk voorbeeld; gister was je moe dus kon je niet met papa spelen, als je vandaag een rust ben je minder moe en heb je energie om met papa te spelen. Je kan het ook heel visueel maken. Bijvoorbeeld een poster met daarop ´uitgerust´ en ´moe´ en dan plak je daar woorden/plaatjes bij die daarbij horen. Dus bij moe, lana met een boos gezicht, foto van rommel,kindje dat huilt etc. En bij uitgerust , lana die lacht, lana die speelt met jullie, etc. En als ze dan niet wil slapen, kan je de poster laten zien om het inzichelijk te maken voor lana. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
  xx

 • Jessica
  15 februari 2016

  Oh Ryan heeft de afgelopen dagen ook om de dag geen slaapje gedaan overdag. Vooral als er een rustige dag aan vooraf is gegaan. Ik hoop dat hij weer gaat slapen als we weer lekker veel buiten zijn. Op naar het voorjaar!
  Jessica onlangs geplaatst…urbanbaby2016 update week 18My Profile

 • Chris
  15 februari 2016

  Lana komt altijd op mij over als een slimme, leergierige dame. Misschien is het een idee om een klok te kopen en samen een sticker te plakken op een bepaald cijfer. Als de wijzer daar op staat, dan mag je weer…………uit bed, van je kamer, noem maar op. Misschien eerst met een korte tijdsperiode starten en dat uitbreiden. Peuters snappen meer dan je denkt, maar dat ondervind jij vast dagelijks! ?
  Als het met een gewone klok nog niet lukt, dan werkt een kleurenklok misschien. Iedere kleur heeft een bepaalde tijdsperiode. Als leerkracht gebruik ik die klok regelmatig om kinderen om te leren gaan met uitgestelde aandacht, wat dit slapen eigenlijk ook een beetje is. Zo te googelen/online te bestellen. Veel succes ermee!

 • Anne
  15 februari 2016

  Misschien inderdaad gewoon zeggen dat ze eventjes in bed moet liggen en desnoods zet je een rustig cdtje op. Ik vind bijvoorbeeld woezel en pip wel rustige verhaaltjes hebben. In ieder geval zoek er eentje die een tijdje duurt en zeg dat je haar daarna komt halen. Wie weet slaapt ze wel als jij komt. Of doe dit inderdaad om de dag of ga juist voor het dutje nog iets extra actiefs en intensiefs doen een rondje op een driewieler en jij met de kinderwagen en Emmi of zo? Ik gooi zomaar wat op hoor! En voel je niet schuldig want dat kan ook gewoon frustrerend zijn als zij op een gegeven moment van de dag eigenlijk niet echt gezellig is. Oh ja en ze houd toch van stickers plakken? Als je dat cdtje nou niks lijkt, maak je bijv een lijstje met haar met “slaap/rust” stickers en als ze netjes in haar bedje is gebleven mag ze er eentje plakken. Zet er dan na een paar stickers een leuke beloning tegenover (leuke activiteit of als je nog boodschappen moet halen een toetje laten uitzoeken of zo?) Succes! Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Mariëlle
  17 februari 2016

  Hier hetzelfde, een paar weken voordat de tweede geboren werd meende Jaana dat het slapen niet meer nodig was. Terwijl ik het idee had dat ze het nog wel nodig wat. Net als bij jou werd ze aan het eind van de middag onwijs irritant. Bij mij was het gelukkig een fase. Toen ik merkte dat ze het niet trok een hele dag, ben ik eerst een tijdje zelf met haar gaan liggen. Zorgen dat ze smiddags toch een momentje van rust had. Later heb ik haar toch maar steeds dat uurtje naar bed gedaan, mocht ze een boekje lezen o.i.d. als ze maar in bed bleef. Niet veel hierna viel ze toch elke keer weer in slaap. Na een aantal maandjes was het net weer als daarvoor. Ik denk dat ze toen even wat extra aandacht nodig had. Ze wist dat er een zusje kwam, mama die toch vaker op bed lag en minder gekke dingen die konden. Het wennen aan het nieuwe gezin. Dus hoop nog maar even dat het bij jou ook een fase is (:

 • felicia
  5 oktober 2016

  interessant en leuk onderwerp
  ik deed bij mijn twee oudste meisjes het middag slaapje eraf
  want ik was bang dat ze anders de avond pas later moe zouden worden
  ik hield ze ook langer wakker om ze dan vervolgens om half 9 op bed te leggen zodat wij ook onze rust hadden
  zo zorgde ik ervoor dat ze de nacht ook niet wakker werden tussen door bijvoorbeeld
  maar ze waren zelf wel vaak al om 7 uur moe
  dan hield ik ze bezig met spelletjes
  het middag slaapje had ik bij mijn oudste om 12 uur vaak want oo wat was ik gebroken
  ze was 1 jaar en dat hield ik er wel in
  want ze was erg druk een handebindertje en ik was toen zelf zwanger van de tweede dus ja dat middag slaapje was dan ontzettend fijn dan sliep ik ook met haar .
  hoe het met ons derde dochtertje zal gaan weet ik nu nog niet
  ze is nu nog 6 maanden .

 • Anouk
  22 oktober 2016

  mss geen druk op leggen en geeft ze zelf aan dat ze wil slapen uiteindelijk. Of als ze gaat klieren omdat ze toch moe word laat r op de bank een boekje lezen of tv kijken ze valt dan mss in slaap maar dan zal ze t op die momenten nodig hebben of je wacht niet tot 19 uur om haar in haar bed te leggen. Dan leg je haar eerder in bed als ze smiddags niet slaapt en ze is moe Lana heeft toch waarschijnlijk geen besef van tijd dus weet waarschijnlijk niet dat ze eerder dan 19 uur in haar bedje ligt.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.