Wat doe jij van 9 tot 5? Marlies is verloskundige

watdoejijvan9tot5colla

Marlies is verloskundige: ‘Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een rubriek waarin ik benieuwd ben wat jullie zo al doen voor de kost of als bezigheid. Of je nu stewardess bent of thuisblijfmoeder, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag deel ik het verhaal van Marlies (23), zij is verloskundige, in hart en nieren! Ze is indirect familie van mij en ik genoot altijd al van haar verhalen over haar beroep als verloskundige. Ik kreeg de kans haar te mogen interviewen over haar mooie beroep. De liefde en passie straalt er vanaf en ook deelt ze wat mooie foto’s van haar werk als verloskundige. Inmiddels heeft ze al een heleboel baby’s op de wereld mogen helpen. Benieuwd hoe een dag uit het leven van een verloskundige eruit ziet? Lees dan zeker mee!

baby9

placenta2

Marlies is verloskundige

Wie ben je en wat doe je? 
Hi, ik ben Marlies (23) en ik ben verloskundige. Ik ondersteun stellen bij een kinderwens, begeleid de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Ik ben verantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en kind. Het is ook onze taak om door te verwijzen naar de gynaecoloog (specialist) als er complicaties zijn. Ik werk zelfstandig in een groepspraktijk (Baren&zo in Deventer), maar je kunt als verloskundige ook in het ziekenhuis werken. 

Wat maakt dit werk voor jouw zo interessant en leuk?
Mensen vragen mij geregeld waarom ik verloskundige ben geworden. Op één staat natuurlijk de bevalling en het kindje aanpakken. Het blijft elke keer weer een eer , een privilege om daarbij te helpen! Maar waar mijn hart sneller van gaat kloppen, waar ik met alle liefde mijn bed voor uit ga in het holst van de nacht en wat mijn passie veroorzaakt? Dat is het simpele gegeven van mensen ‘zien’.

Hoe fantastisch is het te weten dat twee personen die opgegroeid zijn in aparte gezinnen, elkaar hebben gevonden. Zij vormen een basis en zij gaan samen een nieuwe uitdaging aan. Wat ik fantastisch vind aan mijn werk, is kennis te maken met die mensen. Te horen wat er in hen omgaat en te horen hoe ze er tegenover staan dat ze op dit belangrijke kruispunt in hun leven staan. Dan hoor je van alles: dromen, wensen, diepte- en hoogtepunten, idealen en passies. Er bestaat zo’n kleurenpalet aan mensen op deze wereld. Het is leuk om de mensen te zien achter de ‘zwangere en haar partner’. Het is dus niet alleen de zwangerschap controleren en het hartje luisteren, maar vooral kennis te maken met de personen die tegenover me zitten. Daarom luister ik met alle liefde naar al die levensverhalen, die mensen me toevertrouwen. Vaak in de nacht, in de vele uren wachten waaruit mijn werk bestaat. Ik knik, luister en verwonder.

Iedereen zoekt liefde en acceptatie, of dit nou in een achterstandswijk is, of in een duur vrijstaand huis in een yuppenwijk. Dus als ik weer eens een verhaal hoor, dan voel ik die warme gloed van binnen. Ik maak voor heel even deel uit van een opzichzelfstaand verhaal, omdat mensen me dat toevertrouwen! En door die kleine dingetjes (het bouwen aan een band), hebben de nieuwe ouders vertrouwen in die allesomvattende periode in hun leven. Het op de wereld zetten van een kindje. En ik mag daarbij zijn, deel uitmakend van dat wonderlijke proces. Hoe miraculeus is dat? 

baby5

Wat dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?
Ja, ik kan me niet anders herinneren! Toen ik op de basisschool zat, was mijn tante zwanger. Ik mocht mee naar de verloskundige en vanaf dat moment was ik verkocht. Ik maakte zelfs een plakboek over de verloskundige en hield er mijn spreekbeurt over.

Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk? 
Ik merk eigenlijk niet veel van vooroordelen. Wel dat niet iedereen weet wat een verloskundige doet. De kraamverzorgster is acht dagen bij je thuis, ze doen de medische controles en smeren de beschuitjes , wij eten ze alleen ;-).

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Mijn werkdagen zijn geen dag hetzelfde, je hebt afwisselend spreekuur of dienst. Tijdens je dienst (meestal 24 of 48 uur) ben je oproepbaar voor bevallingen, maar ook voor andere verloskundige spoed. Tussen 09:00u en 13:00u rijd ik kraamvisites bij de cliënten die al bevallen zijn. Bij de moeder controleer ik bijvoorbeeld of de baarmoeder zich na de bevalling goed herstelt en of de eventuele hechtingen goed genezen. Om een idee te geven: vorige week sliep ik zes uurtjes in 48 uur dienst en deed ik twee bevallingen. Heftig en leuk! Deze week heb ik rustige diensten, geen telefoontjes ’s nachts. Dan heb ik overdag meer tijd om bezig te zijn met de administratie en organisatie van de praktijk.

rijssen baby

Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over dit werk?
Bij het binnenroepen zie ik de glans er al vanaf spatten, het bijna uit elkaar willen roepen van trots, samen een geheim dragen. Het is een deel van mijn vak waar ik warm voor loop. Het is zo leuk om dit geluk te delen met mensen! Mijn boodschap: zorg dat je fijn terug kunt kijken op deze bijzondere periode in je leven. Stel je vragen, zodat jouw verloskundige je ook kan ondersteunen bij vragen en twijfel. Het is jouw lijf en jullie bevalling! En bij vragen, let me know.

Dankjewel Marlies, voor het delen van je verhaal. Ik heb echt genoten van de passie die je in je verhaal deelt. Ik vind het zo’n mooi beroep en ik heb er vaak aan gedacht om deze studie ook te doen, tot SPH op mijn pad kwam. Wat leuk om jouw ervaringen te lezen! Ik ben benieuwd naar de reacties van jullie bij de comments op het verhaal van Marlies.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

30 reacties

 • Kelly
  30 januari 2015

  Ik wilde vroeger ook al met kinderen werken! Ik twijfelde of ik verloskundige wilde worden, maar ik kan niet heel erg goed tegen bloed, dus dat werd hem niet haha! Wat leuk om te lezen!
  Kelly onlangs geplaatst…LUSH Valentijn – Heart Throb BubbleroonMy Profile

 • Aanhetlijntje
  30 januari 2015

  Wauw je liefde en passie voor je vak spat van het scherm. En voor zwangere dames is het heerlijk om een goede kraamverzorgster te hebben, herinner de onze nog als de dag van gisteren.
  Aanhetlijntje onlangs geplaatst…Say bye bye to moeder slonsMy Profile

 • simone
  30 januari 2015

  Wauw!! Wat een ontzettend mooi beroep heb je!
  simone onlangs geplaatst…Catrice Absolute Matte – oogschaduw paletteMy Profile

 • Marion
  30 januari 2015

  Wat mooi hoe je met zoveel liefde over je werk verteld! Dat raakt me enorm.
  Marion onlangs geplaatst…Bladieblablog #18My Profile

 • Saskia
  30 januari 2015

  Lijkt mij een ontzettend bijzonder beroep! De 24-uurs diensten lijken mij inderdaad wel vrij heftig.
  Saskia onlangs geplaatst…Review: Biocura Nagellak Chestnut 05 (Aldi)My Profile

 • Anouk
  30 januari 2015

  Heerlijk om te lezen!! Mocht ik een verloskundige nodig hebben, hoop ik dat het er een is die met net zo veel passie over haar werk denkt, voelt en praat!
  Anouk onlangs geplaatst…Leuke apps #2My Profile

 • Dita
  30 januari 2015

  Wauw wat mooi om te lezen. Je kan echt lezen dat ze met veel liefde haar werk doet.
  Dita onlangs geplaatst…Instagram favorieten #4My Profile

 • Birds & Buddha
  30 januari 2015

  Wat een verantwoordelijkheid, ouders vertrouwen op zo’n kwetsbaar moment volledig op jou. Heel bijzonder lijkt mij! Ik werk persoonlijk toch liever met de kinderen als ze een paar jaartjes ouder zijn 🙂
  Birds & Buddha onlangs geplaatst…PersoonlijkheidstestMy Profile

 • Liset - Beautydagboek
  30 januari 2015

  Een mooi beroep lijkt het me, maar ook behoorlijk zwaar! En leuk om de moederkoek weer eens tegen te komen op een foto, haha. Wat een ding niet, vond het heel interessant om die te zien na de bevalling ;).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…New in | Daniel Wellington horlogesMy Profile

 • beautifulday4makeup
  30 januari 2015

  Dit lijkt mij een zware, maar interessante job
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…Une nuit à Bali droge olieMy Profile

 • Ilse
  30 januari 2015

  Prachtig beroep!
  Ilse onlangs geplaatst…REVIEW | Argan De Luxe ShampooMy Profile

 • Manon
  30 januari 2015

  Verloskundige lijkt me zooooo’n prachtberoep. Sinds ik zelf bezoekjes mocht brengen aan de praktijk leek het me ook echt een geweldig beroep voor mezelf. Toen de verloskundige mij begeleidde bij de bevalling was ik haar zo zo zo dankbaar… Alsof zij mij mijn zoon heeft “gegeven” ofzo, toen ik haar laatst zag voor het afsluitende bezoekje moest ik ook gewoon huilen omdat ik het zo bijzonder vond dat zij mijn kind heeft “gegeven”! Ja, een van de mooiste beroepen!
  Manon onlangs geplaatst…Rivers OOTD: Carnaval!My Profile

 • Lifesabout
  30 januari 2015

  Wat mooi omschreven, het lijkt mij een geweldig maar ook ontzettend zwaar beroep. Ik heb er wel eens over gedacht om de opleiding te doen, maar uiteindelijk is het toch verpleegkunde geworden. Petje af voor de lange diensten die zij draait!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Fris en fruitig aan je dag beginnen.My Profile

 • Kim | Kimsbloglife
  30 januari 2015

  Wat mooi om te lezen dat je je werk met zoveel passie doet, Marlies! Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste! Het lijkt me ook een heel mooi beroep, kindjes zien geboren worden, het geluk van de ouders kunnen zien, de trotse ouders leren kennen,… Maar die medische dingen die erbij komen kijken zouden toch niets voor mij zijn, van die foto met de moederkoek (denk ik?) word ik al bijna misselijk, haha!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Blogdilemma: hoe vaak en wanneer zet je een artikel online?My Profile

 • Eline
  30 januari 2015

  Wow wat vertel je dat mooi zeg!
  Eline onlangs geplaatst…GranolaMy Profile

 • Angela | Great Body & Skin
  30 januari 2015

  Tja, het lijkt me dat er weinig andere beroepen zijn die zo mooi zijn. Prachtig om vanaf het begin zo dicht bij een toekomstig gezinnetje te staan, met hun onzekerheden, om hun houvast te zijn etc.

  Ik vond die 2e foto trouwens wel een beetje vies zo boven mijn boterham, brrr!
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Advice Needed: What Should I Do?My Profile

 • Kaboutertuin
  30 januari 2015

  Wauw wat een mooi verhaal! Het leek mij ook altijd geweldig om verloskundige te worden! Nog steeds wel, maar het lijkt me ook heel moeilijk om te combineren met een gezin. Je moet echt wel een goede backup hebben dan.
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…Prei ovenschotelMy Profile

 • Eva
  30 januari 2015

  Mooi hoe jij met zoveel passie dit beroep uitoefent! Ik kan me voorstellen dat het een wonderlijke baan is, maar dat jij ook zo een enorme passie hebt voor mensen en hun verhaal maakt je een uniek en bijzonder mens! Leuk om te lezen!

  Liefs!

  Eva
  Eva onlangs geplaatst…Veggiekidz – vrolijk kids kookboekMy Profile

 • Eline
  30 januari 2015

  Wauw Marlies je hebt echt een enorme passie dat vind ik enorm leuk om te lezen 😀 dit maakt je tekst ook zo lekker vlot!
  Eline onlangs geplaatst…Geluksmomentjes #2My Profile

 • Dionne
  30 januari 2015

  Dit lijkt mij een heel mooi beroep!
  Dionne onlangs geplaatst…Update | Hoe gaat het nu met mijn NO-BUY challenge?My Profile

 • Melissa
  30 januari 2015

  Prachtig beroep! Ik mag met 2 verloskundige-vriendinnen vaak mooie verhalen aanhoren (uiteraard altijd zonder naam en toenaam en geen details ivm beroepsgeheim) en ik blijf het bijzonder vinden. Samen hebben deze twee meiden al veel kindjes in onze vriendengroep en van kennissen op de wereld mogen zetten. Dat is toch bijzonder als je dan met z’n allen bij elkaar bent en de kids rond ziet rennen… Helaas woonden ze te ver weg om ook ons te begeleiden bij zwangerschap en geboorte, maar geregeld werd wel even naar het hartje geluisterd en gevoeld!
  Melissa onlangs geplaatst…Recept | Havermoutcake met banaan en walnotenMy Profile

 • Angela | Great Body & Skin
  30 januari 2015

  Dat vraag ik me ook af inderdaad!
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Perfectionista: Relax!My Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  30 januari 2015

  Mooi beroep verloskundige! Wij hebben heel veel aan onze verloskundigen gehad tijdens de zwangerschap.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Logo nodig? Adinda MediaMy Profile

 • Imre
  30 januari 2015

  wat ontzettend leuk om te lezen! Volgende week heb ik een toets voor de verloskunde opleiding in Amsterdam, als ik die haal en de 2e ronde ook dan mag ik ook gaan studeren voor dit prachtige beroep! Er zijn zoveel mooie en bijzondere aspecten, een zwangerschap ik zo’n wonder! Het lijkt me echt fantastisch om zwangeren en hun partners hier keer op keer bij te mogen begeleiden!

 • Whitney
  30 januari 2015

  Mooi beroep! Ben ook zelf heel blij met mijn verloskundige praktijk.
  Whitney onlangs geplaatst…Pregnancy Questions #3 – 28 wekenMy Profile

 • Anneleen
  31 januari 2015

  Verloskundige lijkt me een prachtig beroep! Heel leuk om hier meer over te lezen! Ik heb er ook over nagedacht om voor vroedvrouw te studeren maar uiteindelijk ben ik voor opvoedster gegaan. Het is niet hetzelfde maar toch zie ik wat gelijkenissen, ik kan ook met kleine kindjes werken namelijk. En de liefde, het vertrouwen, het respect, … dat je krijgt van ouders (en kinderen!) is ontzettend mooi

 • A
  1 februari 2015

  Superleuk om te lezen! Ik ben zelf tweedejaars verloskunde student en herken veel in bovenstaand stuk. Het is zo’n bijzonder beroep, en ik ga met veel plezier (en lichte spanning) vanaf maart weer 10 weken op stage!

 • Anneroos
  2 februari 2015

  Prachtig om te lezen hoe je vol passie praat over je beroep. Het is ook mijn droom om verloskundige te worden, maar helaas is het medische gedeelte van de studie te hoog gegrepen voor mij.

 • Els
  18 februari 2015

  Leuk om te lezen en ik ben blij met verloskundigen! respect voor wat ze doen
  Els onlangs geplaatst…Tennisarm, tablet en werkMy Profile

 • iris
  19 augustus 2015

  Ik ben momenteel bezig met mijn mbo verpleegkunde opleiding. Hierna zou ik ook dolgraag verloskunde willen gaan doen ! Leuk om dit verhaal te lezen, ik word er helemaal stralend van!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.