Wat doe jij van 9 tot 5? M is werkzoekend

watdoejijvan9tot5colla

‘Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een
rubriek waarin ik jullie ga vragen wat jullie zo al doen voor de kost of als  bezigheid. Of je nu stewardess bent of huisvrouw, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag heb ik het verhaal van M. Ze is 21 jaar oud en al 9 maanden werkzoekend. Ze is hard aan het solliciteren en ondertussen houd ze een blog bij. Werkzoekende zijn is heel frustrerend, voor veel baantjes ben je al snel te oud of je hebt juist te weinig ervaring. In Nederland zijn momenteel veel mensen werkloos of werkzoekende. De arbeidsmarkt is niet zo rooskleurig momenteel. Benieuwd naar het verhaal van M? Klik dan op lees meer.

 

Wie ben je en wat doe je? 
Ik ben M. 21 jaar oud en op het moment al 9 maanden werkzoekend. Omdat ik niet helemaal wil stil zitten hou ik wel mijn eigen foodblog bij op www.seasonwithlove.nl.

Hoe ervaar je deze bezigheid? Ik kan me voorstellen dat het heel frustrerend zal zijn.
Werkzoekend zijn is enorm frustrerend. Voor veel (bij)baantjes ben ik te oud, maar dat zeggen ze nooit. Dus krijg je afwijzingen als “niet voldoende ervaring” terwijl ik al vanaf mijn 15de hetzelfde werk heb gedaan.

Voor de betere banen heb ik nog weinig ervaring. Dat klopt en daardoor is het ook lastig zoeken naar dat ene bedrijf dat je de kans wel wil geven om ervaring op te doen.

Ondertussen probeer ik zo positief mogelijk te blijven denken en niet stil te blijven zitten. Ik besteed veel tijd aan mijn foodblog. Ook probeer ik mezelf ondertussen zelfstandig verder te verdiepen in bijvoorbeeld SEO schrijven en marketing.

Een duidelijk voordeel is natuurlijk dat ik veel tijd heb. Ik probeer mijn tijd zo nuttig mogelijk te gebruiken en ben daarom enorm blij met mijn foodblog. Een blog bijhouden kost meer tijd dan mensen zich vaak realiseren, dus het is fijn dat ik die tijd nu heb.

Wat doet het met je om in deze situatie te zitten?
Ik was altijd heel erg carrière gericht. Veel werken, hard werken. Een leuke maar uitdagende baan hebben waarin ik mezelf zou kunnen ontwikkelen. Zo ben ik opgegroeid. Dus dat ik nu thuis zit voelt voor mij ook heel erg aan als “falen”.

Ervaar je vooroordelen ten aan zien van het feit dat je werkzoekend bent?
Mensen denken snel dat ik lui ben, dat ik niet wil werken. Of dat ik mezelf te goed wil om bepaald werk te doen, want ze zoeken altijd wel mensen voor achter de kassa of om bij de boer te werken. Daar zoeken ze inderdaad vaak mensen, maar daar nemen ze mij niet aan omdat ik te duur ben. Gelukkig denkt mijn directe omgeving dit niet omdat ze mij kennen, maar ik weet wel dat mensen snel zo  denken over iemand die werkloos is. Uiteindelijk denk ik dat ik zelf het meest problemen mee heb dat ik werkloos ben. Het zit me echt dwars. Ik voel me schuldig tegenover mijn vriend. Ik heb geen uitkering, dus ik ben helemaal afhankelijk van hem.

 Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
Ik sta elke ochtend gewoon vroeg op. Ik ben wakker wanneer mijn vriend naar zijn werk gaat. Dat vind ik belangrijk, als ik elke dag enorm zou uitslapen dan zou ik mijn ritme helemaal verpesten en daar word ik alleen maar erg lui van. Ik begin vervolgens met kijken op mijn eigen blog en de google analytics. Ik vind het altijd boeiend om te zien hoe het de vorige dag is gegaan, zo probeer ik in te schatten wat mijn lezers leuk vinden. Vervolgens lees ik enorm veel blogs van andere mensen. Ik lees graag lifestyle, beauty en foodblogs. Terwijl ik die blogs lees eet ik een simpel ontbijtje. Elke dag probeer ik een nieuw recept uit. Soms iets zoets, soms een lunch of iets voor in de avond. Ik sta dus veel in de keuken. Wanneer het klaar is maak ik er foto’s van.

Rond deze tijd komt mijn vriend ongeveer weer thuis en eten we samen. In de avond schrijf ik vaak nog de tekst bij mijn blog of speel ik een spelletje samen met mijn vriend. Ook kijken we veel serietjes, op het moment “Orange is the new black”. Eens in de week plan ik alles wat ik wil gaan koken voor mijn blog, zodat we alle boodschappen in één keer kunnen halen. Ook hou ik 1 of 2 keer in de week een paar uur om sollicitaties te versturen.

Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over het feit dat je werkzoekend bent?
Realiseer je dat er op dit moment heel erg veel mensen in deze situatie zitten. Mocht je zelf werkzoekend zijn, zorg dan dat je jezelf blijft ontwikkelen en blijf niet stil zitten. Als je nog jonger bent, probeer dan al veel ervaring in verschillende banen op te doen. Ervaring is echt enorm belangrijk. 

Dankjewel M. voor het delen van je verhaal. Ik kan me goed inbeelden hoe frustrerend het zal zijn als je al enige tijd werkzoekend bent. Goed dat je je verhaal wilt delen want er zitten heel veel mensen in deze situatie en ik denk dat weinig mensen hun verhaal hierover delen. Ik wens je heel veel succes met het vinden van een baan. Ook wil ik je complimenten geven over je prachtige foodblog. Neem allemaal vooral een kijkje op Season with love voor heerlijke recepten en food inspiratie.

Herken jij je in het verhaal van M.? Ben jij ook werkzoekend of een tijd werkzoekend geweest? Laat je reactie achter de in comments van dit artikel.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

30 reacties

 • Kimberley
  18 juli 2014

  Ik snap helemaal dat het zo frustrerend is! Ik ben nu pas 2 weken begonnen met solliciteren, maar word er nu al gek van. In mijn branche zijn helemaal geen startersfuncties te vinden via internet en ik ben dus begonnen met het zoeken naar een bijbaan.. Moet toch de huur kunnen betalen. En ik krijg ook steeds de reactie dat ik ‘te weinig ervaring heb’ terwijl dat helemaal niet klopt! Maarja, ik heb wel nog wat dingetjes lopen dus heb er vertrouwen in dat dat in ieder geval goed gaat komen 🙂
  Kimberley onlangs geplaatst…Walnoten zijn powerfood voor je breinMy Profile

 • Tineke
  18 juli 2014

  Heel herkenbaar, anderhalf jaar geleden heb ik ook in deze situatie gezeten. Ik heb uiteindelijk werk gevonden wat me niet gelukkig maakte, hierdoor heb ik ervoor gekozen om weer te gaan leren!
  Liefs
  Tineke onlangs geplaatst…VAKANTIEVLOG #2: Dagje Barcelona, regen en uit etenMy Profile

 • Jess
  18 juli 2014

  Heftig! Ik heb een paar jaar in een sector gewerkt waarin de banen voor het oprapen laten met mijn studie. Heel fijn. Ik moest dan ook keihard slikken toen uiteindelijk bleek dat ik op zoek moest naar iets anders omdat mijn gezondheid het niet meer toeliet dat werk te doen. Gelukkig is het goed gekomen maar in die zin snap ik je frustratie.
  Jess onlangs geplaatst…Hoesjesfreak voor een telefoonfreakMy Profile

 • Miranda
  18 juli 2014

  Oh dit lijkt me heel frustrerend. Goed dat je jouw ervaringen deelt!
  Hopelijk vind je snel een leuke baan!
  Miranda onlangs geplaatst…Favorite friday; keukenattributen!My Profile

 • Oum Feerozah
  18 juli 2014

  Super dat ze haar verhaal deelt, ik weet maar al te goed hoe het is om afhankelijk te zijn van een man/vriend. Maar soms kan je niet anders, super dat ze toch probeert der eigen ding te doen!
  Oum Feerozah onlangs geplaatst…Adelante Coco Demer Eau de ParfumMy Profile

 • Manon
  18 juli 2014

  Och heel herkenbaar hoor! Dat werk zoeken. Heb je bloed, zweet en tranen in een (dure) opleiding gestopt en vervolgens zit je thuis… Bleh! Succes met je zoektocht naar een baan!
  Manon onlangs geplaatst…VLOG: Secret Project in AmsterdamMy Profile

 • Eline
  18 juli 2014

  Ik ben ook werkzoekende, het is een ramp! Ik mis alleen bij je dagindeling wel het zoeken naar werk? Of heb je daar een vaste dag per week voor ofzo?
  Eline onlangs geplaatst…Vies dik lui wijfMy Profile

 • Dita
  18 juli 2014

  Oh dit lijkt me erg frustrerend! Zelf werkte ik altijd 30u in de kinderopvang alleen werd dat steeds minder helaas. Toen heb ik in een hotel schoongemaakt en nu gelukkig weer een baan in het onderwijs. Maar zo niet fijn als je aan het zoeken bent!
  Dita onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #9My Profile

 • Manon
  18 juli 2014

  Vervelend zeg, al zo lang op zoek zijn naar een baan! Ik ben over een halfjaar ook afgestudeerd en begin ook wel een klein beetje bang te worden dat ik dadelijk niks kan vinden. Ik hoop dat je snel een leuke baan vindt!
  Manon onlangs geplaatst…Hardlopen in de hitteMy Profile

 • Marion
  18 juli 2014

  Oh dat gevoel van falen herken ik. Maar echt, blijf relativeren, je faalt niet. De arbeidsmarkt is prut. Mijn man is ook werkloos, al heel lang en ik ben kostwinner. Maar hij hoeft zich echt niet schuldig te voelen hoor! Als het andersom was geweest, zou je je vriend toch ook niets kwalijk nemen? Maar nogmaals, ik weet hoe rot het is. Heel veel sterkte en laat je niet gek maken!
  Marion onlangs geplaatst…Wie ben ik?My Profile

 • Marlijn
  18 juli 2014

  Heel herkenbaar helaas. Ben zelf inmiddels al meer dan een jaar op zoek naar ander werk. En krijg dezelfde reacties op sollicitaties. Ben inmiddels 25, dit lijkt inderdaad al te oud te zijn. Moeten we dan weer naar school gaan? Omscholen? Soms weet ik ook geen oplossing meer. Heb sinds anderhalf jaar ook een webshop, geweldig! Maar helaas zal het nog even duren voordat ik daar van kan gaan leven. Hoop dat je blog erg succesvol word, wie weet kun je daar nog wat uit halen 🙂 succes met je sollicitaties!! Ooit moet het goed komen toch?

 • Vanessa
  18 juli 2014

  Ik ben 24 en ben ook op zoek naar werk. Ik begrijp je frustratie dus heel goed. Ik woon in België maar ook hier zijn op dit moment veel jonge mensen werkloos. Er zijn te weinig jobs beschikbaar en er zijn te veel mensen op zoek naar werk. Zo ben ik al meerdere keren op sollicitatiegesprek geweest en iedere keer krijg ik te horen dat er nog meer dan 10 kandidaten zijn. Zo maak je maar weinig kans. Als er iemand bij zit met veel ervaring, dan nemen ze die zeker aan. Op de duur is mijn zelfvertrouwen ook niet meer wat het geweest is. Als je telkens wordt afgewezen denk je dat het aan jou ligt, wat natuurlijk niet waar is maar zo denk ik wel na al die tijd. Net als jou heb ik ook een blog en dat maakt me heel gelukkig! Maar goed, ik wou dit even schrijven om te laten weten dat je heus niet de enige bent. Mocht je nood hebben aan een babbel, dan mag je altijd een mailtje sturen. Verder wens ik je superveel succes met het vinden van een leuke baan!!
  Vanessa onlangs geplaatst…Zomer inspiratieMy Profile

 • Angela
  18 juli 2014

  Het is echt moeilijk om op dit moment als starter de arbeidsmarkt op te gaan. Heb geduld en vertrouw op je eigen krachten. Fijn om te horen dat je zo lekker bezig bent met je blog en succes met je sollicitaties!
  Angela onlangs geplaatst…Fit de zomervakantie overlevenMy Profile

 • Lisa
  18 juli 2014

  Oh meid wat erg voor je! Ik hoop dat je de hoop niet zal verliezen want er wacht zich echt nog een topbaan op jou. Komt goed.. En in de tussentijd lekker verder bloggen want dat doe je zo leuk :D. Ik zoek al een maand werk en ben 20 en kom ook nergens aan de bak. Ellende!

 • judith
  18 juli 2014

  Zo herkenbaar. Ik ben vorig jaar afgestudeerd. Ik heb steeds wel werk gehad, maar steeds tijdelijk. Ik wil zo graag een uitdagende baan waar ik me op mijn plek voel en niet na een paar maanden weg hoef omdat het maar tijdelijk is. Ik weet dat ik die hoop moet laten varen en dat ik blij mag zijn als ik iets in de sector vind, maar toch knaagt het aan me. Ik ben een streber en presteer graag, maar op dit moment maak ik me vooral druk of ik wel werk ga vinden waar ik langer dan een paar maanden kan blijven.

 • Nicole
  18 juli 2014

  Ik begrijp het helemaal.. Ik ben 29 en zit nu in de ziektewet maar anders ben ik werkzoekend. Dit ben ik al sinds ik afgestudeerd ben in 2008! Ik heb wel baantjes gehad hoor maar het is echt super moeilijk…
  Nicole onlangs geplaatst…Summertime: 10 tips hoe je jouw kindje koel houdtMy Profile

 • ellen
  18 juli 2014

  Wat rot dat je geen werk kunt vinden, lijkt me heel erg lastig.. wel heel goed dat je jezelf bezig houd en inderdaad een ritme voor jezelf aan houdt, dat is ook erg fijn voor je vriend. Woon je al samen?

  Wel heel rot dat je overal te oud voor bent, je hebt veel ervaring en dat je dan iets duurder bent, tja.. daar kan jij natuurlijk ook niks aan doen.

  Leuke column!

 • Dionne
  18 juli 2014

  Helaas zal het voor veel mensen herkenbaar zijn..
  Dionne onlangs geplaatst…Make-up Studio | Summer GoddessMy Profile

 • Silke P
  18 juli 2014

  Heel erg herkenbaar. Heb zelf ook altijd erg veel moeite met het vinden van een baan (ben bijna 24 en overal veel te oud). Toch zou ik het eens proberen in de horeca. Niet overal is ervaring een enorme pré. Zelf kom ik nu net een beetje rond door via een uitzendbureau in de horeca te werken. Ik had dan wel ervaring, maar geen jáááren of zo
  . Succes!

 • Sara
  18 juli 2014

  Wat goed dat dit ook in deze rubriek staat, ook al is het geen werk, want dat is nou juist het probleem. Ik denk dat veel mensen zich hier in kunnen vinden helaas. Mijn vriend is nu ook al een aantal maanden werkloos, heel frustrerend want hij wilt heel graag. We versturen elke dag gemiddeld 4 sollicitaties uit. Vorige week stuurden we er een per mail om 12.23 en om 12.25 was de afwijzing al binnen. Serieus? Dan heb je toch niet naar de motivatie en CV kunnen kijken en een oordeel kunnen vellen?

 • Bente
  18 juli 2014

  Erg herkenbaar, na mijn studie had ik ook niet meteen een baan, dit heeft gelukkig maar 4 maanden geduurd, maar het is heel vervelend als mensen zeggen ‘dan ga je toch even hier of daar werken’ terwijl je zelfs op die plek niet wordt aangenomen.
  Gewoon volhouden en wie weet vind jij net als ik binnenkort gewoon je droombaan! 🙂
  Bente onlangs geplaatst…Kicking the addiction: twee wekenMy Profile

 • Simone
  18 juli 2014

  Redelijk bekend verhaal. Ik zit momenteel ook thuis. Ik had een werkervaringsplaats maar daar hield het op voor mij. Nu dus weer werkzoekende. Het valt absoluut niet mee. En dan zit ik te kijken met een beperking, die mij dus ook op werkvlakken beperkt. Maar ik hou me voor dat de aanhouder wint en er is vast wel een bedrijf die mij de kans wilt geven.

 • Whitney
  18 juli 2014

  Het is echt lastig idd. Ken het zelf helaas ook. Heb wel een parttime baan totaal niet relaterend met me studie. Ben blij dat ik tenminste iets heb toch wordt ik nu bij sollicitaties verbaasd aangekeken hierover. Ben liever op deze manier werkzaam dan afhankelijk van een uitkering. Andere verbazing is dat ik moeder ben, zo gek is het niet voor mijn leeftijd.
  Whitney onlangs geplaatst…Stilte..My Profile

 • Mirne
  19 juli 2014

  Mooi artikel geworden, bedankt Kelly! En wat een hoop lieve reacties, dat had ik helemaal niet verwacht! Fijn om te lezen allemaal.
  Mirne onlangs geplaatst…Salsa met tomaat en avocadoMy Profile

 • Raounak
  19 juli 2014

  Goed dat je ritme houdt en je toch iets kunt doen wat je leuk vind door je blog. De aanhouder wint en met deze instelling komt het zeker goed!

 • Kim
  20 juli 2014

  Het probleem is dat veel bedrijven een starter willen met de ervaring van een senior voor het loon van een starter, onmogelijk dus. Zelfs als je al wat ouder bent en een beetje ervaring hebt, zijn bedrijven niet echt geneigd om je aan te nemen en je de kans te geven om bij te leren. Ik kan het weten aangezien ik de afgelopen drie jaar al bijna 10 maanden werkloos ben geweest. Vanaf begin september val ik ook weer terug werkloos, ik ben benieuwd hoe lang het deze keer zou duren om een job te vinden. Vroeger was een goede job met veel uitdaging en groeimogelijkheden heel belangrijk voor me maar nu ik al een paar keer een paar maanden thuis heb gezeten besef ik ook dat heel mijn leven werken voor een baas ook niet mijn ding is. Verdienen met schrijven, daar droom ik van.
  Kim onlangs geplaatst…Mijn Gedacht! ~ Waxen bij zonsondergangMy Profile

 • Kim
  20 juli 2014

  Wat ik nog vergeet te vermelden: een job aannemen als kassière lijkt in andermans ogen een goede zet maar is uiteindelijk ondermijnend voor je carrière. Je wordt er gek op aangekeken door recruiters die de “vreemde bokkensprongen” die je maakt in je carrière niet (willen) begrijpen. En lange tijd werkloos zijn, vinden ze dan ook weer gek. Het is moeilijk om goed te doen voor recruiters als er niemand jou een kans wil geven.
  Kim onlangs geplaatst…Mijn Gedacht! ~ Waxen bij zonsondergangMy Profile

 • Jenn
  31 juli 2014

  Ik ben ook werkzoekend, nog niet zo lang, ‘pas’ drie weken, maar ik ben nog nooit zo lang werkloos geweest. Klinkt stom he, het is eigenlijk nog maar heel kort. Maar ik herken het verhaal wel.
  Jenn onlangs geplaatst…De afloop van de 100 things challengeMy Profile

 • Indy
  26 maart 2017

  Heel herkenbaar… Ik ben een jaar werkzoekend geweest. Het wilde maar niet lukken. Een vriendin van me adviseerde me om hulp te zoeke, ze verwees me naar sollicitatie professionals. Die hebben me een cursus solliciteren gegeven en geholpen met een steengoede brief. Daarmee is het me uiteindelijk gelukt! Ik deed het bij http://www.sollicitego.nl, maar er zijn nog genoeg andere bedrijven die dat ook doen. Gewoon even googlen. Het trok mij eerst ook niet, maar achteraf gezien wel echt de moeite waard.

 • Josefien
  18 oktober 2017

  Ik heb ook een poos zonder werk gezeten. Ik heb, net als Indy, een sollicitatiecursus gevolgd (ondanks het feit dat ik hier initieel ook niet voor open stond). Ik heb voor een goedkoper alternatief gekozen via https://www.assessment-training.com/ geloof ik, wat mij achteraf goed is bevallen (alles is online te volgen middels een interactieve video training). Er zijn een hoop aanbieders van dergelijke trainingen dus met een beetje googlen zullen er genoeg alternatieven omhoog komen. Succes, jullie kunnen het!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.