Wat je liever niet cadeau krijgt voor je kind

1Ik besef me maar al te goed hoe ‘hard’ de titel van dit artikel klinkt, ondankbaar zelfs. Want je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, luidt het spreekwoord. Welke cadeaus krijg je liever niet cadeau voor je kind? Welke cadeaus vallen minder in de smaak bij ouders? En omdat dit heel persoonlijk is, plaatste ik een oproepje op de Kellycaresse Facebook community met de vraag: Welke cadeautjes krijg je liever niet voor je kind, omdat je al weet dat ze er niet lang plezier van hebben. Lees dit artikel niet zo ‘gemeen’ als het klinkt, maar zie het als een soort van anti-cadeautips voor kinderen. Ik had het handig gevonden toen ik nog geen moeder was, om te weten welke cadeautjes wat minder in de smaak vallen of wat minder ‘handig’ zijn. Het is namelijk ook niet makkelijk om steeds een leuk en origineel cadeau te bedenken voor een kind dat je misschien niet zo goed kent of die alles al lijkt te hebben.  En omdat het zo persoonlijk is, deel ik jullie ervaringen daarbij want het speelgoed wat ik minder fijn vind om als cadeau te krijgen, daar is de ander vast wel helemaal enthousiast over. Toch kwamen er ook veel gelijkgestemde reacties binnen. Welke cadeautjes ontvang je ‘liever’ niet?

De Anti Cadeautips voor kinderen volgens lezeressen:

 • Bellenblaas: Die reactie kwam erg vaak en dan vooral bij jongere kindjes (onder de 3 jaar) heeft dit niet meteen de voorkeur omdat het nogal wat troep kan opleveren. En dat is soms aan een peuter of kleuter lastiger uit te leggen. Mijn ervaring is dat als ik Lana een potje bellenblaas geef, ik weet dat dit potje binnen een half uur ergens op de vloer ligt en er vervolgens iemand struikelt over het gladde sop. Of ik struikel erover… of de peuter doet een poging tot het leegdrinken van het potje…
 • Speelgoed dat veel herrie maakt of nep pistooltjes, geweren en neppe messen. Of speelgoed met sirenes die je dan in de avond weer hoort afgaan terwijl je met manlief op de bank zit… waar lag dat speelgoedje ook alweer?
 • Speelgoed waar batterijen in moeten die niet zijn bijgeleverd, zeker wanneer het een minder makkelijk te verkrijgen batterij vorm is (bijv. dat er 4 van die mega dikke joekels in moeten).
 • Magic sand of klei: Erg leuk speelgoed maar vraagt bij kleinere kinderen wat meer begeleiding. Ze stoppen het in hun mond, het raakt zoek, de kleuren gaan door de war waardoor je het binnen de kortste keren niet meer gebruikt enzovoorts.
 • Ook werd vaker de voorkeur gegeven voor een kleiner speelgoedje van wat meer kwaliteit, dan goedkope plastic spulletjes die binnen de kortste keren kapot gaan of zoek raken. Liever bijvoorbeeld een boekje, houten puzzel waar de kinderen wat langer plezier van hebben.
 • Speelgoed wat kleine onderdeeltjes bevat waar kleine kindjes in zouden kunnen stikken.
 • Of speelgoed met ‘slijm’, of een andere viezige substantie die uit de verpakking zou kunnen raken. 
 • Snoep: Omdat je niet altijd weet of het kindje het wel mag hebben en door het cadeau te geven, kun je er als ouder moeilijk onder uit.

Wanneer ik een cadeautje voor een kindje ga kopen, dan vraag ik het liefst aan de ouder wat hij/zij wil ontvangen of nog niet heeft, zodat ik niet zomaar een verkeerd cadeau koop. Het is gewoon zonde om iets te geven wat niet gebruikt gaat worden. Maar natuurlijk maak ik ook weleens ‘verkeerde’ keuzes daarin, en dat is ook helemaal niet erg. Als je een cadeautje krijgt waar je minder blij mee bent, dan mag je alsnog gewoon je dankbaarheid daarvoor tonen, het is hartstikke lief dat ze wat voor je kindje meebrengen. Dit artikel is ook niet bedoeld om ondankbaar te doen of iemand voor haar hoofd te storen, maar wie weet biedt het wat inspiratie.

Welk cadeau ontvang jij liever niet voor je kindje(s)? Of welke van bovenstaande juist wel? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hier in.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

44 reacties

 • Frank
  5 juni 2017

  Wat ik liever niet krijg zijn toch de gele kleine losse spullen die kinderen snel in de mond doen. Ook het slijm en dat soort speelgoed vind ik niets.
  Frank onlangs geplaatst…Opa verteltMy Profile

 • Jenny
  5 juni 2017

  Oh zo herkenbaar! En je kunt dan niets zeggen op dat moment he.. Kind helemaal blij en ik van nee… Ons zoontje die toen 2 jaar werd, kreeg van onze vriendengroep ( die nog geen kinderen hebben) stiften… Serieus.. Die zijn dus direct naar de zolder verhuist.. Nu ruim 3,5 kan het wel hoor maar 2 jaar.. Ach ze komen er vanzelf wel achter als ze zelf kinderen hebben.

 • Patricia
  5 juni 2017

  Kleding kan gerust, maar informeer even naar de maat van kind. Zien wij nu dat we dingen krijgen die onze zoon echt serieus maar één keertje aan kan.
  Patricia onlangs geplaatst…Roken tijdens zwangerschap? 9% doet dat nog dagelijks…My Profile

 • IJlien
  5 juni 2017

  Oeh en daarom ben ik altijd zo blij met een lijstje.nl. Al was het maar voor inspiratie (Ah ze zit in de my little pony fase). Snap dat sommigen het niet spontaan vinden maar er is zoveel troep idd. Fijne dag! Xx
  IJlien onlangs geplaatst…FAVORIETEN & WISHLIST juni ’17My Profile

 • Stefanie
  5 juni 2017

  Herkenbaar! Ik vraag vaak voor dat ik iets ga kopen of er nog cadeau wensen zijn en probeer dan altijd iets te kopen waarvan ik zelf het niet erg zou vinden als mijn kinderen het kregen. En als mijn kinderen jarig zijn wordt er ook vaak eerst tips aan mij gevraagd.
  Stefanie onlangs geplaatst…Mijn favoriete eetbare planten uit onze tuinMy Profile

 • Nicole
  5 juni 2017

  Er zijn genoeg mensen die een kadolijst niet leuk vinden of ondankbaar. Maar ik zweer erbij. Ook bij een ander vind ik het fijn om te weten wat diegene nu het liefste wilt!
  Knuffels maak je ons trouwens ook niet blij mee. En idd dingen met kleine onderdelen die binnen 5 minuten kwijt zijn.
  Nicole onlangs geplaatst…Dingen die je niet wilt horen als je hoogzwanger bentMy Profile

 • dees
  5 juni 2017

  knuffels idd ….of pop nr 5 ….speelgoed van nep merk wat vervolgens totaal niet goed in elkaar gaat en als het in elkaar staat dan is er niet mee te spelen want valt het zo uit elkaar.
  ohja een grote mand met 20 ingepakte cadeautjes en dat als laatste gast op de verjaardag van een 2 jarige peuter is ook niet geheel handig
  ik heb ook met kadolijst gewerkt …en daarop echt allerlei prijzen cadeautjes gezet zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel uit te geven.
  dees onlangs geplaatst…Bijzondere flessen.My Profile

 • Marloes
  5 juni 2017

  Heel herkenbaar! Wij krijgen liever geen “herriecadeaus” zonder uit knop. Als je doe dan opruimt en je stoot vervolgens tegen de kist krijg je eerst een heel arsenaal aan liedjes voor het eindelijk stil is.. Neemt niet weg dat het cadeau an sich natuurlijk heel attent is en dat mijn dochters er heel blij mee zijn!
  Marloes onlangs geplaatst…Vaderdag cadeautipsMy Profile

 • Essma
  5 juni 2017

  Dit vind ik altijd best lastig. Playmobil heeft tegenwoordig een serie speelgoed met hele kleine onderdelen. Een kampeerset bevat mini appeltjes, bestek, etc. Super leuk natuurlijk, maar een kind (mijn kind) speelt er niet mee. Er dit zoveel kleins bij, dat een kleuter dat allemaal niet overziet. Mijn zoontje kruipt vervolgens voorbij en ziet op de een of andere manier altijd die mini onderdelen als eerst liggen….
  Essma onlangs geplaatst…Plog | Terugblik op onze huwelijksdag…My Profile

 • Sylvia
  5 juni 2017

  Na de eerste verjaardag een heleboel verkeerde cadeaus te hebben gekregen denk aan kleding maar niet onze smaak en inderdaad stiften /klei.. stuur ik nu ieder jaar een lijstje met cadeautjes in verschillende prijscategorien. Ik ben er wel een hele tijd mee bezig om het te maken maar dan weet ik zeker dat het in de smaak valt en dat er in ieder geval mee gespeeld word.
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #22My Profile

 • Bettine Charissa Bleeker
  5 juni 2017

  Wat ik net zo stom vind is ouders die geld of kledingbonnen vragen voor de verjaardag van hun kind van 1 jaar. Kinderen moeten cadeautjes uitpakken op hun verjaardag en geen envelopjes. Als kinderen ouder worden en graag geld of een bon willen omdat ze iets groots willen kopen snap ik het wel.

 • Nicole
  5 juni 2017

  Het liefst geen knuffels en geen snoep inderdaad!
  Nicole onlangs geplaatst…Geen tijd om te shoppen, maar er wel leuk uit willen zien?My Profile

 • Joyce
  5 juni 2017

  Ik heb (voorlopig nog) geen kinderen, maar speelgoed met lawaai, slijmerig spul of speelgoed net kleine delen liever niet…

 • Romy
  5 juni 2017

  Zelf heb ik geen kinderen, maar ik heb wel regelmatig cadeautjes nodig voor mijn kleine nichtjes. Daarom is het zo fijn om eens een artikel hierover te lezen. Vooral iets met slijm lijkt me inderdaad geen feestje om te krijgen. Ik ga er de volgende keer rekening mee houden als ik weer iets voor mijn nichtjes koop!
  Romy onlangs geplaatst…7 manieren om geluksmomenten niet te vergetenMy Profile

 • Jodi - liefthuis
  5 juni 2017

  Knuffels word ik ook niet blij van. Die beesten gaan alleen maar staan verstoffen.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…PLOG Life of Lief thuis Mei: Buks schieten, gaaf verhaal, klussen en heel veel zon…My Profile

 • Kelly
  5 juni 2017

  Ik heb ook geen kinderen, vind het wel leuk om de verschillende reacties hier te lezen.. Kan ik inspiratie uit op doen voor mijn neefje later.
  Kelly onlangs geplaatst…365 plates #185 met oma naar de campingMy Profile

 • Nathalie
  5 juni 2017

  Oh dat speelzand en klei vind ik echt wel leuk om te krijgen. Vince doet dat graag. Dat wij het rommel vinden doet er eigenlijk niet toe hahaha. Ik zou het zelf ook kopen dus waarom zou hij het niet mogen krijgen. Snoep krijg ik liever niet nee… Omdat dit over de gezondheid en voedingskeuze gaat.
  Nathalie onlangs geplaatst…Spreek jij iemand anders zijn kind aan op zijn gedrag !?My Profile

 • Nathalie
  5 juni 2017

  Ook krijg ik liever geen kledij van iemand die onze stijl niet kent. Hahaha. Was ik nog vergeten te zeggen. Een uitstapje lijkt mij wel een leuk cadeau. Naar een pretpark of een zoo. Een leesboek is ook altijd top. Als kinderen het gewoon zijn om niet steeds schreeuwerig speelgoed te krijgen gaan ze even dankbaar zijn voor andere dingen.
  Nathalie onlangs geplaatst…Spreek jij iemand anders zijn kind aan op zijn gedrag !?My Profile

 • Natasja
  5 juni 2017

  Goede tips! Ik ga het zelf ook ervaren over een tijdje.
  Voor mijn neefje van 2 vraag ik t meestal aan mijn zus wat ze voor hem zou willen. Heel moeilijk, cadeaus kopen voor kleine kinderen. En dat terwijl er zoveel is!
  Natasja onlangs geplaatst…Hoe het nu met mij gaatMy Profile

 • Jacqueline
  5 juni 2017

  Ik vind een mooi prentenboek altijd leuk om te krijgen. Zoon is dol op voorlezen en ook voor een volgend kind gaan ze nog mee. De meeste mensen geven speelgoed en een prentenboek is dan een fijne afwisseling.

 • Lisette
  5 juni 2017

  Haha ja dat slijm, vreselijk. Bij mijn hebben ze het pas een keer zelf gemaakt op de BSO nu kom ik overal slijm kwakken tegen??
  Lisette onlangs geplaatst…En dat in Nederland… Kan je dochter nog alleen over straat?My Profile

 • Mariette
  5 juni 2017

  Vooral die kleine prullen van de action die zo stuk gaan. Heel irritant, want wel een ontroostbaar kind als het nieuwe speelgoed kapot is.

 • Marianne
  5 juni 2017

  Goede tips! Speelgoed dat herrie maakt, vind ik soms best vervelend. Of speelgoed waar je kindje nog véél te jong voor is. Dart je dat nog maanden of jaren (!) op zolder moet bewaren voordat je kindje er fatsoenlijk mee kan spelen…
  Marianne onlangs geplaatst…Moestuinavonturen: meiMy Profile

 • rachel
  5 juni 2017

  ik sluit me aan bij je dingen die je genoemd hebt in ieder geval. toen de meiden klein waren wilde ik die dingen ook niet voor ze krijgen, en dat is helemaal niet ondankbaar maar gewoon uit voorzorg!! ik deed en doe eigenlijk nog bij mijn vrienden met kleine kids eerst even overleggen wat ze graag willen hebben, en ik koop het liefst gewoon dingen die nuttig zijn en of leerzaam
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 4 juni ’17, uhm…beetje weinig vloggy…te druk met van allesMy Profile

 • Channah
  5 juni 2017

  Die bellenblaas staat echt op een verdiende eerste plaats hoor! Wat een rotspul, haha. Mijn dochter van twee is er helemaal gek op en zodra ze in de winkel bellenblaas ziet liggen moet het gelijk mee naar huis. Ook wordt het vaak getrakteerd op de peuterspeelzaal. Leuk voor in de zomer in de tuin, maar er wordt hier natuurlijk mee in de woonkamer gespeeld en voordat ik het weet heb ik een huilende peuter omdat de inhoud ergens in een plasje op de grond ligt. En leg dan maar eens uit dat ze niet meer bellen kan blazen. Drama.
  Channah onlangs geplaatst…Striae tijdens en na je zwangerschapMy Profile

 • Sandy
  5 juni 2017

  Hier waren bellenblaas, slijm en klei juist heel populair, haha! Waar wij eigenlijk niets mee konden was van dat typische V-tech speelgoed waar allemaal geluidjes en muziekjes uit komen. Als baby werd mijn manneke daar al helemaal ellendig van. Later zou blijken dat dat komt door zijn Autisme en ADHD maar goed dat wisten we toen nog niet. Wij vroegen altijd om speelgoed zonder herrie. Boekjes, houten speelgoed, knutselspullen en knuffels waren meer succesvol hier 😛
  Sandy onlangs geplaatst…Dit was…mei 2017My Profile

 • Rani
  5 juni 2017

  Kindersuprise eieren.. ?

 • Rachel
  5 juni 2017

  Bellenblaas vind ik nuist een mooi cadeau. Niet te duur, dus 1x mee spelen is dan ook niet erg. Natuurlijk wel buiten open maken en mee spelen als er niet teveel mensen zijn. Ook een goede oefening voor de mondmotoriek.
  Geluid makende auto’s vind ik inderdaad ook niet leuk, maar mijn knul wel. Daarom staat m’n huis er nu vol mee.
  Verder kan ik meer wel in vinden. Maar het blijft ook een heel persoonlijk iets. Dat maakt het kopen van cadeautjes voor een kind lastig.
  Rachel onlangs geplaatst…Dag uit mijn even #8. Koffie, winkelen en boekjes lezen.My Profile

 • Mila
  5 juni 2017

  Bellenblaas…gruwelijk idd. Wij werken ook met lijstjes. Is niet ondankbaar…maar juist dankbaar. Je geeft iets waar ik daadwerkelijk iets mee ga doen en niet wat ik op zolder wegleg voor de komende jaren en erna vergeet of zo. Wij hebben nu voornamelijk spulletjes waar mm dochtertje best mee speelt. Het zijn voornamelijk de speelgoedjes& kleding die niet op de lijst stonden die onaangeroerd blijven. Of omdat t haar interesse niet heeft of nog erger al van meet af aan niet passen of niet passend bij t seizoen. Voor de besluitlozen bestaat er altijd de mogelijkheid voor een cadeaukaart. Op moment van uitgeven maken we er weer een klein feestje van.

 • Janske
  5 juni 2017

  ow…jeetje…geen knuffels.. alles met Frozen er op (ja sorry…ik hou daar echt niet van) …kleding (verkeerde smaak, verkeerde seizoen/maat)…speelgoed waar je kinderen nog veeeel te klein voor zijn.
  Janske onlangs geplaatst…Leuk!My Profile

 • Kimberly
  5 juni 2017

  Klei vind ik wel leuk, dat zand ook maar toen ze 2 werd allemaal stiften en verf met kwasten. Werd ik niet blij van. We hebben ook stoeltjes om spullen in op te bergen gekregen (niet handig want groot en pastuur nergens) of speelgoed van de action. Niet fijn want het gaat zo snel stuk en voor je het weet slingeren er overal losse onderdelen. Haarspullen vind ik wel fijn om te krijgen, die meuk verlies je ook steeds weer ?
  Kimberly onlangs geplaatst…Mama’s moeten elkaar steunen, ook op Social Media!My Profile

 • Cynthia
  5 juni 2017

  De herrie gevallen vind ik steeds vreselijker worden. Ik kan er steeds slechter tegen, juist omdat ik al zo vaak in de herrie zit. Bellenblaas begrijp ik ook wel. Vooral omdat het vaak vijf minuten duurt voor het potje valt en het spel ‘op’ is.
  Cynthia onlangs geplaatst…Douchen met echte zeepMy Profile

 • Larissa
  5 juni 2017

  Ideaal dit artikel! De meeste tips waren gelukkig al bekend, maar dit maakt het cadeau kopen toch een stuk makkelijker!
  Larissa onlangs geplaatst…Op jonge leeftijd uit huisMy Profile

 • Leonie van Mil
  5 juni 2017

  Dat slijm hoeft van mij ook niet. Bellenblaas vind wel altijd erg leuk!!
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…De 15 reisdilemma’s – tagMy Profile

 • Luna
  5 juni 2017

  Ik begrijp je punt, maar ik ken ouders die zeer en zeer krap bij kas zitten, met dat geld of die bonnen kunnen ze dan weer zomerkleding kopen voor hun kindjes, een nieuwe jas of nieuwe schoenen. Ik geef dan naast het envelopje, ook een kleinigheidje aan de kinderen zodat ze toch wat uit kunnen pakken.

 • Denise
  5 juni 2017

  Waarom moet een kind van 1 een cadeau uit pakken? Een kind van 1 weet niet eens dat hij jarig is of dat speelgoed nieuw is.

 • Anoniem
  5 juni 2017

  Ik heb juist ook bij mn zoontje bon van de Hema en h&m erop gezet toen hij 1 werd. Hij had toch niet door welke visite er wel en niet met een cadeau binnen kwam. Eigenlijk was hij na 3 cadeautjes uit pakken al klaar. Er waren wat oud tantes die zo’n bon geven heel fijn vonden, want die waren al een tijdje “uit” de speelgoed/speelgoedwinkels. En we hebben t toen later gebruikt toen ik weer eens ging shoppen voor hem. Fotootje naar de tantes; “kijk eens wat voor leuks we hebben gekocht van jullie bon”

 • Sifra
  5 juni 2017

  Wij gebruiken lijstje.nl We zetten er dan altijd bij dat het lijstje ter inspiratie is en dat geen of een eigen bedacht cadeau net zo leuk is! Maar ik vind het zelf ook vaak vervelend om uren door zo’n speelgoedwinkel te banjeren en geen idee hebben wat het kind wil, en tegenwoordig hebben veel kinderen al zo veel (inclusief die van mezelf hoor;) ) En eigenlijk is het toch wel zo dat bijna alle visite van te voren appt met de vraag of er nog wensen zijn? Ideaal vind ik die lijstjes. Je kan kijken wat voor soort dingen het kind leuk vindt en zo makkelijk iets kopen wat het kind (en de ouders) leuk vindt en nog niet heeft.

 • Juliet
  5 juni 2017

  Al vanaf dat m’n tweeling klein was, deed ik in kleine lettertjes een wens op de verjaardagsuitnodiging. Dubbelop onzin en gepruts vind ik jammer van de mensen hun geld en onhandig of onveilig voor onszelf.
  Zo spaarden we Duplo toendertijd en is het nu Lego. Tip) als vriendinnen maak je samen een grotere hoop geld zodat je een fijn, gericht cadeau kan aanschaffen voor de jarige. Dat maakt het altijd nog prettiger uitpakken (voor de ouder).

 • Irene
  6 juni 2017

  Schoonmoeder kwam gisteren aan met een zak oude knuffels van mijn verloofde.
  Daar was ik ook niet happy mee. Die dingen zagen er echt oud en smerig uit XD

 • Rachel
  6 juni 2017

  Precies dit was het geval bij de eerste verjaardag van onze eerste. Waarom allemaal rommeltjes krijgen als je de eerste verjaardag nog nuttige cadeaus kan vragen.
  Rachel onlangs geplaatst…Bevallen met een ruggenprikMy Profile

 • Ellen
  6 juni 2017

  Ik ben geen fan van elektronisch speelgoed zoals v-tech. Mijn dochter kijkt er ook niet naar. En kleding, ik heb zo veel kleding gekregen die ik totaal niet graag zag, dat ik daar heel wat anderen mee blij heb gemaakt…. vind ik dan ook weer een beetje zonde.

 • Harriët
  7 juni 2017

  Dat laatste is ook een goede algemene tip, dit doe ik met vriendinnen al vanaf de eerste klas van de middelbare naar elke verjaardag waar we heen gaan. Heb je toch sneller een goed, kwalitatief en memorabeler cadeau, waarvan ik er veel nog heb en graag gebruik 🙂

 • Angela
  18 juni 2017

  Goede tip. Lijstje.nl

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.