lana

Heb ik eigenlijk al eens verteld hoe leuk ik de peuterleeftijd vind? Eigenlijk vind ik alle levensfases die we tot nu toe doorlopen zijn leuk, ze hebben allen zo z’n charme en ik vind het geweldig ze ook weer te mogen doorlopen met Aimy. Maar die peuterleeftijd, ik vind het fantastisch. Peuters doen soms hele leuke en grappige uitspraken. Ik lach me soms de billen uit mijn broek, zo schattig. Lana is echt een mini-me. Ze kletst de oren van mijn kop (van wie zal ze het hebben haha) en doet de meest grappige uitspraken. Ik geniet ervan. Ik deel vandaag een lijstje met wat van haar uitspraken en ben enorm benieuwd wat voor uitspraken jouw peuter/kleuter zoal doet!

Taalontwikkeling van een peuter.
Waar Lana vorig jaar vooral nog aan het brabbelen was in een soort zelfverzonnen taaltje, gingen we er langzamerhand herkenbare woorden uit opmaken. En die woorden werden op een gegeven moment woord combinaties. Mini zinnetjes van 2 woorden zoals ‘Ik slapen’ en ‘Mama kijk’. Inmiddels zijn we weer wat verder en zijn het zinnetjes van zo’n 4-5 woorden waarin ze heel bewust dingen wil duidelijk maken. Veel van die zinnen zijn duidelijk aangeleerd, nagepraat van de uitspraken die wij altijd doen. Daarom moet ik er soms ook zo om lachen, dan hoor ik haar iets zeggen en denk ik: ‘Dat heeft ze van opa!’, want mijn vader zegt dat altijd. Of ‘Dat is echt een uitspraak van mij’. Ik geniet enorm van het geklets. Ze heeft er overigens wel haar eigen uitspraak voor bedacht. Soms denk ik dat haar accent Zweeds is en soms ineens heel plat Brabants. Erg grappig.

Leuke uitspraken van mijn peuter:

 • Mama is storten!‘ (als ik ben sporten).
 • Nee, samen stelen!!‘ (Samen spelen, samen delen).
 • Papa werken, papa centjes verdienen. Mama thuis. ‘
 • Mamaaaa, ik kan niet bij!!!! ‘(als ze ergens niet bij kan en het wil pakken).
 • Mama, Nana draagzak.’ Als ze wil dat ik haar van de trap af draag. Hoe ze bij draagzak komt, snap ik niet helemaal, die gebruik ik nooit op de trap haha, lekkere fantasie.
 • Papa moet werken, papa komt eraan
 • Papa is tanken en dan boodsjappen doen. Mama nie

Bron 1 + 2: Pinterest

 • Nie afpakken! Aimy mag mij speelgoed nie afpakken‘. Lief meisje, dat zal ze voorlopig ook niet doen hoor 😉 maar daarna is het samen delen. ‘Samen stelen‘ zegt ze dan.
 • Mama is kejjie en Papa Janiek‘.  (mama Kelly, Papa Yannick, ze heeft door dat andere mensen ons anders noemen dan mama en papa haha.)
 • Of erger, midden in een winkel: ‘Kejjieeeee‘ Dan zeg ik: ik ken geen Kelly, ik ben mama 😉 haha.
 • Als iets op de grond valt: ‘is nie erg, kan gebeuren, maak je geen zorgen‘.
 • Als we bijna thuis zijn: ‘Daar zijn we weer‘ (dit heeft ze van mijn ouders haha).
 • Lana tegen Aimy: ‘Je moe wel je bordje leeg eten, anders geen toetje!‘.
 • Mama?, ikke ben dotter. Ik: Wat ben je lieverd? Lana: Ik ben dotter, Aimy ook dotter. Ik: Oh, dochter! Ja jij en Aimy zijn mama’s dochters, jij bent de grootste dochter. Lana: Ikke grootste dochter, Aimy is nog te klein‘.
 • Ikke ben in atbaan geweest, gin heeuuulllll hard‘. Toen ze bij Toverland in het achtbaantje geweest was, dat maakte veel indruk op haar.

En zo kan ik wel even doorgaan met de uitspraken van mijn peuter Lana. Ik ben benieuwd hoe dit straks ook zal zijn met Aimy. De meeste van bovenstaande quotes heb ik rond 07.30 al wel gehoord haha. Herkenbaar voor andere mama’s? Ik ben zo benieuwd naar de uitspraken van jullie peuters, kleuters en kids! Laat ze achter bij de comments.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

51 gedachten over “Leuke uitspraken van mijn peuter”

 1. Hahahaha zegt ze serieus tegen Aimy dat ze haar bordje moet leeg eten? Hilarisch! De peutertijd lijkt mij ook onwijs leuk, kan niet wachten (of nou ja… eigenlijk wel, want alles gaat veel te snel, hoop toch liever dat m’n meiden nog even klein blijven).
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: vliegen met een tweelingMy Profile

 2. Haha leuk om te lezen! Ik heb jaren bij de kleuters gewerkt met een ontwikkelingsleeftijd van een peuter. Wij schreven de uitspraken altijd op in een schriftje. Zo leuk om dan na een tijdje alles weer door te lezen.
  Daniëlle onlangs geplaatst…Citroen yoghurt cakejesMy Profile

 3. Hahaha samen stelen… Wat een leuke uitspraken! Ik kan niet wachten tot Merle zover is dat ze zinnetjes gaat zeggen. Het lijkt me schitterend! Tot nu toe komt er alleen nog maar dada uit 😉
  Nienke onlangs geplaatst…Weekoverzicht #5My Profile

 4. Haha zo herkenbaar!

  Ons zoontje zegt altijd als hij zijn Lego Duplo wil, “Lego Duplo so many ways to play”. Omdat hij telkens het reclamespotje op tv had gezien.

  “Auto drinken” als we gaan tanken

  “Jum jum” als hij een Mc Donalds ziet

  Of dan vragen wij of hij de baby een kusje wilt geven. Zegt hij: “Nee nee, mama doen. Is mama baby”
  marie-louise onlangs geplaatst…Brief aan mijn twee zoontjesMy Profile

 5. Ik heb ook veel uitspraken opgeschreven. De leukste die ik nu zo snel even kan bedenken is dat mijn zoontje zei: ik kan het niet durven. Dit zei hij als hij iets niet durfde te doen <3
  Saskia onlangs geplaatst…Méga shoplog Z8My Profile

 6. Hilarisch hè? Ik heb een dochter van 2 en die staat soms met opgeheven wijsvingertje tegen mn zoontje van 3 maanden: jij luister nie! ( van wie zal ze het hebben??)
  En gisteren zei ze ineens: papa toren..
  Ik snapte er eerst niets van maar ze bedoelde papa op kantoor?
  En zegt heel vaak: goed idee? Já goed idee.

  Nou ik kan nog wel effe doorgaan, het is zo’n leuke leeftijd!

 7. Heerlijk he!! Mijn tweejarige heeft het helaas de hele dag over ijsjes halen en chocolademelk drinken bij de theetuin. Kom ik dan aan met mijn tas vol groente, fruit, kwark, eieren en volkorenmeel 😉
  karlien onlangs geplaatst…Bern, Zwitserland dag 2My Profile

 8. Wat leuk dat je ook alle uitspraken op schrijft. Ik schrijf al sinds de bevalling alle gebeurtenissen en uitspraken van mijn dochtertje op. Heeft ze later behoorlijk wat boekjes om terug te lezen over hoe ze was!

 9. Anita te Gussinklo

  Heerlijk dat geklets van peuters.
  Toen mijn zoon ong 3 jaar was zei hij: Ik ben zo blij dat ik uitgeboren ben.
  En de stiening was de afstandsbediening.

 10. Hahaha. Al ben ik zelf nog geen mama, ik heb een wereld van uitspraken van mijn oppaskindjes. De oudste (is nu 4) heeft me altijd aan het lachen weten krijgen. De eerste uitspraak die ik me goed kan herinneren is toen we naar de AH gingen en ze van mij aan de bakker mocht vragen of hij ook nog gesneden stokbrood had voor de barbecue. Zei ze zo prachtig: “Meneer, ik wil die broodje in bbq stukjes!” Ze was zo overtuigd en die arme man werd echt rood van het inhouden van zijn lach.

 11. Isse niet erg mama, kan beuren
  Doet geen zeer hoor mama (als ze vallen)
  Blote sokken (als ze op hun sokken lopen)
  Superopa (overgrootopa) is de baas van iedereen toch mama (toen de oudste begon te snappen dat opa en oma onze papa en mama waren)
  En de oudste zegt bijna overal toch mama/papa achter.

  Ik heb ze helaas ook niet allemaal onthouden

 12. Super leuk! Mijn peuter begint nu pas echt met kletsen en hij noemt zijn vader “de Bart”. Ik ben gewoon maar mama…. Poppetjes zijn poppies, de hond Amber heet Ambie, jennen is rennen, papa centjes verdienen, oma is thuis?, oma spelen. En dan het liefst 400 keer achter elkaar en als je niet regeert gaat het volumeknopje steeds iets omhoooooooooooooooog. Ow ja, ik vergeet: IKOOK! IKOOK! IKOOK!… zucht…
  Lisette onlangs geplaatst…3 Reisdoelen voor in 2018My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.