Koken voor jezelf : Hoe doe ik dit doordeweeks?

koken1

Koken voor jezelf, en in mijn geval een dreumes van bijna 2 jaar, hoe doe ik dat?
Zoals jullie inmiddels via mijn ‘man bij defensie‘ artikelen wel weten, ben ik doordeweeks momenteel alleen thuis met Lana. Dit is al een heleboel weken zo en duurt gelukkig niet zo lang meer.  Het klinkt voor sommigen misschien gek, maar ik vind het soms ‘moeilijk’ om alleen voor jezelf en Lana te koken. Met moeilijk bedoel ik, dan heb ik geen inspiratie, weet ik niet wat te maken en merk ik vooral dat ik uitkom op simpele gerechten.


Koken voor 1 persoon (of eventueel met kind)
Ik hoor wel eens van mensen die alleen wonen dat ze het lastig vinden om alleen voor zichzelf te koken, ik heb dit doordeweeks soms ook als ik alleen voor mij en Lana kook. Lana eet momenteel niet zo heel goed in de avond dus ik wil dan ook iets koken wat zij ook lekker vindt. Dan is de inspiratie wel eens op. Ik vind het belangrijk om iedere dag voldoende groente/fruit en andere belangrijke voedingsmiddelen binnen te krijgen en wil niet zomaar grijpen naar kant-en-klaar eten. Wat ik dan doe om toch gezond en gevarieerd te eten vertel ik vandaag.

 

Tips om koken voor jezelf makkelijker te maken:

Koken voor twee dagen: Wat ik regelmatig doe is dat als ik dan uitgebreid in de keuken sta te koken, dat ik dan gelijk voor twee dagen kook. Ik vries de andere portie in, of ik eet deze de dag erna alweer op. Zo hoef ik de tweede dag niet te bedenken wat ik wil eten en weet ik wel zeker dat ik gezond eet en alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Vooral ook voor Lana vind ik dit heel belangrijk.

Kliekjes: Net als het koken voor twee dagen, hebben we regelmatig maaltijden, zogenaamde ‘kliekjes’, over van het weekend. Die warm ik dan doordeweeks op in een pannetje of maak ik klaar tot een nieuwe soort maaltijd. Dan ben ik ook zo klaar met koken en zo komt die vriezer ook weer leeg 😉

Een vriendin uitnodigingen om te komen eten: Dat vind ik vooral heel gezellig, maar ik merk ook dat ik meer zin heb om te koken als er iemand komt eten. Dan heb ik meer zin om uitgebreid aan de slag te gaan met allerlei groentes, vlees etc.

Recepten opzoeken: In kookboeken, via Youtube of in magazines en dan uitzoeken waar ik echt heel veel zin in heb. Ik merk dat ik dan soms wel de zin kan vinden om uitgebreider te koken voor mij en Lana. Ook eet Lana een stuk beter als het eens wat anders is als ze gewend is en als er meer kruiden en smaken in verwerkt zitten. Als Lana goed eet, voel ik me ook een stuk beter erover haha.

Ik eet ook af en toe bij mijn ouders een hapje mee: Hartstikke gezellig, en zorgt er tevens voor dat ik goed gegeten heb en dat Lana ook netjes haar bordje leeg eet.

Voor sommigen misschien totaal geen ‘big deal’ om voldoende inspiratie te hebben om voor zichzelf of voor alleen jij en je kindje te koken, voor een ander toch iets minder makkelijk. Ik merk dat ik er meer mijn weg in gevonden heb waardoor we toch iedere dag gezond en gevarieerd eten. Als Lana dan ook haar bordje leeg eet ben ik ook al heel blij. In het weekend vind ik het heerlijk om uitgebreid te koken voor Yannick. We zijn allebei dol op lekker eten en dan vind ik het veel leuker om dit uitgebreid te doen.

Zijn er bezoekers bij die dit herkennen, waarbij de kookinspiratie ook weleens ontbreekt? Wat doe jij om hier mee om te gaan? Laat het me weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

40 reacties

 • kelly - Pluiskonijn.nl
  5 augustus 2015

  Ik kan me best voorstellen dat het soms lastig is, voor 2 volwassenen koken is toch net iets gemakkelijker. Voor 2 dagen koken is inderdaad iets wat hier ook wel eens gebeurt bijvoorbeeld met stampotjes, dan hoef ik ook niet 2 dagen achter elkaar aardappels te schillen want dat vind ik zo vreselijk haha
  kelly – Pluiskonijn.nl onlangs geplaatst…Mijn playlist #1My Profile

 • Godelieve
  5 augustus 2015

  Ik herken het wel een beetje Kelly.
  Als mijn man en ik met zijn tweetjes zijn dan voelt het een beetje raar om uitgebreid te gaan koken. Toch doe ik het wel en maak dan iets dat wij heel lekker vinden en de jongens niet lusten.
  Als ik echt alleen voor mezelf zou moeten koken dan weet ik niet of ik dat elke dag zou doen. Maar meerdere porties vooraf maken lijkt me dan een goede optie.
  Godelieve onlangs geplaatst…Na één maand bloggenMy Profile

 • Mendy
  5 augustus 2015

  Heel herkenbaar! Mijn man eet eigenlijk voor 2 dus ik kan nooit iets invriezen o.i.d. Wat bij mij wel heel erg helpt is de laatste tijd 24 kitchen opzetten en dan met name 15 minuten gerechten van Jamie Oliver. Dan krijg ik altijd weer helemaal inspiratie om te koken en om m’n best ervoor te doen!

 • Lifesabout
  5 augustus 2015

  Het lijkt mij inderdaad lastiger om de zin te vinden om uitgebreid te koken. Zo te zien heb je goede oplossingen bedacht! Koken voor 2 dagen kan inderdaad een uitkomst zijn en ‘kliekjesdag’ is vaak nog lekker ook!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een greep uit de nieuwe collectie van H&M BeautyMy Profile

 • Sascha
  5 augustus 2015

  Ik ken dit, mijn vriend werkt in de horeca, ik kook echt alleen voor zijn plezier. Als het aan mij ligt, eet ik dan gewoon alleen sla. Maar ik kook dus ook voor twee dagen, of al op zondag voor de hele week, en dan ook voor hem om mee te nemen naar zijn werk!

 • Marion
  5 augustus 2015

  Kan me dat best voorstellen. Zelf heb ik er weinig moeite mee om vaak hetzelfde te eten. Vind ik zelfs wel prettig. Maar ik hou ook helemaal niet van koken moet ik erbij zeggen. Gewoon wat vaker bij je ouders eten de komende weken. Vinden ze vast niet erg en voor jou ook heel fijn toch? X
  Marion onlangs geplaatst…De Leuter Van LennyMy Profile

 • Kelly
  5 augustus 2015

  Ik heb er vaak genoeg last van, zeker op de camping vind ik het lastig, aangezien ik dan maar 3 pitjes heb haha!
  Kelly onlangs geplaatst…On repeat #2My Profile

 • Dita
  5 augustus 2015

  Kan me heel goed voorstellen. De keren dat ik alleen eet omdat mn vriend er niet is (komt overigens maar een paar keer per jaar voor) haal ik vaak eten aangezien ik voor mijzelf koken ook niets vind.
  Dita onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #15My Profile

 • ingrid
  5 augustus 2015

  Ik vond het ook altijd zo zinloos om alleen voor mezelf te koken, maar ik woon nu een half jaar alleen en ik heb het toch maar bijna elke dag gedaan. Inspiratie ontbreekt wel en tijd ook, dus het is gewoon vaak variatie op hetzelfde thema. Aardappel, groente en vleesvervanger of rijst of pasta. En nu in de zomer vaker een pastasalade of couscous. Eten opwarmen vind ik goor, dus ik snijd bijvoorbeeld de ene dag een halve courgette en de volgende dag de andere helft.

 • Dagmar
  5 augustus 2015

  Ja dat lijkt mij ook echt lastig, gelukkig heb je al mooie oplossingen gevonden om het goed aan te pakken zodat jullie toch alles binnenkrijgen <3 Je doet het super!
  Dagmar onlangs geplaatst…Mijn musthaves en favorieten van juli 2015My Profile

 • Anneke
  5 augustus 2015

  Zo herkenbaar, als ik alleen voor mezelf en mijn zoon moet koken dan haal ik het liefst wat, hij is zo kieskeurig en zelf weet ik dan ook niet wat ik wil maken, als we met het hele gezin eten vind ik koken een stuk praktischer ofzo

 • Melissa
  5 augustus 2015

  Oeh dat recept van die Surinaamse zuurkool (op die afbeelding aan de bovenkant) wil ik toch echt nog zien online hèhè! Ik herken wat je bedoelt, ik kook ook liever voor anderen als enkel voor mezelf

 • Marisca-Mamablogger.nl
  5 augustus 2015

  Ik herken het ook. Ik heb namelijk een zoontje die heel erg houdt van de Hollandse pot en wij juist minder. Pasta’s en rijst gaat er dus bij hem niet in. Ik ben erg erg van ‘eten wat de pot schaft’, maar het is lastig want dan zou hij dus te weinig binnen krijgen. Ook is hij, in tegenstelling tot mijzelf, geen fruitliefhebber tenzij ik een smoothie maak. Heel lastig soms…
  Marisca-Mamablogger.nl onlangs geplaatst…DIY budget| Ananas woonketting en hangers!My Profile

 • Saskia
  5 augustus 2015

  Heel herkenbaar! Mijn man is ook weleens dagen achter elkaar weg en ik vind het dan ook erg lastig! Vaak belanden we in het pannenkoekenhuis en vraag ik net als jij een vriendin te eten.
  Saskia onlangs geplaatst…De Loedermoeder TagMy Profile

 • Joyce
  5 augustus 2015

  Ik herken het wel en ben blij dat mijn man vrijwel elke avond thuis eet. Maar het is wel eens lastig als zoonlief mijn kookkunsten niet waardeert haha. Is vast een fase. Goede oplossingen heb je bedacht!
  Joyce onlangs geplaatst…Pasta zonder vleesMy Profile

 • beautifulday4makeup
  5 augustus 2015

  Ik heb een gelijkaardig probleem. Mijn vriend eet niet altijd mee en ik kook niet graag voor mij alleen
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…Nog een zonnecrème, maar het is belangrijk – Bergasol SPF20 lichaamszonnemelkMy Profile

 • Rosanne
  5 augustus 2015

  Ik herken wel een beetje wat je verteld. Ik woon weliswaar nog bij mijn ouders maar als ik alleen thuis ben bak ik toch vaak gewoon een paar pannenkoeken en klaar. Terwijl als de rest er wel is en ik kook dan kook ik een uitgebreide maaltijd haha.
  Je hebt wel goede oplossingen bedacht!
  Rosanne onlangs geplaatst…Vragen aan jou!My Profile

 • Sandra
  5 augustus 2015

  Ik kan me voorstellen dat het lastig is. Ik had er zelf ook moeite mee om alleen voor mezelf te koken toen mijn ouders op vakantie waren…
  Sandra onlangs geplaatst…OUTFIT: Pink LeatherMy Profile

 • Saskia
  5 augustus 2015

  Zeker weten herkenbaar! In de weken dat mijn vriend in de avonden werkt vind ik het ook lastiger om te koken. Vaak kook ik dan ook direct voor twee dagen en hou ik het bij de eenpansgerechten.
  Saskia onlangs geplaatst…Huishouden naast een drukke baanMy Profile

 • Geertje
  5 augustus 2015

  Ik vind het met 4 personen al lastig om iets te verzinnen. Laat staan als je maar samen bent. Maar ik zou denk ik ook voor twee dagen eten maken!
  Geertje onlangs geplaatst…Hoe ik mijn foto’s bewerk op mijn telefoon – Stap voor stap tutorialMy Profile

 • lin mommysworld
  5 augustus 2015

  Herkenbaar! Hier kook ik meestal 2 soorten maaltijden mijn 3 mannen houden van hollandse hap 😉 en ik meer van pasta’s !
  lin mommysworld onlangs geplaatst…Dress your blogging friend!My Profile

 • Sanne
  5 augustus 2015

  Oh het is zo herkenbaar! Mijn dochter is een goede eter, als alles maar gescheiden is. Dus los d’r groenten, los d’r rijst, pasta of aardappeltjes. Mijn vriend werkt veel avonddiensten dus ik eet ook vaak alleen met haar ‘s avonds. Nou dan ben ik ook niet heel geïnspireerd kan ik je vertellen.

  Het is ook grappig, want op de momenten dat zij uit logeren gaat, dan voelt avondeten voor mij en m’n vriend echt als een feestje. Ineens kan je weer alles eten zonder rekening te hoeven houden met haar. Heerlijk!

  Joh en weet je, ik denk altijd maar, zolang m’n kind vrolijk is, uitgerust en weinig ziek en goed groeit, dan is het toch prima? Dat is tenslotte het aller belangrijkst!
  Sanne onlangs geplaatst…Kleding geshopt voor SaarMy Profile

 • Nesrin
  5 augustus 2015

  Herkenbaar. Ik vind dat je goede oplossingen hebt.

  Zelf schuif ik nog regelmatig aan bij mijn ouders of achoonmoeder (ben geen keukenprinses) als mijn man niet mee eet.
  Nesrin onlangs geplaatst…Vlog: Aquafantasy een zwemparadijs (not for me)My Profile

 • Leonie
  5 augustus 2015

  Lijkt mij inderdaad lastig…creativiteit valt op een gegeven moment een beetje weg denk ik. Goed dat je inmiddels je weg wel een beetje hebt gevonden. Ik vind het soms ook lastig om leuke gerechten te maken voor 2 personen…vaak maak ik teveel.
  Leonie onlangs geplaatst…Welkom!My Profile

 • Barbara
  5 augustus 2015

  Heel herkenbaar en dat zal na de vakantie van dochterlief bij papa nog erger worden als ik eigenlijk voor haar alleen in de keuken sta omdat ik naast de shakes en repen enkel groentes mag eten voorlopig… maar voor het goede doel en dochterlief moet toch goed eten ook!
  Barbara onlangs geplaatst…Eeuwige kwelling: je gewichtMy Profile

 • Marjon
  5 augustus 2015

  Ik kan me dit zo goed voorstellen! Als ik een avond alleen moest eten was ik ook vaak zo inspiratieloos als wat en greep ik vaak naar een soepje en brood o.i.d., maar ik merk dat ik er de laatste tijd een stuk beter in wordt. Ik probeer dan inderdaad ook voor twee dagen te koken. Dan vries ik wat overblijft in en kan ik dat later een keer eten als ik weer alleen eet.
  Marjon onlangs geplaatst…Road to NYC 2015: Update #3My Profile

 • Nicole
  5 augustus 2015

  Vind het nu al lastig, met zn 3tjes laat staan alleen voor mij en Fay.
  Daarom gaat hier nu vaak de bbq aan, is op gas en dan leggen we er stuk vlees op en dan wat groente ernaast stukje stokbrood of aardappeltjes.. Klaar..
  Nicole onlangs geplaatst…Shoplog Primark juli 2015My Profile

 • Charlotte
  5 augustus 2015

  Heel herkenbaar! Ook mijn dochtertje is best kieskeurig met het avondeten en eet graag Hollandse pot. Dus de meeste tijd staan hier gewoon aardappelen en groenten op het vuur. Door elkaar geprakt vindt ze het lekkerste dus eigenlijk eten we dagelijks stamppot haha
  Charlotte onlangs geplaatst…De Loedermoeder tagMy Profile

 • Nicky
  5 augustus 2015

  Ik vind het soms zo lastig om recepten te verzinnen voor 2 personen. De meeste verpakkingen zijn zo groot dat je er makkelijk met 4 man van kunt eten. Alleen ben ik niet zo’n fan van invriezen, op de een of andere manier vind ik dat de smaak dan ook minder wordt.
  Nicky onlangs geplaatst…#Trots & Bekendmaking eerste prijs voor de winactieMy Profile

 • Renske
  5 augustus 2015

  Zelf heb ik het ook vaak wel eens moeilijk gevonden om voor mezelf te koken toen ik nog in Groningen studeerde. Ten tijde dat mijn vriend en ik samenwoonden, deden we vooral veel inspiratie op uit kookboeken en andere recepten. Erg leuk! Het koken voor meer dagen herken ik wel. 🙂 Dat deden wij ook wel eens, vooral als we beiden de dag erop wat langer moesten werken. Als mijn vriend in het buitenland zat voor het werk, vond ik het trouwens vaak ook moeilijk om iets voor mezelf te koken. Dan waren het vooral kliekjes die ik oppeuzelde.
  Renske onlangs geplaatst…My monthly challenges – AugustusMy Profile

 • irene
  5 augustus 2015

  Herkenbaar hoor! 🙂 Leuk hoe je dat zo verteld haha!

  Liefs
  irene onlangs geplaatst…Quotes #2My Profile

 • Femke
  5 augustus 2015

  Goede tips geef je.. zo zou ik het ook doen denk ik !
  Femke onlangs geplaatst…Mijn favoriete.. actrices!My Profile

 • Eline
  5 augustus 2015

  Ik kook al aren voor mij alleen en vind dat juist leuk, ik eet altijd dingend ie ik lekker vind! Overigens eet ik als ik echt echt echt geen inspiratie of zin om te koken heb een tosti, heeeel verantwoord 😀
  Eline onlangs geplaatst…CevapciciMy Profile

 • Vanessa
  5 augustus 2015

  Lijkt me inderdaad lastig, maar fijn dat je oplossingen hebt gevonden die goed werken!
  Vanessa onlangs geplaatst…Opgemaakte producten juli 2015My Profile

 • Tamara
  5 augustus 2015

  Goede tips! Dat helpt echt!
  Tamara onlangs geplaatst…Primark shoplogMy Profile

 • Mieje
  6 augustus 2015

  Zeker herkenbaar. Mijn man lust weinig groente waardoor het soms lastig is om weer iets te bedenken. Soms kook ik dan nog wel uitgebreid voor mijzelf, maar heb daar dan toch vaak geen zin in waardoor ik terugval in de oude vertrouwde recepten. Niet veel afwisseling dus.
  Mieje onlangs geplaatst…EierpannenkoekenMy Profile

 • rachel
  6 augustus 2015

  nou hier is eten altijd een issue!! waarom? nou omdat niet iedereen hetzelfde lust hierzo en ik dus altijd 2 of soms 3 verschillende maaltijden sta klaar te maken…pff hahaha maar goed ik eet waar ik trek in heb, vraag aan de rest wat ze willen mits daar niks zinnings uit komt dan alleen pizza of broodje worst want dan verzin ik het wel voor ze en wat ik teveel heb gekookt gaat hier ook de vriezer in tegenwoordig, voorheen gooide ik alles weg maar dat is zonde!!
  voor inspiratie duik ik altijd het internet op iig voor wat nieuwere recepten want daar houd ik wel van om elke keer wat nieuws uit te proberen 😀
  rachel onlangs geplaatst…Goed nieuws moet gedeeld worden!My Profile

 • Angela | Great Body & Skin
  7 augustus 2015

  Jazeker, ik kook daardoor eigenlijk vrij vaak hetzelfde riedeltje doordeweeks. Ik vind dat op zich geen probleem; met mijn tussendoortjes en ontbtij en lunch varieer ik dan wat meer. Belangrijkst is dat ik varieer in mijn proteinebronnen en groenten. De koolydraatbronnen vind ik minder belangrijk om in te variëren.
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Instagram Winactie: Flossy Watermeloen t.w.v. € 38,71My Profile

 • Anouk
  9 augustus 2015

  Ik woon alleen (begeleid zelfstandig) omdat ik met een beperking leef. En ik moet zeggen dat ik t ook lastig vind. Ik kook ook vaak voor 2 dagen en totaal geen inspiratie kom vaak elke week op het zelfde uit saai dus zodat je zin in eten wel over gaat.

 • Suzanne
  12 augustus 2015

  Ik vind het ook altijd moeilijk! Wel leuk om te zien dat je veel oplossingen hebt die ik zelf ook graag gebruik.
  Ben benieuwd naar je recept van de zuurkool!
  Suzanne onlangs geplaatst…Snelle Soto soepMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.