Imitatiegedrag van je kindje: Confronterend en leuk!

Op een gegeven moment komt je baby’tje in de fase dat het een echt ‘mensje’ begint te worden, van baby naar dreumes. Een mini kaboutertje die soms al echt de wijsneus kan uithangen. Ik vind het geweldig om van zo dichtbij mee te mogen maken. Te zien hoe Lana haar eigen willetje ontdekt en duidelijk opkomt voor haar eigen behoeften. Dan komt ook het moment dat het imitatiegedrag duidelijker wordt. Natuurlijk is dat fantastisch als je kindje je nadoet. Soms is het ook confronterend, alsof je eigen kind je een soort spiegel voorlegt. ‘Waar hebben ze het toch vandaan’ en dan weet je eigenlijk al waarvan. Ik wilde in deze mommy monday een aantal voorbeelden noemen van imitatiegedrag van Lana waarin ik mezelf helemaal herken (en waar ik niet altijd trots op ben).

 • Zodra ik ook maar met een poetsdoek of trekker/stofzuiger aan kom lopen dan voelt Lana de behoefte ‘mee’ te doen. Ze gaat ook ergens mee wrijven over de tafel, pakt haar poppenwagentje en gaat de kamer door ‘zoeven’ en is ook bezig met spulletjes verplaatsen, optillen, sjouwen enzovoorts. Dat vind ik een leuke eigenschap om terug te zien.
 • Poppenmoedertje: Lana ontwikkelt zich echt als een poppenmoedertje, ze loopt rond met knuffels en poppen die ze dan in haar buggy zet en ook knuffelt en kust. Als een echt moedertje verzamelt ze kussens en dekens om op haar poppen en knuffels te leggen. Leuk om dat zorgzame gedrag bij haar terug te zien.
 • Bazig dametje: Lana kan zich ook zeurend en bazig opstellen. Afgelopen week kwamen er vrienden bij ons eten en met de vriend van Yannick zat ze heel leuk te kletsen en te spelen, tot ze ging mopperen en belerend ging tetteren tegen hem. Dan vraag ik me wel eens bij mezelf af waar ze dat toch van heeft. Zal ze mij nadoen wanneer ik tegen haar mopper, of wanneer ik wat chagrijnig ben? Confronterend!
 • Telefoon: Lana loopt graag rond met de afstandsbediening (als ze de kans krijgt) maar ook met andere voorwerpen die lijken op een telefoon. Soms zie ik het niet direct of ben ik niet alert genoeg om daar gelijk op te reageren. Ze zet het voorwerp dan aan haar oor, gaat door de kamer rondlopen en tettert in de telefoon alsof ze luid aan het bellen is. Zal ze het van mij hebben? 😉
 • Telefoon 2.0: Mijn ouders kochten een speelgoedtelefoontje voor haar, super leuk natuurlijk, ze wil er echt continue mee spelen. Ook dit is wel een confrontatie momentje met mezelf: ik mag mijn telefoon wat vaker links laten liggen, ze ziet mij er denk ik teveel mee.
 • Boodschapjes doen: Ze heeft sinds een weekje een eigen poppenwagentje dat er ook uit ziet als een wandelwagentje. We hadden samen boodschappen gedaan bij de supermarkt en ik had de tas met boodschappen in de kamer gezet om deze een voor een uit te pakken. Lana pakt wat spulletjes eruit (kleine blikjes) en doet ze in haar karretje en wil ze naar de keuken brengen, zo leuk als ze dat soort dingen na gaat doen.
 • ‘Lana mooi’ : Lana vind het ook leuk om te ‘tutten’. De haarborstel te pakken en door haar haartjes te gaan ermee, zodra ze een schuifspeldje of elastiekje van mij vind legt ze die op haar haartjes neer. Dan zeg ik : ‘Lana mooi?’ en gaat ze aan de gang met die spulletjes. Wanneer ik me aan het opmaken ben komt ze bij me staan en soms doe ik dan de kwast over haar gezichtje heen, ze giebelt het dan uit van het lachen.

Heel erg leuk om dit soort imitatiegedrag te ontdekken, het is echt als een spiegel die voor je staat. Ook raak ik zo bewuster van mijn eigen gedrag. Maar soms is dat ook confronterend. Die confronterende momentjes komen denk ik met de groeiende leeftijd steeds vaker voor. Ik ben dan heel benieuwd hoe zich dat nog zal ontwikkelen in de toekomst. Ik ben ook benieuwd wat voor imitatiegedrag jullie terug zien bij je kind(eren). Of je dan ook confronterende momenten ontdekt, maar ook momenten van ontroering. Laat het me weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

38 reacties

 • Sophie
  4 mei 2015

  Wat een onwijs leuk artikel om te lezen haha. Ik zie mezelf ook weer rond sjokken met een poetsdoek in mijn hand om mee te helpen! Lijkt me inderdaad prachtig om te zien als ze meer op je gaat lijken.
  Sophie onlangs geplaatst…Update: Herdenken, stage en mijn blogMy Profile

 • Saskia
  4 mei 2015

  Haha erg leuk! En herkenbaar! Mijn zoontje loopt ook vaak rond met de stofdoek en telefoon.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (week 18)My Profile

 • Kelly
  4 mei 2015

  Wat leuk geschreven! Heel erg leuk om te zien hoe Lana een echt mensje wordt en een eigen persoonlijkheid ontwikkelt! 😀
  Kelly onlangs geplaatst…De 10e verjaardag van FlowerbombMy Profile

 • Manon
  4 mei 2015

  Wat leuk zeg, dit lijkt me echt leuk om mee te maken! Lief, dat als ze speldjes of een elastiekje vind ze dat op d’r haren legt 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Mexicaanse wrapsMy Profile

 • Sanne Marlijn
  4 mei 2015

  Haha leuk hoor, zit er al jong in dus om je na te doen! Volgens mij moet je ook goed opletten wat je zegt haha. Ze apen alles na op een gegeven moment.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Mijn eerste moederdagMy Profile

 • Manon
  4 mei 2015

  Ah schattig zeg haha, een mini Kelly! Ik ben zo benieuwd wat voor gedrag en trekjes meneertje hier gaat vertonen als hij straks wat ouder is.
  Manon onlangs geplaatst…Kiekje #24: Zaterdag!My Profile

 • Marion
  4 mei 2015

  Hihihi ik moest even lachen, Kelly, om dat stukje over hoe ze deed tegen die vriend van Yannick. Ik kan me zo goed voorstellen dat je je dan afvraagt of ze jou nadoet. Ahw, zo schattig. Lana mooi!
  Marion onlangs geplaatst…Follow Your Heart #5My Profile

 • Liset - Beautydagboek
  4 mei 2015

  Heel herkenbaar gedrag! Op die leeftijd is imiteren heel goed, het is een hele leuke fase waar ze doorheen gaan :). De was opvouwen, stofzuigen, maar ook inderdaad de afstandsbediening als telefoon gebruiken is normaal hier. Ze zien je af en toe bellen en doen dat na, alles wat grote mensen doen, gaan ze kopiëren. Het is zo schattig om te zien en soms werkt het averechts en wordt mijn hele wastoren leeggehaald om zogenaamd ‘opgevouwen’ te worden door mijn kleine man ;).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Wat je moet weten voordat je gaat bloggenMy Profile

 • Dagmar
  4 mei 2015

  Wauw wat een leuk artikel, maar ik kan mij ook goed voorstellen dat het af en toe confronterend kan zijn. Maar het geeft je vooral ook veel moois, hoe prachtig is het dat haar voorbeeld bent? Echt mooie voorbeelden heb je gedeeld <3
  Dagmar onlangs geplaatst…Lucky List #21 – Nieuw huis, opnames en hardlopenMy Profile

 • Tineke
  4 mei 2015

  Klinkt als een echt meisje, leuk om te lezen!
  Liefs
  Tineke onlangs geplaatst…Meet&Shop van Willemijn en MartineMy Profile

 • Lifesabout
  4 mei 2015

  Ahh zo leuk! Hier begint het ook al een beetje met het nadoen van gekke gezichten en dansbewegingen. Het wordt alleen maar leuker dus!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Mijn ervaring met pijn.My Profile

 • Koalabeautymama
  4 mei 2015

  Aah zo leuk is dat hè. En wacht maar tot ze gaat praten. 😉 Dan hoor je jezelf terug.
  Koalabeautymama onlangs geplaatst…My life in pictures #60My Profile

 • Henny
  4 mei 2015

  Leuk, maar inderdaad ook erg confronterend soms. Ik hoor mezelf vaak terug in het spel van de kinderen. Ik word dan weer aan het denken gezet. En soms is het ook erg grappig.
  Henny onlangs geplaatst…blije dingen uit mijn blije boek!My Profile

 • Anneleen
  4 mei 2015

  Lijkt me heerlijk om je kindje op deze manier te herkennen! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…No Words TagMy Profile

 • Evera
  4 mei 2015

  Wat lijkt me dat grappig om te zien zeg, dat ze echt dingen van je gaat nadoen! Wat je zegt over bezig zijn met je telefoon hoor ik van meer moeders om me heen, ook met oudere kinderen die dan gewoon keihard dingen zeggen als; ‘nee mama mag niet meedoen want dan zit ze toch weer op haar telefoon’ of iets in die richting. Confronterend lijkt me, maar vaak slaan ze de spijker wel op hun kop!
  Evera onlangs geplaatst…DIY: SidetableMy Profile

 • Evera
  4 mei 2015

  Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat jij teveel op je telefoon zit, maar er zijn moeder die dat denk ik wel veel doen! 😉
  Evera onlangs geplaatst…DIY: SidetableMy Profile

 • Shimmer-Pie
  4 mei 2015

  HiHi lijkt me inderdaad leuk om te zien! Leuke outfit heeft ze trouwens aan op die laatste foto!

  Praat lana eigenlijk al?
  Shimmer-Pie onlangs geplaatst…Wat kwam er deze week online?My Profile

 • Nesrin
  4 mei 2015

  Ja geweldig is dit eigenlijk.
  Mijn dochter vroeg ooit en ik schaam mij hier echt DIEP voor:

  “Hoeveel calorieën zit er in tandpasta? ” Ik was haar tanden aan het poetsen en was in die tijd bezig met calorieën en zij, zij was net 2,5 schat ik.

  Niet alleen het gedrag maar ook woorden.
  Nesrin onlangs geplaatst…Photodiary – Keeping up with NesrinMy Profile

 • Dionne
  4 mei 2015

  Het lijkt mij aan de ene kant heel grappig dat je kind je eigen gedrag imiteert, maar aan de andere kant ook heel confronterend als een soort spiegel, haha!
  Dionne onlangs geplaatst…Happy Moments | Kingsday, Quality-time met vriendlief & Blueberry cakeMy Profile

 • Eline
  4 mei 2015

  ”Eline, Tim is nu even aan het praten, dus even wachten jij”

  Auch 😀 Zou ik dat iets te vaak tegen hem zeggen misschien? 😀
  Eline onlangs geplaatst…Darmklachten na een gastric bypassMy Profile

 • Vanessa
  4 mei 2015

  Leuk om te lezen! Het lijkt me heel mooi om te zien hoe ze jou nadoet, ook al is dat soms confronterend. ‘Lana mooi’ is zo lief, hihi!
  Vanessa onlangs geplaatst…Plog: Markt, Kruidvat & verjaardagsetentjeMy Profile

 • Celine
  4 mei 2015

  Leuk geschreven! Het lijkt mij ontzettend leuk om de ontwikkelingen van een jong baby’tje naar een echt mensje te zien.

  Liefs,

  Celine
  Celine onlangs geplaatst…BUDGET: Klein maar fijn voor mamaMy Profile

 • Malou
  4 mei 2015

  Het lijkt me ontzettend leuk om dat soort dingen te zien! Ik ben benieuwd of Nomi mij volgend jaar ook gaat imiteren 🙂
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #105; KONINGSDAG, DUITSLAND EN EEN NIEUWE KINDERWAGENMy Profile

 • Eline
  4 mei 2015

  Wat een leuk artikel! 😀 Ik word er helemaal vrolijk van, dit verhaal is zo schattig 🙂

 • martina
  4 mei 2015

  Ik kan me heel goed voorstellen dat dit zowel ontzettend aandoenlijk als ontzettend confronterend kan zijn haha. Die kleintjes slaan echt alles wat je doet op! Als ik dit zo lees kan ik niet wachten om dit straks allemaal met mijn eigen kleintje mee te maken!
  martina onlangs geplaatst…4 Mei 2015 – Foto’s van het momentMy Profile

 • Manon
  4 mei 2015

  Leuk om te lezen, misschien zijn sommige dingen confronterend, maar als ze een keer een chagerijnige bui heeft wil denk ik niet zeggen dat ze het van jou overneemt?! heel veel dingen zijn ook erg leuk. Bijvoorbeeld met dat winkelwagentje enz erg schattig!

 • Dita
  4 mei 2015

  Wat een leuk artikel!
  Dita onlangs geplaatst…Een nachtje weg in ZwolleMy Profile

 • Britt * TevredenStudentenleven
  4 mei 2015

  Dit zijn toch gewoon kinderdingetjes die ze allemaal wel doen. Het zijn in ieder geval geen verschrikkelijke dingen, dus geen zorgen, haha.
  Britt * TevredenStudentenleven onlangs geplaatst…Steun de Dierenbescherming!My Profile

 • Gwen
  4 mei 2015

  Ik had dit geschreven kunnen hebben haha! (Ik schreef een x iets soortgelijks; mini-me).
  Gwen onlangs geplaatst…Ultieme tips voor een opgeruimd huisMy Profile

 • Josan
  4 mei 2015

  Ze bedoelt het goed en inderdaad goed voorbeeld, doet goed volgen. Wat je zaait zul je oogsten. Het houd je soms ook heel duidelijk de spiegel voor van hoe je overkomt.
  Josan onlangs geplaatst…Develab Review en WinactieMy Profile

 • Madelon
  4 mei 2015

  Haha herkenbaar. Hier is schoonmaken en telefoneren altijd hot. En luid praten aan de telefoon om papa na te doen.
  Madelon onlangs geplaatst…5 x Instagram Must FollowMy Profile

 • Ilse
  4 mei 2015

  Hihi, wat leuk! Dit soort dingen zijn wel leuk om te zien, zelfs als ze eigenlijk een beetje confronterend zijn. Ik merk bij mijn neefje dat hij altijd heel erg toegespitst is op plantjes en bloemetjes, net als zijn moeder. Tof is dat. =)
  Ilse onlangs geplaatst…Shoplog #13: boekenfestijn Nieuwegein + YA Dag in de DonnerMy Profile

 • Charlotte
  4 mei 2015

  Super herkenbaar haha! Het helpen met afstoffen, boodschappen uitpakken en ook hier wordt er gelachen als ik met mijn poederkwast in haar gezichtje kriebel 🙂 Ons dochtertje pakt soms mijn mascara, gaat met haar vingertje over de dop en wrijft dan achter haar oren… Dan roepen wij ook altijd dat ze mooi is hihi. En ze heeft iets nieuws, prullen/snippers/onzichtbare vuiltjes in de prullenbak gooien, van wie zou ze dat hebben…

 • Japke
  4 mei 2015

  Haha lijkt me hilarisch om dingen van jezelf terug te zien bij je kind, maar ook bijzonder. Hoop het ooit ook mee te mogen maken!
  Japke onlangs geplaatst…Recept: broccolisoep met spekjesMy Profile

 • Manouk
  4 mei 2015

  Erg leuk om te zien, maar je komt ook jezelf goed tegen volgens mij. Mijn zoontje is 7 maanden, maar bij hem zie ik ook al imitatiegedrag. Door mij na te doen heeft hij leren ‘indianen’. Ook steek ik vaak mijn tong naar hem uit, omdat hij dan moet lachen. Maar vanmorgen stak hij zelf opeens zijn tong naar me uit en dat was niet per ongeluk haha:’)

 • Nicole
  4 mei 2015

  Ik maak mezelf eigenlijk bijna nooit op en als ik dat doe dan ligt zij juist nog in bed.
  Maar ik zie inderdaad wel kopie gedrag. Ook met doekjes willen poetsen bijvoorbeeld. De afstandsbediening gebruikt ze echter wel echt als afstandsbediening haha.. Wist ze al vroeg 😛
  En op mijn toetsenbord typen zoals mama… haha!
  Nicole onlangs geplaatst…Ik ben stil..My Profile

 • Jess
  4 mei 2015

  Ik vind vooral het imiterende geklets confronterend en grappig. Sam kan echt exact hele zinnen zeggen die ik ook tegen hem zeg zoals: ‘Mama, waar blijf je nou?’ Ook als er een keer een ‘fuck’ uitvliegt moet ik dat nog twee weken horen. Alsof hij er een radar voor heeft 🙁
  Jess onlangs geplaatst…Mamablogger in disguiseMy Profile

 • Kimberley
  4 mei 2015

  Ja, dit is heel bekend. Ik merk het ook in uitspraken, haha. Dat mijn zoon van 6 precies mijn humor heeft en dezelfde soort grapjes maakt, heerlijk!
  Kimberley onlangs geplaatst…Google analytics: Hoe werkt het?My Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.