Wat doe jij van 9 tot 5? Ilse werkt in een tax-free shop op een vliegveld

watdoejijvan9tot5colla

Ilse werkt in een tax-free shop op een vliegveld: ‘Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een rubriek waarin ik jullie ga vragen wat jullie zo al doen voor de kost of als bezigheid. Of je nu stewardess bent of huisvrouw, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag deel ik het verhaal van Ilse. Zij werkt fulltime op een vliegveld bij een tax free shop. Dat betekend dat zij na de douane poortjes werkt en spullen verkoopt aan mensen die gaan vliegen. Een baan waar ik heel erg benieuwd naar was want hoe zien de diensten er dan uit? Hoe opgewekt zijn je klanten maar ook hoe veelzijdig zijn je klanten. Al dat soort vragen beantwoord Ilse in haar interessante verhaal over haar werk. Lezen jullie mee?

Ilse werkt in een tax-free shop op een vliegveld

Bron

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Ilse en ik werk momenteel fulltime in een tax-free shop op een vliegveld in Nederland. Dit zijn de winkels die na de douanepoortjes aanwezig zijn.

 Wat maakt deze bezigheid voor jouw zo interessant en leuk?
Het klinkt een beetje cliché, maar geen enkele dag is hetzelfde. Iedere dag zijn er andere vluchten en andere passagiers. Daarnaast zijn de piloten en de mannen van de marechaussee ook een leuke bijkomstigheid, het oog wil tenslotte ook wat gedurende een dag haha.Deze dingen samen in combinatie met de afwisseling maakt het werk erg interessant.

 Wat dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?
Nee. Vanaf mijn vijftiende werk ik al in winkels en ik moet zeggen dat ik dat wel heel erg leuk vind, ik zou als bijbaantje eigenlijk ook nergens anders willen werken, maar het is zeker niet iets wat ik altijd al wilde doen. Het is nog steeds niet iets wat ik voor de rest van mijn leven wil doen, maar voor nu vind ik het erg leuk.

 Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk/bezigheid? ZO ja, Welke vooroordelen zijn dit en hoe ga je hiermee om?
Mensen vragen altijd ‘oh, maar je werkt dus achter de douane.. Moet jij dan ook altijd door die poortjes?’ ‘Ja, dat moet ik.’ ‘En eh.. Mag jij wel gewoon eten en drinken meenemen?’ ‘Ja, ik mag alles meenemen.’ En dan kijken ze je met een schuin oog aan ‘dus je kunt dan ook drugs smokkelen?’ Verder verwachten mensen altijd dat álle klanten heel erg vrolijk zijn, wat ik natuurlijk ook zou denken als je hoort dat iemand ergens werkt waar alleen mensen komen die op vakantie gaan, maar helaas is dat niet zo.

Bron

 Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Poeh, die zijn zo verschillend! We hebben verschillende diensten, 5.30-14.30 / 7.00-16.00 / 8.00-17.00 /10.00-19.00 en 12.00 sluit, al verschilt sluit iedere avond maar gemiddeld is dat 21.30, hangt af van de laatste vlucht.

Als ik op het vliegveld aankom dan loop ik naar de security check in, moet net als iedere andere passagier, gewoon door een poortje lopen. Mijn tas gaat door een scanner en mocht het poortje piepen dan word ik gefouilleerd. Inmiddels vind ik dat helemaal niet erg meer, maar in het begin vond ik het toch best wel spannend. Vervolgens leg ik mijn spullen in de kantine neer en klok ik in. Onze winkels is in verschillende zones opgedeeld: AKO(boeken en tijdschriften), parfum en huidverzorging, sieraden en kassa. Ik word bijna altijd ingepland op de kassa dus als ik begin dan meld ik mijn kassa aan en help ik klanten. Als het rustig is dan kijk ik of ik op een andere afdeling kan helpen of begin met het poetsen van de winkel. Tijdens een dienst van 9 uur heb je 2 keer een half uur pauze. Gemiddeld sta ik de hele dag achter de kassa, wat eigenlijk altijd erg gezellig is want ik heb hele leuke collega’s. De kassawerkzaamheden zijn niet heel anders dan in een supermarkt, alleen vragen wij vooraf om de boardingcard. Zonder boardingcard werkt het kassasysteem niet, de card moet gescand worden om te kijken waar de passagier naar toe gaat en of deze dan recht heeft op tax free aankopen (buiten Europa betaal je geen belasting over drank en tabak, binnen Europa betaal je gewoon normale prijzen).

Natuurlijk zijn er op het vliegveld ook wel eens vertragingen, helaas! Overdag is het vaak geen probleem, maar wanneer een vlucht ’s avonds vertraging heeft kan dat invloed hebben op de tijd wanneer je klaar bent met werken, het wordt uiterlijk 23.00u want na die tijd mogen er geen vluchten meer opstijgen. Passagiers worden vaak best chagrijnig wanneer er vertraging is, wat natuurlijk logisch is! Alleen denken zij dat wij er dan verantwoordelijk voor zijn en reageren dat op ons af, voornamelijk bij de kassa. Of ze vragen dingen die alleen iemand van de luchtvaartmaatschappij weet, en wanneer je dan zegt dat je (bijvoorbeeld) niet van Ryan Air bent dan worden ze boos ‘ja, maar jij werkt hier toch!!’ Eigenlijk trek ik me dat niet zo aan, aan het einde van de dag klok ik uit en ga ik weer vrolijk naar huis toe!

 Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over dit werk?
Werken ‘achter de schermen’ op een vliegveld is zo spannend niet. Ja, met mijn pas kan ik inderdaad (bijna) overal komen waar ik wil, en wanneer ik met de auto ben en die parkeer op de personeelsparkeerplaats dan moet ik over het platform lopen. En ja, ik heb dan de kans om naar een vliegtuig toe te lopen, maar woehoe, dat is zo spannend niet hoor. Ik werk gewoon in een winkel, alleen is die net even iets anders dan de Albert Heijn of de Douglas.

Dankjewel Ilse voor het delen van je interessante verhaal. Ik heb hierdoor een veel duidelijker beeld gekregen bij dit bijzondere werk. Het lijkt me heel speciaal om deel uit te maken van het begin van iemands reis of vakantie. Ik denk dat mensen over het algemeen daardoor ook meer kopen omdat ze in een goede stemming zijn en omdat er een korting van 21% is. Wat voor beeld hadden jullie bij dit beroep? Laat je reactie achter in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

13 reacties

 • Jess
  15 augustus 2014

  Bijzonder dat je in een winkel op een vliegveld werkt. Ik kan me voorstellen dat het voor jou niet bijzonder meer voelt om dagelijks daar te zijn maar ik blijf het wel een soort van gaaf vinden.
  Jess onlangs geplaatst…Instagram diary #39My Profile

 • Jenny
  15 augustus 2014

  Lijk mij een leuk beroep! Mijn vader werkt ook op Schiphol, die tankt vliegtuigen 🙂
  Jenny onlangs geplaatst…How the sun sees youMy Profile

 • Miranda
  15 augustus 2014

  Leuk om te lezen! Voor mij blijft Schiphol altijd iets magisch houden… Het is voor mij verbonden aan dat fijne ik-ga-op-vakantie-gevoel denk ik;)
  Miranda onlangs geplaatst…De meest hilarische plaatjes van dit moment:)My Profile

 • Eilish
  15 augustus 2014

  Wat leuk om te lezen!
  Eilish onlangs geplaatst…Fashion ♥ OOTD | familie pokertoernooiMy Profile

 • Ilse
  15 augustus 2014

  Ah, wat is het een leuk artikel geworden! Vond het echt leuk om er aan mee te werken! 🙂
  Ilse onlangs geplaatst…I am going to America!My Profile

 • Anne Solveig
  15 augustus 2014

  Wel tof! Klinkt toch wel heel leuk, haha!

 • Dionne
  15 augustus 2014

  Leuk om te lezen. Ik heb vroeger ook als bijbaantje achter de douane gewerkt
  Dionne onlangs geplaatst…TAG | Create it Your WayMy Profile

 • Saskia
  15 augustus 2014

  Leuk om te lezen, wij zijn net terug van vakantie en hebben ook lekker tax free gewinkeld 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Wij zijn thuis van vakantie!My Profile

 • Marion
  15 augustus 2014

  Ja, het is natuurlijk maar gewoon een winkel. Maar toch… het is toch net even een iets ander sfeertje! Leuk om een keer te lezen.
  Marion onlangs geplaatst…Mijn Favorieten: Desperately Hungry HousewivesMy Profile

 • Vanessa
  15 augustus 2014

  Leuk om te lezen! Het lijkt me een bijzondere job, iets helemaal anders dan een gewone winkel in de stad.
  Vanessa onlangs geplaatst…Tunesië: ervaring + foto’sMy Profile

 • Rosa
  15 augustus 2014

  Ik vind dit echt een leuke rubriek om te lezen! Mag van mij nog wel even doorgaan 🙂
  Rosa onlangs geplaatst…Ruimdenkend zijnMy Profile

 • Tikva
  15 augustus 2014

  Oh ik zou dat niet kunnen, zou de hele dag ook op het vliegtuig willen stappen. Wel leuk om te lezen trouwens!
  Tikva onlangs geplaatst…Weekend in Zuid-LimburgMy Profile

 • Simone
  15 augustus 2014

  Ik vind het echt leuk om dit te lezen! Ook eens leuk om te weten hoe het op een ander werkvlak is!
  Simone onlangs geplaatst…Postcrossing – Prijzen postzegels misschien weer omhoogMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.