Ons grootste kleine meisje is 4 jaar oud geworden, dat betekent dat ze na de herfstvakantie mag starten met de basisschool. Wat de titel al wel beschrijft, ik zie er stiekem best tegenop. Niet voor Lana zelf,die is er enorm aan toe en heeft er heel veel zin in, maar stiekem een beetje voor mezelf. Mijn kleine meisje, het meisje dat mij 4 jaar geleden mama maakte, is al zo groot en die eerste grote mijlpaal van loslaten komt nu wel heel dichtbij.

Help: Mijn kind gaat naar de basisschool!
De eerste 4 jaar heb ik Lana zoveel mogelijk om mij heen gehad. De eerste 2,5 jaar sowieso fulltime, met af en toe oppasdagjes bij mijn ouders of Yannick natuurlijk en daarna is ze een jaar een dag per week naar de gastouder geweest. Ik combineerde de zorg voor Lana heel soepeltjes met mijn werk en dat was gewoon heel fijn. Ik heb hierdoor zoveel van haar mee kunnen maken.

Toen werd haar zusje Aimy geboren en vervolgens startte ze 2x 2,5 uur per week op de peuterspeelzaal en de gebruikelijke oppasdagjes bij mijn ouders. Maar ook die dagjes voelen heel erg als eigen, ik kan haar ophalen wanneer ik wil en bij haar zijn wanneer ik wil en krijg de hele dag updates hoe het met haar is. Dit alles verandert dus drastisch zodra ze op school zit en ik haar het eerste jaar 3,5 dag per week ‘kwijt’ ben en het jaar erop 4,5 dag. Het idee dat ze dan hele dagen weg is, ik haar niet kan ‘bereiken’ of bij haar kan zijn vind ik best benauwend zeg ik eerlijk.

Voor mijn gevoel heb ik haar 4 jaar lang om mij heen gehad en alle zorg kunnen bieden die ik wilde, en zodra ze op school zit verlies je dat en ben je afhankelijk van schooltijden en dat je ze gewoon minder ziet. Ik ben zo dol op onze vrije dagen, lekker rustig wakker worden. Even op bezoek bij een vriendin, een spontaan dagje naar de Efteling, samen spelen, kleuren, gek doen, gewoon lekker doen waar we zin in hebben. Voor mijn gevoel verandert dit zodra ze op school zit.

Hierboven zijn het ook echt mijn emoties en hormonen die spreken, want als ik ga relativeren weet ik ook dat het een hele normale stap is in haar ontwikkeling en dat het ook logisch is dat ik hier als moeder aan moet wennen. Lana is hier enorm aan toe, ze vindt het heel leuk met andere kinderen en is heel leergierig, ik ben ook heel blij voor haar dat ze nu dan ook eindelijk naar school mag. Maar ik denk dat veel moeders ook herkennen dat het best een spannende stap is.

Wat ik van heel veel ouders met basisschool kinderen hoor is dat het even wennen is, maar dat het snel went en dat het een hele leuke nieuwe fase is. Een heel ander leven waarin je kindje veel meer sociale contacten op doet, gaat afspreken met andere kindjes en waarin je je kindje heel veel sprongen vooruit ziet maken en ziet opleven. Dat het ook veel rust geeft en dat je hier helemaal in groeit. En daar durf ik ook op te vertrouwen dat dit zo zal zijn.

Ik ben heel benieuwd hoe het zal bevallen voor ons. En ik ben benieuwd hoe jullie die stap ervaren hebben! Tips en ervaringen zijn meer dan welkom bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

18 gedachten over “Help: Mijn kind gaat naar de basisschool!”

 1. De tijd vliegt voorbij en wat is ze groot en gaat er nieuwe periode aanbreken….
  Heel veel succes en dat ze het erg leuk zal hebben op de basisschool…

  Xoxo

 2. Ah ik snap heel goed dat het spannend is hoor! Maar gelukkig heeft ze nu eerst nog een week ‘vakantie’ en al snel zal de volgende vakantie volgen met kerst. Hopelijk gaat de tijd net zo snel voorbij voor jou 😉

 3. Goedemorgen! Dan heb ik een als voormalige (kleuter)juf maar ook als mama een tip voor jou! Ik heb wat jij beschrijft ook meegemaakt. Uiteraard is dat alles normaal en hoort het bij het groter groeien en als mama erin meegroeien. Dat neemt niet weg dat er emoties bij komen inderdaad en dat het voelt (voor mij in ieder geval) als een soort definitief afscheid van haar “baby-zorgjaren”. De basisschool is een eerste grote stap naar onafhankelijheid en ik heb gemerkt dat ik steeds minder nodig ben met bepaalde dingen (mama, dat kan ik al zelf!) ?…Ik heb er een hoop moois voor teruggekregen want mijn dochter heeft laten zien dat ze kan ‘overleven’ op een Duitstalige kindergarten. Totaal niet bang of wat huilen of wat dan ook. Ze zit nu op een school waar in het Engels wordt les gegeven en dat gaat haar ook af alsof ze niets naders gedaan heeft! ? Tip: wees de eerste periode nog heel betrokken bij schoolgerelateerde zaken als bijv: samen schoolsnacks kopen, samen kleding uitzoeken wat ze aan zal trekken, bijv samen een doos versieren waarin ze haar tekeningen zal bewaren die ze met regelmaat mee naar huis zal nemen. Ik hing niet iedere tekening op, want dan zag je de muren niet meer ?. Dus dat je de eerste periode nog dicht aan haar zijde staat zodat ze een sterke start maakt op de basisschool. Dat helpt zeker voor jullie beide! Veel succes en vooral plezier gewenst! ?

 4. Heel vertederend, hoe moeilijk deze overgang voor jou lijkt Kelly. Ik ben ervan overtuigd dat Lana het super zal doen! En jij ook ?
  Even aan toevoegen: ik woon in België en ‘schrok’ hier eigenlijk wel van? Hier is het gebruikelijk dat de kindjes op 2,5 jaar starten met school, toch wel een groot verschil ? In het begin soms halve dagen (afhankelijk van mogelijke opvang daarnaast vaak), maar vanaf 3 jaar toch meestal de volle 4,5 dagen.
  Mijn zoontje wordt 6 maanden binnenkort en dit is nog ver van mijn bed, maar ik moet weldra terug gaan werken en dan moet hij naar de onthaalmoeder, ik hou mijn hart nu al vast…

 5. Een grote en nieuwe stap voor je Kelly! Je eerste meisje ga je nu een beetje loslaten en mag steeds zelfstandiger de wereld in gaan. Mijn beide kids zitten nu op school en ze vinden het hartstikke leuk! Natuurlijk is het wennen en wat zal ze moe zijn na zo’n eerste dag, maar ze vinden het vooral zo leuk dat er veel te doen is en lekker spelen met kindjes.

 6. Ik kan me je gevoel heel goed voorstellen ook al heb ik geen kinderen. Mijn vriendin is lerares dus schrik soms wel van de hoge druk op de scholen en dat ze van alles moeten. Je hoopt toch dat je kind het allemaal bij kan benen straks en vooral veel plezier heeft.

 7. Dit is zeker even wennen, maar alles wat in je in de laatste alinea zet klopt gewoon helemaal! Ze zijn er aan toe, het hoort zo en het is leuk om te zien hoe goed ze het doen op school. Wat ze leren en welke vriendjes ze krijgen. Ze gaan leuke uitstapjes doen op school en sint vieren en dat soort dingen. Daar wordt je dan ook zeker wel bij betrokken. En ja 3,5 dag hoor je niets van je kind nee dat klopt. Maar ze gaat tot 3 uur naar school neem ik aan? Of continurooster tot 2 uur ongeveer. Dan is het daarna lekker tijd om samen te zijn of ze gaan vaak spelen met kindjes natuurlijk. Dat doet mijn dochter haast nooit dus heb ik haar wel om mij heen. Mijn zoon zit al in groep 5 en die speelt altijd met vriendjes. Het went gewoon en hoort zo. Leuk om te zien hoe goed ze het doen op school en waar ze moeite mee hebben. Ik vond het ook wel lekker om weer meer me time te hebben eigenlijk. Had er niet zon moeite mee eigenlijk:)

 8. Spannend hoor! Onze dochter 3 gaat waarschijnlijk vanaf midden januari/ begin februari beginnen op een internationale school in Portugal.. Ben er zo zenuwachtig voor vooral ook omdat ik altijd alleen met haar was. Papa werkt en is savonds laat pas thuis en hier hebben wel geen familie waar ze even heen kan gaan. Dus ik ben erg benieuwd hoe het met jullie gaat en voor mij zijn ook alle tips welkom.. Vooral het loslaten zal bij mij een dingetje worden/zijn..

 9. Mijn kind naar school lijkt me tien keer niets. Hij gaat net naar de peuterspeelzaal, maar daar laat ik hem steeds achter met een brok in mijn keel. Hij vindt het super en zal school ook gaan waarderen. Ik ben blij dat het zover weg is, maar tegen die tijd zal ik nog wel even aan dit artikel terugdenken.

 10. Super herkenbaar allemaal Kelly. En ook dat de hormonen praten, zat in hetzelfde schuitje toen mijn oudste naar school ging qua hormonen!
  Maar het is echt super gaaf om te zien hoe je kindje zich ontwikkelt op school en er komen zoveel gave momenten voor terug!

 11. Oohh heel herkenbaar!! Sam gaat in januari naar school! Maar herken je gevoel zo erg.. ook dat wat je zegt van je vrije dagen nu.. het idee dat dat dan straks over is. En dan moet Sam zelfs vanaf dag één gewoon 4,5 dag naar school. Ik zal hem in het begin best eens een dagje/middagje thuis houden. En het erge is nog; ik ben zelf ook juf op de basisschool, maar maakt het er niet makkelijker op hoor hahaha

 12. I feel you! In januari gaat mijn zoontje voor het eerst naar de basisschool en ik voel me precies zoals jij omschrijft. Pffff dat worden traantjes ?

 13. Heel veel succes! Vooral aan jou dan, Kelly, want het lijkt alsof je het nodig zal hebben.
  Over 3 weken, na de herfstvakantie bij ons, gaat mijn zoontje ook naar school. Hij is 2,5 en is er extreem aan toe. Hij is zo leergierig en wordt razend enthousiast als we voorbij de school rijden.
  Ik kijk er zelf ook enorm naar uit. Ben vooral blij met het geld dat we ons gaan besparen nu die opvang wegvalt!

 14. mop het is ook super spannend zowel voor lana als voor jullie!! er komt nu een stukje los laten bij kijken en dat kan nog wel eens lekker emo worden hihi, maar geloof mij lana gaat het super naar haar zin hebben en jij geniet daar ook lekker van straks 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.