Gebakken uitjes zelf maken. Vandaag laat ik je een heel snel recept zien hoe je zelf gebakken uitjes kunt maken. Je weet wel die krokante uitjes die je ook kant-en-klaar van bijvoorbeeld Conimex kunt kopen. Ik stond in de keuken voor een heerlijk wokgerecht maar we misten gebakken uitjes in huis. Toen dacht ik, maar kan ik het niet gewoon zelf maken? In feite is het gewoon gemarineerde ui die goed gefruit is in de pan. Ik ging ermee aan de slag en na wat uitproberen kwam ik uit op dit recept. Het overtreft niet ‘the real deal’ maar de smaak komt heel dichtbij de echte gebakken uitjes. Dit recept heb je in een handomdraai op tafel staan en is bijvoorbeeld lekker bij het snelle roerbakrecept dat ik vanmorgen deelde.
Gebakken uitjes zelf maken
Wat heb je nodig voor 2-3 personen gebakken uitjes topping op een wokschotel:
– 2-3 uien
– 4 eetlepels bloem
– plantaardige olie
– Teentje knoflook en optioneel: Wat chili kruiden en een snufje zout, erg lekker!
Hoe maak je zelf gebakken uitjes?
– Snij de uitjes tot hele fijne blokjes.
– Doe in een andere kom de bloem. Doe hier vervolgens de gesneden uitjes bij, en een teentje gesneden knoflook. Dan gaat hier de plantaardige olie bij en mix dit samen tot een fijn mengsel wat uiteindelijk je zelfgemaakte gebakken uitjes gaan worden.
Zet een koekenpan op het vuur en doe hier een flinke scheut plantaardige olie in. Doe vervolgens het uienmengsel erbij.
Blijf roeren en zorg ervoor dat je gebakken uitjes niet aanbranden. Je wilt krokante uitjes maar geen verbrande uien. De meel zorgt ervoor dat het allemaal wat krokanter wordt. Op dit moment deed ik er een snufje chilikruiden bij een een flinke snuf zout. Ik bakte dit alles tot de uitjes krokant en ‘egaal van kleur’ eruit zagen. Vervolgens liet ik ze afkoelen op wat velletjes keukenrol. Ik rolde ze daar goed doorheen zodat het meeste vet eraf ging. Dit zorgde ervoor dat ze nog krokanter werden. Nadat ze zijn afgekoeld zijn de gebakken uitjes klaar om te serveren.

Zo kun je toch heel eenvoudig zelf gebakken uitjes maken, wanneer je ze bijvoorbeeld niet in huis hebt. Wij vonden ze erg lekker! Ken jij dit recept al? En ben je ook dol op gebakken uitjes bij een Oosters gerecht? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, laat het me weten bij de comments.

Wij eten eigenlijk nooit die gebakken uitjes over de nasi oid. Wel leuk om te zien hoe je ze zelf maakt. Het lijkt me lekkerder en gezonder dan uit zo’n pakje..!
Leonie onlangs geplaatst…Mamavoorspelt #1: reacties van (toekomstige) opa’s & oma’s op zwangerschap
Wat handig! Heb er nooit over nagedacht dat je het zo makkelijk zelf kon doen, hihi.
Kim onlangs geplaatst…Wat vraagt een psycholoog?
Super handig elke keer als ze bij ins op tafel komen denk ik inderdaad ook die kan je zo simpel zelf maken. Ga het zeker keer proberen liefs Lisanne
Lisanne onlangs geplaatst…Trolley opruimen
I LOVE GEBAKKEN UITJES! Ik eet dit altijd over mijn kokossoep heen. Heerlijk. Wat een fantastisch idee om dit zelf te maken, had ik nooit aan gedacht. Ik ga het zeker proberen!
Marijke I easydailyfood onlangs geplaatst…Gezonde mueslirepen I Suikervrij
Ik vind dit eigenlijk heel erg vies uit een kant en klare verpakking, maar misschien is zelf maken wel lekkerder, haha.
Simone onlangs geplaatst…Weinig vriendinnen
Goed idee Kelly om zelf gefruite uitjes te maken.
Dat ga ik eens uitproberen!
Godelieve onlangs geplaatst…Consumentenleed opgelost op tv?
Oeh, ik ben dol op gebakken uitjes! En stiekem ziet dit recept er nog lekkerder uit dan de real deal :).
Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…2 X Warme Winterse Outfits
Wat een lekker recept! Maar ik had stiekem echt gehoopt dat dit het gender reveal artikel was 😉
Rosanne onlangs geplaatst…Bloggers theekransje #2
Oh lekker! Ik at ze vroeger echt overal op, zelfs op pannenkoeken met kaas. Zelf maken is natuurlijk nog lekkerder, ik ga het zeker een keer proberen!
Amber onlangs geplaatst…Knitting update – Finished projects!
Ik kende het recept nog niet maar ik ga deze zeker bij het wokgerecht van vanmorgen 😀
Kelly onlangs geplaatst…The instagram tag
Super, ik heb het mengsel heel de nacht tussen een theedoek laten drogen, het is nu super krokant, en het recept doet niet veel onder voor de bakjes die je kan kopen, maar dan alles lekker vers.
Bij mijn volgende poging ga ik het eens proberen met gekruid paneermeel, eerst in een vijzel heel fijn malen lijkt me.
Groetjes,
Harm
Heb je het eerst gebakken en daarna tussen een theedoek laten drogen? Of eerst gesneden en dan laten drogen? Of nadat je het met de bloem, olie en knoflook had gemengd?
Ben er nu zelf ook mee bezig…
En kun je het ook een dagje of twee bewaren? Of worden ze dan weer zacht?
Na het snijden de uitjes drogen met een doek, daarna bakken en dan ook op een papiertje laten drogen zodat het lekker knapperig wordt 🙂 Je kunt ze minimaal 3 dagen bewaren 🙂
Hi Kelly, Ik kwam via google op je pagina terecht 🙂 .. Heb deze uitjes net gemaakt en ze ruiken heerlijk .. Wij gaan ze op een hotdog strooien hahah .. Bedankt voor je recept xoxo Luna
Voor het eerst zelf gemaakt. Super! Thx!
Wat een goede truc! Ik heb ze gemaakt en vond ze heeerlijk 🙂
Heb ze juist gemaakt ruiken heerlijk ,nu aan te na drogen in de kruiden droogtrommel .heb ik er zeker voldoende voor morgen als de kinderen en kleinkinderen komen