Ervaar ik het moederschap als zwaar?

img_7041

 

Als ik vertel dat ik moeder ben van twee kinderen, dan krijg ik ook regelmatig de vraag van mensen die nog geen kinderen hebben, of ik het moederschap zwaar vind. Of ik het als zwaar ervaar om twee kleine kindjes te hebben in combinatie met mijn bedrijf, het huishouden etc. Om even de clichés ‘maar het is zo mooi’ te beperken, ga ik vandaag antwoord geven op die vraag.

Want vind ik het moederschap zwaar? Heb ik het onderschat of valt het juist wel mee.
Moeder zijn is zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik ervaar het soms echt als een wervelwind van emoties. Mooie emoties, genieten, geluk, ontroering. Maar er zijn genoeg momenten dat ik het zwaar vind. Dat ik durf te zeggen dat ik blij ben als het avondritueel erop zit, en ze heerlijk in hun bedjes liggen. Dat ik even met mijn benen omhoog kan. Ook zijn er momenten waarin ik gewoon merk dat ik moe ben, even geen zin heb om consequent te zijn, of dat ik er even doorheen zit. Als ik op dat moment alleen ben met de meiden, dan vind ik dat zwaar. Al die verantwoordelijkheid dragen. Als ik alleen met ze in de auto zit denk ik weleens, pfoe als er nu wat gebeurd, dan ben ik hier alleen. Niemand die precies weet waar ik ben met m’n dierbaarste meisjes. Wanneer het medisch wat minder met me gaat dan kan ik me heel kwetsbaar voelen en dan voelt die rol als moeder ook erg kwetsbaar. Of wanneer ik even heb gemopperd op de meisjes dan voel ik me daarna schuldig. Als ik dan andere moeders zie mopperen op hun kindjes dan ben ik opgelucht dat ik niet de enige ben die af en toe wat heftiger reageert op een driftbui van een peuter.

Het zwaarste aan het moederschap vind ik misschien nog wel de angsten die ik heb, de angst dat er wat met ze gebeurt, de zorgen die je draagt. Bang dat ze ziek worden, dat ze pijn en verdriet moeten doormaken, bang dat ik ze niet volledig kan ondersteunen en dat ik moeite heb met ze stapje voor stapje meer los te laten.

schermafbeelding-2016-12-11-om-13-01-29

Ik heb zoveel meer respect voor mijn ouders gekregen of voor iedere ouder die er is en kinderen groot brengt. Ik denk dat ik het moederschap best onderschat had als het gaat om de zorgen die erbij komen. Het moederschap / ouderschap is de moeilijkste job die ik ooit gehad, maar toch die clichés: Het is de mooiste die ik ooit heb mogen ervaren en die ik zal ervaren. De liefde die ik van mijn meisjes terugkrijg, die ontroerende momenten die maken dat het moederschap me zoveel geluk geeft, iets wat ik nooit had willen missen.

Maar of ik het moederschap zwaar vind? Soms, maar meestal niet. Ik vind het nog steeds het mooist wat me ooit is overkomen. Hoe ervaar jij dit? Wat vind jij de ‘zware’ dingen aan het moederschap? Had jij het onderschat of juist overschat? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

39 reacties

 • Danielle | Mama Lifestyle Blog
  9 januari 2017

  Ik had voordat ik moeder werd geen goed beeld van de totale situatie waarin ik mijn kinderen zou opvoeden. Wij waren net met een bedrijf begonnen en nu 8 jaar later kan ik toch wel zeggen dat ik er al die jaren heel veel alleen voor heb gestaan. In die zin vind ik het moederschap wel zwaar. Ik zou willen dat mijn vriend en ik meer samen voor de kinderen hadden kunnen zorgen. Het zorgen an sich vind ik niet heel zwaar, tenzij ik moe ben of de kinderen niet luisteren.
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Twijfel over mijn sollicitatieMy Profile

 • Josan
  9 januari 2017

  Ik sta er net zo in als jij. Over het algemeen vind ik het niet zwaar. Maar dan heb ik het inderdaad over de momenten dat ik zelf ook optimaal in mijn vel zit.Hoe langer ik moeder ben hoe meer relaxed ik het ga vinden. Het komt allemaal in fases. Ik ben al weer een tijd uit de peuterpuberteit met mijn oudste dochters. Dus het kabbelt een beetje voort. In plaats van opvoeden, voelt het nu vaak veel meer alsof ik een jongere versie van mijzelf heb, die ik allerlei levenslessen leer.

  Nu ik aan de vooravond van de puberteit sta, denk ik dat ik het vanzelf weer als een wervelwind ga ervaren. Maar als we daar zonder al te veel kleerscheuren doorheen zijn gekomen, is het waarschijnlijk ook rustig.
  Josan onlangs geplaatst…Zara sale shoplog + outfits aanpassenMy Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  9 januari 2017

  Ik vind ook vooral de angsten soms erg moeilijk maar dat hoort er natuurlijk wel bij. Ik had niet gedacht dat me dat soms zo bang zou maken.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…The Uber Frugal Month challenge! Een maand echt besparen.My Profile

 • Janneke
  9 januari 2017

  Wat een mooi open en eerlijk geschreven blog. Fijn dat je het beschrijft en niet alles onder het vloerkleed schuift. Zelf ben ik (nog) geen moeder. Ik ben zo benieuwd hoe ik het ga ervaren.

 • Loes Johanna
  9 januari 2017

  Wat mooi en eerlijk geschreven. Ik ben op dit moment zwanger van onze eerste, dus kan het me nog lastig voorstellen. Ik ben in ieder geval ook erg benieuwd hoe ik het ga ervaren.
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Weekend Plog 11My Profile

 • Channa
  9 januari 2017

  Het heeft inderdaad zijn zware momenten, maar over het algemeen is het zo mooi! Denk overigens niet dat het te begrijpen is op het moment dat je bog geen kinderen hebt, want ik heb mij nooit kunnen voorstellen hoeveel het met zich mee brengt.
  Channa onlangs geplaatst…Yes, de schoolvakantie is voorbij!My Profile

 • Sanne
  9 januari 2017

  Wat mooi en open geschreven! Mooi verhaal om te lezen en vooral eerlijk! ?
  Sanne onlangs geplaatst…Mijn zwangerschapMy Profile

 • Mary-Lou
  9 januari 2017

  Moeder zijn is over het algemeen precies zoals ik het had voorgesteld. Wel ben ik van nature vrij ongeduldig en dat is lastig. Ook ben ik geen kopje thee of knutselmoeder. Dat valt me vooral tegen van mezelf.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…De laatste loodjes; 36 weken zwanger, naamperikelen, bevaldatum en heel veel chocolaMy Profile

 • Leonie van Mil
  9 januari 2017

  Heel herkenbaar artikel. Het is het mooiste wat je mee mag maken, maar ook zwaar. En inderdaad: zorgen en angsten om de kleine vind ik ook het moeilijkste om iedere dag weer te moeten doorstaan.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nieuwe blog-serie | Mijn zoektocht naar gelukMy Profile

 • Martina
  9 januari 2017

  Het moederschap is hard werken maar ik had het niet willen missen!
  Martina onlangs geplaatst…9 Januari 2017 – Vijf favorietenMy Profile

 • Joyce
  9 januari 2017

  Oh ja wat een herkenning over die rollercoaster van emoties. Ik vind het moederschap steeds makkelijker worden, maar het is op momenten zeker erg zwaar. Ook ik heb me van te voren niet goed kunnen voorstellen over hoe heftig de zorgen soms kunnen zijn. Ik begrijp mijn eigen moeder ineens veel beter 😉
  Joyce onlangs geplaatst…Geld verdienen met bloggen. Do or don’t?My Profile

 • Nicole
  9 januari 2017

  Momenteel zeg ik: het is enorm zwaar. Zelf voel ik me niet goed en m’n dochter zelf ook niet en dat kan voor situaties zorgen waarin ik echt even met m’n handen in t haar zit. Maar ook weer voor situaties dat ik denk “hoe kan dit prachtige wezentje nu van mij zijn”?
  Nicole onlangs geplaatst…Ik mis het middagdutjeMy Profile

 • Fenna
  9 januari 2017

  Mooi geschreven 🙂
  Ik kan me het allemaal goed voorstellen maar ik heb geen idee hoe ik het ga ervaren. Ik hoop er deze maand nog achter te komen haha 😉
  Fenna onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate | week 35 + 36My Profile

 • Charlotte
  9 januari 2017

  Mooi gezegd! Ik sta er wel hetzelfde in. Al is onze tweede dochter onderweg en ben ik wel benieuwd of ik er straks de eerste maanden nog hetzelfde over denk haha 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Deze namen worden het in ieder geval niet…My Profile

 • Dita
  9 januari 2017

  Zwaar vind ik het niet maar de grootste zorg is inderdaad dat ze niet ziek wordt, er iets gebeurt oid. Soms is het pittig, vooral met een jengeldagje maar nu Mila wat ouder wordt zijn ook deze dagen beter te handelen.
  Dita onlangs geplaatst…Shoplog – Baby kleding jan 2017My Profile

 • Essma
  9 januari 2017

  Ik heb het mega onderschat! Ik heb 2 kinderen die overdag nooit hebben geslapen. Geloof me, dat doet wat met je als ouder. Ik werd een relaxter mama toen ophelia uit de luiers was, zelf kon eten en eindelijk doorsliep. Aiden is nog een baby maar hopen echt dat hij eerder gaat doorslapen als z’n zus…
  Essma onlangs geplaatst…Wie inspireert mij?My Profile

 • Vanessa
  9 januari 2017

  Bedankt nogmaals voor je eerlijkheid Kelly. Veel moeders geven niet toe dat het soms zwaar is. We hebben zoveel moeite gedaan om onze kinderen te krijgen, (medische molen), en als ik wil klagen dan voel ik me gelijk schuldig. Soms valt het tegen om zowel moeder, partner en mezelf te zijn. Als je fulltime werkt, kleine kindjes hebt, ze zijn 4,5 jr en 7 maanden, een huishouden, of een eigen bedrijf hebt , het valt niet mee om alles te combineren. Maar zoals jullie allemaal, ik zou het moederschap niet willen missen. Echt niet!

 • Leonie
  9 januari 2017

  Ik vind ‘t moederschap geweldig, onmisbaar! Het zijn periodes dat ik ‘t zwaar vind en dan met name de zorgen die erbij komen kijken.
  Leonie onlangs geplaatst…Zara (sale) Shoplog!My Profile

 • Mandy
  9 januari 2017

  Ik ben net moeder en ik herken het nu al wat je zegt.
  Het is fantastisch om moeder te zijn je voelt zoveel liefde maar ook de angsten die jij omschrijft kelly. En dat wist ik niet van te voren dat het zo heftig soms kan zijn. Maar blijft mooi een kindje hebben.

 • Heleen
  9 januari 2017

  Wat leuk om te lezen! Ik weet het nog niet, we gaan het zien in Mei. Ik merk wel dat wanneer ik slecht geslapen hebt of niet lekker in mijn vel zit, minder kan hebben van de kindjes op mijn werk (dreumesgroep met 16 kids). Ben dus erg benieuwd hoe het straks met onze eigen kleine gaat!
  Heleen onlangs geplaatst…Zwangerschapsdozen (blije doos & ouders van nu zwangerbox)- unpacking !My Profile

 • Vanessa
  9 januari 2017

  Ik heb nog geen kindjes, maar volgens mij is het moederschap best zwaar en helemaal niet te onderschatten. Toch krijg je er iets prachtig voor in de plaats wat je niet zou willen missen en dat is mooi.
  Vanessa onlangs geplaatst…Opgemaakte producten november & december 2016My Profile

 • Stefanie
  9 januari 2017

  Mooi geschreven! Ik vind het moederschap soms ook wel zwaar, vooral op de dagen dat het met mezelf even niet zo lekker gaat en de meiden dan ook wat vervelender en drukker zijn, dan kan ik gewoon veel minder hebben. Maar ook al heb ik soms van die wat moeilijkere dagen, het moederschap blijft toch ontzettend mooi!
  Stefanie onlangs geplaatst…Heb ik het chronisch ziek zijn geaccepteerd?My Profile

 • Danella
  9 januari 2017

  Herkenbaar en ik vind het soms ook best wel zwaar, maar ook helemaal fantastisch. Zwaarste vind ik dat je soms niet weet, wat je kindje precies wil. En slaaptekort haha.
  Danella onlangs geplaatst…Over week 1My Profile

 • Lisette
  9 januari 2017

  Het kan best pittig zijn af en toe. Maar zo leuk! Ik leer er zelf ook zoveel van: genieten van het leven. Vind super leuk om samen de wereld te ontdekken en slapen doen we ooit wel weer eens, Haha!
  Lisette onlangs geplaatst…Social shareMy Profile

 • rachel
  9 januari 2017

  ik heb het nooit als zwaar ervaren,maar nu ik ziek ben is het toch wel wat lastiger af en toe. ik ben ook blij dat hubby en ik allebei zelfstandiger ondernemer zijn want anders had het wel zwaar geweest denk ik. je kan nu toch je eigen dingen indelen ect.
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 8 januari ’17, kort, kort en nog eens kort….weinig om te filmenMy Profile

 • MamaIssues
  9 januari 2017

  Heel herkenbaar allemaal!
  Het is echt niet allemaal makkelijk en zeker ook niet altijd leuk maar wel heel cliche je krijgt er heel erg veel voor terug 🙂
  Ik denk dat iedere moeder het wel zo ervaart hoor!
  MamaIssues onlangs geplaatst…Zelf Traktaties maken, WINACTIEMy Profile

 • Sandra
  9 januari 2017

  Ik herken me hierin enorm! Zelf heb ik nog maar 1 zoontje en ben ik enorm dankbaar dat hij er is maar op sommige momenten (als ik moe ben, ziek ben of er alleen voor sta) dan vind ik het ook best zwaar. Wanneer ik dat laat blijken of hierdoor mijn geduld verlies voel ik me ook meteen schuldig. Want dit is toch wat ik wou?! Het doet me dan deugd om te lezen dat er nog ouders zijn die het af en toe zwaar vinden maar achteraf vind ik het altijd meer dan waard!
  Sandra onlangs geplaatst…Getest: My Colruyt appMy Profile

 • Priscilla
  9 januari 2017

  Vooraf had ik het enorm onderschat. Ik dacht; bijna iedereen krijgt kinderen, hoe moeilijk kan het zijn? Wel vind ik het steeds makkelijker worden. De babytijd is niet zo mijn ding. Ze zijn dan zo afhankelijk! En mijn kinderen sliepen ook niet veel als baby.
  Nu ben ik ziek en kan ik zelf niet voor ze zorgen. Daar baal ik enorn van, maar gelukkig heb ik goede hulp.
  Priscilla onlangs geplaatst…Oost west, thuis best..My Profile

 • Lifeaholic.nl
  9 januari 2017

  Ik ben dan wel nog geen mama, maar kan me dit wel goed voorstellen zoals je het omschrijft 😉 Gek he dat we vroeger dachten: later als we groot zijn, maar nu denken we wel eens: waren we maar weer kind en hadden we maar geen verantwoordelijkheden 🙂
  Lifeaholic.nl onlangs geplaatst…Huisdieren en op vakantie gaan?!My Profile

 • Jodi - liefthuis
  9 januari 2017

  Goed dat je dit schrijft. Onze spruit is nog kleiner en ik moet zeggen sat het me tot nu toe meevalt. Ik had het zwaarder verwacht maar dat kan nog komen misschien. Ik vind de zorgen wel heftig soms, idd de angst dat er iets gebeurd brrr
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Lieve Roosje…SLIK…Verlamming of als ze geluk had alleen een spasme…My Profile

 • Kirsten
  9 januari 2017

  De periode die ik het zwaarste vond was toen ik zwanger was van mijn tweede kindje en dus al een peuter had rondlopen. Niet even op bed kunnen liggen wanneer je beroerd of moe bent, een peutertje die graag getilt wilde worden.

  Ook nu vind ik het soms nog best wel een lastig (zwaar is dan een te groot woord ?) vooral als ze van de creche/school komen en moe zijn en ik ondertussen moet koken.

  Maar het weegt allemaal zeker niet op tegen de momenten die je ervoor terugkrijgt. En als ik ook zie hoe gek die twee mannetjes op elkaar zijn dan ben ik heel blij dat ons twee kindjes gegund is!

 • Dees
  9 januari 2017

  ik zou het voor geen geld of goud willen missen, maar ja het is soms zwaar. De constante zorg. Mijn kinderen, die ik grotendeels alleen moet opvoeden ivm werk van mijn man, zijn inmiddels wat ouder, maar wat mijn moeder vroeger al zei is waar “Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen”

 • Iva
  9 januari 2017

  Tot nu toe had ik het zwaarder verwacht. En daar bedoel ik meer mee de new born periode en de slapeloze nachten etc. Nu hebben wij het gestroffen met een heel makkelijk kindje dus is dat allemaal meegevallen.
  Maar dat wil niet zeggen dat ik niks zwaar vind aan het moederschap zoals jij al zegt is het niet altijd rozegeur en maneschijn.
  Wat ik tot nu toe het zwaarste vind is de onzerheid over het opvoeden hoe je kindje zich ontwikkeld als ik het wel goed doe als moeder etc etc.

  Over het algemeen vind ik het moederschap dus helemaal niet zwaar maar er zijn momenten bij die wel zwaar zijn en dat hoort er ook wel bij vind ik!
  Iva onlangs geplaatst…(Untitled)My Profile

 • Lisette de Bruijn
  9 januari 2017

  Het gaat redelijk zo lang het maar geen schoolvakantie is 😉
  Lisette de Bruijn onlangs geplaatst…Zwangerschapsdagboek #5: klussen in het nieuwe huis en de babykamer is er!My Profile

 • Manouk
  9 januari 2017

  Soms vind ik het wel eens zwaar. Als mijn oudste lastig is en mijn jongste veel aandacht vraagt. Dan ben ik wel blij als het bedtijd is, maar nog blijer als de nieuwe dag weer begint. Maar het moederschap ervaar ik absoluut niet als zwaar. Alsof het altijd zo heeft moeten zijn.

 • Miriam
  10 januari 2017

  Wat een mooie eerlijke blog! Ik vind het moederschap soms best zwaar. Vooral de onzekerheden en vragen die het met zich mee brengt. Maar dan de momenten dat ik naar mijn dochter kijk en zie hoe ze groeit en wat voor mooie persoonlijkheid ze heeft, dan zijn die zware momenten al snel weer vergeten 🙂
  Miriam onlangs geplaatst…Basisschool; Voorbereiden op de eerste schooldagMy Profile

 • Angela
  22 juli 2017

  mwa… valt wel mee ik doe het (bewust) alleen en ik vind de ongemakken niet opwegen,
  tegen het prachtigste meisje wat ik heb mogen krijgen, mijn wondertje. wel fijne mensen om me heen wat zeker scheelt

 • Nathalie
  22 juli 2017

  Wij hebben twee pittige kinderen die veel aandacht vragen en slechte slapers en dan vind ik het wel soms zwaar. Maar alles is relatief. Ik denk dat er nog zoveel ouders het zwaarder hebben… Maar het is ook iets moois…
  Nathalie onlangs geplaatst…Birthday Party van MatsMy Profile

 • Ymke
  22 juli 2017

  Heel herkenbaar (gelukkig). Het komt en gaat in fases. Emoties vooral haha. Ben meestal blij als ze er ‘s avonds in ligt (en dan hebben wij er nog maar eentje!) maar dat is meer omdat ik dan ook moe ben en even moet opladen met een beetje me-time. En wat jij zegt, de angsten en zorgen die bij het moederschap komen kijken, dat kun je je vooraf niet voorstellen. Vooral als je zelf even niet lekker bent is dat zwaar. Maar… het is ook zo mooi! ☺️?
  Ymke onlangs geplaatst…Sinds ik mama ben… My Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.