Een eigenwijze dreumes, daar ga ik het vandaag over hebben. Mijn dochter Lana is nu ruim 13 maanden oud en daarmee vind ik haar al een hele grote meid. Het leek me leuk om weer een update te delen van hoe het nu met Lana gaat, hoe ze zich ontwikkelt, hoe haar karaktereigenschappen zijn en hoe haar dagritme er nu uitziet. De baby die ik ooit had is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een echte dame.  De ontdekkingsfase is begonnen. Het liefst kruipt ze de hele kamer rond en gaat ze staan aan de trap, de tafel, bank en stapt ze zo van de bank naar de salontafel. Ik weet niet wanneer ze zal gaan lopen maar ze is al flink aan het oefenen. Ook heeft ze duidelijk haar eigen wil en probeert ze die op haar manier voor elkaar te krijgen. Ik merk dat ik dit steeds moeilijker vind en ik wil consequent zijn en haar leren wat wel en niet mag. Ik vind het belangrijk dat ze grenzen leert kennen. Ook wil ik haar corrigeren wanneer ze iets doet wat niet veilig is. Daar reageert ze dan soms op door een flinke pruillip op te zetten en dan moet ik mezelf er op wijzen dat ik daar niet ‘in trap’. Ook kan ze als een echte dame een hoog stemmetje opzetten als het haar niet zint. Een hele uitdagende fase vind ik zelf.

De fase waarin ze nu zit vind ik wel heel erg leuk, eigenlijk zijn denk ik alle fases leuk maar ik merk gewoon dat ik echt er echt van kan genieten dat ik nu zo goed contact met haar kan maken. Ze kletst met me in haar taaltje en heeft duidelijk haar eigen voorkeuren. Ze geeft haar voorkeur aan over wat ze op haar broodje wil, met welk speelgoed ze wil spelen maar geeft ook heel duidelijk aan wanneer ze wil kroelen. Momenteel zit ze in een fase waarin ze heel aanhankelijk kan zijn. Dan heeft ze momenten waarbij ik niet eens naar de keuken kan lopen want zodra ze me uit het oog verliest zet ze een gilletje op. Als we op visite zijn bij anderen kan ze soms verlegen tegen me aankruipen. Dat is heel erg schattig.

Soms is het wel vermoeiend, dan ben ik aan het koken, zit ze op een meter afstand bij me in de kinderstoel maar dan wil ze toch gedragen worden. Ook heeft ze soms weinig geduld, dan sta ik in de keuken haar broodje te smeren en dan gilt ze en wil ze dat ik opschiet. Op die momenten merk ik dat ik soms geduld tekort kom. Dan ben ik blij als Yannick thuis komt en het even van me over kan nemen. Ik wil ook dat ze leert dat ze soms moet wachten tot ik klaar ben want dat hoort ook bij het leven. Toch is het niet makkelijk om dat duidelijk te kunnen maken.

Ook heeft ze momenteel een hele ondeugende fase, dan wil ik haar van de grond tillen en dan kruipt ze vliegensvlug weg en hoor ik haar lachen omdat ze heeft kunnen ontsnappen. Ze maakt daar dan echt een spelletje van. Ze wil werkelijk alles pakken wat ze niet mag pakken : Sleutels, afstandsbedieningen, mijn telefoon, controller van de playstation, alles. En ik leg het steeds weer weg maar gek genoeg lukt het haar om het te pakken zodra ik een paar tellen niet kijk.

De fase waarin ze nu zit vraagt een stuk meer energie dan een aantal maanden geleden. Ze slaapt een stuk minder overdag en ze is heel erg bezig om grenzen te verkennen. Zo was haar ritme voorheen dat ze in de ochtend sliep en in de middag wakker was tot ongeveer 16.00. Daarna sliep ze dan weer even tot etenstijd en in de avond ging ze rond 20.00 naar bed. Momenteel gooit ze haar ritme helemaal om, in de ochtend wil ze duidelijk niet meer slapen en als ik haar dan wakker houd en rond 13.00 in bed leg dan kan ze zo een aantal uren slapen. Voorheen werkte ik veel in de ochtenden tijdens haar slaapje maar vanaf nu zullen dat de middagen worden en zal ik haar in de ochtend bezighouden. Dat vind ik best lastig omdat het in de ochtend vaak nog koud is om de deur uit te gaan en we dus wat minder mogelijkheden hebben om samen te doen. Hoe doen andere moeders dit? Wat voor activiteiten onderneem jij overdag het liefst met je kindje?

Lana is een eigenwijze dame en ik ben zo dol op haar. Ze weet me altijd weer te verrassen, te verbazen en me aan het lachen te maken. Het is heel mooi om dit van dichtbij mee te mogen maken. Hoe vermoeiend en druk het soms ook is, het is zo speciaal. Ik kan het me niet eens voorstellen om een tweede kindje te hebben als ik merk hoe druk ik het nu al heb met haar in combinatie met mijn werk vanuit huis. Ik geniet van ieder moment met Lana en voorlopig is dat ook voldoende.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere moeders wanneer hun kindje in de dreumesfase gekomen is. Hoe ga je om met die aanhankelijkheid? Hoe ziet het slaapritme er van jouw kindje uit en merkte je ook een wisseling in het slaapritme overdag? Hoe heb jij je activiteiten daarop aangepast? Laat het me zeker weten in de comments, daar heb ik heel veel aan. Alvast bedankt.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

44 gedachten over “Mommy monday: Een eigenwijze dreumes”

 1. Leuk zeg, het lijkt me zo apart. Elke fase van je kindje die er weer heel anders uit ziet, maar gelukkig heeft het allemaal hele leuke en speciale kanten! 🙂 Ik ben zelf nog geen moeder dus hier ook geen tips over.
  Manon onlangs geplaatst…Rondje fietsenMy Profile

 2. Je slaat je hier wel door heen. Ik liet mijn kinderen met sommige dingen ‘spelen’ zoals sleutels, de afstandsbediening enz. Ze zijn aan het ontdekken, leren en ontwikkelen. Zolang ze maar weten en leren dat ze netjes met spullen moeten omgaan.

  En soms heb ik een peutert van 2,5 op mijn arm terwijl ik kook. Wat ik wil zeggen is, streng en consequent zijn is belangrijk maar vergeet niet dat het kinderen zijn en dat je soms ook, hoe vervelend ook, ze moet laten ipv nee, nee, nee zeggen.

  12 maanden tot 2 jaar is een belangrijke periode. Blijf dicht bij jezelf staan en laat je niet gek maken door andere mensen, doe wat goed voelt voor jou en Lana.
  Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Daily Cup of weekly picturesMy Profile

 3. Moeilijk is dat he, wanneer ze weer hun hele ritme omgooien. Levi ging – toen hij de leeftijd had van Lana – alleen nog slapen rond 13.00u, maar sliep dan wel gelijk door tot 15.30u om vervolgens weer om 19.00u naar bed te gaan. Levi is altijd erg aanhankelijk geweest, helaas had dat ook zijn keerzijde wanneer hij naar de opvang moest. Tranen met tuiten wanneer ik moest vertrekken. Van alles geprobeerd, van blijven tot snel weggaan. Uiteindelijk toen hij zich beter kon uiten was het ook zo weer weg. Nog steeds is het wel een knuffelkont, zomaar uit het niets zegt hij soms “mama even knuffelen”, dan smelt je toch?
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Photo bomb week 47My Profile

 4. Mijn meisje is afgelopen vrijdag 14 maanden geworden. En ja het is niet altijd makkelijk maar bedenk me maar steeds dat het fases zijn. Al sinds ze 11 maanden is slaapt ze van 13.00-15.00 uur, uitzonderingen daar gelaten.
  Zelf heb ik ook af en toe moeite om dingen te bedenken om te doen. Sinds kort gaan we babyzwemmen en dat vindt ze heerlijk. Ook laat ik haar gewoon ontdekken en met dingen spelen, zoals de afstandsbediening. Ze weet nu al heel goed dat ze, als ze rondkruipt, niet alles mag aanraken maar “kijken met je ogen”. Zo schattig, want zo klein en weten wat wel en niet mag. Ze vormen nu hun eigen karakter en dat is geweldig, en als ouder kan je alleen maar duidelijk zijn in wat je wel of niet wilt dat je kind doet. Als ze straks naar school gaat dan ga je dit missen. GENIET!!!

 5. Haha ik word even terug in de tijd geworpen. De ondeugende fase vond ik zo leuk! Senna heeft dat nog steeds maar nu op een andere manier. Ik vond het ook altijd lastig wat ik moest doen in de winter als het buiten koud is. Vaak ga ik wat dingetjes doen zoals naar het tuincentrum, op de koffie, zwemmen of muziekles (muziek op schoot).
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (week 47)My Profile

 6. Wat mooi om te lezen! Wat is Lana toch een flinke meid! Hoe gaat het ondertussen met haar? Ik zag op instagram dat ze even in het ziekenhuis was opgenomen omdat ze koortsstuipen had? Hopelijk gaat het ondertussen al wat beter!
  Anneleen onlangs geplaatst…Tag: gewoon BelgischMy Profile

 7. Wat een leuk stukje! Toen ik nog in de kinderopvang werkte, zag ik deze dingen ook gebeuren bij kinderen van die leeftijd. Misschien wat minder dan wanneer je echt zelf de moeder bent, maar alsnog kon ik er van genieten. Zo mooi om de ontwikkeling van zo’n kleintje te zien en te zien dat ze een echte persoonlijkheid gaan worden/krijgen. Geniet ervan! (Hoewel dat voor mij makkelijk gezegd is zonder kinderen)
  Esmeralda onlangs geplaatst…Week in foto’s #3 – Inpakken, Centerparcs & relaxenMy Profile

 8. Lijkt me best leuk die ondeugende fase. Voor even! En dat alles pakken wat niet mag. Oh GEK zou ik ervan worden! Maar het hoort erbij (zeg ik net als Esmeralda lekker makkelijk zo zonder kids!). Was blij je berichtje net te lezen, meid. Doe echt rustig aan vandaag. Liefs.
  Marion onlangs geplaatst…Bloggen en onzekerheidMy Profile

 9. Wat een leuk artikel! En zo herkenbaar van mijn zoontje! Zeker die eigenwijs-heid haha! Mooi geschreven

 10. Ja leuke fase he 😉 Ayumi was rond die leeftijd ook soms ondeugend en wilde graag gedragen worden. Het is een beetje je balans erin vinden. Ik droeg haar regelmatig, maar probeerde het ook veel te laten, zodat ze er aan went. Anders blijft het altijd feest.
  Koalabeautymama onlangs geplaatst…My life in pictures 39My Profile

 11. Zo leuk om te lezen, mijn jongste oppaskindje heeft de zelfde leeftijd als Lana. Heel herkenbaar is het stukje over ongeduldig gillen als ik eten/fles voor hem maak en opgetild willen worden terwijl ik sta te koken. Meestal ga ik liedjes voor hem zingen of zet ik een muziekje aan, wordt hij rustig en vrolijk van.

 12. Wat een heerlijk stuk tekst weer om te lezen. Ik ben zelf geen mamma, maar ik weet dat mijn zusje het ook heel moeilijk vond om even geen aandacht te krijgen als mamma aan het koken was. Mijn moeder heeft toen zo’n schommel met stoeltje voor kleine kinderen in de deuropening van de keuken gehangen.
  Zo kon mamma koken en mijn zusje lekker schommelen. Het liefst met een knuffeltje in haar hand.
  Céline onlangs geplaatst…Hoe zorg je dat je lezers je posts van A tot Z lezen.My Profile

 13. Ik vind het zo leuk om hier over te lezen! Ik kan je geen advies geven of ervaringen delen, want die heb ik niet haha. Ik snap wel dat het een cruciale fase is inderdaad. Of dat die in ieder geval is gestart nu. Consequent zijn en volhouden! Volgens mij komt dat wel goed bij jullie :).
  Michelle onlangs geplaatst…Recept: Bananenbrood – de Miesemuis versieMy Profile

 14. Oh zo herkenbaar nog van die tijd! (wel al weer lang geleden hier)
  Maar het is voor beide een kwestie van mee leren omgaan!
  Lana zal moeten leren dat ze niet altijd gedragen kan worden of opgetild kan worden en jij zal moeten leren om haar even te laten gaan… Ze kan niet altijd haar zin krijgen!
  En misschien een tip…. laat haar meedoen met de activiteiten die jij doet: Ben je aan het koken? Geef haar een plastic speelmes (bijvoorbeeld die van de Ikea) en een banaan o.i.d. Zet haar in de kinderstoel aan het aanrecht en laat haar lekker aanmodderen!
  Geertje onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven #35My Profile

 15. Heerlijk die periode. Ik weet het van mijn zusje ook nog zo goed, dat als ik huiswerk zat te maken aan de grote tafel ik echt moest opletten op mijn pennen en rekenmachine enzo, want ze ging er zo mee vandoor. Of sleutels .. altijd opbergen, want als je ze ‘s ochtends om zeven uur moet zoeken als je eigenlijk de deur uit moet om naar school te gaan. En maar aandacht vragen. Wat heb ik daar toen als grote zus van genoten, niet alleen omdat we toen samen kattenkwaad konden uithalen, maar ook omdat ze inderdaad toen pas écht contact begon te maken. Voor de taalontwikkeling (mijn vakgebied) ook een onwijs leuke en interessante periode. Maar ik ga eerst nog even heel hard genieten van de babyperiode – en eerst zwangerschap – voordat ik daar aan ga denken. Voor je het weet is het zo ver…
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 27My Profile

 16. Wat een leuke, maar ook vermoeiende fase lijkt me dat. Ik heb helaas geen tips. Mijn kleine is nog niet in die fase beland, maar ik lees mee. Misschien heb ik er zelf ook nog wat aan in de toekomst.
  Nikita onlangs geplaatst…Zwangerschapskilo’sMy Profile

 17. Oh, dit is allemaal zo herkenbaar! Mijn zoon is ook 13 maanden en ik maak precies hetzelfde mee. De aanhankelijkheid, de ondeugendheid, de boze buien. Ook hier dezelfde problemen met het omgooien van het slaapritme. Mijn zoon is al een aantal maanden geleden overgegaan naar maar 1 slaapje per dag (erg vermoeiend voor mama). Hij bleef maar sukkelen met slaapjes overdag en hoe moe hij ook was hij weigerde te slapen. Nu leg ik hem ‘s middags rond half 1 op bed en dan slaap hij anderhalf uur. Dat is alles tot hij ‘s avonds om 7 uur weer naar bed gaat. Voordat we dit ritme te pakken hadden was het wel drama en wennen hoor, voor iedereen. Ik kan je dan ook niet echt goed advies geven, mijn zoon is erg eigenwijs en zelf als hij omvalt van de moeheid verzet hij zich nog met man en macht tegen de slaap. Door veel verschillende dingen te proberen zijn we nu aangekomen op een slaapsysteem dat voor hem het beste werkt. Ik wens je heel veel succes en natuurlijk ook plezier met Lana want het is wel echt een leuke leeftijd (en af en toe heel vermoeiend, dat ook).
  Tessa onlangs geplaatst…Mijn bezoek aan Flavourites LiveMy Profile

 18. Mijn dochter’s slaapje is nu ook rond 13 uur, ik ga juist altijd ‘s ochtends weg en in de middag zijn we meestal thuis of gaan we nog even naar de speeltuin. Gewoon lekker warm aankleden en naar buiten 😉 Ik heb een keer in de nieuwsbrief van de kdv gelezen: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

 19. Een hele herkenbare en logische fase. Zij gaan nog meer ontdekken en willen soms meer dan ze kunnen. Ik vind de tip van Geertje wel een hele goede. En qua activiteiten: boodschappen doen, zwemmen, naar de speeltuin, kinderboederij en wat dacht je nu van de kerstshows in de tuincentra. Je vindt er vanzelf wel weer een weg in. Doe wat goed voelt voor Lana en voor jou.
  Petra onlangs geplaatst…Op reisMy Profile

 20. Leuk artikel! Wat een liefde voor je kindje… Ik heb zelf geen ervaring, maar ik heb een vriendin met een kleine van ongeveer 1,5 jaar. Zij slaapt ook 1x per dag. In de ochtend wordt zij rond 8 uur/half 9 wakker. Dan gaat ze rond 12/1 uur naar bed en slaapt dan tot een uur of 3/half 4. Daarna gaat ze rond 7 uur weer naar bed. Toen ze kleiner was ging ze volgens mij inderdaad ook in de ochtend en later op de middag nog een keertje naar bed. Zij doet de dingen die ze wil doen in de uurtjes begin van de middag of dingen als boodschappen samen met de kleine. 1 nadeel voor mij als vriendin: kindje slaapt altijd midden op de dag. Dus of we kunnen in de ochtend wat doen, of pas na 3 uur ongeveer. Of we regelen oma voor oppas 😀
  A Mother is Born onlangs geplaatst…Vroege zwangerschapssymptomenMy Profile

 21. Heel herkenbaar! Mijn dochter is net 1 jaar oud en is ook zo aan het veranderen. Ik laat haar wel met sommige dingen spelen, hetzij onder toezicht. Ze heeft sinds kort haar eigen baby- afstandsbediening maar de echte blijft nog steeds interessant. Ook het aanhankelijke hoort bij de leeftijd. Ze plakt nu erg aan mij, maar ik kan niet de hele dag stand-by staan en leg har als ik even iets anders moet doen gewoon uit dat ik even weg ga. Ook het corrigeren probeer ik zo duidelijk mogelijk te doen. Ik ben er van overtuigd dat ze dit wel snapt, maar niet altijd wil snappen 😉 en rustig blijven is belangrijk maar niet altijd even makkelijk. Zie het als een tijd waarin jullie elkaars behoeften opnieuw moeten leren kennen!
  Romy onlangs geplaatst…De 1e verjaardagMy Profile

 22. Het klinkt heel zwaar, maar ook zo ontzettend leuk, als ik het zo lees! Dat ze weet te ontsnappen en dan moet lachen… Ik zou zelf ook mijn lach niet meer in kunnen houden denk ik. Ik heb helaas nog geen kinderen, dus ik kan je geen tips geven, maar ik vind deze blogs altijd het leukst om te lezen. Dus Lana: ga maar lekker door met dreumes-zijn, zodat mama nog veel over je kan schrijven!
  Milou onlangs geplaatst…Mijn 10 favoriete woonitemsMy Profile

 23. o ja leuke fase! Bij mij sliepen ze allebei nog maar 1x per dag. Meestal tussen 1 en 3. Maar nu de jongste bijna 2 is, is hij vaak al na 1 uur al wakker. Weinig tijd voor bloggen, studeren en dat soort zaken dus.
  Wij doen in de ochtend vaak samen boodschappen, en gaan de eendjes voeren. Koud? Welnee! Het vriest nig niet eens. Lekker jas aan en op de fiets, of in de wagen. Of we maken samen schoon. Hij ook met een doekje door het huis!
  Marijke onlangs geplaatst…Boodschappen november week 3My Profile

 24. hee ik kom ook maar even binnenvallen.
  Heb je blog pas ontdekt en vindt dat je erg leuk schrijft!
  Ik lees lekker mee mijn zoontje is pas over een jaar in die fase, en als ik het zo lees denk ik dat ik maar extra set sleutels en oude telefoon voor hem klaar leg, dan ben ik die in elk geval niet kwijt haha
  Andrea onlangs geplaatst…De tijd van het jaar.My Profile

 25. Ha zo te lezen een echte dreumes! Heb het idee dat Fay daar ook steeds meer in aan het komen is. Al is ze amper 9 maanden maar ze heeft al van die boevenstreken..
  Ook het gillen om aandacht of als het niet snel genoeg gaat. Maar het valt allemaal nog mee hier dus ik probeer al wel beetje consequent te zijn maar hoef dat nog niet zo erg denk ik… Ik herken wel het minder geduld hebben hoor…
  Nicole onlangs geplaatst…Sint cadeau tips voor je babyMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.