Diabetes suikervrij leven, is dat echt zo nodig? Het volgende persbericht ontving ik en deze wilde ik zeker niet zonder hierover een artikel te schrijven voorbij laten gaan. Dit gaat namelijk over Diabetes, de chronische ziekte waar ik, en nog 100.000 anderen in Nederland mee te kampen hebben. 1 op de 10 mensen met diabetes hebben type diabetes type 1. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 1 miljoen diabetes patiënten waarvan er zo’n 250.000 nog niet eens weten dat ze dit hebben. Diabetes heet ook suikerziekte, en hierdoor verward men het nog wel eens met een ziekte waarin men geen suiker zou mogen eten. Het Diabetes fonds heeft een onderdeel op hun website ingericht waar men gezonde en lekkere recepten kan delen om zo uit te stralen dat je met Diabetes gewoon lekker kan eten.  Ook worden er tips en weetjes over koken met Diabetes gedeeld. Gezond eten is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. Het kan de kans op de gevolgen van diabetes zoals hart- vaatziekten, flink verkleinen. Bij gezond eten is het belangrijk om gevarieerd te eten en de juiste voedingsmiddelen te kiezen.

Diabetes en suikervrij wordt nogal eens met elkaar verward. De website waarop men recepten kan delen geeft ook voedingswaarden aan waaronder het aantal koolhydraten, een waarde die voor mensen met diabetes essentieel is om te weten om dat aan de hand van deze waarde de insuline behoefte berekend kan worden. Mensen met type 2 diabetes kampen vaker met overgewicht, wat vaak ook een oorzaak kan zijn van hun diabetes en voor hen kan afvallen een manier zijn om van de diabetes af te komen, of aanzienlijk in het medicijn gebruik omlaag te gaan. Voor type 1 diabetes patiënten als ik, heeft het niets te maken met voedingspatroon of gewicht, bij ons is het pure pech doordat ons auto-imuunsysteem de celletjes die insuline aanmaken in de alvleesklier heeft kapot gemaakt. Mijn ervaringen en uitleg over Diabetes type een vind je hier: Klik!

Het Diabetes Fonds roept iedereen met diabetes en hun directe omgeving op om recepten in te sturen. In principe mag je alles eten als je Diabetes hebt maar het is wel van belang te weten hoe het zit met de voedingswaarde, en dan met name van de hoeveelheid koolhydraten. De recepten die gedeeld worden geven hier handig inzicht in. Dit is ideaal voor mensen die nieuw zijn met koken met diabetes, of als je bijvoorbeeld een gast te eten uitnodigt met Diabetes en je weet nog niet zo goed hoe en wat. Voor mij persoonlijk hoeft het niet als ik ergens ga eten dat mensen er speciaal rekening mee houden. Ik weet heel goed wat ik allemaal kan eten en in principe geeft dit nooit problemen. Ik eet gezellig mee wat de pot schaft en reken daarmee zelf uit hoeveel insuline ik nodig heb. Ik vind het wel een heel leuk initiatief voor nieuwe diabetes patiënten, en type 2 diabetes patiënten die heel nauw op hun gezonde voeding dienen te letten.  Het online receptenplatform is te vinden op www.diabetesfonds.nl/recepten .

Als je diabetes hebt hoef je echt niet ineens suikervrij te eten. Wat vinden jullie van dit initiatief? Hebben jullie zelf ervaring met diabetes of koken met diabetes? Wat was jullie beeld bij Diabetes en voeding? Ik ben heel benieuwd naar jullie comments.

Follow my blog with bloglovin’ 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

3 gedachten over “Diabetes suikervrij”

  1. Ontzettend goed initiatief, ben er zelf niet bekend mee maar denk dat het voor mensen die net de diagnose te horen hebben gekregen wel heel handig kan zijn om hier recepten van af te halen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.