Foodie friday: diabetes en voeding : Mijn gekke relatie met eten

diabetes en voeding

Vandaag in foodie friday ga ik het hebben over mijn ziekte, Diabetes, en wat voor effect dit heeft op mijn eetpatroon en kijk op eten en voeding. Voeding en eten is voor alle mensen op aarde de brandstof om te functioneren. We zien eten allemaal als brandstof maar inmiddels heeft eten ook hele andere betekenissen gekregen. Eten wordt geassocieerd met gezelligheid, met eenzaamheid verdrijven, emoties weg eten, eten is een gespreksonderwerp, lekker koken is een hobby geworden. Eten doen we niet alleen omdat we het simpelweg nodig hebben, maar we doen het ook voor gezelligheid en als bezigheid. De relatie die we daardoor als mensheid ontwikkeld hebben met voeding is daardoor veranderd. Vrouwen zien eten bijvoorbeeld naast dat het gezellig en lekker is, ook als ‘als ik er maar niet dik van wordt’. En in eenzaamheid kan eten bij sommige mensen troost bieden, en vervolgens een schuldgevoel. Als je diabetes hebt dan is eten de hele dag een belangrijk onderwerp. Mijn relatie met eten en voeding is daarom heel anders als bij de gemiddelde mens zonder diabetes. Daar wil ik vandaag iets over vertellen in een persoonlijk artikel.

diabetes en voeding

Als je diabetes (type 1) hebt dan is het een dagtaak om je bloedsuiker stabiel te houden. Je bloedsuiker schommelt alle kanten op door de voeding die je eet en daarom moet je hier op het juiste moment de juiste hoeveelheid insuline voor toedienen. Heb ik een te lage bloedsuiker dan moet ik eten, of ik nu honger heb of niet, belangrijk is dat ik dan suikers of koolhydraten eet. Het gebeurt regelmatig dat ik midden in de nacht wakker word met een lage suiker en daarom verplicht aan de ranja en koekjes moet zitten.  Als het nog geen etenstijd is, en ik heb geen honger dan moet ik soms wat eten omdat mijn bloedsuiker het anders niet redt tot het avondeten. Dan heb ik geen honger maar dan moet ik toch iets eten, en op dat moment staat me dat tegen.  Doordat ik de hele dag op mijn voeding en bloedsuiker moet letten om mij fit te voelen, heb ik een hele andere relatie met eten gekregen als de meeste mensen die geen diabetes hebben. Eten is voor mij af en toe een verplichting die niet altijd leuk uit komt. Als ik op een verjaardag ben, dan mag ik wel eten wat ik wil maar het is dan best moeilijk om mijn bloedsuiker goed op pijl te houden. Ik kan daarom niet zomaar onbezorgd eten wat ik maar wil. Bij iedere hap die ik neem moet ik bedenken hoeveel koolhydraten er in zullen zitten en hoeveel insuline ik hiervoor moet toedienen. Het werkwoord eten is daarom soms niet zo leuk meer.

Aan de andere kant ben ik dol op eten, ik vind het geweldig om te koken en te bakken en om het zo behapbaar mogelijk te maken probeer ik lekkere recepten uit die zo min mogelijk geraffineerde (snelle) suikers bevatten, maar alsnog blijft het zoeken hoeveel insuline ik nodig heb. Ieder voedingsmiddel is anders, en afhankelijk van de hoeveelheden die je neemt, maar ook van je gezondheid en de omstandigheden op dat moment bepaalt hoe je bloedsuiker hier op reageert. Ik ben nog steeds dol op lekker eten en je maakt me zeker blij met chocolade en zoetigheid maar in mijn achterhoofd speelt nog altijd de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Hoe slecht ik me kan voelen na een punt taart, of een paar extra hapjes op een verjaardag. Ik laat daar niet alles voor staan, maar ik ben daardoor bewuster van mijn eetpatroon. Ik ben de hele dag al bezig met mijn eetpatroon en om de juiste keuzes te maken tussen koolhydraten en de bijbehorende insuline omdat ik me anders niet fit voel.

Net als dat voor sommigen eten en ongezond eten synoniem staat voor aankomen, dikker worden of juist afvallen, staat het voor mij synoniem voor wat die bloedsuiker met me zal doen. Eten in gezelschap vind ik geweldig maar ik weet ook hoe rot ik me daarna lichamelijk kan voelen als ik de draag kwijt ben in de hoeveelheden suikers die ik nam. Suikervrij eten betekend dat ik zo min mogelijk geraffineerde onnatuurlijke suikers eet, maar mijn bloedsuiker reageert net zo hard op agavesiroop als op witte suiker. Toch maakt het al veel verschil dat ik bijna niet meer met geraffineerde suikers snoep.

Dat wilde ik gewoon even kwijt in deze foodie friday. Ik blog niet zo vaak over mijn diabetes terwijl ik er toch 24/7 mee bezig ben, iets wat anderen met diabetes helemaal zullen herkennen. Van diabetes heb je nooit een dagje vrij, iedere hap die je in je mond stopt heeft gevolgen. Ik prik mijn bloedsuiker minimaal 6 keer per dag maar op slechtere dagen kan dit wel oplopen naar 8-10 vingerprikjes per dag. Dat heeft dus daarom veel impact op mijn leven en mijn eetpatroon. Toch blijf ik genieten van eten en laat ik me niet van de weg af slaan.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties hierop in de comments,

Liefs Kelly

Ik schreef al eerder over diabetes :
Diabetes uitgelegd op een makkelijke manier
Zwangerschap en diabetes
Mijn ervaringen met diabetes type 1
Diabetes en humor
Kelly over Diabetes en onzichtbaar ziek zijn

Een video waarin ik uitleg wat diabetes type 1 is.

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

23 gedachten over “Foodie friday: diabetes en voeding : Mijn gekke relatie met eten”

 1. Wat een fijne positieve instelling heb je! Kan me voorstellen dat je kijk op eten inderdaad anders is. Wij kunnen eten wat en wanneer we willen. Lijkt me vervelend als je (zoals snachts) geen honger hebt, dat je dan toch MOET eten! En heel vermoeiend dat je hier de hele dag mee bezig bent! Ik vind het interessant om te lezen hoe je hier mee om gaat en heb veel respect voor je hoe goed je dit doet!
  Geertje onlangs geplaatst…Mei Wish List: H&M HomeMy Profile

 2. Ik heb een vriendin met diabetes en sta er nu pas echt bij stil wat een invloed dat miet hebben op haar. Wat heftig zeg! Knap dat je er zombies en positief mee omgaat. Ik moet door mijn gezondheid ook wel opletten op wat ik naar binnen schuif maar dat gaat lang niet zover als waar jij allemaal rekening mee moet houden. Goed dat je dit deelt.
  Jess onlangs geplaatst…Over mijn grote held Harry…My Profile

 3. Wat fijn om jouw verhaal over eten eens te mogen lezen! Lijkt me soms moeilijk om er altijd op te letten, maar het is ook wel leuk om veel met je gezondheid en voeding bezig te zijn.

 4. Ik vind het knap hoe je er mee om gaat Kelly. Ben wel benieuwd hoe je dan dus omgaat met je suiker challenge en diabetes. Liefs
  Maai onlangs geplaatst…Easy PeasyMy Profile

 5. Poeh. Ik weet natuurlijk wel wat diabetes is maar ik had er nooit zo heel erg bij stil gestaan wat het daadwerkelijk betekent om dagelijks te leven met diabetes.

  Je hebt er een mooi duidelijk verhaal van gemaakt, heel goed. Fijn om te lezen ook;)

  Wat ik me stiekem een beetje afvraag, heel dom hoor, maar hoe voelen je vingers eigenlijk na zoveel prikjes? Herstelt dat wel steeds normaal? Of heb je altijd gevoelige vingertoppen?:)
  Miranda onlangs geplaatst…Quotes, Favorite FridayMy Profile

 6. Mooi en duidelijk geschreven. Ik weet wel hoe het is als eten niet alleen maar leuk en gezellig is, maar in jouw geval is dat ook weer heel anders. Het is een manier van leven en op de één of andere manier moet je accepteren dat dat je leven zal blijven beïnvloeden… de rest van je leven. Dat doe jij goed. Beter dan mij mag ik wel zeggen. Dat bewonder ik in je. Fijn om te lezen. Het motiveert me heel erg. Dank je wel. X
  Marion onlangs geplaatst…PenvriendenactieMy Profile

 7. Pff, respect voor je Kel hoor! Ik kan me niet voorstellen om bij elke hap zo diep te moeten nadenken en de gevolgen ervan te ervaren… Niet hersenloos een zak chips kunnen wegwerken. Ik vind het knap hoe je hier mee hebt leren leven en dat je zo’n goede instelling hebt. Ik weet niet of ik dat zou kunnen hoor!
  Manon onlangs geplaatst…Rivers Birthday WishlistMy Profile

 8. beautyinsideandoutNL

  Ik snap dat eten voor jou een andere betekenis heeft gekregen. Ik doe een voedingsopleiding en krijg ook veel te maken met mensen die diabetes hebben, dus ik weet wel ongeveer hoe lastig het kan zijn alleen dat is natuurlijk anders dan dat je het zelf ook daadwerkelijk hebt. Ik vind wel dat je er goed mee om gaat;)

 9. Ik heb een jaar geleden ook de diagnose diabetes type I gehad. Een hele aanpassing in je leven, dat is zeker. Ik kan er ondertussen goed mee omgaan, maar ik herken me helemaal in dit verhaal. Wanneer iets leuks als eten ‘een verplichting’ of ‘een verbod’ wordt is dat echt heel erg jammer. Het werkwoord eten is hierbij inderdaag heel erg van toepassing!
  En velen weten toch niet wat het precies inhoudt hoor, diabetes hebben. Ze denken dat je geen suiker meer mag eten, maar staan er niet bij stil dat je bij bijna alles wat je eet en drinkt goed moet nadenken net als bij sport en lichamelijke activiteit. Om nog maar te zwijgen van de lichamelijke ongemakken bij hypo’s en hypers 🙂
  Maar goed, positief blijven is de boodschap, want het is echt voor de rest van je leven. Je doet dat heel goed heb ik de indruk 😉

 10. Goed en duidelijk geschreven. Wat lijkt het me lastig om hier eigenlijk altijd mee bezig te moeten zijn! Vind dat je het goed doet hoor. Knap dat je zo min mogelijk geraffineerde suikers eet, daar kan ik nog wel wat van leren.
  Melissa onlangs geplaatst…Confession: copycatsMy Profile

 11. Goed van je dat je hierover schrijft!
  Ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is. Voor mij ook een beetje, maar toch ook een beetje anders. Door m’n gluten intolerantie ga ik nu ook heel anders met eten om. Vooral dat sociale gelegenheden er altijd omheen draaien vind ik soms lastig.

 12. Oef, dat is best heftig om zo vaak te moeten controleren ook. Kunnen mensen er rekening mee houden door bepaalde dingen op tafel te zetten waardoor je minder op de koolhydraten hoeft te letten?
  Frederique onlangs geplaatst…Food friday: pannenkoekenMy Profile

 13. Hoi, ik wil even een kritische, maar wel belangrijke kanttekening bij je verhaaltje plaatsen.

  De term suikerziekte is niet helemaal correct, diabetes heeft niets te maken met ” geraffineerde suiker” maar met glucose. Glucose kan zo voorkomen in voeding, maar glucose is een product van de omzetting van koolhydraten in je lichaam (er zijn drie macronutriënten waaruit alle voeding bestaat: Koolhydraten, vetten en eiwit).
  Voor de verbranding van de andere macronutriënten is ook glucose nodig, dus een koolhydraat-arm dieet zou ik zeker nooit aanraden en kan zelfs gevaarlijk zijn.

  Diabetes type 1 betekent eigenlijk dat de B-cellen in de Eilandjes van Langerhans niet meer doen wat ze moeten doen (insuline aanmaken) waardoor de glucose die voortkomt uit je voeding niet vervoerd kan worden door de celmembranen (en dus naar andere organen). Glucose (en dus koolhydraten) zijn essentieel voor het functioneren van je lichaam, onder andere de hersenen kunnen eigenlijk niet zonder glucose. Andere lichaamscellen kunnen hun benodigde energie ook halen uit vetten, maar de hersenen kunnen dit niet. Hierdoor kan het lichaam in ketose komen, bij een koolhydraat arm diet. Wat dus gevaarlijk kan zijn, zoals ik al zei.

  Denk dus goed na voordat je met de koolhydraat-arme en suikervrije dieethype meedoet. Want fysiologisch gezien is het ongezond en zelfs gevaarlijk (ik heb het dan niet over het weglaten van geraffineerde suikers uit je dieet).

  Dit verklaard ook waarom je zegt “maar mijn bloedsuiker reageert net zo hard op agavesiroop als op witte suiker.” Je lichaam (bloedglucosespiegel, of suikerspiegel zoals jij het zegt) reageert namelijk niet op de suikers, maar op de glucose. In agevesiroop zit volgens mij fructose, en dit wordt in je lichaam omgezet in, je raad het al.. glucose! In principe maakt het dus geen verschil of je witte suiker eet of agavesiroop!

  Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd, het is namelijk nogal een ingewikkeld proces!

 14. Dit komt zooooo ontzettend bekend voor. Mensen weten vaak niet dat je (ik in elk geval) er continue met je hoofd bij moet zijn. Overigens vind ik het super knap dat je nu bijna helemaal suikervrij eet!

 15. Ben er wel even stil van Kelly, lijkt me best heftig, gelukkig ben je een optimist ! 🙂

 16. Voor mij, als buitenstaander, is het natuurlijk heel moeilijk om te bedenken hoe je leeft met diabetes. Ik vind het heel mooi geschreven en heb nu daar ook zeker een iets beter idee van.
  Susanne onlangs geplaatst…TIP: Milka Popcorn SnaxMy Profile

 17. Dit kinkt inderdaad zoooo bekend, mijn relatie met eten is ook erg ingewikkeld door mijn diabetes.. Ik vind het elke dag weer een gevecht met wat je zou willen en wat je mag en moet doen! Er even niet aan denken heeft op de korte en lange termijn altijd gevolgen! Ik ben gek op lekker eten maar soms zou ik wel eens willen dat eten niet zoveel moeite kost.. Maar ja we kunnen er alleen maar het beste van maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.