De positieve kanten aan diabetes type 1 hebben

cyp1

Het is natuurlijk helemaal niet leuk om diabetes type 1 te hebben, om chronisch ziek te zijn. Om 8 keer per dag bloed bij mezelf te prikken, insuline te injecteren met een naald, wakker te worden met hypo’s en noem maar op. Ik word daar niet vrolijk van, maar ik wil ook niet bij de pakken neer gaan zitten. Diabetes hoort bij mij, het is net als eten en mijn tanden poetsen, onderdeel van mijn dag. Ik ben er sterker van geworden, ik heb veel geleerd. Ik ga vandaag de ‘positieve’ kanten benoemen die deze ziekte mij geboden hebben, hoe raar dat ook mag klinken.

Nogmaals, het is niet alsof ik het hebben van diabetes type 1 wil bagataliseren. Ik wil ook niet andere mensen met diabetes het gevoel geven dat het iets ‘positiefs is’, maar ik probeer met dit artikel een andere kant te laten zijn. Het hebben van diabetes betekent dat mijn weerstand slechter is dan die van een gezond persoon en ook komt er chronische vermoeidheid bij kijken, om nog te zwijgen over het toekomstperspectief. Dus zie dit artikel niet als een soort van wegwuiving van wat ik heb, maar meer als een switch naar het positief bekijken ervan.

Doordat ik diabetes (type 1) heb, leef ik heel bewust en gezond. Iedere gram suiker / iedere koolhydraat die ik tot me neem, moet ik analyseren en insuline voor spuiten. Berekenen, nadenken over hoeveel insuline ik nodig heb etc. Ik denk dus ook 3x na voor ik ga zondigen met een Mars reep. Daardoor eet ik voor 80% heel gezond, beperk ik mijn inname van ongezond eten en leef daardoor dus gezonder. Ik denk dat die motivatie een stuk kleiner was wanneer ik geen diabetes had.

Ook sport ik daardoor regelmatig. Voor mijn 18e sportte ik enkel wanneer dit moest voor gymles, vreselijk vond ik het. Ik kreeg diabetes toen ik 19 was en ben in die tijd fanatieker gaan sporten. Ik vind het zelfs heel erg leuk. Sporten is goed voor ieder mens en ik denk ook echt dat dit me gaat helpen om wat jaren aan mijn leven toe te voegen. Een betere motivatiebron kan ik niet vinden.

trium7

 “Geniet met de dag, doe waar je gelukkig van word, je weet niet hoe het leven er later uit gaat zien”

Ik ben heel telepathisch ingesteld. Ik ben me zo bewust van mijn lichaam, wat ik eet, hoeveel ik slaap, de gevolgen van de dingen die ik doe, het bewust plannen en het verdelen van mijn energie, dat als ik iets heb (bijv. een infectie) ik dit haarfijn aanvoel. Zo heb ik op tijd aan de bel getrokken toen ik hoogzwanger van Lana was en zij met spoed geboren is en zo heb ik mezelf vaker kunnen helpen om iets lichamelijks te signaleren. Dat telepathische heb ik op heel veel gebieden, ik voel veel dingen aan, kan uitslagen aanvoelen, situaties voorspellen en nog veel meer, maar ik weet niet of dat ermee te maken heeft ;). Daarnaast denk ik dat het hebben van diabetes voor mij ook een soort inzicht heeft gegeven in het leven, zo van: “Geniet met de dag, doe waar je gelukkig van word, je weet niet hoe het leven er later uit gaat zien”.

En de mooiste vind ik deze twee. Toen ik net ontdekt had dat ik diabetes had, en me ging beseffen wat voor impact dit zou hebben op mijn leven, dacht ik: ;Ik ga nooit meer de liefde tegenkomen’ Het maakte me zo onzeker. Maar drie weken later heb ik Yannick ontmoet en kijk eens wat voor geluk dat mij allemaal gebracht heeft. Ik geloof dat het geen toeval is dat ik hem ontmoet heb toen. En dan nog een hele bijzondere, mijn lichaam heeft twee gezonde dochters op de wereld gezet. Als ik ergens trots op ben dan is het daarop. Hoe weinig vertrouwen ik soms heb in mijn gezondheid, heeft mijn lichaam dat toch even mooi gedaan.

Ben jij chronisch ziek en lukt het om, ondanks al het vervelende wat daarbij komt kijken, hier op een positieve manier naar te kijken? Heb je er bepaalde levenslessen door geleerd? Heb je daardoor bijzondere gaven ontwikkeld of een andere kijk op het leven? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

49 gedachten over “De positieve kanten aan diabetes type 1 hebben”

 1. Mooi artikel Kelly om ook de positieve kanten van je ziekte te zien. Ik heb chronische bloedarmoede en mijn lichaam krijgt standaard te weinig zuurstof. Dus ik voel vaak aan of ik flauw ga vallen of een anaval van hyperventilatie krijg. Tijdens de zwangerschappen was dit niet altijd leuk. Maar net zoals jij kwam ik tot de conclusie dat het bij mij hoort. Ik moet regelmatig bloed prikken om mijn HB en ijzer te testen. En is dat te laag dan krijg ik medicijnen. Ook moet ik er met operaties en behandelingen melding van maken. Hoe minder bloed ik verlies hoe beter.
  Josan onlangs geplaatst…Met kinderen cultuur spotten in EfezeMy Profile

 2. Mooi geschreven en kan me hier helemaal in vinden! Wat toevallig dat dit artikel nu net vandaag online komt na mijn mail die ik je gisteravond gestuurd heb! Haha!

 3. Ik vind het mooi om te lezen dat je deze ziekte van de positieve kant benadert, zonder hierbij mensen tekort te willen doen. Ik weet ook zeker dat de punten die jij noemt voor meerdere chronische ziektes van toepassing zijn. Chronisch ziek zijn is nooit leuk, maar toch begrijp ik dit artikel helemaal :-). Weer mooi geschreven.
  Femke onlangs geplaatst…Tuesday Tag Day: de 25 food vragen tagMy Profile

 4. Wauw! Super positief. Ik heb zelf add en suiker type 2. Je leeft erdoor je veel bewuster en soms heb ik ook ook helemaal geen energie maar dan ben ik blij met jou tips. Wat ik het meest vervelende vind aan chronische ziek zijn is dat niemand het aan je ziet.

 5. Echt mooi om te lezen hoe je positief blijft. Ik denk dat dat ook wel moet als je een chronische ziekte hebt. Zelf heb ik sinds de geboorte van mijn dochter 3,5 jaar geleden extreme bekkenpijn. Hierdoor heb ik dagelijks veel pijn en heb ik na revalidatie geleerd om blij te zijn met de dingen die je wel kan. Belangrijke levenslessen!
  Marijke onlangs geplaatst…Boodschappen vergelijken met superscanner.nlMy Profile

 6. Zo zie je maar dat alle minder leuke dingen toch iets positiefs hebben. Goed dat je dat inziet en bij stil staat! Wist je dat een positieve instelling lichamelijk heel erg in je voordeel werkt? Meerdere psychologische onderzoeken hebben dat bewezen. Heel goed dus om er op deze manier mee om te gaan!
  Monique onlangs geplaatst…Vijf dingen waar ik niet zonder kanMy Profile

 7. Super geschreven Kelly. Ik ben ook chronisch ziek, ziekte van crohn. Hoe vervelend alle klachten ook zijn. Heb ik nu wel een prachtige dochter van bijna 3 maand naast mij liggen. Door mijn crohn ben ik gaan inzien, dat mijn lichaam niet altijd zal doen wat hij moet doen, dat was wel de doorslag om al aan kinderen te beginnen en och wat ben ik daar blij mee. Moeder zijn en chronische ziek zijn is heel vermoeiend maar absoluut de moeite waard.

 8. Mooi geschreven Kelly!
  Ik heb zelf ook diabetes type 1 maar al sinds de basisschool en weet daarom niet echt of ik zonder diabetes minder gezond zou eten/ algemeen minder gezond zou leven. Voor mij is het positieve aan diabetes hebben dat ik via een app voor mensen met type 1 diabetes (beyond type 1) heel veel leuke mensen wereldwijd geleerd heb kennen die ik anders nu niet zou kennen 🙂

 9. Mooi stukje zeg! Goed dat je ook die positieve kant kan zien! Lijkt me echt heel heftig om dit te hebben want volgens mij ben jij er altijd mee bezig! Als ik je zo volg via je site of je instagram of zo lijkt het voor mij helemaal niet zo als of je er altijd mee bezig bent. Dit stukje laat mij beseffen dat het voor jou toch wel echt heftig is maar daarom vind ik het juist zo goed van je dat je ook de positieve kant kan in zien! 🙂
  Shimmer-pie onlangs geplaatst…Ik ben Zwanger!My Profile

 10. Mooi geschreven, ik heb zelf geen chronische ziekte dus ik kan mij er niets bij voorstellen. Maar wow 8 keer per dag prikken dat is best veel zeg! Je zegt dat er chronische vermoeidheid bij komt kijken ook maar daar zie je helemaal niks van op je video’s je ziet er altijd zo energiek uit met je meiden en frisse uitstraling enzo. Ik snap dat je aan het einde van de dag wellicht gebroken bent maar dit toon je niet zo naar de buitenwereld, heel knap dat je je zo sterk weet te houden! Respect!
  Kelly onlangs geplaatst…Q&A ‘Na de bevalling’ editieMy Profile

 11. Vind het echt ontzettend knap van je dat het allemaal zo positief probeert te zien. Ik zeg altijd alles in het leven gebeurt met een reden. Niet altijd alles is even leuk maar het maakt je tot de persoon die je nu bent! Een fantastische vrouw.
  Lilian onlangs geplaatst…Maandag tot zondag in foto’sMy Profile

 12. Wat fijn dat je een keer hierover geschreven heb! Ik heb zelf ook diabetes en een hele grote kinderwens. Ik hoop dat ik ook het geluk mag hebben dat die uitkomt net als bij jou! Ik was zelf 15 toen ik diabetes kreeg en ik dacht precies hetzelfde over de liefde. Ik ben inmiddels 21 en al bijna 2 jaar gelukkig met mijn vriend. Ik hoop dat je vaker stukjes over diabetes gaat schrijven of misschien een vlog over een afspraak in het ziekenhuis. Veel liefs

 13. Wat een mooi verhaal..
  Inderdaad moet je je ziekte positief bekijken, want van negatieve gedachtes, wordt het alleen maar erger.
  Ik heb astma, hemochromatose( ijzerstapelingsziekte), heel veel allergieën, en ik kamp met chronische migraine.
  Mijn oma zei altijd:
  Het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt weer licht.

  Succes met je leven Kelly, diabetici is veel erger dan wat ik heb.

 14. Mooi geschreven Kelly! Ik zelf heb afgelopen jaar te horen gekregen dat mijn gewrichtspijn, waar ik al ruim 7 jaar mee loop, chronisch is. Ze noemen het chronisch als er na 3 maanden nog geen aanduidbare aandoening is.. Ha die was er al 7 jaar niet! Ik zelf vind het heel moeilijk om te relativeren en te kijken naar de positieve kanten.. Ik denk dat die er misschien ook wel niet zijn in mijn geval. Mijn gewrichtspijn zit in m’n enkels, knieën en sinds kort ook heupen en ellebogen. Voetbal en hardlopen moeten opgeven, fitness op een laag tempo, liftpas aanvragen omdat ik de trappen niet op kom, altijd rekening houden met m’n lichaam (ga je vanmiddag naar het strand? Dan moet je dus met de bus naar station.) positieve kanten? Momenteel zie ik ze niet, maar ik ben dan ook pas 20 jaar oud, misschien moet ik daar nog in groeien en ontdekken, wie weet. Ieder geval bedankt voor jouw positiviteit!

 15. Mooi geschreven ❤️

  Zelf ben ik chronisch ziek en heb ik al vanaf mijn geboorte last van Astma
  hierdoor moest Ik stoppen na 12 jaar lang judo waarvan 5 jaar lang topsport met 5 X in de week trainen op je gewicht en eten letten en geen tijd voor vriendinnen of andere dingen mijn lichaam trok het niet meer …

  Al een jaar lang zit ik in een ernstige depressie en burn-out
  En heb ik chronische PTSS door seksueel misbruik toen ik acht jaar oud was

  Tot nu toe bestaat mijn leven uit tegenslagen dag in dag uit en is er niet veel positiefs
  Ik moet zo hard mijn best doen voor dingen wat voor iedereen vanzelfsprekend is
  Ben ik ontzettend onzeker heb faalangst vind mezelf niet belangrijk en hecht geen waarde aan mezelf
  Ik doe altijd me best en mensen die er niks voor doen hebben het makkelijk en bij hun gaat alles goed het leven is gewoon niet eerlijk

  Al 19 jaar lang moet ik elke dag zo hard vechten wat begon toen ik als klein meisje van ongeveer 740 gram en 31 cm te wereld kwam en een hersen en maagbloeding overwon twee jaar lang sondevoeding en nu beschadigde stembanden
  Heb wel een tattoo met Veni VidinVici wat ik kwam zag en overwon betekent

  Mensen zeggen alles gebeurd met een reden maar wat die reden is ??

  Liefs

 16. is alleen maar goed om er positief mee om te gaan!! je hebt het dus je moet het accepteren, ik ga met mijn eigen ziekte ook positief om omdat ik weet dat als je er positief tegenover blijft staan het je sterker maakt en leefbaarder
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 11 september ’16My Profile

 17. Ik bewonder altijd de energie die je uitstraalt en dat met je drukke gezinsleventje en diabetes. Petje af! En inderdaad super dat je lichaam twee gezonde kindjes op de wereld heeft gezet. Een hele prestatie want je lichaam krijgt best wel wat te verduren!
  Doordat je dit schrijft zet het me wel aan het denken dat ik ook wel nog beter voor mijn lichaam kan zorgen door middel van voeding en sport.
  Tamarah onlangs geplaatst…Nog even genieten.. autumn is comingMy Profile

 18. Wat inspirerend geschreven! Hier een traag werkende schildklier en B12 tekort wat vaak roet in het eten gooit. Ben vaak moe en heb spierklachten en veel last van darmproblemen. Maar ik ben heel blij dat ik (nog) fulltime onregelmatig kan werken. K zou mijn werk niet willen missen en ik hoop dat ik het nog lang zo vol mag houden. Ik probeer me niet teveel te focussen op mijn klachten en qua sporten niet te streng te zijn voor mezelf. Een keer geen fut meer? Jammer dan, volgende keer beter. En als ik dan wel weer een keer ben wezen sporten kom ik met meer energie thuis en ben ik weer trots op mezelf.

 19. Wat een mooie blog! Fijn dat je ondanks dat het chronisch is, toch de positieve kanten van je ziekte kunt zien of hebt ontdekt. Hoewel dat natuurlijk lang niet altijd even makkelijk is. Respect, Kelly!
  Anna onlangs geplaatst…Longing for the summer…My Profile

 20. Wat een mooie blog! Fijn dat je ondanks dat het chronisch is, toch de positieve kanten van je aandoening bent gaan zien of hebt ontdekt! Hoewel dat natuurlijk lang niet altijd makkelijk is. Respect, Kelly!
  Anna onlangs geplaatst…Longing for the summer…My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.