CliniClowns bij speciaal onderwijs: KZO

CliniClowns

Dit jaar zet ik me in als ambassadrice voor CliniClowns en daarbij krijg ik ook de kans om met ze mee te kijken om te zien wat voor werk ze doen. Naast het in het ziekenhuis bezoeken van kinderen om hen even het ziek zijn te doen vergeten, gaan er ook al een aantal CliniClowns langst instellingen met dementerende ouderen. Maar daarnaast heeft CliniClowns het KZO project. Het Klein Zintuigen Orkest waarbij een aantal CliniClowns langsgaan bij kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige handicap worden in de instelling om hier een kleine voorstelling te spelen om al hun zintuigen te prikkelen. Ik mocht een Speciaal Onderwijs bezoeken om zo’n KZO te bekijken en deel vandaag mijn verslag. Ik was enorm onder de indruk!

CliniClowns

CliniClowns

Ik stapte de auto in op weg naar Utrecht waar ik uitgenodigd was om bij het KZO mee te kijken op een Speciaal Onderwijs school. Ik was enorm nieuwsgierig en had geen idee wat te verwachten. We werden welkom geheten in de ruimte waar de CliniClowns zich aan het voorbereiden waren. Ze bespraken de groep door die ze gingen bezoeken en op welke bijzonderheden ze zouden letten. Ook legden ze ons uit dat we een klas gingen bezoeken met kinderen met een ernstige verstandelijke beperking. De clowns kozen ervoor om de voorstelling in het klaslokaal te doen zodat dit kon plaatsvinden in de eigen vertrouwde ruimte van de kinderen en dat de kinderen ook ieder moment kunnen kiezen zich af te zonderen om iets voor zichzelf te doen. Ze legden me uit dat dit een belangrijke insteek is.

Ieder kind geniet op zijn of haar manier

Elk kindje kan zelf kiezen of en wanneer ze aanhaken en ze proberen dit feilloos aan te voelen. Yannick en ik gingen alvast het klaslokaal in en toen kon de voorstelling beginnen. Cliniclowns Makkie, Flits en Fido kwamen binnen. Ze tastten de groep af en beginnen rustig waar ook wat zelf gecomponeerde muziek werd afgespeeld. Ze probeerden de kindjes duidelijk te maken met dans, beweging en geluid dat ze zouden gaan klussen in de klas en bouwen dit op een leuke en grappige manier op. Ieder kindje reageert anders. Voor de een is het te spannend en die kruipt weg bij de juf, voor de ander is het een groot feest en die doet gelijk met de CliniClowns mee. Ieder kindje geniet op zijn of haar manier.

CliniClowns

CliniClowns

Een moment van genieten, geluk, lachen en los mogen gaan in enthousiasme

De kinderen lachen om de klungeligheid van de CliniClowns. Je ziet ze vol enthousiasme en nieuwsgierigheid mee kijken. Prachtig om te zien. De KZO voorstelling duurde zo’n 45 minuten en het verbaasde me hoe goed de kinderen mee bleven doen. De CliniClowns betrokken de kindjes die mee wilden helpen bij het spel. Ze gingen een vogelhuisje samen bouwen. Ze spelen ook in op de tast. Het voelen van houten plankjes of zachte veertjes van een vogel. De kinderen worden vrijgelaten in het spel en in de manier dat ze meedoen. Maar een ding is zeker, aan het einde zie ik verraste koppies. Kinderen die genoten hebben van de voorstelling en dit krijgen we ook terug van de juffen die de kinderen en hun manier van reageren feilloos kennen. Prachtig om van dichtbij te hebben gezien wat het voor de kinderen betekent. Een hele fijne onderbreking van hun dag, een moment van genieten, geluk, lachen en los mogen gaan in enthousiasme.

Speciaal onderwijs

We bezochten daarna nog een klas. Ik was heel benieuwd of het dit keer heel anders zou gaan. Dit waren weer hele andere kindjes maar ook dit keer heb ik enorm genoten. Prachtig om te zien hoe de kinderen genieten. Hoe ze vrij worden gelaten, dat ze mogen zijn wie ze willen zijn en mogen meedoen op hun manier. De lach op hun gezicht is goud waard. Een kindje werd erg emotioneel. Hier haakte een van de CliniClowns mooi op in door hem een zakdoekje te geven die ze vervolgens samen gingen scheuren tot kleine sneeuwvlokjes waarna de hele klas wilde meedoen en de klas vol lag met kleine sneeuwvlokjes. Het kindje was meteen weer vrolijk en voelde zich gezien en betrokken. Mooi om dit te zien. Deze voorstelling was weer helemaal anders omdat elke keer ze hun spel afstemmen op het publiek en hun manier van reageren. Knap hoe ze hier zo op kunnen improviseren.

Ik vond het enorm gaaf om met eigen ogen gezien te hebben hoe mooi maar vooral ook hoe belangrijk het werk van CliniClowns is. Helaas zijn er nog niet voldoende CliniClowns om meer kinderen die hun bezoek zo nodig hebben te kunnen helpen. Daarom zet ik me zo graag in om meer bekendheid te genereren voor hun mooie werk, en om meer donaties binnen te halen zodat er meer CliniClowns kunnen worden ingezet voor de kinderen die hun bezoek zo hard kunnen gebruiken. Kun jij een paar euro missen en wil je ons helpen? Doneer dan via onderstaande afbeelding. We zijn je enorm dankbaar!

DONEER HIER – DANKJEWEL

Ervaring CliniClowns

Ik ben benieuwd of jullie ervaring hebben met CliniClowns, laat je reactie achter bij de comments. Door er met elkaar over te praten en de ervaringen met anderen te delen kunnen we er samen voor zorgen om meer bekendheid te creëren voor dit mooie doel.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

0 reacties

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Ik heb iets leuks voor je!

   

  Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
  dit veld niet invullen s.v.p.