Besparen op boodschappen

Besparen op boodschappen

Besparen op boodschappen dat kunnen we allemaal! Vandaag deel ik met jullie mijn bespaartips om geld te besparen op je boodschappen, waarbij je gewoon gezond, gevarieerd en lekker kan eten, maar je portemonnee een stukje voller houdt, en stiekem ook nog bespaart op wat ongezonde boodschappen. Waarom dit artikel? De laatste tijd zijn tv-programma’s als: dubbeltje op zijn kant, uitstel van executie, prawn shopping heel erg modern en het lijkt of het zo gestimuleerd wordt om te besparen op vaste uitgaven. Ik heb meerdere keren complimenten uit mijn omgeving ontvangen dat ik zo bewust en besparend boodschappen doe, en toch heel lekker en gezond kook en eet dus het leek me leuk om hier mijn tips voor te delen. Al hoeven we niet zo streng op de kosten te letten, ik vind het leuk om creatief en besparend boodschappen te doen, en geld over te houden om te sparen voor extraatjes. Daarbij vind ik het overbodig om producten te kopen die niet nodig zijn, en dit zijn dan met name producten vol e-nummers, en geraffineerde suikers. Je hebt ze niet nodig, ze kosten veel geld en het is veel leuker om zelf creatief te zijn en vers te koken en te genieten van gezonde snacks. Lees verder om mijn boodschappen bespaar tips te lezen.

Tips om geld te besparen op je boodschappen

 • Doe een keer per week boodschappen voor de hele week in dezelfde supermarkt. De meeste vleessoorten kun je invriezen of uit de vriezer kopen, en veel groente soorten houden het wat langer uit. Andere producten zoals vleeswaren, drinken, tussendoortjes en fruit gaat meestal ook wel de hele week mee mits je dit goed op de juiste temperatuur bewaart. Iedere keer dat je in de supermarkt komt wordt je door allerlei zogenaamde aanbiedingen en lekkernijen verleidt, en iedere keer dat je boodschappen doet neem je wel 1 of een paar van dit soort producten mee. Doe je maar eens per week je boodschappen dan is de ‘schade’ beperkt en neem je niet veel overbodig mee. Spreek met jezelf af dat je enkel een tweede keer mag gaan als dit is voor groente, fruit of vers vlees. 
 • Voor je boodschappen gaat doen ga je eerst checken wat je nog in huis hebt. Zo hebben wij bijvoorbeeld vaak nog wat diepvriesgroentes, uien, gedroogde pasta soorten etc in huis. Door dit van te voren te checken koop je geen dubbele producten.
 • Maak een boodschappenlijstje, dit zorgt dat je niets vergeet en dus niet terug hoeft om nog die extra boodschap (en andere lekkere extraatjes) terug te moeten halen, ook zorgt het ervoor dat je enkel het essentiele aan producten meeneemt. Dit bespaart ook nog eens ongezonde producten want als je chips en koek niet op je lijstje zet, of slechts 1 product per week, en je spreekt af dat je je enkel aan het lijstje houdt, dan eet je automatisch gezonder en bewuster.
 • Doe geen boodschappen met een hongerige maag want honger wekt de behoefte aan eten op, en lekkernijen die je anders makkelijk kunt laten staan. Dit bespaart in de portemonnee, dit bespaart ook in je kledingmaat.
 • Bespreek een vast bedrag per week wat je uit mag geven aan boodschappen, bijvoorbeeld 50 euro voor 2 personen is een heel realistisch bedrag om bij een normale supermarkt (Albert heijn, Lidl, Aldi of Jumbo) boodschappen te doen.
 • Euroshopper, budget topper, budget producten zijn aanwezig in de supermarkt die winkelen een stuk goedkoper maken.

geld besparen

 • Vergeet de aanbiedingen, en vergeet de zogenaamde bonuspakkers uit de foldertjes. Heel erg leuk dat Honig nu 1+1 gratis aanbiedingen heeft, maar als jij normaal verse soep maakt, of normaal niets uit pakjes gebruikt dan zou je iets kopen wat je niet nodig hebt. Ik bekijk per product dat ik nodig heb wat op dat moment het best geprijsd is, aanbiedingen zijn dan meegenomen, maar zolang het product niet op mijn lijstje stond dan heb ik het niet nodig . 

Tips groente en fruit

 • De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit is 2 stuks per dag, reken dit voor de hele week uit voor je gezin en haal dit in huis, met de op dat moment best geprijsde variant. Zijn deze week de appels en kiwi’s in de aanbieding? Dan gaan we deze week voor appels en kiwi’s en volgende week zijn het de peren en bananen idem dito. Zo eet je gevarieerd, blijft het lekker om je dagelijkse vitamientjes binnen te krijgen, en bespaar je in de portemonnee.
 • Groente uit de diepvries is bewezen net zo gezond en vaak in porties verkrijgbaar. Spinazie, haricot verts, worteltjes, boerenkool, broccoli roosjes, eigenlijk zijn bijna alle groentes in de diepvries verkrijgbaar, je kunt voor een tijdje vooruit kopen want het bederft voorlopig niet en het is veel gunstiger geprijsd. Voor salades kun je beter wel verse producten kopen zoals een krop sla, tomaten en komkommer.
 • Maak je gerechten vers en vermijd zoveel mogelijk het koken uit pakjes, zakjes, potten en blikken. Naast dat dit bespaart op je portemonnee (want verse ingredienten zijn goedkoper) investeer je erg veel in je gezondheid omdat je vele malen minder hulpstoffen, suikers, zouten, geraffineerde stoffen binnen krijgt. Als je eenmaal gewend bent om je pasta saus zelf te maken wil je niet meer terug naar een zakje van poeder waar je water aan toe dient te voegen.
 • boodschappen besparen boodschappenlijstje

Tips brood en beleg

 • Brood kun je ook voor de hele week inkopen en invriezen. De avond vooraf haal je het gewenste aantal sneetjes uit de diepvries zodat deze in de nacht ontdooien en je de dag erna lekkere verse boterhammen het. 
 • Haal qua broodbeleg niet teveel vers in huis omdat je anders de kans hebt dat het niet opgaat of over de datum gaat, twee soorten vleeswaren, een kaassoort en iets extra’s zoals smeerkaas of leverpastei is een goede maatstaf.
 • besparen op boodschappen

Tips vlees en vis

 • Kipfilet, pangasius visfilet, moten zalm, gamba’s, gepaneerde visfilet of andere vleessoorten zijn ook prima uit de vriezer te verkrijgen. Net zo gezond en lang houdbaar wat ervoor zorgt dat je niets hoeft weg te gooien aan het einde van de week. Bovendien zijn de diepvries soorten vis (pangasius, zalm) en kipfilet een stuk gezonder voor de lijn dan de varkenshaasjes en worsten uit het verse vak. Twee vliegen in een klap!
 • Gehakt, bij voorkeur rundergehakt, koop je het slimst in kilo verpakkingen in en deze portioneer je door ze thuis voor je ze invriest in diepvrieszakjes te verdelen. Voor twee personen kun je 200 grap per portie per dag rekenen, want de aanbevolen hoeveelheid vlees of vis ligt rond de 100 grap per persoon per dag.

Tips overig

 • Zuivel kun je ook vooruit inkopen als je goed op de datum let, en bij voorkeur het product achter uit het schap pakken omdat deze datum wat langer mee gaat doordat ze vakkenvullers op volgorde van datum de producten vullen, hoe verder weg het product ligt hoe langer het meestal meegaat. Een van mijn favoriete ontbijtjes is griekse yoghurt of kwark met fruit en noten. Ik gebruik dan 250 gram kwark per dag, dus ik koop 3 bakken van 500 gram, uitgaande ervan dat ik op zondag wat anders ontbijt met vriendlief. 

Tips snoep en snacks

 • Snoep en snacks horen tot de extraatjes, en natuurlijk mag je af en toe een bakje chips, een koekje bij de koffie of een snoepje tussendoor. Beperk je porties en kies bewust hoeveel je wilt eten. Wij halen bijvoorbeeld als we geen visite e.d. verwachten, 1 zak chips per week in huis en die is bedoelt voor in het weekend. Door niet teveel in huis te halen bespaar je op de kosten, maar belangrijker nog, je investeert hiermee in je gezondheid. Als je niet meer gewend bent zoveel te snoepen dan wordt de behoefte aan snoep en snacks van zelf minder. 
 • Frisdranken kun je drinken omdat je deze lekker vind maar beperk hierin ook in je porties. Voor je portemonnee en je gezondheid is het beter om veel water, thee, kruidenthee of met mate koffie te drinken. Als je jezelf aanwendt dat drinken niet per see een zoet smaakje hoeft te hebben dan verdwijnt die continue behoefte eraan. Spreek bijvoorbeeld af dat je 2 flessen naar keuze per week haalt die met name bedoelt zijn voor het weekend.
 • Bezuinig niet op de hoeveelheid groente en fruit, nootjes of zuivelproducten die je koopt, maar bezuinig op de overbodige producten zoals snoep en snacks. Hiermee investeer je in je gezondheid en zul je je fitter en fijner gaan voelen op langere termijn.
 • Wat je niet in huis haalt kun je ook niet opeten, simpel maar zo werkt het wel.

Voorbeeld boodschappenlijst voor de hele week van mij en vriendlief:

 • 1 kg aardappelen, 1 pak zilvervliesrijst 
 • Brood: 3 broden bij Bakkerbart voor 5,75 euro. Supermarkt: 1 pak afbakbroodjes voor de zondag
 • 1 zak uien
 • sla, tomaat, komkommer voor verse salades
 • diepvriesgroentes: spinazie, broccoli roosjes, haricot verts, rode kool met appel
 • Vlees: Kipfilets uit de diepvries, 1 kg rundergehakt om te portioneren, 1 zak pangasius filet
 • Sauzen: blikjes tomatenpuree voor pastasaus
 • Fruit: een zak vol appelen, een doosje met 10 kiwi’s, als extraatje een bakje druiven.
 • Broodbeleg: kipfilet plakjes, cervelaat worst, smeerkaas, een goudse belegen kaas.
 • Zuivel: Yoghurt: 3 bakken volle franse kwark, 1 pak halfvolle melk, 1 doos eieren.
 • dranken: 2 flessen christal clear, 1 pak taksi voor het weekend.
 • Snoep en snacks: 1 zak naturel chips (suikervrij), 1 zak cashew noten gezouten, 1 zak walnoten
 • Toiletpapier, keukenrol.

totaalbedrag wekelijks budget tussen de 40 en 50 euro.

Incidentele boodschappen

 • Dit zijn boodschappen die je niet iedere week hoeft te halen. De ene week is het wasmiddel op, en de volgende week heb je tandpasta en een nieuw kuipje margarine nodig, ook kruiden, olijfolie, hagelslag, en dat soort producten raken vaak op andere momenten op. Houdt hier in je budget rekening mee en zorg dat je deze producten op je boodschappenlijstje hebt staan.  Afhankelijk van wat je nodig hebt komen hier nog wat kosten voor bij. Reken hier gemiddeld 10-15 euro per week voor. 
 • Soms krijg je extra visite, of je geeft een verjaardagsfeestje of je hebt een andere gelegenheid, deze kosten en producten zijn hierbij niet mee gerekend. Voor de zekerheid probeer ik altijd een pak koeken in huis te hebben voor als er onverwachts visite komt, dat pak gaat pas open wanneer dit zover is. Wanneer ik weet dat er visite komt zorg ik voor lekkers zoals toastjes met salades, gebakjes, cake, enzovoorts.

Een boodschappenlijstje zorgt voor structuur en een gezonder eetpatroon.
Hoe beter je aan je boodschappenlijstje en budget wat je afgesproken hebt houdt, hoe gezonder en gevarieerder je kunt eten, mits je de juiste voedingsmiddelen koopt, en de andere voedingsmiddelen zoals snoep en snacks laat staan. Maak je recepten vers, gebruik verse producten, kruiden in plaats van kant en klaar pakjes. Je zult merken hoe creatief je met voedingsmiddelen om kunt gaan om veel lekkerdere gerechten op tafel te zetten.

Extra notitie

Ben je vegetarisch, heb je bepaalde allergeen of voedingsgewoontes, kun je geen lactose verdragen, of wil je enkel biologisch eten dan ziet je lijstje er natuurlijk anders uit. Het kostenplaatje en het lijstje zijn dan niet te vergelijken met hoe ik dit onder elkaar gezet heb.

Geld besparen op boodschappen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Boodschappen doen hoeft helemaal niet duur te zijn en het kan een snelle routine worden als je werkt met een standaard lijstje dat je afwerkt. Zo kun je gezond en gevarieerd, maar ook echt heel erg lekker eten. Dit waren mijn tips, hoe ik dit aanpak en hoe ik zelf bewust mijn boodschappen doen om zowel geld besparend, als gezond en gevarieerd te kunnen eten. Iedereen mag voor zichzelf bepalen hoe hij dit aan wil pakken.  Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, en ook ben ik heel benieuwd naar jullie bespaar tips voor gezonde  en betaalbare boodschappen. Laat deze achter in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

29 gedachten over “Besparen op boodschappen”

 1. Fijne tips! Onbewust doe ik veel hiervan al. Sinds ik samenwoon met mijn vriend en bewuster boodschappen doe gebruik ik veel van deze tips. Wij zijn ook zo rond de 50 euro per week kwijt en eten daar prima van. Gezond en gevarieerd. Nog een extra tip is: creativiteit. Koop eens iets buiten je comfort zone. Bijv. die pompoen die nu in de aanbieding is. Nog nooit mee gekookt? Zoek een makkelijk recept en probeer het uit. Ik kook ook regelmatig met restjes. Gewoon een beetje uitproberen en vaak pakt het goed uit.

 2. Handige tips! Zelf doe ik het ook ongeveer op deze manier. Maak altijd een lijstje zodat ik geen overbodige dingen koop maar ook zodat ik niets vergeet (zwangerschapskwaaltje). Ik kocht eerst altijd te veel en voor het geval dat, waardoor ik bij grote schoonmaak producten weg kon gooien! Zo zonde en tegen mijn pricipes in. Sindsdien ben ik me tactiek aan het aanscherpen en beslis ik ongeveer per week wat is handig om in te kopen en welke aanbiedingen zijn aantrekkelijk voor ons, 2 persoonshuishouden. Ik heb, helaas, een gewoon om altijd te veel te koken. Het lukt me gewoon niet om minder te maken, dus als iemand daar tips voor heeft altijd welkom! Wat ik nu doe is het invriezen, scheelt ook weer een dagje eten maken 🙂

 3. Wij geven eigenlijk hetzelfde uit en hebben een vergelijkbaar lijstje 🙂 (Ook vlees verdelen in kleine zakjes, haha!) Nu heb ik wel lactose-allergie dus een grote kostenpost is voor ons soja-yoghurt die ik bij AH haal van Alpro… (Als ontbijt) Als iemand daar nog een budget-variant van weet? 🙂 Dat is namelijk op zichzelf al bijna tien euro per week, of zo!

 4. Goed artikel! Ik doe ook altijd heel bewust boodschappen, ik herken veel punten van jouw artikeltje 🙂 Mensen zeggen vaak dat verse producten zo duur zijn, maar als je slim inkoopt en op aanbiedingen let is het goed te betalen. In mijn studententijd at ik veel ongezonder en haalde ik veel frisdranken, m&m’s, koekjes etc, nou dat loopt pas op! Ik drink nu alleen koffie, water en thee en als tussendoortje eet ik nu nootjes 🙂 Dat is ook zeker een kwestie van wennen en ik voel me er nu veel prettiger bij. Ik had in mijn studententijd ook geen vriezer, dus moest regelmatig dingen weggooien, zo zonde.

 5. Wat heb je dit uitgebreid beschreven! Heel handig 🙂
  m’n vriend eet liever verse groentes maar ik ga even een keer wat uit diepvries proberen, kijken of hij het verschil merkt 😉 heb ik nog nooit gehad!
  Koop je speciaal brood bij de bakker, of vind je dat gewoon lekkerder? 3 voor 5,75 vind ik best veel (met werkende vriend die totaal 8boterhammen per dag eet)..
  Ik ga je lijstje even opslaan in notities.

  Ps; Prawn shopping=Pawn shopping, Prawn betekend garnaal hihi

 6. Superhandig! En eigenlijk ook onwijs gezond als ik het zo bekijk! Wij doen door pasta ook nog verse groenten als courgette, wortel etc. Is het alleen niet slechter om diepvriesgroenten te eten ipv gewoon vers?

 7. Handige tips. Wat ik zelf nog doe is een eetmenu opstellen voor de hele week. Aan de hand hiervan stel ik mijn boodschappenlijstje op. Koekjes, snoepjes, snack en andere troep haal ik gewoon niet in huis… jammer dan maar als er mensen onverwacht langskomen:) En zoveel mogelijk groente en fruit op de markt halen scheelt ook behoorlijk tov de supermarkt! Nu moet ik toegeven dat wat heel erg scheelt is dat ik in Frankrijk woon, waar de eetgewoontes toch anders zijn. Als je pas eens tegen 20 uur s’ avonds eet (en tussen de middag ook warm hebt gegeten) ga je niet om 21 uur alweer aan de snaai!

 8. Dat zijn zeker handige tips. Ik ben echt vaak teveel geld kwijt aan boodschappen omdat ik elke dag naar de winkel loop. Wel ga ik iedere week naar de markt om lekker veel groente en fruit in te slaan.

 9. Wat een goeie tips Kelly! Ik ben zelf pas 15 en woon dus nog bij m’n ouders, maar ik ga vaak (mee) boodschappen doen, heerlijk vind ik dat! Ik ben ook degene in huis die de reclame boekjes doorbladert enzo haha, hier zullen wij zeker nog iets aan hebben!

 10. Haha die konijn met dat karretje! Handige tips. Wij zijn ook altijd aan het proberen op ons geld aan het letten zoals 35% korting bij de AH kopen en dan invriezen (het vlees) of sla 35% korting en eet ik het de volgende dag meteen op.

 11. Wat een handige tips! Wij gaan eigenlijk nooit meer boodschappen “doen”, wij bestellen het via AH.nl op internet en halen het op bij het Pick-Up point in Tilburg. Door dat te doen zien wij precies ook wat wij kwijt zijn aan onze wekelijkse boodschappen, als het te veel is, dan kijken we wat we niet echt nodig hebben. Vlees halen we altijd in de aanbieding en vriezen we in. Ondanks dat we bestellen, is bijv. de zuivel ruim aan de datum, meestal 2 weken! Het enige nadeel vind ik dat wij geen Lidl in de buurt hebben, daar zijn groente en fruit heel goedkoop én heel erg goed!

 12. Handige tips. Wij maken ook iedere week een lijstje met gerechten voor de hele week en kopen dat. Ik zit iedere week rond de 43e maar (zeker vriendlief) drinken regelmatig cola. Ik probeer hier zelf op te minderen zodat we nog meer besparen. Merk dat het steeds makkelijker gaat. Toen we net samen woonde was ik makkelijk meer dan 60e kwijt per week voor 2 personen. Belachelijk eigenlijk haha.

 13. Oh, ik vergeet wat ik eigenlijk wilde zeggen; mocht je regelmatig knorr wereldgerechten eten bijvoorbeeld dan loont het wel om die mee te nemen als ze in de aanbieding zijn, ook al staan ze niet op je lijstje. Ze komen dan toch wel op en dat scheelt in de weken daarna natuurlijk wel dan.

 14. Fijne post!Wij proberen ook iedere week voor 50 euro boodschappen te doen, het is ons zelfs een poosje gelukt met 40 euro per week. 🙂

 15. Waar ik nog aan dacht is volgende tip! Ik gebruik altijd Dash wasmiddel, deze is regelmatig in de aanbieding 4 voor € 10,-. Dus dan koop voor een tijdje in. Heb er nu zoveel ingeslagen dat we voorlopig wel goed zitten 🙂

 16. Handige tips! Zelf doe ik de boodschappen voor mijn gezin van 4 personen (2 volw. 2 kinderen). Binnenkort zijn wij met z’n 5en. Zelf heb ik ook het budget van 25 euro p.p.p.w. Dus nu €100,00. Dit is dan inclusief koopzegels, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten e.d. Zometeen als nr. 5 van het gezin er is, eens bekijken of we het dan nog redden van €100,00 per week. Of dat het iets omhoog moet i.v.m. luiers en eventueel flesvoeding erbij.

  Misschien vind je het leuk om ook eens op mijn blog te kijken: https://bespaarcentje.home.blog/
  Samantha onlangs geplaatst…Boodschappen week 34:My Profile

 17. O wat erg.. Nu ik dit lees schaam ik me zelfs. Wij waren met zn 2en meer dan 100 euro per week kwijt.
  Ik probeer dit zeker terug te gaan brengen nu!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.