Autovakantie met kinderen tips voor onderweg

Autovakantie met kinderen tips voor onderweg

Het is zomervakantie, dat betekent dat velen van jullie de auto in stappen voor een fijne autovakantie, lange autorit voor leuke uitstapjes of een mooie rondreis gaan maken met de auto. Zelf zijn we ook enorm fan van autovakanties en daarom hebben we inmiddels ook al veel ervaring met het doen van lange autoritten met de kinderen. Die ervaring en tips koppelde ik samen in een artikel zodat je je goed kunt voorbereiden op je lange autorit!

Autovakantie, waarom die lange rit juist zo leuk is!
Vroeger, toen ik zelf kind was, klaagde ik altijd tegen mijn ouders dat ik geen zin had in die lange autorit. Ik had snel last van wagenziekte en ik vroeg elk uur wel of we er bijna waren. Daar voel ik me best schuldig over tegen mijn ouders, ze namen ons juist mee naar geweldig leuke vakantiebestemmingen en wilden ons ook bij brengen dat om een mooie vakantie te beleven, je er wat voor over mag hebben, die lange autorit dus. Inmiddels is mijn visie ook helemaal bijgedraaid. Onze vakantie begint vanaf de autorit en we maken er dan ook echt een feestje van in de auto. Natuurlijk huilen onze kinderen weleens onderweg en ja, ze maken ook regelmatig ruzie. Maar dit doen ze thuis ook. We komen de lange ritten altijd goed door en dat met de volgende tips.

Autovakantie met kinderen tips voor onderweg

Autovakantie met kinderen tips voor onderweg

Tips voor vertrek:
Zorg ervoor dat je alle benodigde bagage al ruim vooraf gaat inpakken. Zo begin ik vaak een week vooraf met het verzamelen van de reisdocumenten (zijn ze nog geldig?), de medische hulpmiddelen (moet ik nog medicatie bestellen/ halen bij de apotheek?) en andere zaken waar je wat tijd voor nodig hebt indien ze niet op orde zijn. Ik zorg ervoor dat ik mijn apotheek-tasje gereed heb met alle zelfhulp medicijnen (paracetamol in zetpil en tabletvorm, norit, medicatie bij insectenbeten, neusspray, middelen bij misselijkheid, ORS etc). zodat we niet voor verrassingen komen te staan wanneer er ziekte ontstaat. Dan zorg ik ervoor dat ik (net als in het vliegtuig) zowel handbagage, als ‘ruimbagage’ meeneem. De handbagage is altijd binnen handbereik tijdens de rit en die bevatten de belangrijkste spullen zoals reisdocumenten, medicijnen, eten, drinken en entertainment. Overige bagage gaat in de kofferbak.

In de winkel haal je lekkers voor onderweg (drinken, broodjes, fruit, snoepgoed, chips etc.), maar ook praktische dingen zoals reistabletten bij misselijkheid, handgel om tussendoor op te kunnen frissen enz. Ook zorg ik ervoor dat we reservekleding bij ons hebben voor het geval er onderweg een ongelukje gebeurt.

Autovakantie met kinderen tips voor onderweg

Eten en drinken
Belangrijk is om voldoende eten en drinken mee te nemen. Wij hebben voor onze vakanties altijd een koelbox in de auto staan met een grote zak belegde broodjes die ik thuis belegd heb, voldoende drinken en tussendoortjes. Lekkere chips, snoepjes, zeker op reis hebben de kinderen deze extraatjes wat meer verdiend.

Entertainment
Naast lekker eten en drinken, is entertainment ook belangrijk. Neem mee wat jouw kindje heel leuk vindt. Kleurboeken met potloden, de tablet, een portable dvd-speler, favoriete knuffel, boekjes etc. Kinderen gaan zich snel vervelen onderweg en zo kun je ze vermaken op een manier die ze zelf fijn vinden. De iPads zijn echt onze redding. Ik download vooraf filmpjes op Netflix zodat ze zonder wifi hun favo filmpjes kunnen kijken tijdens de lange rit. Ook ben ik enorm blij dat we Spotify in de auto hebben, zo vermaken Yannick en ik ons uren door onze favoriete muziek ondertussen af te spelen en onze eigen playlists en zingen we luidkeels mee. Ook zetten we liedjes voor de kinderen op die ook lekker meezingen. Dit maakt de rit naar de bestemming toe enorm leuk.

Voldoende pauzes
Las regelmatig een pauze in om even bij een tankstation of rustplaats de benen te strekken, naar de toilet te gaan, wat te eten, koffie te halen of even de kinderen te laten spelen bij een speeltuintje of op het gras. Zo wordt de rit heel behapbaar voor iedereen en ook voor de chauffeur is dit erg prettig om even daarna vol concentratie weer door te kunnen. Wat bij ons vaste prik is, vaak op de terugweg van de lange autorit is een bezoekje aan McDonald’s. Onze kinderen vinden dit geweldig en in ieder land is er wel een McDonald’s aanwezig en voor kinderen is het heel bekend en vertrouwd. Dit maakt het een ideaal restaurant voor het hele gezin tijdens de vakantie.

Leuk nieuwtje: sinds 16 juli zit er voortaan standaard Groente of Fruit in het Happy Meal. Zo pikken je kinderen makkelijk hun portie groente of fruit mee tijdens jullie uitstapje en weet je ook zeker dat ze goed eten, althans die van mij wel ;). Ik vind dit echt een heel goed initiatief van McDonald’s waarbij ze inspelen op feit dat kinderen tot 12 jaar minder fruit, groente en vis eten dan aanbevolen.

Na het eten kun je er weer lekker tegenaan en kan de autovakantie voortgezet worden op weg naar jullie vakantie bestemming. Nog een belangrijkste tip: Take it easy, relax. Hoe makkelijk dit klinkt, probeer het. Verwacht niet teveel van jezelf en je kinderen. Jullie zijn op vakantie, jullie mogen samen genieten. Ook met die extra vlek op de kleding, kinderen die wat langer op de tablet zitten als thuis of die nog een keer extra dat liedje van K3 willen horen. Enjoy the ride er naar toe en geniet van jullie vakantie!

Wat zijn jouw fijnste tips voor een autovakantie met kinderen? Ik ben benieuwd!

#KellycaresseAd in samenwerking met McDonald’s

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

5 gedachten over “Autovakantie met kinderen tips voor onderweg”

  1. Pff een reisje van een uurtje kan al hels zijn met mijn zoontje.

    Filmpje kijken is soms een redding, maar zeker niet altijd

  2. Wij waren afgelopen weekend spontaan naar Parijs met ons eenjarige zoontje. We hebben letterlijk in een uurtje alles klaargemaakt en ingepakt. Wat goed werkte was steeds een speeltje afwisselen. Even wat eten/drinken en als hij het echt zat was, dan even filmpje kijken.
    Af en toe even stoppen gaf ook weer nieuwe energie en gelukkig kon hij ook 2x een dutje doen!

  3. Wij gebruiken de autobingo achterin. Ideaal voor qualitytime samen en zelf spelen achterin. En natuurlijk de filmpjes, alvast bedenken wat we voor leuks kunnen gaan doen op vakantie, slaapjes, puzzelen in de deksel, favoriete boekjes etc. En genoeg stops.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.