8 dingen die kinderen ons leren!

wat kinderen ons lerenKinderen lijken een heel onbezorgd leventje te hebben. Alles wordt voor ze gedaan, ze kennen geen stress en leven echt met het moment. Geen agenda, geen afspraken waar ze op tijd moeten zijn en ze genieten van de meest kleine dingen. De meest eerlijke mensen zijn: Dronken mensen en kinderen. Eigenlijk kunnen we heel veel van onze kinderen leren, als we goed naar ze zouden kijken. Waarom maken we ons zo snel druk? Waarom voelen we snel zoveel tijdsdruk en wat zou het leven veel makkelijker kunnen zijn als we het leven meer door de ogen van onze kinderen zouden bekijken. Ik deel vandaag 8 dingen die kinderen ons (kunnen) leren die ik erg inspirerend vind.

CUR68 dingen die kinderen ons leren:

1. In het moment leven: Ze denken nog niet zo na in tijd, genieten daardoor echt van wat ze doen. Voelen niet de haast van daarna nog ergens naar toe moeten maar lijken daardoor echt heel erg in het moment te leven. Volwassenen noemen dit ‘mindfull’ leven en oefenen dit zelfs uit door middels van Mindfullness cursussen. Kinderen kunnen dit gewoon zelf. Ik wou dat ik dit vaker kon.
2. Eerlijk zijn: Kinderen zeggen het als ze iets niet willen, als ze geen zin hebben om ergens mee te spelen of geen zin hebben om met een bepaald ander kindje te spelen. Ze zijn gewoon eerlijk. Wij volwassenen hebben vaak meer moeite met ‘nee’ zeggen en nemen daardoor snel teveel hooi op onze vorken.
3. Niet bang zijn: Vooral als kinderen nog heel jong zijn kennen ze nog weinig angst. Zo kan Lana zo op de salontafel klimmen en er rechtop gaan staan terwijl ik al met angst toekijk of ze niet zal vallen. Wat zal het toch heerlijk zijn om zonder angst te leven en daardoor meer te kunnen genieten.
4. Geen zorgen: Kinderen kennen vaak niet de zorgen die wij volwassenen wel kennen. Ze zien het wel en hoeven niet na te denken over de gevolgen van hun gedrag en wensen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken om ziek worden, verdriet te krijgen of andere zorgen die wij volwassenen wel voelen.
5. Fantasie zonder grenzen: Voor kinderen kan alles. De koelkast is ineens een tijdmachine, hun barbie speelt de hoofdrol in hun zelfbedachte spel. Papa is een dinosaurus en zij zelf zijn superman of Pippi Langkous. Het maakt allemaal niet uit, in je fantasie kan alles. Hoe heerlijk is dat! Als wij volwassenen met gekke ideetjes aankomen dan is het gelijk heel apart.

6. Alles kun je vragen! Op een gegeven moment krijgen kinderen de leeftijd dat ze alles willen weten. En zodra ze kunnen praten gaan ze dat ook allemaal vragen. Ik weet nog van mijn stages dat kinderen de gekste en leukste vragen kunnen stellen. Leuke vragen zoals: Waarom heten handschoenen zo? Het zijn toch geen schoenen? tot gekke vragen zoals: ‘Waarom heeft die meneer een grote neus?. Als je kind bent mag je alles vragen en kijkt (bijna) niemand er van op, ze zijn er zelfs grappig door! Ik vraag me regelmatig dingen af die ik gewoon echt niet durf te vragen. (voorbeeld : ‘Bent u zwanger’? nee dat durf ik pas te vragen als iemand 40 weken loopt en je er echt niet meer omheen kunt).
7. Laten zien wat je voelt: Wij volwassenen kunnen door schaamte ons verdriet of angsten verbergen maar kroppen daardoor gevoelens op. Kinderen doen dat niet, als ze boos zijn laten ze dit duidelijk zien, als ze bang zijn of verdrietig ook. Als iets ‘Stom’ is dan laten ze dat gewoon blijken zonder eromheen te draaien, ideaal!
8. Gewoon jezelf zijn: Kinderen voelen geen schaamte om niet zichzelf te zijn. Gekke bekken trekken, leuke stemmetjes opzetten, een paarse broek combineren op een pimpelpaarse trui en knalgele accessoires, wat maakt het uit? Geen angst voor de mening van anderen en gewoon doen wat ze leuk vinden. Tot de leeftijd komt dat ze zich wel heel erg gaan aantrekken van de mening van anderen, eigenlijk heel zonde.

Welke dingen kun jij leren van kinderen? Welke eigenschap die kinderen glansrijk bezitten zou jij ook nog willen bezitten? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties op dit artikel.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

31 reacties

 • Liset - Beautydagboek
  11 april 2015

  Ik vind dit zo’n mooi artikel Kelly! Prachtig dat je hierbij stil staan, want het is ècht zo. Als ik naar mijn kinderen kijk, genieten ze met volle teugen van al het moois. Ze leven in het moment en dat vind ik iets om heel trots op te mogen zijn. Geen verwachtingen naar de toekomst, maar als het nu leuk is, is het leuk :). Ook de eerlijkheid en het ongeremde enthousiasme is zo mooi en lief om te zien.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Video | Unboxing make-uppakket Beauty4sale.nlMy Profile

 • Ilse
  11 april 2015

  Mooi artikel! Ik denk dat het geen kwaad kan om af en toe wat meer het kind in jezelf los te laten. 🙂
  Ilse onlangs geplaatst…Notitieboek en gelpennen van bij WebprintMy Profile

 • Marion
  11 april 2015

  Onbezorgd leven! Geen zorgen om zichzelf, geen zorgen om anderen. Nog geen besef van verantwoordelijkheid. Geen remming om hun emoties te uiten. Ja, daar kunnen we zeker veel van leren. We hoeven echt niet helemaal terug in de tijd, maar een beetje meer in het nu leven met minder angst zou wel heel erg fijn zijn.
  Marion onlangs geplaatst…Wadlopen, klankconcert en een nieuwe challengeMy Profile

 • Saskia
  11 april 2015

  Heel mooi geschreven en zo waar. Ik vind het zo mooi dat die kleintjes overal nog zo van genieten. Iets simpels als een waterijsje kan voor een kindje heel bijzonder zijn, terwijl het voor ons gewoon is.
  Saskia onlangs geplaatst…Plog #4 Dagje mee met een mama!My Profile

 • Manon
  11 april 2015

  Wat een leuk artikel, en het klopt echt! Vooral fantasie vind ik zo jammer dat dat door de jaren tijd minder is geworden. Gek eigenlijk, vroeger beleefden we inderdaad hele avonturen tijdens het buitenspelen, nu zou ik dat echt niet meer kunnen.
  Manon onlangs geplaatst…WandelenMy Profile

 • Dita
  11 april 2015

  Mooi geschreven Kelly en helemaal waar!
  Dita onlangs geplaatst…My Life – April 2015 #1My Profile

 • lieke
  11 april 2015

  Leuk stuk! Herkenbaar en eigenlijk zou iedereen soms wat vaker kind moeten zijn! Zou het leven een stukje mooier maken.
  lieke onlangs geplaatst…Wishlist en plannen tuin | TuinMy Profile

 • Angeline
  11 april 2015

  Heel mooi geschreven, Kelly. We zouden af en toe gewoon zelf weer eens kind moeten zijn. Zonder dat je raar aangekeken wordt!
  Angeline onlangs geplaatst…Babyuitzet: welke fles?My Profile

 • Janneke
  11 april 2015

  In het moment leve, die fantasie en laten zien wat je voelt.
  Ik denk dat we dat allemaal goed zouden doen 🙂
  Leuke angle voor dit artikel Kelly!
  Janneke onlangs geplaatst…Foto’s! Cappuccino’s, koffie & shoppenMy Profile

 • Colinda
  11 april 2015

  Goed geschreven, dat is echt nog het mooie van het kinderleven, die onbezorgdheid. Vaak denk ik; maar goed dat jij (een van de kinderen) nog niet weet wat er allemaal voor slechte dingen in de wereld gebeuren. En dat het maar goed is dat onze kinderen in nederland zijn geboren.
  Colinda onlangs geplaatst…Ergonomisch dragenMy Profile

 • Janske
  11 april 2015

  Dat maakt kinderen zo leuk. Gek dat weer Deze eigenschappen ergens in ons leven”verliezen”… terwijl ze juist zo fijn kunnen zijn.
  Janske onlangs geplaatst…Lucky Lola Shoplog met o.a. Mini Rodini, Beau Loves, Sproet & Sprout & Zara KidsMy Profile

 • Renske
  11 april 2015

  Dit is zó waar! Ik kan echt genieten van kinderen! Vooral door de puurheid en eerlijkheid waarmee ze in het leven staan.
  Renske onlangs geplaatst…Mijn AH-moestuintje #2My Profile

 • Kim | Kimsbloglife
  11 april 2015

  Wauw, wat een leuk artikel! Inderdaad, we kunnen nog wat leren van kinderen! Helaas is het voor ons niet zo makkelijk omdat wij moraliteitsbesef hebben en zij nog niet…
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Blogenquête: de resultatenMy Profile

 • Eline
  11 april 2015

  Van de onbevangenheid van kinderen kunnen volwassenen nog veel leren vind ik 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Groenten en fruit kalender – AprilMy Profile

 • Lifesabout
  11 april 2015

  Helemaal waar. Waarom vershuilen we onze emoties vaak? Gek hoe dat zo kan veranderen. De manier hoe kinderen onbevangen de wereld inkijken is prachtig…geen flauw benul van oorlogen, ruzies, honger of kindermisbruik. Zonder die kennis moet het heerlijk onbezorgd zijn!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Memory Lane. 5 – 11 aprilMy Profile

 • Benella
  11 april 2015

  Mooi artikel! Wat ik leer van mijn zoontje is om dingen te bekijken alsof je het nog nooit eerder hebt gezien. Voor hem is alles nieuw en interessant (ohhh gras, mooie kleur, voelt grappig aan je handen, en ga zo maar door)

 • Anne
  11 april 2015

  Wat een super mooi artikel, helemaal waar ook!

 • Ilse
  11 april 2015

  Vooral dat gewoon gek kunnen doen lijkt me heerlijk om weer te kunnen!

 • Kelly Caresse
  11 april 2015

  Ah dankjewel Janneke!

 • Kelly Caresse
  11 april 2015

  Jaa precies, lijkt me ook echt heerlijk

 • Kelly Caresse
  11 april 2015

  Precies inderdaad 🙂

 • Joy
  11 april 2015

  Wat een mooi en leuk artikel! Wat goed van je om daar eens bij stil te staan.
  Joy onlangs geplaatst…Alleen thuis latenMy Profile

 • Corinne
  11 april 2015

  Leuk artikel. En zo jammer dat je het je later niet meer kan herinneren hoe onbezorgd je leven was toen je klein was. Dat je rondgereden werd in een wagentje, dat je eten voor je neus werd gezet en het zelfs voor je in je mond werd gestopt. Dat je midden op de dag in slaap mocht vallen op de bank en dat je achterop de fiets bij je moeder heel hard poesje mauw zong en dat iedereen vertederd naar je keek. Moet je nu eens doen
  Corinne onlangs geplaatst…Sapje #3My Profile

 • Tamara
  11 april 2015

  Mooi geschreven! En heel erg herkenbaar! Je zou af en toe bijna weer kind willen zijn he? Ik vind het vooral bijzonder dat kinderen zo ontzettend dankbaar kunnen zijn met de meest kleine dingen! Zo kunnen ze hier helemaal uit hun dak gaan omdat ik een ballon voor ze opblaas! Haha
  Tamara onlangs geplaatst…Google is my friend!My Profile

 • Anneleen
  11 april 2015

  Heel leuk geschreven, Kelly! En ook erg herkenbaar van bij mij op stage, kinderen zijn ontzettend eerlijk, wat soms echt grappig kan zijn 😉

 • Lisa
  11 april 2015

  Erg mooi stukje. Leuk perspectief van waaruit dit artikel is geschreven. Ik als juf (van groep 6) sluit me hier volledig bij aan!

 • Wendy Esther
  11 april 2015

  Wauw wat een mooi artikel! En helemaal waar ook, we kunnen zo veel van ze leren! 😀
  Wendy Esther onlangs geplaatst…Mijn leven in foto’s – 4 t/m 10 aprilMy Profile

 • irene
  11 april 2015

  Leuk artikel. Ik ben echter blij dat de hersenen van de meeste volwassenen zo ontwikkeld zijn dat ze de gevolgen van hun handelen kunnen inschatten en zien. Anders werd het wel erg chaotisch allemaal.

  Ik was laatst wel aan genaamd verrast hoe vrolijk ik een jong kind met een ballon had gemaakt. De tevredenheid met kleine, nutteloze dingen is vaak zo schattig.

 • Vanessa
  11 april 2015

  Mooi artikel Kelly! Volwassenen kunnen nog veel van kinderen leren. Zo zou ik ook veel meer in het moment willen leven. Als ik met iets bezig ben, dan ben ik ondertussen al aan het denken wat ik nog allemaal moet doen. Geeft zoveel onnodige stress!
  Vanessa onlangs geplaatst…Action shoplog april 2015My Profile

 • beautifulday4makeup
  11 april 2015

  NUmmertje 6 vind ik super. Ik ben altijd erg blij om zo’n vragen te beantwoorden. Soms dingen waar ik nooit eerder over nagedacht heb, komen dan aan de orde. Dat is toch super?
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…Verjaardagsperikels – Boekenwishlist voor mijn verjaardagMy Profile

 • Sheela
  11 april 2015

  Ik vind het zo jammer dat als wij ouder worden heel weinig herinneren over onze kindertijd. Als ik oude video’s kijk bijvoorbeeld, vind ik het zo fascinerend om mezelf als kind te zien. Er is gewoon nog zo veel wat ik me graag wil herinneren maar helaas, .. Daarom wil ik later zo veel mogelijk van m’n kinderen hun leven filmen en hen dat jaaaren later pas laten zien.
  Sheela onlangs geplaatst…10 dingen die je kan doen als je je verveeltMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.