6x Tips voor een gezond kindergebit

tips gezond kindergebit

Een gezond kindergebit legt de juiste basis voor voor een goed gebit op latere leeftijd. Door je kindje van jongs af aan de basis aan te leren, geef je veel goeds mee voor de rest van het leven. Ik had een interview met mondhygienist  Marie-Anne Van Lexmond (Schoonzus van Lieke) van  Mondzorgpraktijk Zuidas waarin ze mij de 5 basis tips leerde voor een gezond kindergebit. Haar motto: ́beter voorkomen dan genezen’. Goede mondhygiëne vormt de basis voor een gezond gebit en kan schade, zoals gaatjes, beperken. Omdat mijn doelgroep veelal uit moeders bestaat en omdat ik dit een heel belangrijk onderwerp vind, deel ik haar tips graag met jullie. Hoe verzorg je het gebit van je kind?

6x Tips voor een gezond kindergebit 

Voor veel kinderen is een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste spannend. Ze zijn bang voor pijn en het onbekende. Toch is het erg belangrijk dat kinderen preventief naar de mondhygiëniste gaan. Vanaf 5 jaar breken de eerste kiezen door zonder te wisselen. Wanneer tanden doorkomen bij kinderen duurt het nog een tijdje voordat het glazuur volledig is uitgehard, waardoor ze extra kwetsbaar kunnen zijn voor gaatjes.

tips gezond kindergebit

Tips van mondhygiëniste Marie-Anne van Lexmond een gezond kindergebit

 1. Poets met een fluoride kindertandpasta, fluoride beschermt het gebit langdurig tegen gaatjes.
 2. Poets met een elektrische kindertandenborstel. Vandaag de dag vind je de grappigste ontwerpen van bekende tandenborstel merken, denk bijvoorbeeld aan een prinsessen tandenborstel of een tandenborstel met Mickey en Mini Mouse.
 3. Spoel niet na met water na het poetsen, anders kan de tandpasta niet goed inwerken.
 4. Gebruik zo nu en dan een kleur tabletje. Dat is een tabletje waar je kindje op kan kauwen en dan door de hele mond moet laten gaan. De tandplaque die dan nog aanwezig is kun je direct goed zien! Zo zie je dus precies waar je nog beter moet poetsen en het is een leuke manier om je kindje te interesseren voor het verzorgen van zijn of haar tandjes.
 5. Poets tot het 11e jaar in ieder geval altijd ’s avonds de tanden van je kind goed na, dit omdat de fijne motoriek pas vanaf 11 of 12 jaar goed is ontwikkeld.
 6. Vanaf 5 jaar ongeveer breken er blijvende kiezen door: zonder er een kies voor te wisselen! Het glazuur van deze kiezen is niet direct goed ontwikkeld dus het is erg belangrijk om deze kiezen extra aandacht te geven. Poets vooral goed op het kauwvlak want daar zitten diepe groefjes waar bacteriën makkelijk kwaad en gaatjes kunnen aanrichten.

Dankjewel Marie-Anne voor de fijne tips. Wat doen jullie al om het gebit van je kindje zo optimaal mogelijk te verzorgen? Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

17 reacties

 • Marloes
  8 maart 2017

  Oh die kleur tabletjes kende ik nog niet, waar kun je die kopen?
  Marloes onlangs geplaatst…Wanna take a look at my wardrobe?My Profile

 • Leonie van Mil
  8 maart 2017

  Fijne tips!! Thanks! Ik ben meteen begonnen met poetsen op het moment dat zijn eerste tandje doorkwam. En wij spoelen ook nooit na.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Huis-tuin-en-keuken-spullen als speelgoed | Ikea ShoplogMy Profile

 • Lilian
  8 maart 2017

  Goede mondverzorig is inderdaad heel belangrijk. Volgens mijn onderschatten heel veel ouders dat nog omdat ze denken dat het toch nog maar het ‘melkgebit’ is. Wat goed dat je hier ook aandacht aan besteed!

 • Shirley
  8 maart 2017

  Hier was tanden poetsen altijd een drama, tot ‘ie zijn eigen elektrische tandenborstel kreeg. Oh, wat is dat een feest! Nu netjes aan het poetsen 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Zwanger! #34My Profile

 • Mirjam
  8 maart 2017

  Wij poetsen ook braaf sinds de eerste tandjes. Gelukkig heeft zer er nooit moeilijk over gedaan!
  Mirjam onlangs geplaatst…Werk / privé, de zoektocht naar de ideale balansMy Profile

 • Rachel
  8 maart 2017

  Ooh, handige tips. Het niet spoelen had ik nog niet eerder gehoord. We doen het niet omdat spoelen nog niet lukt, maar we gaan het dan maar niet aanleren.
  De tabletjes heb ik ook zelf gebruikt. Zijn deze ook veilig voor kinderen of heb je daar speciale voor?
  Rachel onlangs geplaatst…Moederen met een beperkingMy Profile

 • Melanie
  8 maart 2017

  Mijn dochter is bang voor de electrische tandenborstel. Van de kiezen wist ik nog niet. Tegen die tijd extra in de gaten houden.
  Melanie onlangs geplaatst…Het grote Pinterest geheim.My Profile

 • Juliette
  8 maart 2017

  Super fijne tips! Die tandenborstels en tandpasta met bekende figuren werkt hier echt super goed. Het liefste poetsen we elektrisch want dan blijft het beste voor je gebit 🙂
  Juliette onlangs geplaatst…Als eten je vijand is deel IIMy Profile

 • Wendy
  8 maart 2017

  Handige tips! En bij deze wil ik je er ook even op wijzen dat bij het informatie-gedeelte aan de rechterkant nog staat dat Aimy 0 jaar is. 😉
  Wendy onlangs geplaatst…Yves Rocher productenMy Profile

 • Sanne
  8 maart 2017

  Heel goed onderwerp! Mijn zus is tandarts en geeft ook altijd goede tips:

  – Pas op met limonade in zuigflesjes. Omdat hier door het kind telkens in kleine beetjes uit wordt gedronken door de dag, komen de tanden constant in aanraking met suiker. Beperk daarom de suikermomenten tegen de tanden. Dus in 1 keer het flesje zo snel mogelijk opdrinken. Ook niet de hele dag door een klein snoepje, maar liever een paar snoepjes in 1 keer. Dit heet zo weinig mogelijk ‘contact momenten’ van suiker. Pas ook zeker op met limonade in het flesje voor tijdens de nacht! Dit moet eigenlijk gewoon water zijn.

  – Officieel moet je kindje al bij zijn eerste tandje naar de tandarts. Wanneer jij als ouder gaat, kan je je kindje mee op schoot nemen als jij zelf op de stoel ligt. Dan kan de tandarts ook eventjes in de mond kijken van je kindje. Dit is meer ook als gewenning van instrumenten in het mondje en om angst op latere leeftijd te voorkomen.

  – In ‘slaap papjes’ zit ook vaak suiker. Als dit vlak voor slapen gaan gedronken wordt moet er eigenlijk ook nog tanden worden gepoetst.

 • Marije
  8 maart 2017

  Hier zijn we nét begonnen met poetsen. Meneer kreeg 4 tandjes tegelijk, dus we moesten aan de bak. Ik ben benieuwd hoe lang hij dat poetsen nog leuk gaat vinden. Mocht hij gaan protesteren, dan krijgt hij een elektrische kindertandenborstel, dat vinden volgens mij alle kindjes fantastisch.
  Marije onlangs geplaatst…Mama gaat naar ParijsMy Profile

 • Daisy Dingen
  9 maart 2017

  Best goede tips! Ik wist nog niet alles… zoals het niet naspoelen met water (doen wij dus wel) maar ook van die blijvende kiezen wist ik nog niet…
  Daisy Dingen onlangs geplaatst…De 5 favoriete Disney films van Emma.My Profile

 • gwendy
  9 maart 2017

  Die kan je vragen bij tandarts of monhygieniste. Waar het niet goed gepoestst is kleurt het dan ( meestal ) roze.

 • gwendy
  9 maart 2017

  Onze dochter is 15 en heeft geen gaatjes. Ook nadat ze zelf poetsen blijven checken en de zeurende moeder uithangen 😉 Ze laten het makkelijk versloffen, zeker in de pubertijd. Ook nog een tip mocht je je kinderen iets anders dan water laten drinken, altijd een rietje gebruiken. Dan komt het zoet toch minder tegen de tanden aan. En inderdaad de snoep momenten beperken. En altijd half uurtje wachten met poetsen na het eten van fruit. De zuren tasten het tandglazuur aan. Als je even een half uurtje wacht hersteld het speeksel dat weer.

 • Lizzy
  9 maart 2017

  Deze kan je kopen bij de drogist of tandartsplein.

 • Lisette
  12 maart 2017

  Ik doe mijn best! Is soms alleen zo een gevecht met mijn peuter. Had al eerder nagedacht over een elektrische tandenborstel voor hem. Ga er zo maar een bestellen!
  Lisette onlangs geplaatst…Weekvlog 4 | Naar de bioscoop en uiteten | LizlovelifeMy Profile

 • Gloria
  16 november 2017

  Leer hier ook wel bij want had geen idee van die kiezen, mijn zoontje gaat 5 worden dus kan maar beter dan goed in het oog houden wanneer die kiezen erdoor komen. Hebben ze daar dan veel pijn van? En i.v.m het niet naspoelen, ik laat hem altijd goed naspoelen zo hij het vuil van de tandjes wegspoeld want dat doen wij toch ook ? ( met vuil bedoel ik etensrestjes enzo ) anders blijven die toch in de mond zitten of heb ik het fout ? Die tabletjes wil ik ook wel vinden

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.