5x Wat ik moeilijk vind aan het moederschap

moeilijk aan het moederschap

Het moederschap is het mooiste maar soms ook het moeilijkste wat ik ooit heb meegemaakt en mee mag maken. Het is zo bijzonder en overweldigend, zo speciaal. Ik heb het gevoel dat ik een ‘geboren moeder’ ben en ik geniet enorm van het moederschap, maar er zijn wat dingen die ik er zwaar of moeilijk aan vind. En om niet alleen de rozengeur kant altijd te laten zien, wil ik ook dit soort kwetsbare en persoonlijke stukken schrijven. Ik weet namelijk zeker dat andere moeders dit zullen herkennen.

5x Wat ik moeilijk vind aan het moederschap

1. Eeuwige angst
De eeuwige angst van ‘wat als’ vind ik heel moeilijk. De kans dat er wat met je kindje gebeurt, de kans dat je je kindje zou verliezen. Ik durf de woorden al niet eens te typen eigenlijk en klop steeds af onder mijn houten bureau. Een angst die al opkomt zodra je erachter komt dat ze zwanger bent. Vanaf dat eerste moment begint de liefde voor je kindje en die wordt met de dag groter. En soms overvalt die angst me. Dan kijk je een film of is er iets op televisie waarin iemand zoiets overkomt. De persoon die ook dacht ‘dat overkomt me vast niet’. Die angst kan ik niet loslaten.

2. Onzekerheid
Doe ik het wel goed, ben ik wel een goede moeder. Zou ik minder moeten werken. Zou ik meer tijd voor ieder kind individueel moeten nemen. Zit ze goed in haar vel. Zal ze het leuk hebben op school. Ben ik te streng? Of moet ik juist strenger zijn. Eet ze wel goed genoeg. Of, maak ik me juist nu bij een tweede kind te weinig druk om dingen? Zou ik meer zus of zo moeten doen. Ik merk dat de onzekerheid bij mijn tweede kind een stuk kleiner is, maar het zal nooit weggaan.

moeilijk aan het moederschap

3. Consequent zijn
Als ik iets moeilijk vind, dan is het consequent zijn. Als ik zeg dat ze iets niet mag want anders gebeurt er zus of zo, dan kom ik vervolgens dat niet na als ze het toch doet. Of van papa mag het niet terwijl ik het al had toegezegd. Doorpakken in afspraken vind ik soms lastig. Dan denk ik, ahh dat is sneu. Maar eigenlijk is duidelijkheid en strenger zijn juist veiligheid bieden en die gedachte verlies ik soms uit het oog. Ik zou consequenter willen zijn.

4. Het gaat zo enorm snel
Het grootste cliché, maar echt het gaat zo snel. Geniet ik wel voldoende van ze? Sta ik wel genoeg stil bij de fases waarin ze zitten? En dat het zo snel gaat, vind ik soms moeilijk. Dat we bijvoorbeeld alweer twee babyfases hebben afgesloten, fases die bij deze meisjes nooit meer terugkomen. Of dat Lana in oktober naar de basisschool gaat, haar eerste 4 jaar komen nooit meer terug, dat vind ik best wel moeilijk. Ik zou zo graag de tijd af en toe stilzetten en nog bewuster willen genieten van ze.

5. De verantwoordelijkheid
Ik vind de verantwoordelijkheid soms best pittig. Dan ben ik bijvoorbeeld tijdens Yannick zijn 24-uurs diensten, een hele dag verantwoordelijk voor ze. Wat als ze wat overkomt? Kan ik dit wel? En vervolgens denk ik, natuurlijk kan ik het. Maar je houdt zoveel van je kinderen dat de verantwoordelijkheid best eng is. Je waardevolste bezit heb je in je handen dus je bent er zo zuinig op, maar eng is het soms wel.

Tja, allemaal punten die ik moeilijk vind aan het moederschap, maar die me niet tegenhouden om er enorm van te genieten. Er kan van alles gebeuren maar de momenten in het nu waar we zo van genieten, ben ik voor eeuwig dankbaar. Ik ben heel benieuwd wat jij het moeilijkst vind van het moederschap. Laat het me weten via een reactie bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

40 gedachten over “5x Wat ik moeilijk vind aan het moederschap”

 1. Ondanks dar ons meisje pas 2,5 maand is, herken ik sommige dingen al wel. De eerste weken vond ik vooral de onzekerheid erg lastig. De andere dingen zal ik vast en zeker ook nog wel gaan herkennen. ?
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Loes’ Photo Diary 11My Profile

 2. Zeker herkenbaar. Wat ik zo moeilijk vind is de verantwoordelijkheid over een mensenleven en de onzekerheid gecombineerd. Want ik voel me helemaal geen geboren moeder al geniet ik er echt van. Maar dit mensje is volledig afhankelijk van mij. Hoe zij opgroeit en de dingen die zij leert komen van mij.. Ben bang daarin zulke fouten te maken.
  Nicole onlangs geplaatst…Pijnbestrijding: ga ik dit keer weer voor een ruggenprik?My Profile

 3. Consequent zijn vind ik ook heel moeilijk, ik blijf wel vaak bij wat ik heb gezegd maar soms verandert er iets waardoor het wel weer mag. Uiteindelijk denk ik altijd maar dat alles wel goed komt als je je best doet!

 4. Alles, vooral ook de onzekerheid doe ik iets goed. Omdat ik eigenlijk voor denopvoeding er helemaal alleen voor sta ook zonder hulp van familie. Natuurlijk is er de telefoon en ik Internet maar dat is toch anders. En de angst natuurlijk. Dat is soms nog wel het ergste wat als..
  Sylvia onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 5. Logische dingen, maar niet makkelijk zeker waar. Zelf nu mijn eerste kindje (bewust alleen) en ik vind vooral de tijd die zo erg snel gaan dat ze alweer 8wkn is moeilijk, en daar wordt het met (nog steeds) mijn kraamtranen niet beter op soms haha….
  Je bent ‘n goede lieve mama dat kan ik zo zien in je vlogs.. Ennuh er komt ‘n nieuwe babytijd voor je aan ;} groetjes!

 6. Oh ja, die angst, die voel ik absoluut ook. It never stops… En inderdaad dat het zó snel gaat, daar kan ik soms zelfs best een traantje om laten. Ik wil mijn meiden gewoon voor altijd bij houden 🙂 Maar gelukkig zijn er zo ontzettend veel mooie en leuke momenten die het bovenstaande overtreffen <3
  Wendy onlangs geplaatst…Family Sunday #3My Profile

 7. Ja met deze punten sla je de spijker(s) zeker op de kop! Kan ik me absoluut in vinden. Wat ik ook moeilijk vind is dat ze nu op school zit. Daar zijn zoveel kinderen en zoveel verschillende karakters. Is soms zo lastig om je plekje te vinden…Ik hoor wel eens van mijn dochter dat ze van die en die niet mocht meespelen en dan breekt je moederhart gewoon. Je weet dat het er allemaal bij hoort en dat weerbaarheid met de tijd komt, maar dat neemt niet weg dat ik haar verdriet voel…?
  Essma onlangs geplaatst…Joepie, Charlotte Dematons komt naar ons!My Profile

 8. Ik weet eigenlijk niet welk punt ik het vreselijkst vind maar die angst is toch wel afschuwelijk ja. Het liefst zou ik mijn zoontje in een glazen doosje doen zodat ik hem voor altijd kan beschermen. En dan nog, doe ik die bescherming dan wel goed? Als hij ziek is voel ik me een vreselijke moeder. Ik heb nl een hele erge braakfobie en ik heb al vanalles geprobeerd maar als iemand braakt sla ik in paniek en mijn hart op hol. Vreselijk vind ik dat want een moeder die daar niet tegen kan is geen goede moeder….
  De tijd….die is idd vaak moeilijk te verteren. Ik heb ook heel erg het gevoel dat ik niet voldoende geniet van elk stadium waar ze in belanden.
  De verantwoordelijkheid vind ik nog steeds eng. Constant bang zijn of je niets over het hoofd ziet. Ik heb een heel rustig jongetje maar als je zo’n kindje hebt dat overal op klautert en geen gevaar kent ?, is het nog 10x moeilijker lijkt me. En dat consequent zijn….oeps, hihi, ik denk dat dat overal wel eens mis loopt. Hier is de iPad zo’n probleem. Eerst huiswerk en dan tokkelen op dat ding. Ook in het weekend want dan mag hij er enkel op maar soms, vooral als het slecht weer is komt ie dat dan zo zielig vragen en ja…daar gaat mijn moederhart en mijn regel ??.
  Maar jij doet het prima hoor! Kijk maar naar je meisjes, hoe lief die zijn naar jullie toe! Knap!

 9. Wat mij hierin bezighoudt, is of ik het wel goed doe. Je hebt de regie over hun leven en als ik iets niet goed doe, dan ligt dat bij mij. Nu klinkt dat zo ernstig, maar dat is inderdaad een onzekerheid. En de eeuwige vermoeidheid vind ik lastig, haha. Natuurlijk slapen mijn kids van 4 en 5 jaar langer door dan baby’s, maar toch gebeurt het nog dat ze ‘s nachts wel eens wakker worden en je brak de ochtend begint ;).
  Liset onlangs geplaatst…Review | L’Occitane Terre de Lumière eau de parfumMy Profile

 10. Heel erg herkenbaar! Alle punten heeft elke mama moeite mee denk ik! Maar vooral de angst is het engste! Ik heb wel eens dat ik erover droom.. dat er iets gebeurd met 1 van de meiden en dat je je dan niet kan bewegen om ze te helpen.. ik word dan echt zo enorm in paniek wakker! Maar om ze dan weer te knuffelen en de overweldigende liefde te voelen is weer het allermooiste aan mama zijn! ❤❤
  Nicole onlangs geplaatst…Dag April | Hallo MeiMy Profile

 11. Ons mannetje is 4 maanden en ik vind de onzekerheid heel erg lastig. De eerste weken was ik super onzeker, toen ging het beter. Maar nu overvalt me soms nog out of The blue die onzekerheid van ‘kan ik dit wel? Doe ik het wel goed?’
  Ook dat de tijd zo snel vooruit gaat, vind ik moeilijk te verteren. We kijken natuurlijk al volop uit naar de nieuwe dingen die hij leert maar als ik me voorstel dat hij 4 maand geleden nog niks kon en nu al kan omrollen, dan word ik weemoedig.

 12. sluit me aan bij een aantal punten. zo ben ik wel heel consequent!! en de gedachten van doe ik het wel goed ect., weet je kel je bent een goede moeder zoals jij dat bent en zoals een andere moeder dat is. er zit geen beschrijving bij je kindje als het geboren word en je moet het maar uitzoeken en dat doet ieder op zijn eigen manier. ik vind jou een goede zorgzame en lieve moeder ja maar ik geloof ook graag dat je echt af en toe zoiets heb van ik plak er eentje achter het behang haha maar hey geloof me dat heeft elke moeder want kom niet aan met het verhaal dat men een perfect kind heeft want die bestaan gewoon niet 😀
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 29 april ’17, wijziging planning….niks doenMy Profile

 13. Heel herkenbaar. Alle punten wel. Grootste angst is je kind verliezen. Logisch er is niks op de wereld waar je zoveel van houd. Ik probeer er niet aan te denken. Mijn oudste gaat na de zomer naar de middelbare school. 15 minuten fietsen. Op een weg waar regelmatig ongelukken gebeuren. En elk jaar minstens eentje met dodelijke afloop. Ik vind het doodeng. Maar moet het loslaten. Het snel groot worden. Merk ik nu wel heel erg. Mijn oudste is bijna net zo groot als ik. Waar is de tijd gebleven.
  Melanie onlangs geplaatst…Blog overzicht april 2017My Profile

 14. Ja die punten die je opnoemt kan ik mij wel goed indenken, ook al ben ik zelf nog geen moeder.
  Maar die angsten is wel de reden dat ik het moederschap nog lekker opzij schuif. Ik weet gewoon nog niet of ik het er voor over heb, ook ‘al krijg je er zoveel voor terug’ 😉
  Ik zie namelijk overal gevaar, en ben zelf snel overprikkeld als het wat te druk word in mijn hoofd.
  Maar je bent een geweldige moeder Kelly! Ik vind het ergens heel moedig dat je het aandurft om na je 2e kindje zo snel voor een 3e te gaan, vooral omdat je aangeeft ‘geniet’ ik wel voldoende van wat je ‘nu’ hebt.

 15. De angst herken ik heel goed, wat als er snachts wat met mij gebeurd ? dan liggen de meisjes alleen in hun bedje en is er niemand in huis die het uberhaupt merkt….
  Kelly onlangs geplaatst…Persoonlijk : LuisterkindMy Profile

 16. Mooi artikel kelly!

  Ik ben ook heel benieuwd hoe ik het straks over 3,5 maand ga ervaren.
  De angst heb ik al, dat is wat minder. Maar ik denk dat die automatisch aanwezig komt zodra je de positieve test in handen hebt. Vanaf dat moment was het al mijn kleine hummeltje en wil je gewoon dat alles goed gaat met de kleine!
  Gwendolyn onlangs geplaatst…Persoonlijk: Het jong moeder zijn/worden.My Profile

 17. IMO zijn de punten die je noemt nogal cliché, volgens mij heeft elke ouder er wel redelijk last van. Maar goed. Dat wil niet zeggen dat ze inderdaad moeilijk kunnen zijn.
  Het lastigst vind ik tot nu toe (net 8 maanden moeder pas) hoe je leven wordt bepaald door zo’n kleine, lieve, geweldige baby. Daar heb ik flink aan moeten wennen en nog steeds overvalt het me soms.
  Anneke onlangs geplaatst…Book Haul: april 2017My Profile

 18. Ik heb eigenlijk hetzelfde bij alle punten. Op dit moment zit ik enorm in een dip. Ik heb het gevoel dat ik alles fout doe al moeder zijnde en ik niet goed genoeg ben voor onze dochter. In me achterhoofd weet ik dat het onzin is. Maar oh wat heb ik me piep gevoeld vandaag. Begin nu weer een beetje positief te worden.
  Iedereen heeft z’n onzekerheden en z’n angsten. En dat is volgens mij heel normaal.

 19. Mijn baby is nog niet geboren, maar ik denk dat een boel dingen herkenbaar gaan zijn.
  De angst om ze te verliezen> dit heb ik bij alle mensen die ik heel lief vind, dus dit zal 100% zeker bij mijn kindje zijn. In het eerste trimester durfde ik niet eens echt blij te zijn met de zwangerschap, want wat nou als het mis gaat?

  Vergeten te genieten van momenten, doe ik nu helaas al regelmatig als ik een volle agenda heb. Als ik het druk heb, leef ik echt van planning naar planning toe en ben in mijn hoofd bezig met wat er allemaal moet gebeuren en of ik het wel op tijd af heb. Vreselijk zonde natuurlijk, want hierdoor geniet ik helemaal niet. Het is alleen zo moeilijk om een mindset te switchen als je het druk hebt 😉

 20. Allemaal heel herkenbaar!, en wat herkenbaar Nicole, ik heb ook geregeld nachtmerries dat mijn schoonmoeder onze dochter van 4maanden van de trap laat vallen en dat ik op mijn werk een heel naar telefoontje krijg. Ik was “vroeger” helemaal geen controlfreak, maar merk nu ik moeder ben dat ik het lastig vind de zorg over te dragen aan een ander.

 21. Zoo herkenbaar . Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent begint het al ..En ik denk steeds nou als hij groter is dan wordt het vast minder. Maar dat is niet zo ..elke fase heeft momenten dat je er als moeder bij stil staat wat als of als het maar goed gaat . Maar op een gegvenmoment moet je toch loslaten . En dat is ook goed. Het is ook goed om je onzekerheden te bespreken met vriendinnen / vrouwen om je heen want iedere vrouw maakt deze momenten mee . Iedere op haar eigen mannier .

  Ik wil trouwens nog even kwijt dat ik het heel goed vind dat je ook de (onzekerheden ) van het moederschap in een artikel deelt .

 22. Mooi stuk! Je bent echt een voorbeeld moeder voor mij. Ik hoop dat ik later als ik kindjes krijg (ik ben nog geen moeder maar als ik 1 ding zeker weet is dat moeder worden mij het mooiste ter wereld lijkt) iets van jou kan mee nemen.

 23. Zo herkenbaar! Vooral de angst en het groter worden. Onze dochter wordt in augustus 2 en tjongejonge ze is echt geen baby meer. Ik word er soms emotioneel van. Zowel het besef dat de babytijd niet meer terug komt maar ook het geluk van een peuter die steeds meer een eigen ik ontwikkeld. Wat is het moederschap toch bijzonder mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.