dia1

Soms zit ik, zoals bovenstaande afbeelding,  met mijn handen in het haar. Hoe kan ik mijn kind beter laten eten? Hoe zorg ik ervoor dat mijn peuter Lana, beter groente zal eten. Ik weet het soms ook niet. Maar we hebben wel wat tips ontdekt die voor ons werken om haar beter te laten eten. Tips die voor ons werken, maar misschien voor jou ook wel. Of niet, want ieder kind is anders. Het ‘slechter eten’ is ook een fase waar de meeste kinderen wel doorheen gaan, maar toch wil ik deze 5 tips om je kind beter te laten eten met jullie delen.

5 Tips om je kind beter te laten eten (Dreumes, Peuter, Kleuter)

Klik hier als je de video niet kunt zien

De 5 tips om je kind beter te laten eten nogmaals:
1: Je kind mee laten kiezen wat je gaat eten (samen boodschappen doen of weekmenu samen bedenken)
2: Samen koken en je kindje betrekken bij het bereiden van het eten. Zo kan je kind bijvoorbeeld de groente wassen, de saus roeren en dan kan jij als ouder de ‘gevaarlijke’ dingen doen. Door je kind bij het koken te betrekken en te complimenteren met hun hulp, kan het zijn dat de zin in het eten groter wordt.
3: Speel in op wat ze wel lusten: Niet dol op spruitjes, maar wel op worteltjes? Of juist wel op rauwkost? Zorg dat je dit in ieder geval geeft en dit eventueel combineert met een nieuwe groente. Zo krijgen ze in ieder geval groente (of fruit) binnen en kun je ze uitdagen om ook het onbekende ( of wat ze niet lusten) te proeven.
4: Verstoppen: Groente verstoppen in wat ze wel lusten. Bijvoorbeeld door in een pastasaus veel groente te verwerken, of courgette of wortel door de pannenkoekenmix. Maak smoothies waar je groente en fruit in verwerkt, creativiteit kan soms werken om ze toch meer binnen te laten krijgen.
5: Belonen (en niet straffen): Belonen voor wat ze wel eten. Voor sommige kinderen werkt dit goed, voor anderen totaal niet. Voor Lana werkt het bijvoorbeeld om hapjes groente af te wisselen met hapjes vlees. Zo is ze dol op vlees, dus ze krijgt dan een hapje vlees na een hapje groente. Dit werkt niet iedere keer, maar vaak wel. Het is dan wel belangrijk om consequent te zijn en de afspraak alleen na te komen als ze gedaan hebben wat je wilde.

En een bonustip: Laat het ook een beetje los, het is vaak een fase die overwaait. Ik probeer hier de gulden middenweg in te nemen door Lana te stimuleren het te eten, maar als het na een paar hapjes niets meer wordt, het los te laten. Niet makkelijk, soms denk ik, hoe kan ze opgroeien op een doperwtje? Maar ervaring heeft me nu wel geleerd dat het in vlagen gaat. Door het wel aan te blijven bieden, komt ook het moment wel weer dat ze het wel eten.

Dit waren mijn tips hoe ik Lana beter laat eten van haar groente, maar zoals ik in de video al zei, deze werken niet altijd en zeker niet voor iedereen. Daarom ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen met dit onderwerp. Heb jij makkelijke of moeilijke (groente/fruit) eters? Wat doe jij om ze te stimuleren goed te eten? Wat is jouw gouden tip? Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

26 gedachten over “5 Tips om je kind beter te laten eten”

 1. Dat eten blijft toch wel een dingetje hoor, maakt niet uit welke tips ik toepas. Inmiddels hebben we wel een redelijk ritme gevonden wat werkt, maar kan nou niet echt zeggen dat er veel groente binnen komt. Maar ja,alle beetjes helpen zullen we maar zeggen…. 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Help! Gaat mijn kind stotteren…?My Profile

 2. Ik begin met 2 jaar ook met zelf koken. Ook omdat ze in die leeftijd slecht aten. Daarnaast probeer ik vaak voor iets te kiezen wat ze lusten er zijn miljoenen recepten dus er moet lukken. De peuter fase waarin ze iets niet lusten is vind ik intensief. Vaak is het dan ook een manier om macht te hebben Ik wil er geen strijd over laten ontstaan uiteindelijk werd het makkelijker.
  Josan onlangs geplaatst…Ik ben geen kneusje, maar perfect zoals ik benMy Profile

 3. Dank je! Onze dochter is bijna 14 maanden en warm eten gaat sinds een maandje superslecht. Ze wil perse eten wat wij ook eten, wat ze niet hoeft gooit ze op de grond en ze wil ook heel graag zelf eten wat ze nog niet kan. Frustrerend! Ik verstop inderdaad vaak groente, dat heeft ze niet door. Verder prijs ik haar als ze goed eet maar zeg ik niets over haar slechte eetgedrag. Belonen/straffen werkt nog niet als ze onder de 2 zijn denk ik.

 4. Ik weet vaak wel wat ze lust en wat niet. Dus daar houd ik rekening mee. Toch zijn er ook nieuwe dingen die ze dan “moet” proberen. Soms doet ze dat met succes en soms zonder.. Ik heb het best los gelaten omdat ik weet dat ze een dag later bij wijze van het eten wel weer “inhaalt”
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschap | Week 4 t/m 10My Profile

 5. Hier moet ik zeggen dat het de laatste tijd heel goed gaat *afkloppen*. Ik moet niet aan komen zetten met pasta of rijst of zoiets als wraps maar de ordinaire aardappelen, groente en vlees gaan erin als zoete koek #healthy haha. Idd mee laten helpen met koken werkt heel goed en hij vindt het ook heel leuk om de geschilde aardappeltjes in de pan met (koud) water te gooien enzo!
  Manon onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: week 12 – Geen goede uitslag combinatietestMy Profile

 6. altijd goede eters gehad tot voor kort. Het enigste dat helpt is dwingen en straffen, na een half jaar zwoegen plukken we eindelijk de vruchten en weten ze dat discussiëren geen oplossing biedt. En dat maakt uit eten gaan of eten bij vrienden gaan net dat beetje leuker.
  sabrina onlangs geplaatst…Sint tip 5: Lego funMy Profile

 7. ons oudste dochtertje eet heel goed de jongste van 7 maandjes krijgt nog potjes gaat ook wel
  maar ons middelste meisje van net 6 is een drama een groot drama
  ze lust haast niets wij geven al vitamine beertjes multivitamine voor kinderen aan haar twee per dag omdat mijn man bang is dat ze vitamine te kort krijgt
  dit heeft helaas de laatste tijd best voor spanningen gezorgd aan tafel
  ze lust van de groentes alleen tomaat en heel erg kleine komkommer
  mijn man kookt altijd bij ons thuis en word er niet goed van als hij na lang koken merkt dat ze het niet hoeft pff
  ze lust wel patat en hele kleine macaroni maar wat hij kookt aan gerechten dat weigert ze te eten
  vaak zegt hij dan dat als ze niet eet dat ze dan eerder naar bed moet maar hij maakt zich er zorgen om en hoopt dat ze zo wel eet
  alleen het werkt averechts ze gaat dan heel boos doen en blijft vervolgens hangen in een bui
  ik ben meer van laat het maar even het eten opzij en dan krijgt ze van zelf trek we zitten wat dat betreft niet echt op 1 lijn
  en ik heb toevallig pas gezegd tegen mijn man om haar eens bij het koken te betrekken en mee te laten denken over wat zij ook lekker vind.
  ik ga zo even je tips op mijn gemak doorlezen wilde dit nu even kwijt 🙂

 8. Wat bij ons dus niet helpt, is er een ‘ding’ van maken. Als ze niet wil eten (de jongste dan) dan doet ze dat lekker niet. In het begin was dit een strijd. Met grote drama’s als gevolg. Nu beginnen we daar niet aan. Regel is wel dat ze niets anders krijgt. Geen boterham etc. Meestal gaat ze dan, als wij bijna klaar zijn, als nog eten. Eind goed al goed.
  Jeske onlangs geplaatst…Sinterklaas Winweek: Video van SintMy Profile

 9. blijft lastig he dat eten en of ze nou groot of klein zijn kel die van mij zijn pubers en halen nog hun neus op, ja alleen bloemkool eten ze dus ik “verstop” nog steeds de groenten in gerechten en geloof het of niet ook voor manlief moaahah ook zoon zeikerd met eten dus voor hem ook verstoppertje spelen en het werkt nog steeds 😀
  regel hier wel niet eten is ook niks extra’s dus trek geen zak chips open savonds want dan heb je een rel haha
  fruit eten we beperkt hier maar gooi dat door mijn sapjes heen en ook door de sapjes gaan groente en de rest denkt dat ie appelsap drinkt haha
  rachel onlangs geplaatst…#vlog update project-aMy Profile

 10. Wil je geen eten? Dan eet je niet. Dat houd in ook geen snoep koek en andere lekker nijen.. wedden dat kinderen honger gaan krijgen

 11. Helaas hier alle tips geen succes. De ‘fase’ duurt nu helaas al 2 jaar bij onze nu 3.5 jarig zoontje. We hebben het wel al enige tiid geleden losgelaten en hij eet nu gewoon niets bij het avondeten. Alleen het toetje gewoon een bakje yoghurt. Groente en fruit alleen knijpfruit. Boterhammen alleen met Choco pasta maar daar mogen dan geen veranderingen in zijn zoals anders gesneden of andere pasta. Oven fietjes en frikadel gaan er wel in. Maar is niet te foppen met bijvoorbeeld zoete aardappel friet. Gelukkig drinkt hij goed en is gek op melk! Structuren vindt hij niets maar alles pureren werkt ook niet. Op dit moment gewoon go with the flow! De jongste van 1.5 haalt het wel in voor zijn grote broer? Die eet alles wat los en vast zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.