MOEDERSCHAP PERSONAL ZWANGERSCHAP

3x een keizersnede: Mijn ervaringen, herstel en tips!

Drie keer een bevalling via een keizersnede, als iemand mij 5 jaar geleden zou zeggen dat dit mijn verhaal zou zijn, had ik je niet geloofd. Een keizersnede is dan ook geen keuze en in mijn geval medische noodzaak geweest. Ik vond het heel lastig deze video op te nemen, maar wel heel belangrijk. Ik krijg zoveel vragen van moeders die meer willen weten over het herstel van mijn keizersnedes, hoe het zit als je meerdere keizersnedes ondergaat (hoevaak mag je eigenlijk een keizersnede hebben, wanneer kun je weer sporten enzovoorts) , hoe mijn litteken er nu eigenlijk uitziet maar ook hoe het psychische herstel gaat (de impact wordt heel vaak onderschat) en daarom besloot ik deze vragen te bundelen en in deze video meer te vertellen hierover. 3x een keizersnede, mijn verhaal.


3x een keizersnede: Mijn ervaringen, herstel en tips!

Klik hier als je de video niet kunt zien

Nog te vaak hoor ik dat een keizersnede geen ‘echte’ bevalling is of dat een keizersnede de makkelijk weg is van bevallen. Ik ben het absoluut niet eens met deze aannames en wil dat taboe dan ook met deze video bespreekbaar maken. De impact van een keizersnede vanuit mijn persoonlijke visie, hoe het herstel is verlopen per keizersnede en mijn tips daarbij. Zo viel mijn herstel met name na mijn tweede keizersnede enorm tegen, terwijl dit bij de eerste keizersnede en derde keizersnede mee is gevallen.

Zoals je mij ook in de video hoort zeggen, kijk ik met gemengde gevoelens terug op mijn bevallingen met keizersnede. Ik ben zo blij dat we gezond en wel door de bevallingen zijn gekomen en ik wil niet weten hoe het was gelopen als deze oplossing niet bestond, wel vind ik het nog vaak jammer dat ik het toch niet op de natuurlijke manier heb kunnen doen. Die wens voor die natuurlijke bevalling beschreef ik dan ook uitgebreid toen ik zwanger was van Aimy. En toen ik zwanger was van Feline schreef ik al over mijn gedachtes over de geplande keizersnede die ik zou krijgen. Al met al heb ik gewerkt aan acceptatie, er veel met anderen over gepraat en is het iets wat ik nu achter me kan laten. Maar jammer zal ik het altijd blijven vinden, maar dat gevoel mag er zijn.

Ik hoop dat ik anderen met deze video kan inspireren. Bijvoorbeeld omdat je zwanger bent en een geplande keizersnede hebt staan, omdat je ook bevallen bent met een keizersnede en je het spannend vindt hoe een volgende zwangerschap en bevalling zal gaan. Of omdat je net als ik ook drie keizersnedes had. Misschien kun je deze video tippen aan een vriendin en kan zij wat met de tips en ervaringen die ik deel. Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

  Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.

Gerelateerde berichten

12 reacties

  • Loes
    9 maart 2018

    Iemand heeft na mijn keizersnede tegen mij gezegd: ‘Ben je nou teleurgesteld in je lichaam dat je niet ‘normaal’ bent kunnen bevallen?’ Ik was flabbergasted, hoezo zeg je zoiets?! Bij mij was het ook medische noodzaak, mijn ontsluiting schoot niet op en bij elke wee daalde de hartslag van mijn zoontje. Natuurlijk ben ik niet teleurgesteld in mijn lichaam als ik een gezond kind in mijn handen heb! En bovenal ben ik zó dankbaar voor de medische kundigheid die er nu is, waardoor de gynaecoloog heel snel kon beslissen: ‘We doen nú een keizersnede’ ??

  • Iris
    9 maart 2018

    Ik denk ook dat mensen niet begrijpen wat de gevolgen van een keizersnede kunnen zijn. In mijn geval is de placenta van mijn jongste in het litteken van mijn vorige keizersnede gegroeid. Uiteindelijk mag ik hierdoor geen kinderen meer krijgen, dus inderdaad, een keizersnede is echt niet makkelijk.

  • Tamara van Luik
    9 maart 2018

    Super fijn dat er aandacht word aan besteed nog steeds denken mensen dat een keizersnede minder zwaar is dan een bevalling!1e zwangerschap is een spoedkeizersnede geworden
    Nu 28.3 weken zwanger en krijg een geplande keizersnede
    Bij mij is het niet herkenbaar dat ik het jammer vind dat het geen natuurlijke bevallingen zijn omdat ik blij bent dat allebei mijn zoons straks gezond worden geboren

  • Aneta
    9 maart 2018

    Dat moet heel pittig zijn geweest. Ik ben van mening dat hier veel meer tijd voor herstel nodig is. Fijn dat je hier aandacht aan geeft

  • Charlene
    9 maart 2018

    Dat denk ik ook. Hier 2x een natuurlijke bevalling en ik was snel ter been. 1e keer wel een totaalruptuur dat duurde 6 weken maar ik denk zeker dat een keizersnede zwaarder is qua herstel.
    Fijn dat die optie er is. Alles in t teken van het welzijn van baby én mama.

  • Melian
    9 maart 2018

    Wat heb je dat op een mooie en oprechte manier gedeeld. Ik ben zelf twee keer vaginaal bevallen en kan er niet over meepraten, maar een keizersnede lijkt me heftig. Tijdens de bevalling van de tweede heb ik gesmeekt of ik geen keizersnede kon ondergaan (niet mijn beste moment) en ik ben dankbaar dat de artsen en verpleegkundigen daar doorheen hebben geprikt en (logischerwijs) geen gehoor aan hebben gegeven. Impact en herstel lijken me heel pittig, zeker als je de keizersnede zo onverwacht moet ondergaan. Je hebt drie kindjes laten groeien, je hebt ze op de wereld gezet en je brengt ze nu met alle liefde groot. Natuurlijker en mooier dan dat kan het niet. Dikke duim omhoog!

  • Tam
    9 maart 2018

    Ik heb 3 kinderen. De eerste vaginaal bevallen, de andere 2 met een spoedkeizersnede en een minder spoed. Ze snappen nog steeds niet hoe ik de eerste keer “normaal” heb kunnen bevallen.
    Ik mocht na de eerste keizersnede nog wel een keer proberen vaginaal te bevallen, ook geprobeerd omdat het herstel veel sneller gaat. Maar dit lukte helaas niet. Uiteindelijk na uren weeen opvangen toch weer een keizersnede. Over mijn bevalling met de eerste keizersnede wil ik het niet eens hebben. Word ook witheet als mensen tegen mij zeggen dat ik het lekker makkelijk had. Zij hebben geen idee wat voor helse pijnen ik heb geleden die eerste keer.

    Nu mag ik nog maximaal 1 kind krijgen, alleen via keizersnede. Maar door het littekenweefsel dat is ontstaan na mijn eerste keizersnede heeft de gynaecoloog liever dat ik helemaal geen kinderen meer krijg. Nu wil ik dan ook geen kinderen meer, maar eigenlijk is de keus voor mij gemaakt.

    Ik heb beiden gedaan en kan volmondig zeggen dat ik nog liever 3x vaginaal beval dan dat ik nog een keizersnede zou krijgen

  • Stephanie
    9 maart 2018

    Je filmpje helaas nog niet kunnen kijken maar wel gelezen wat je hebt geschreven en de reactie doorgenomen.

    Ook ik heb een keizersnede gehad na een inleiding en 2 dagen wegpuffen van weeen zonder vorderende ontsluiting. Totaal onverwacht kwam daar opeens de mededeling dat ik naar de OK moest. Wat een traumatische ervaring! Nog steeds, bijna 2 jaar verder, heb ik erg veel moeite met het verloop van mijn bevalling. Ik heb dan ook nog heel lang pijn gehad en nog steeds heb ik er dagen bij dat ik last heb van mijn litteken. De keuze om wel of niet voor een tweede te gaan is dan ook onwijs moeilijk. Ik heb meteen gezegd: dit wil ik niet nog eens meemaken!

    Ook traumatisch was vooral dat mijn man in het ziekenhuis niet bij ons mocht blijven gedurende de nachten. Lig je daar dan alleen met je pasgeboren babytje terwijl je zelf nog amper kunt bewegen, vreselijk!

  • Anke
    9 maart 2018

    Wat fijn dat je hier een filmpje over hebt gemaakt, heel goed dat hier aandacht voor is en ik vind t interessant om te lezen en zien hoe anderen dit ervaren. Mijn zoontje is ook met een keizersnee gehaald, stond gepland wegens stuitligging (hij kon niet meer gedraaid worden, was al te ver ingedaald met zijn billetjes) maar hij kwam een week eerder. Ik heb dus net als jij wel weeen mogen ervaren, dat vond ik eigenlijk heel fijn! Dat je die ervaring hebt, ofzo 🙂 maar ik was zooooo blij toen de ruggenprik gezet werd, de weeen werden erg heftig en net als jij had ik ook een beetje een gevoel van het leidt nu verder nergens toe dus laat ze maar stoppen, haha… ik had een hele fijne ervaring tijdens de keizersnee, maarbhet herstel vond ik vreselijk. Gelukkig kocht mijn vriend wel op de kamer slapen en kon hij ons zoontje steeds tillen, zelf kon ik dat niet en moet je dus steeds hulp vragen. ook de eerste luiertjes kun je niet doen omdat je nog niet kunt staan, etc etc. Na ca 3 weken kon ik aardig rondlopen in huis maar ik ben pas na 5 weken een rondje buiten gaan lopen en heb nog maaaaanden last gehad van het litteken. Ik ben heel dankbaar dat de keizersnede bestaat en moet er niet aan denken hoe dit bijvoorbeeld 60 jaar geleden was gegaan, maar als mensen zeggen dat dit de makkekijke weg is voel ik vaak zo’n gevoel van onmacht… als je het niet hebt meegemaakt kun je er beter niet over oordelen.

  • Marloes
    9 maart 2018

    Ik wil ook graag mijn ervaring delen: ik heb 2 kinderen en mijn eerste is met een spoedkeizersnede geboren. Ik heb nog wel 1 uur geperst maar op een gegeven moment daalde de hartslag van het kindje zodoende is er toen besloten voor de keizersnede. Dit proces in het ziekenhuis liep voor mijzelf erg gesmeerd. Mijn man had het erg spannend gevonden. Het herstel ging voor spoedig. Kon idd redelijk snel weer lopen.
    De bevalling van mijn tweede kindje was vaginaal. Ik ben wel in het ziekenhuis bevallen omdat dus de eerste een keizersnede was. De eerste 7 a 8 maanden van de zwangerschap ben ik onder controle geweest van een verloskundige en de laatste maand(en) in het ziekenhuis door een gynaecoloog.
    Omdat ik ingeknipt ben geweest met de vaginale bevalling vond ik herstel hiervan vervelender! Want dat litteken schoonhouden en verzorgen is een stuk moeilijker! Dus bevallen op wat voor manier bij allebei moet je herstellen! Zowel lichamelijk als geestelijke want naar elke bevalling heb je meer verantwoordelijkheid.

  • Anita te Gussinklo
    10 maart 2018

    Goed dat je hier een video over maakt.
    Ik heb ook een keizersnede gehad en had heel erg het gevoel: Ik heb het niet zelf gedaan.
    Was ook teleurgesteld hierin en het mooiste van de bevalling leek me gewoon als het geboren is en dan op je borst/buik word gelegd.
    Nu was ik weg gemaakt en toen ik bij kwam zei een zuster tegen me: Gefeliciteerd, je hebt een zoon gekregen.Toen werd ik met bed en al naar de couveuse gereden en zag daar mijn zoon voor het eerst.
    Wel heb ik uren lang weeen gehad, maar kwam maar niet tot 10 centimeter ontsluiting.
    Toen de hartslag naar beneden ging moesten ze wel ingrijpen. Mijn herstel ging wel prima.
    Mijn man heeft ervoor gezorgd dat ik met iemand ging praten want hij was er bang voor dat ik er echt last van zou houden. Mijn zoon is nu bijna 13 jaar en nu ik zo mijn verhaal typ blijft het een gevoelig/emotioneel onderwerp.

  • Lisanne
    10 maart 2018

    Zelf heb ik bij mijn eerste en derde kindje een geplande keizersnede gehad, beide keer vanwege stuitligging. Bij mijn tweede kindje heb ik een vaginale bevalling gehad. Aan beide zitten voor en nadelen. Wel denk ik dat het een verschil maakt of je een geplande keizersnede of spoedkeizersnede krijgt. Een spoedkeizersnede lijkt mij, zeker als je kindje in gevaar is, wel heel heftig.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.