wanneer zwangerschap aankondigen

Je zwangerschap bekend maken aan je omgeving, wanneer en hoe?

wanneer zwangerschap aankondigen

Je zwangerschap bekend maken aan je omgeving, wanneer is dit het juiste moment? Die keuze maakt iedereen voor zichzelf. Waar de een het na de positieve zwangerschapstest van de daken wil schreeuwen, zal de ander wachten tot de eerste of tweede echo, of tot het eerste trimester voorbij is met 12 weken zwangerschap. Er bestaat geen goed of fout hierin. Wij kozen er bij alle drie de zwangerschappen voor om dit langzaam op te bouwen en hier de tijd voor te nemen voor we dit bekend maakten aan onze omgeving.


Je zwangerschap bekend maken aan je omgeving, wanneer en hoe wij dit deden..
Mijn ouders werden als eerst op de hoogte gebracht van de zwangerschap, dit keer al een kwartier na de positieve zwangerschapstest hing ik aan de telefoon of ze even langs wilden komen. We waren zo overdonderd dat we het meteen wilden delen met ze. De eerste echo hadden we met 6,5 week zwangerschap (dachten we toen, later werden we vooruitgezet) en nadien hebben we mijn beste vriendin op de hoogte gebracht van de zwangerschap. Mijn schoonouders zaten in Frankrijk omdat de zus van Yannick was bevallen (en er waren nog wat persoonlijke omstandigheden gaande) dus kozen wij ervoor hen pas in te lichten wanneer daar de rust was wedergekeerd en ze weer terug in Nederland waren. Hen vertelden we het bij 11 weken zwangerschap daardoor pas.

wanneer zwangerschap aankondigen
Goede echo’s
In de tussentijd hebben we wat goede vrienden ingelicht dat ik in verwachting ben, en onze broers en zus. Na een goede derde echo bij 12 weken zwangerschap vonden we dat de tijd rijp was om dit al onze overige vrienden/familie te delen en vervolgens op Yannick zijn werk en vervolgens online. Voor ons voelde dit goed. In het eerste trimester kan er van alles mis gaan en wij wilden dit in dat geval wel delen met een paar dierbaren die ons dan konden steunen daarbij, maar niet met overigen. Als het ‘mis’ was gegaan dan zou ik dit uiteindelijk wel bespreken online omdat dit taboe wat meer openbaarheid mag krijgen, maar dan zou ik willen wachten tot ik daar aan toe zou zijn.

Volg je gevoel, je hebt nooit garantie
Maar nogmaals, er bestaat geen goed of fout. Je hebt nooit 100% zekerheid in de zwangerschap. Er kan na het eerste trimester ook wat ‘fout’ gaan. Als je baby geboren is, dan heb je ook geen garantie voor een gezond en lang leven. Ik begrijp het ook als mensen de zwangerschap al vroeg vertellen aan mensen in de omgeving. Het is prachtig nieuws en het eerder bekend maken maakt het eerste trimester denk ik wel wat draagbaarder. Men zal je vermoeidheid, verwardheid of misselijkheid beter begrijpen. Of waarom je bepaalde afspraken afzegt, waarom je geen wijn drinkt op een feestje of vraagt om een doorgebakken biefstukje. Zeker wanneer je je regelmatig bevindt op feestjes, maakt dit het makkelijker. Ik kan me goed voorstellen dat je dan eerder de keuze maakt het mooie nieuws te delen.

Wanneer hebben jullie de zwangerschap bekend gemaakt ? En hoe deden jullie dit? Ik ben enorm nieuwsgierig hoe jullie dit bekend maakten aan jullie omgeving en waarom je dit vroeg of pas laat deed. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

30 gedachten over “Je zwangerschap bekend maken aan je omgeving, wanneer en hoe?”

 1. Ik heb bij mijn eerste dochtertje gewacht met het aan mijn ouders vertellen, met het idee dat ik het mijn moeder niet kon aandoen als het nog mis zou gaan. Mijn moeder was inderdaad door het dolle heen. Alleen helaas bleek bij de 20 weken echo dat onze dochter meerdere hartafwijkingen had en moesten wij alsnog afscheid van haar nemen. Om deze redenen heb ik het bij mijn zoon bij de positieve test al verteld, iedereen leefde zo mee. Ik kon dat niet geheim meer houden!
  Lisette onlangs geplaatst…3 Reisdoelen voor in 2018My Profile

 2. Tegen de ouders en schoonouders zo rond 6 weken. We wilden het eerst even zelf laten bezinken en daarna hen op de hoogte stellen. Voor de rest iedereen na de goede termijnecho 🙂 En oké, ik hield mijn mond niet tegen een vriendin, haha.
  Shirley onlangs geplaatst…Diary: extra controles & op het gemakjeMy Profile

 3. Bij de eerste echo. We werkten allebei nog in het buitenland en daar was geen goede verloskundige praktijk aanwezig dus wilde ik heel graag alles laten checken in NL. Met een smoes terug gekomen en pas na de 1e echo een fotolijstje gemaakt met een van de echo foto’s daarin. Iedereen was echt zwaar verrast omdat ze dachten dat wel nog wilden wachten.
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #13My Profile

 4. Mijn ouders en schoonouders wisten het al bij 5 weken. We hebben het hen verteld door hen een rompertje te geven met daarop de tekst: ‘Hoera, jullie worden opa en oma’ en daarbij roze en blauwe snoepjes/chocolaatjes. Als het mis zou gaan wilde we ook dat ze het wisten en ons konden steunen.

  Een andere goede vriendin wist dat ik ging testen, dus toen die positief was stond ik direct bij haar op de stoep (is ook een buurvrouw).
  Na de eerste echo bij 8 weken heb ik het nog een vriendin verteld en pas na 12 weken de rest van de familie en vrienden. Inmiddels weten collega’s, buren en kennissen het ook! Ik ben nu 15+2 weken zwanger en nu mag de hele wereld het weten. Ook al kan er nog van alles misgaan, maar zoals je zegt dat kan ook gebeuren als het kindje er al is.

 5. Ik ben nu 9 week zwanger, dus de grote bekendmaking moet nog komen. Goede vrienden van ons wisten het vrij snel, bij 6week, omdat we het hele weekend bij ze zouden zijn en ik niks zou drinken. Daarna ook mijn ouders. Ook een aantal collega’s van mij weten het, omdat ik dit wel fijn vond. Ik zie ze elke dag en zij zien toch wel dat er iets is. Verder weet nog niemand het, want een aantal mensen kan het dan niet geheim houden. Mijn man is binnenkort jarig, dus ik geef hem heel subtiel een cadeautje waarmee we het vertellen aan iedereen! Vind het retespannend!!

 6. Ik ben op dit moment 23 weken zwanger. Mijn man en ik hebben het met bijna 9 weken aan onze ouders verteld, op kerstavond.
  In de familie speelden op dat moment een aantal dingen: oma die ziek was, een broertje dat ook niet helemaal gezond was, dus wij wilden hen graag een mooi kerstcadeau geven. We hebben gewacht tot de 1e echo, ook omdat ik zelf even die bevestiging wilde hebben dat er inderdaad iets in mijn buik zat.
  Vervolgens hebben we een heel stel babysokjes gekocht en heel kleine cadeautasjes. In die tasjes kwamen dus de sokjes en ik heb briefjes gemaakt met een klein gedichtje erop waaruit bleek dat we zwanger waren. Ook heb ik er bij iedereen bij gezet ‘ Je wordt … (opa, oma enz)!’
  Het was voor iedereen een erg leuke verrassing en het beste kerstcadeau dat we ze konden geven 🙂
  Onze beste vrienden hebben we het een paar dagen na kerst op dezelfde manier laten weten.

 7. Wij hebben het onze ouders verteld rond 12 weken: we hebben ze eerst onze vakantie fotos laten zien en op het einde ‘nog 1 speciale foto: de echo’.
  Vrienden werden enkele dagen later ingelicht, m’n vriend droeg een T-shirt met daarop ‘daddy cool’ er op en het werk werd daarna verwittigd!

 8. Mijn ouders en schoonouders hebben we het 3 dagen nadat wij het zelf wisten verteld. (rond 5 wkn al) Verder moest ik het aan wat mensen in de omgeving vertellen omdat het relevant was voor roosterplanning en de werksituatie.

  De rest van mijn familie bel ik met Pasen op om het goede nieuws te delen (Dan 13 wkn)

 9. wij deden het bij alle drie eigenlijk vrij wel meteen aan mijn ouders en opa en oma en mijn zusje. hun vertelden het dan weer aan de verdere familie dat ging eigenlijk vanzelf
  mijn wek heb ik het een paar goede collega,s ook best vroeg verteld zo ongeveer 3 weken na de test
  en mijn man werkt met mijn familie in een rerstaurant dus hij wachten er ook niet lang mee .
  ik persoonlijk vind het voor mezelf onzin om daarmee te wachten het bekend te maken want over mis gaan tja daar denk ik eigenlijk nooit aan
  ik heb alle vertrouwen in mijn lichaam
  en als er iets mis gaat dan is het bij de bevruchting al dat er iets niet goed ging
  dus het lijkt misschien zo maar zo vaak komt dat niet voor
  als je vertrouwen hebt in je lichaam en er niet bij voorbaat al denkt aan wat er allemaal mis kan gaan dan stuur je automatisch ook goede energie naar je lichaam en je kindje
  bij deze vierde zwangerschap heb ik wel iets langer gewacht met bekend maken aan mijn familie omdat ik mij er toch iets ongemakkelijk bij voelde ons derde meisje jasmijn was net 9 maanden oud
  ik maakten het op facebook bekend bij 17 weken zwanger. mijn moeder en vader wisten het wel al eerder maar ook daar voelde ik mij wat ongemakkelijk naar toe wat hun reactie zou zijn omdat ik alweer zo vlot terug zwanger was.

 10. Wij vertelden het dezelfde dag nog aan mijn zwager en schoonzus omdat het daags voor onze wintersport was (met een grote groep vrienden en familie) en ik wat extra partners in crime nodig had om het daar, tussen de sigaretten en bier, te verbergen. De rest van de familie lichtten we na de eerste goede echo (met 7 wk), overige familie en vrienden na twee goede echo’s (11wk) en een paar dagen later werd het Facebook-official. Op deze manier voelde het goed voor ons 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…De effecten van een baby deel 1My Profile

 11. Wij hebben het na de eerste echo verteld. Dit was op de verjaardag van mijn schoonvader. (Met 7 wkn zwangerschap)We hadden een logeerkoffertje samengesteld met rompertjes, sokjes en een rammelaartje. We hadden er een kaartje bij gedaan en daarop stond: Lieve opa en oma, als ik later groot ben mag ik dan bij jullie logeren?
  Het was wel lastig om het niet eerder te vertellen omdat we net verhuisd waren en druk aan het klussen en mijn schoonouders veel bij ons waren om te helpen. Bedenk dan maar eens een goede smoes waarom je de deuren niet met Amonia kunt afnemen ?
  Mijn moeder kreeg een voorleesboek (mijn moeder was altijd van het voorlezen)
  Broers/zussen en beste vrienden kregen een kaartje met de aankondiging erop.
  Op Moederdag hebben we het de rest van de familie verteld. De dag erna op Facebook.

 12. Tja, is al een tijdje geleden bij mij… Bij onze zoon was het een rommel met negatieve tests en echo’s, terwijl ik echt al zwanger was. Dus uiteindelijk verteld, maar toen bleek ik ook al bijna een maand verder te zijn dan gedacht (scheelde heel veel). Bij onze dochter kwam mijn moeder met de vraag of ik zwanger was, aangezien ik koffie ineens vies vond ruiken (zij was een verrassing). Dus ja, net voor Kerst naar de dokter en test was positief en toen direct tegen iedereen gezegd (was toen nog niet zo lang in verwachting, maar kon het niet verbergen, want ik was al heel snel vaak aan het overgeven en super misselijk). Bovendien was mijn zusje ook zwanger.
  Anja onlangs geplaatst…Wat te doen in het Paasweekend? Paasuitjes voor het gezinMy Profile

 13. Ouders en zussen rond de 12 weken, daarna vrienden en familie – met de vraag om het verder stil te houden. Ik ben toen voor mijn bedrijf op zoek gegaan naar een vervanger (ondernemen en zwanger zijn, schrijf ik binnenkort over) en toen ik die had ben ik vaste klanten gaan inlichten. We zaten toen zo dicht op 20 weken dat we die hebben afgewacht, voordat ik het ook groot op mijn blog en andere social kanalen heb gezet. Is natuurlijk wel een dingetje; na jaren twijfelen gewoon zwanger!
  Patricia onlangs geplaatst…Twee weken na de uitgerekende datum… – PollMy Profile

 14. Ik heb het rond 10/11 weken verteld. Ik groeide zo snel dat ik het niet meer geheim kon houden. Ook was ik zo openhartig over mijn miskraam bij de zwangerschap daarvoor, dat ik het niet nodig vond om er zo geheimzinnig over te doen. Als het mis zou gaan, zou ik het toch wel hebben verteld. Alleen wilde ik niet iedereen af hoeven bellen. En dus houd je het wel beperkt tot een aantal mensen.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #9My Profile

 15. Allebei de keren was mijn beste vriend de eerste die het wist.. hij was nog net niet bij het testen zelf erbij.. ? bij de eerste was ik al 10 weken zwanger bleek op de echo die ik een dag na de positieve test kreeg en toen hebben we het gelijk aan familie verteld! Bij de 2e zijn we het vanaf week 8 de familie gaat vertellen en vanaf week 12 openbaar gegooid!
  Nicole onlangs geplaatst…#allemannenhandinhand | Homo’sMy Profile

 16. We maakten het op Vaderdag bekend in de week nadat ik de test had gedaan.. ik was al een kwartaal zeer licht ongesteld, dus vroegen we ons af of we misschien al niet maanden zwanger waren! Dat bleek de week daarna in het ziekenhuis niet zo te zijn, ik was zes weken zwanger.. wel erg vroeg dus bekend gemaakt, maar ik heb er geen spijt van dat we de ouders en broer en zussen zo snel in hebben gelicht! Een paar weken later stond ik een week op locatie voor m’n werk (vliegbasis Gilze-Rijen om precies te zijn (de test was ook al in een werkweek op locatie, toen vliegbasis Leeuwarden :S)) en daar zag iemand het aan mij, die wenste me een goede zwangerschap terwijl mijn collega ernaast stond en haar mond openviel! Ik wilde er niet om liegen, maar vroeg zodra de beste man vertrokken was of zij het wel voor zichzelf wilde houden.. ik vind het nogsteeds knap dat een man!! het al zo vroeg aan me zag! En die bewuste collega heeft ook echt haar mond gehouden (voor zover ik weet dan) tot de rest ook ervan op de hoogte werd gesteld! Dat was met 13 weken toen ik terug kwam van vakantie, met 10 weken kreeg ik al een buikje, dus het was een opluchting dat we die vakantie eerder al hadden gepland en dat die nu precies mooi uitkwam voor de 12wkn grens!

 17. Ik kwam er niet een paar dagen voor dat me ouders over babys gingen praten me vader wou er heel graag nog eentje bij maar me moeder zei dat ze dat niet meer zou kunnen. En toen zei ik dan heb je geluk want je krijgt een kleinkind en toen waren ze eerst verbaasd maar vinden het nu wel heel erg leuk

 18. Bij de zwangerschap van de eerste (hij wordt volgende maand 3 jaar) vertelden wij het na een eerste echo, die we kregen om uit te zoeken hoe lang ik zwanger was. Mijn cyclus was heel onregelmatig dus ik kon er niet echt een touw aan vast knopen. Dat was na 6,5 weken.
  Afgelopen zomer was ik opnieuw zwanger en toen wij rond dezelfde termijn ouders wilden inlichten rommelde er al wat. Gek genoeg had ik vanaf de test niet het blije gevoel dat ik de eerste keer wel had. En het werd een miskraam. Ik vertelde dus: ik ben zwanger maar ik geloof dat het niet goed gaat. Dat was best wel emotioneel, hoewel je weet dat de kans vrij groot is natuurlijk.
  Gelukkig was ik snel weer zanger en inmiddels ruim 24 weken! Deze zwangerschap maakten we bekend rond 6 weken. Oh wat heb ik mij beroerd gevoeld vanaf week 5 tot en met week 14… In juli verwachten wij een broertje voor zoontje Max.

 19. Wij hebben het aan onze ouders bekendgemaakt met 8 weken. Een mooie foto gemaakt, die af laten drukken en ze uit laten pakken tijdens een lunch en een borrel. Super verrast waren ze, heel leuk!
  De rest hebben we het pas met 14 weken verteld met dezelfde foto op social media.

  x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.