Mommy monday: Vriendschap als je moeder wordt

De foto is wat oranje getint oops, maar het is koningsdag 😉

Als je moeder wordt dan verandert er op een allerlei gebieden een heleboel. Kort geleden besprak ik wat een kindje krijgen met je relatie doet, vandaag ga ik het hebben over wat voor effect dit heeft op vriendschappen. In mijn vriendinnengroep ben ik een van de eerste die een kindje gekregen heeft. Ook heb ik in de loop van de tijd vriendinnen ontmoet die zelf ook kinderen hebben. Ik heb daardoor vriendinnen met kinderen en vriendinnen zonder kinderen. Ik vind het persoonlijk heel fijn om ook vriendinnen zonder kids te hebben, om even niet over luiers en de eerste stapjes te praten. Om gewoon te kletsen over mode, jeugdherinneringen, muziek enzovoorts. Tegelijkertijd hecht ik veel waarde aan vriendinnen waarmee ik mijn ervaringen als moeder kan delen.

Naast dat ik heel erg geniet van dingen ondernemen met Yannick, geniet ik ook heel erg van tijd met vriendinnen. Sinds ik moeder ben is die tijd wel wat schaarser dan daarvoor, ook niet gek want je gaat ook niet zomaar in de avond op pad, dat moet je dan wat meer plannen. Ik heb een aantal vriendinnen waar ik heel close mee ben, die ik al lang ken en die daardoor (bijna) alles van me weten. Zij kennen mij voor het moederschap en nu ook als moeder. Ze hebben mij daardoor ook zien veranderen. Ik ben altijd heel flexibel maar nu ik moeder ben kan ik niet altijd á la minuut ergens staan, toch begrijpen ze dat meestal wel.
Vriendinnen die je niet vaak hoeft te zien maar als je elkaar ziet het gewoon weer als vanouds voelt, dát vind ik zo fijn en bijzonder! Natuurlijk verheug ik me op het moment dat ze mij komen vertellen dat ze zwanger zijn, maar ik vind het ook heerlijk om gewoon even niet bezig te zijn met het moederen. Een avond naar de bios met een vriendin, of gewoon wat drankjes drinken op een terras, bijkletsen en genieten van een meidenavond.

Sinds ik moeder ben, heb ik ook vriendinnen ontmoet met kinderen, dat vind ik ook heel fijn. De kindjes spelen samen terwijl wij onder het genot van een kop thee bijkletsen. Het is fijn om mijn ervaringen als moeder te delen, om onzekerheden daarover te delen. Om te vragen hoe laat hun kindjes naar bed gaan en of zij dezelfde angsten en onzekerheden hebben. Omdat ik jong moeder geworden ben is het niet vanzelfsprekend dat mijn vriendinnen van de zelfde leeftijdscategorie ook moeder zijn, als je dit dan samen wel gemeen hebt dan is dat extra speciaal. Zij begrijpen waarom je bepaalde prioriteiten stelt. Zij begrijpen het ook waarom je af en toe te laat komt, omdat je kindje last-minute nog verschoond moest worden bijvoorbeeld.

Ik hecht veel waarde aan die vriendinnen om mij heen en ik vind het leuk hoe dat zich ontwikkeld heeft nu ik moeder ben. Dat ik nog steeds weet dat ik op ze kan rekenen en andersom. Dat is goud waard!  Zeker nu ik wat minder tijd heb om af te spreken, we allemaal ook druk met ons eigen ding zijn, dat we nog steeds elkaar weten te vinden. Hoe is dat gegaan toen jullie moeder werden? Zijn vriendschappen veranderd? En hoe ging dat voor jullie vriendinnen die zelf kinderen kregen? Ik vind het een interessant onderwerp om meer ervaringen over te lezen. Laat ze me weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

35 reacties

 • Manon
  27 april 2015

  Je kent mijn BFF wel haha. Ik ben sinds Bibian zwanger was van River súperclose geworden, daarvoor waren we al heel hecht maar de kindjes hebben dit alleen maar versterkt. We staan er hetzelfde in, waarderen tijd met en zonder elkaar! Zo’n vriendschap is heel waardevol!
  Manon onlangs geplaatst…De weg naar het zwanger worden…My Profile

 • Marion
  27 april 2015

  Leuk om de andere kant te lezen! Ik heb een vriendin die twee kids heeft en die zei een poosje terug: Het is zo’n verheerlijking om een keer met iemand te praten die me niet dood gooit met adviezen over opvoeding. Ik kan me dat wel voorstellen en ja, ik heb geen kinderen dus ook geen flauw benul wat je wel en niet moet doen. Dat vond ik wel tof om te horen. Niet voor mezelf, maar vooral voor haar. Dat ze even zonder op haar woorden te letten alles kon spuien over hoe kaa uuu tee het soms ook is.
  Marion onlangs geplaatst…Follow Your Heart #4My Profile

 • Saskia
  27 april 2015

  Ik heb bijna geen vriendinnen met kinderen en moet zeggen dat ik dat ook niet heel erg vind. Voor adviezen ga ik toch snel naar mijn zus die ook kindjes heeft. Toen ik net moeder was geworden werd de relatie met sommige vriendinnen wel anders en een aantal zie ik gewoon niet meer.
  Saskia onlangs geplaatst…Plogweek! Dag #7My Profile

 • Dita
  27 april 2015

  Wat leuk om te lezen. Ik heb 3 beste vriendinnen die ik al jaren ken en nog 2 collega vriendinnen (Inmiddels werken we niet meer op dezelfde locatie). Mijn 3 beste vriendinnen ken ik al jaren, zij hebben nog geen kinderen. Een van mn collega vriendin is zwanger en de ander heeft 2 kinderen. Verder heeft de beste vriend van mijn vriend 3 kinderen en ons gezamelijke vrienden zijn er wel.mee bezig of een is zwanger.. ik steek veel tijd in vriendschappen en vind dit ook erg belangrijk.
  Dita onlangs geplaatst…Nieuwe tafeltjes in de woonkamerMy Profile

 • Liset - Beautydagboek
  27 april 2015

  Wij waren de eerste die kinderen kregen en pas nu (zo’n 4 jaar later), merken we dat de rest langzaamaan ook met zwanger worden en kindjes krijgen bezig zijn. Ik moet zeggen dat ik het wel leuk vind dat er meer mensen nu ook een kindje hebben, zodat je onderling inderdaad ook snapt waarom je zo moe bent en niet zo vaak meer beschikbaar en flexibel bent :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…New in | Geshopt & gekregenMy Profile

 • Madelon
  27 april 2015

  Sinds ik moeder ben zijn er ‘vriendinnen’ afgevallen en een paar hele leuke met en zonder kinderen bijgekomen. Ik vind het alleen jammer dat de meesten ver weg wonen.
  Madelon onlangs geplaatst…Recept: Hartig MaisbroodMy Profile

 • Eline
  27 april 2015

  Vriendschappen veranderen altijd als er grote ontwikkelingen iniemands leven plaatsvinden. Sommige vriendschappen worden daardoor sterker, andere vriendschappen verwateren daardoor. Ik ben heel blij met mijn vriendinnen die er altijd voor me zijn!
  Eline onlangs geplaatst…Oranje boven!My Profile

 • Sandra - Beautybysandra
  27 april 2015

  Super leuk om te lezen!
  Sandra – Beautybysandra onlangs geplaatst…New in: Ladekastje Ikea + inrichtingMy Profile

 • Miranda
  27 april 2015

  Interessant onderwerp. Ik heb vriendinnen met en vriendinnen zonder kinderen. En ook een aantal vriendinnen die nu ook zwanger zijn.
  De vriendschappen veranderen inderdaad, maar ik vind de vriendschappen zonder kinderen ook veranderen. Komt denk ik ook gewoon door het ouder worden en de andere levensfase waar je langzaam in komt.
  Miranda onlangs geplaatst…Koningsdag; NailartMy Profile

 • Lifesabout
  27 april 2015

  Datejes met vriendinnen en vrienden worden inderdaad heel schaars. Nu al merk ik dat terwijl veel vriendinnen nog geen kinderen hebben. Ben benieuwd hoe dat gaat als ook zij kinderen krijgen.
  Het is niet alleen het ‘om de slaapjes heen plannen’ en vanwege algemeen drukker zijn, maar ik moet ook soms afzeggen omdat we een slapeloze nacht achter de rug hebben of Sarah is niet lekker. Blijft een soort puzzel haha. Maar eenmaal op date geniet ik meer dan ooit!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Alcohol, superfoods en een hartaandoeningMy Profile

 • Anouk
  27 april 2015

  Super leuk dat je vriendinnen van vroeger ook zijn gebleven! Vaak zie je dat die vriendschappen verwateren omdat je dan in een hele andere fase zit en andere dingen belangrijk vind. Echt leuk en bijzonder dat ze zijn gebleven!!
  Anouk onlangs geplaatst…DIY marble kaarsenhoudersMy Profile

 • Wilma
  27 april 2015

  Ik ben jong moeder geworden, 20 jaar. Dag erna 21, haha. Maar dat betekend ook dat mijn vriendinnen nog geen kinderen hebben. Aan de ene kant jammer, want ook geen broers of zussen met kinderen. Vind het vooral jammer voor mijn meisje. Maar heb ook nieuwe mensen leren kennen, met kindjes en dat is dan wel heel leuk:)

 • Nesrin
  27 april 2015

  Mijn bestie was eerst zwanger en ik was bij haar bevalling. De geboorte van haar zoon staat nu nog als het begin van een nieuw tijdperk. Ik werd 8 maanden daarna voor het eerst moeder.
  We hebben samen veel meegemaakt onze vriendschap is on a break geweest want we kregen beiden teveel op ons bordje.

  Nu hebben we ieders 2 kinderen en zijn we sterker dan ooit ervoor.
  Nesrin onlangs geplaatst…Week in Pictures – Keeping up with NesrinMy Profile

 • Vera
  27 april 2015

  Leuk om te lezen!

 • Lisa
  27 april 2015

  Ik merkte vooral toen ik kinderen kreeg dat de interesses van mijn vriendinnen zonder kids heel anders werden, nog stappen en feesten terwijl ik juist genoot van zo’n serie op de bank, ik heb wel nieuwe vriendinnen ontmoet met kinderen en dat klikt heel fijn

 • Angelina
  27 april 2015

  Fijn dat veel vriendschappen bewaard zijn gebleven, en mooi hoe je zegt: Sommige vriendinnen hoef je niet vaak te zien, zo een paar maanden niet, maar als je ze dan weer ziet is het net als vanouds, dat vind ik echt de essentie van een goede vriendschap 🙂

 • Kelly Caresse
  27 april 2015

  Hahah vooral dat laatste inderdaad, heerlijk om even niet over kinderdingen te praten 🙂

 • Kelly Caresse
  27 april 2015

  Heel mooi gezegd

 • Kelly Caresse
  27 april 2015

  Ja dat vind ik ook het mooiste eraan, geen schuldgevoel als je elkaar even niet ziet en juist genieten van de momenten dat je wel samen kunt zijn 🙂

 • Vanessa
  27 april 2015

  Leuk om te lezen! Mijn vriendinnen hebben nog geen kinderen en ik ook niet. Maar ik kan me wel inbeelden dat het misschien vervelend word om af te spreken als de ene mama is en de andere nog niet. Als je allebei een kindje hebt, schept dat volgens mij een extra band. Het is wel mooi dat je sommige vriendinnen niet veel ziet en het toch bijzonder blijft als je elkaar weer ziet. Daar moet je van genieten!
  Vanessa onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s: Bioscoop, vriendenavond & Daim ijsMy Profile

 • Sylvia
  27 april 2015

  In mijn vriendenkring is de eerste vriendin nu zwanger, inmiddels twintig weken. Gisteren maakte ze bekend dat ze een jongetje krijgt en ik vind het echt heel bijzonder om het allemaal vanaf de zijlijn mee te krijgen. Ik ben er ook nog enthousiaster over dan ik van tevoren had gedacht. Onze vriendschap is altijd heel relaxt geweest, dus ik verwacht niet dat dat gaat veranderen. Zij is altijd al druk geweest met haar eigen bedrijf en ik met de studie, dus we weten van elkaar allang dat we beiden ons best doen om de vriendschap goed te houden ondanks volle agenda’s.
  Sylvia onlangs geplaatst…sylviakuijsten.com twee maanden op zwartMy Profile

 • me
  27 april 2015

  Ik ben wat ouder dan de gemiddelde lezer hier en heb gemerkt dat als de tijd verstrijkt en de ene persoon heeft kinderen en de andere niet er toch vaak verwatering gaat optreden in vriendschappen, net zoals stelletjes en alleenstaanden uiteindelijk vaak uit elkaar groeien. Je leeft je leven anders en uiteindelijk gaat dat toch vaak opbreken (ik zeg niet altijd maar mijn ervaring is dat het wel vaak gebeurt) in een vriendschap. Uiteindelijk niets mis mee, blijkbaar moet het vaak zo. 😉

 • janske
  27 april 2015

  Wat fijn hè als je zo’n goede vriendinnen hebt en blijft houden. Ik heb veel vriendinnen die ik al jaren ken, maar te weinig zie…maar als we elkaar dan zien dan valt alles weer op zijn plaats, we weten precies wat we aan elkaar hebben en zijn er altijd voor elkaar als we elkaar nodig hebben.

  Nieuwe vriendinnen met kindjes heb ik nog niet, dat lijkt me wel erg leuk en fijn voor Lola ook…misschien komt dat meer wanneer ze naar de basisschool gaat…ik weet het niet…dat lijkt me wel leuk!
  janske onlangs geplaatst…Van Koninginnedag vieren met een Backstreet Boy naar Koningsdag met mijn gezinMy Profile

 • Kim | Kimsbloglife
  27 april 2015

  Heel fijn om te lezen dat je nog steeds goeie vriendinnen bent met je vriendinnen van vroeger en dat ze het ook begrijpen als je wat minder tijd hebt. Ook fijn dat je nog extra vriendinnen hebt leren kennen met kindjes. Die afwisseling lijkt me prima!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Ik heb een iPhone 6 plus gekocht!My Profile

 • Nicole
  27 april 2015

  Om eerlijk te zijn heb ik nog maar weinig vriendinnen over van voor de zwangerschap. Gelukkig wel een aantal maar geen enkele die geen kinderen heeft zelf. Wel heb ik nieuwe vriendschappen opgebouwd, sommige met kids en sommige zonder. Dat is wel weer erg fijn…
  Nicole onlangs geplaatst…Persoonlijk: from fat to fit, mamafiets en meerMy Profile

 • Lisanne
  27 april 2015

  Interessant onderwerp, leuk dat je ook die kant belicht! Ik heb drie stiefkids en verwacht binnenkort mijn eerste ‘echte’ kindje. Dat mijn relatie met vriendinnen verandert is, merk ik al sinds de stiefkids. De meeste zijn heel begripvol maar ik ben ook vrienden kwijt geraakt die het niet snappen dat je niet altijd meer tijd hebt.
  Lisanne onlangs geplaatst…OPI | Let’s Do Anything We Want!My Profile

 • Manouk
  27 april 2015

  Ik heb 3 hele goede vriendinnen die nog geen kinderen hebben. We zien elkaar niet vaak, maar als we elkaar zien dan is het als vanouds! Tijdens mijn zwangerschap ben ik ook erg goed bevriend geraakt met 2 vrouwen die tegelijk met mij zwanger waren. Eentje is ook schoonfamilie. Mijn babyshower is geregeld door een vriendinnengroep die ik tijdens een opleiding heb leren kennen, maar zij zijn nog steeds niet (mijn zoontje is nu ruim 7 maanden) langsgeweest. Hoeft voor mij ook niet meer eerlijk gezegd.

 • Kelly Caresse
  27 april 2015

  Ah wat leuk om te lezen! Gefeliciteerd ook met haar zwangerschap 🙂 mooi hoe jullie vriendschap zo hecht is

 • Kelly Caresse
  27 april 2015

  Wat interessant om te lezen, knap hoor, straks 4 kids om voor te zorgen! Vervelend dat je er ook vrienden door bent kwijt geraakt, zo leer je wel echte vriendschappen kennen denk ik

 • Kelly Caresse
  27 april 2015

  Wat leuk om te lezen Manouk, ook dat je toen 2 andere zwangere dames ontmoet heb.
  Wel vervelend dat die vriendinnen van de babyshower niet meer zijn langs geweest.

 • beautifulday4makeup
  28 april 2015

  Wat heb je dit mooi geschreven!
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…Frosty glow – MAC Vanilla pigmentMy Profile

 • Bianca
  29 april 2015

  Heel mooi geschreven en fijn dat je zowel vriendinnen hebt met als zonder kinderen. Dat lijkt zo gewoon, maar helaas is dat niet zo. Mijn man en ik hebben 8 jaar geprobeerd een kindje te krijgen omdat dat onze grootste wens was, maar in de 8 jaar zijn we helaas ook veel vrienden kwijtgeraakt. Zij hadden wel al kinderen en spraken liever af met mensen met kinderen. Nu zijn de vrienden zonder kinderen nog over en daar ben ik blij om, maar het voelt nu als een extra gemis om geen kinderen in onze directe vriendenkring te hebben.

 • Maris Maria Renne
  30 april 2015

  Mijn zoon is 9 en ik ben al jaren gewend dat hij er maar de helft van de tijd is (co-ouderschap). Daardoor was het voor mij vrij makkelijk om vriendschappen met mensen met én zonder kids te onderhouden.
  Ik ga nu ieder moment bevallen en moet helaas al constateren dat er tijdens deze zwangerschap al vriendschappen zijn bekoeld. Op zich geen drama (zo gaan die dingen) maar soms zie je het niet aankomen en het is niet leuk om te ervaren dat je niet meer kunt levellen met mensen…
  Maris Maria Renne onlangs geplaatst…Photo Diary April 2015My Profile

 • Tamara
  29 mei 2016

  Sinds dat ik moeder ben zijn mijn vriendinnen afgehaakt omdat ik altijd voor oppas moet zorgen en nergens meer geld voor heb (gingen vaak ergens eten).
  In het begin was het balen dat het zo gelopen is, maar ik ben ook voortdurend moe en heb nergens zin in en zit voortdurend binnen en soms buiten als Novah buiten speelt met de buurmeisjes..
  Tamara onlangs geplaatst…Brief voor mijn dochterMy Profile

 • karin
  10 september 2020

  Als je als moeder geen vriendinnen heb met kinderen kun je je best eenzaam voelen! Voor alle moeders die in contact willen komen met andere moeders is er een website waar je moeders uit je kunt kunt vinden: http://www.mommyfriends.nl

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.