Mommy monday: Van ledikant naar peuterbed

ledikantoeut

Van ledikant naar peuterbed, een nieuwe fase is aangebroken. Kleine meisjes worden groot, dat blijkt wel als je in de Ikea staat en je bent bezig met het uitzoeken van een nieuw bed. Van ledikant (babybed) naar een peuterbed, want de stap naar een normaal een-persoonsbed vonden we zelf nog wat te groot. We kochten een meegroeibed voor haar nieuwe slaapkamer. We zijn nog bezig met de laatste puntjes op de i van deze slaapkamer en daarna zal ik er een roomtour van delen. Lana heeft inmiddels 2 weken in haar nieuwe bed, op haar nieuwe kamer geslapen. Twee grote veranderingen in een keer, hoe hebben we dit geïntroduceerd bij haar en hoe is dit gegaan?

Lana is in oktober 2 jaar geworden en omdat de baby op de babykamer zal gaan slapen, vonden we het tijd om te beginnen aan Lana’s grote meisjeskamer. Lana slaapt altijd erg goed dus we voorzagen ook geen problemen met de overvang van een ledikant naar een peuterbed. Om de overgang aan haar te introduceren, betrokken we haar in het gehele proces. Samen het bed uitkiezen in de winkel, samen de lakens en dergelijke kiezen. Yannick en mijn vader hebben samen met Lana het bed in elkaar gezet en ze heeft zelf het idee gehad dat ze mee hielp om zo te wennen aan deze nieuwe stap. We hebben het kamertje met haar ingericht en ze mocht bijvoorbeeld zelf haar stoeltje en haar knuffels op de gewenste plek zetten. Ik denk dat dit ervoor heeft gezorgd dat ze stapje voor stapje begreep wat er ging gebeuren. De overgang naar een ander kamer en een groter bed verliep heel erg gemakkelijk.

Voor het slapen gaan lezen we samen een boekje, ideaal zo’n peuterbed want dan kan je als ouder gezellig in bed erbij gaan zitten, daarna was het tijd om te slapen. Als ritueel wensen we dan haar knuffels een fijne nachtrust toe, stop ik haar heerlijk onder de wol en ‘blazen’ we samen de lamp uit. Dat is voor Lana het teken dat het donker wordt en ze mag gaan slapen. De eerste nacht is ze na twee uur een keer wakker geworden, ik ben toen bij haar gaan zitten en heb haar weer in bed gelegd. De andere nachten hebben we haar niet gehoord, ze lijkt het heel erg naar haar zin te hebben in haar nieuwe kamer en bed. Ook de middagslaapjes in haar nieuwe bed verlopen zoals vanouds.

Ik besef me goed dat we geluk hebben met Lana’s slaappatroon en dat ieder kindje een eigen tempo en ritme heeft in de overgang naar nieuwe levensfases. Lana kan zich altijd makkelijk aanpassen aan de omgeving, ze heeft in haar leven geslapen in vliegtuigen, tijdens lange autoreizen, bij mijn ouders of in de avond bij vrienden waar we dan op visite waren, eigenlijk namen we haar vanaf het begin gewoon overal mee naar toe en ik heb zelf het idee dat Lana hierdoor geleerd heeft zich makkelijk aan te passen aan nieuwe situaties. Toch zal dit voor ieder kindje anders zijn en boffen we ermee dat Lana alles zo makkelijk oppakt. Ik denk dat iedere ouder van zijn/haar eigen kind het beste weet wat werkt. Toch wilde ik met jullie delen hoe dit bij ons verlopen is in de overgang naar het grote peuterbed.

Ik vond het zelf toch wel een grote stap hoor, dan is ineens echt het baby er volledig af. Tijd voor een nieuwe fase, straks tijd voor een baby’tje in ons gezin erbij. ik vind het heel bijzonder allemaal. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere moeders bij de overgang naar een groter bed. Hoe hebben jullie dit aangepakt en hoe is dit door je kindje ervaren? Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

39 reacties

 • Channa
  30 november 2015

  Zwanger van de tweede gingen wij ook op zoek naar een nieuw bed, zodat Fenna in de ledikant kon. Wij hebben het peuterbed alleen overgeslagen en meteen een 1-persoonsbed neergezet. Meneer vond het prachtig en het ging eigenlijk meteen goed.
  Channa onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge – #5 Make-up TimeMy Profile

 • Simpel, met een snufje liefde
  30 november 2015

  Fijn dat de overstap zo goed ging!
  Ik had 2 ledikantjes waar je de voorkant af kon halen. Ze zijn dus ook langzaam met hun eigen bed gewend geraakt aan een “peuterbed”. Toen ze rond de 4,5 waren hebben we halfhoogslapers gekocht.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 48 met een snufje liefde.My Profile

 • Josan
  30 november 2015

  Heerlijk toch zo’n kindje waarbij slapen geen probleem is? Ik denk dat als jezelf relaxed bent en vertrouwen uitstraalt dit een positieve uitwerking heeft en dat in elk geval al een goede basis is.
  Josan onlangs geplaatst…Zelf sneeuw maken met baby olieMy Profile

 • Sophie
  30 november 2015

  Ah echt superfijn dat het allemaal zo vlot mag lopen!
  Sophie onlangs geplaatst…Lief dagboek #21 een ego-maatschappij?My Profile

 • Liset - Beautydagboek
  30 november 2015

  Het is zo herkenbaar! Toen mijn jongste zoontje ongeveer 3 maanden was (en mijn dochter net 2 jaar werd) zijn we overgestapt op een echt bed. Precies dezelfde die jij nu hebt gekozen :). Het is zo mooi dat het eerst nog een klein kinderbedje is en daarna steeds aangepast kan worden aan de lengte. Ook bij onze dochter ging het heel soepeltjes en vond ze het prachtig dat ze zo’n echt ‘groot’ meidenbedje kreeg. Wat worden ze dan ineens groot he?
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Persoonlijk | Wat chronisch ziek zijn (endometriose) met mijn zelfvertrouwen deedMy Profile

 • Femke
  30 november 2015

  Wat leuk hoe jullie haar hebben betrokken bij het proces naar haar nieuwe bed. Fijn dat ze zo lekker slaapt!
  Femke onlangs geplaatst…‘Gewoon Niet’ TagMy Profile

 • Jennifer
  30 november 2015

  Wat fijn dat de overstap zo soepeltjes verlopen is! Ook goed dat jullie daar zo mooi op tijd mee begonnen zijn en haar niet het gevoel hebben gegeven dat ze plaats moet maken voor ‘de nieuwe’. Ik denk dat dat ook belangrijk is geweest!
  Jennifer onlangs geplaatst…Cadeau ideeën voor Melle (cadeautips 1 jaar)My Profile

 • Lifesabout
  30 november 2015

  Wat fijn dat het zo vanzelf gaat met het slapen! Heel leuk dat bedje, ik kijk er ook naar uit maar het mag van mij ook nog wel even duren haha.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Je kind verliezen. Zelfs de natuur heeft er geen naam voor.My Profile

 • Wilma
  30 november 2015

  Daar zijn we hier nog niet aan toe 😉 Lana vind het vast geweldig 🙂 Zeker leuk dat je even op bed een boekje kan lezen!
  Wilma onlangs geplaatst…What´s going on? #2My Profile

 • Marlotte
  30 november 2015

  Wat fijn dat de overstap naar een bed zo soepel gaat! Ze heeft dan wel ook een heel mooi bed gekregen!
  Marlotte onlangs geplaatst…Reactie op Marsepein voor het paard van Sinterklaas door AnniekMy Profile

 • Dorien
  30 november 2015

  Wat fijn dat de overgang zo makkelijk gaat! Komt ze nu s’ochtends naar jullie toe als ze wakker is? Ik twijfel heel erg of ik voor Zoë ook een peuterbed ga kopen. Ze is 2,5 maar slaapt en past nog prima in haar ledikantje en doet ook geen enkele poging om er uit te klimmen!
  Dorien onlangs geplaatst…DIARY: MIJN WEEK IN OUTFITS #3My Profile

 • Dorien
  30 november 2015

  Wat fijn dat de overgang zo makkelijk gaat! Komt ze nu s’ochtends naar jullie toe als ze wakker is? Ik twijfel heel erg of ik voor Zoë ook een peuterbed ga kopen. Ze is 2,5 maar slaapt en past nog prima in haar ledikantje en doet ook geen enkele poging om er uit te klimmen!
  Dorien onlangs geplaatst…DIARY: MIJN WEEK IN OUTFITS #3My Profile

 • Saskia
  30 november 2015

  Het is ook een hele grote stap. Het baby zijn is er dan indd helemaal af. Fijn dat de overstap zo goed is gegaan. Hier ging het ook heel makkelijk.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Mededeling, zon en verzopen katMy Profile

 • Leonie
  30 november 2015

  Wat leuk om het hele proces er omheen te lezen. Erg goed en mooi hoe jullie haar er helemaal bij betrokken hebben! En wat heerlijk dat de overgang zo goed is gegaan.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakookt: Kippakketjes!My Profile

 • Nicole
  30 november 2015

  Dat is echt een grote stap ja. Dan is het ‘baby’ er helemaal af!
  Nicole onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge #5 Make-up!My Profile

 • Sandra
  30 november 2015

  Wat een prachtig kamertje heeft ze zeg!
  Sandra onlangs geplaatst…DIARY: Wanten, Ongeluk & Een Lieve HondMy Profile

 • Danielle @ Mamaonderneemt
  30 november 2015

  Toen ik zwanger was van mijn zoontje was mijn dochter 3,5. Zo’n 4 maanden voor de uitgerekende datum is zij verhuisd naar een grotere kamer en daar sliep zij de eerste paar weken in haar “oude” babybed. Daarna ging ze naar een halfhoogslaper. Maar wat ik al zei, zij was al 3,5 en dus een stukje ouder dan jouw dochter Lana nu is. Tijdens de hele zwangerschap hebben wij haar bij alles betrokeen en ging zij ook mee naar de verloskundige en zelfs naar de 20 weken en de pretecho. Toen haar broertje werd geboren hoefde zij helemaal niet te wennen of zich aan te passen en betrokken wij haar bij alles. Ze was gelijk gek op hem en lief voor hem. En nu 3,5 jaar na dato is dat nog steeds zo.
  Danielle @ Mamaonderneemt onlangs geplaatst…SEO: referral spam, bounce rate en Google rankingMy Profile

 • Miranda
  30 november 2015

  Wat fijn dat ze zo makkelijk slaapt en dat ze zich helemaal thuis voelt op haar nieuwe kamer.
  Te schattig ook, dat kleine grote bed:)
  Miranda onlangs geplaatst…Een smoothie voor op je boterham!My Profile

 • Charlotte
  30 november 2015

  Wat fijn dat de overgang zo makkelijk ging! Wij gaan deze week het “grote bed” introduceren en ben toch wel heel benieuwd wat ze ervan gaat vinden!!
  Charlotte onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge – Make-up!My Profile

 • Kelly
  30 november 2015

  Goed idee om haar bij het proces te betrekken! Die tip moet ik onthouden voor over een aantal jaar. Wel fijn dat het zo makkelijk is gegaan!
  Kelly onlangs geplaatst…Yeah it’s my birthday! + winactieMy Profile

 • Kim | Kimsbloglife
  30 november 2015

  Wat hebben jullie het leuk aangepakt, haar zo nauw betrokken bij de overstap naar de nieuwe kamer en het nieuwe bed. En ook die avondrituelen zijn heel leuk 🙂 Zo wordt naar bed gaan een stuk leuker!

 • Saskia
  30 november 2015

  Fijn dat het zo goed gaat! Een mooi bed hebben jullie uitgekozen. Dan wordt het echt al een grote meid.
  Saskia onlangs geplaatst…Trouwen: waarom eigenlijk?My Profile

 • Marijke I easydailyfood
  30 november 2015

  Ik moest er ook zo aan wennen! Maakte me al zorgen omdat ik had verwacht dat je veel uit bed zou klimmen. Maar gaat bij ons ook super. Vanaf het eerste moment sliep ze goed en was ze zo trots dat ze een ‘grote meiden bed’ had!
  Marijke I easydailyfood onlangs geplaatst…Top 3 blogs I NOVEMBERMy Profile

 • Drie
  30 november 2015

  Weer een hele nieuwe fase, wat gaat het dan snel! Maar ik denk dat jullie het heel goed hebben gedaan om haar zo in het proces te betrekken. Dat heeft vast meegespeeld dat het zo goed ging!
  Drie onlangs geplaatst…Goedbedoelde adviezen die je niet wilt horenMy Profile

 • Kimberley
  30 november 2015

  Ah, wat hebben jullie het leuk aangepakt. En super dat Lana zo goed slaapt. Hier ook twee slaapmonstertjes, haha. Jayden ging al snel van een ledikant naar een groot bed, omdat hij best groot was al en hij liep ook onwijs snel al, een groter bed gaf hem meer vrijheid. Kayla heeft trouwens hetzelfde bed gehad als het bed dat je voor Lana hebt gekocht, de stang aan de zijkant is heel snel doorgebogen, omdat die leunt op niks, even op letten, dan weet je dat!
  Kimberley onlangs geplaatst…Welke drie bloggers?My Profile

 • Nicole
  30 november 2015

  Hier nog geen peuterbed en hoop dat dit ook nog lang duurt..
  Alhoewel ik amper kan wachten om weer een kamer om te toveren van baby- naar peutermeisjeskamer
  Nicole onlangs geplaatst…De power van make-up (HMC #5)My Profile

 • Vanessa
  30 november 2015

  Fijn om te lezen dat die overstap zo goed is verlopen. Het is natuurlijk al positief dat Lana goed slaapt en ze zich makkelijk kan aanpassen aan de omgeving. Daar hebben jullie zeker geluk mee!
  Vanessa onlangs geplaatst…Opgemaakte producten november 2015My Profile

 • Madelaine
  30 november 2015

  Ah heerlijk dat Lana zo’n goede slaper is! Super mooi bedje trouwens.
  Madelaine onlangs geplaatst…LIFE – Het 2e trimesterMy Profile

 • Malou
  30 november 2015

  Fijn dat het zo goed is gegaan! Nomi is er nog niet aan toe denk ik, maar ze is natuurlijk nog maar net 1. Dat kan nog wel even wachten 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Wat geef je een peuter voor Sinterklaas?My Profile

 • eenbezigbijtje.nl
  30 november 2015

  Fijn dat de overstap zo goed ging. Ik denk inderdaad ook dat als je je kindje erbij betrekt dat het voor haar (hem) veel beter te begrijpen is.
  eenbezigbijtje.nl onlangs geplaatst…Werken in tijden van reorganisatieMy Profile

 • Z
  30 november 2015

  Mijn dochter is in Augustus 2 geworden. Ook wij zijn al over op een ander bed voor haar, wij kozen voor een 1-pers bedbank die je later uit kan schuiven tot een 2-pers bed. Ideaal als er straks vriendinnetjes komen logeren. De eerste nacht is ze er ook een paar keer uit gekomen. Maar vanaf de 2e nacht slapt ze er super in.

  Ook heeft mijn dochter geholpen met het inrichten van haar kamertje. Denk dat het enorm heeft geholpen dat ze daarom zo goed in haar bedje slaapt.

 • Bregje
  30 november 2015

  Wat fijn dat het zo soepel is gegaan! Hier duurt het nog een half jaartje denk ik, lijkt me ook wel een hele stap!
  Bregje onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge #5: Make-up!My Profile

 • Dina
  30 november 2015

  Wat een mooi bed heeft Lana gekregen zeg en wat ongelooflijk fijn dat ze zo goed kon wennen aan haar nieuwe bed.
  Dina onlangs geplaatst…Zo kwam ik er achter dat ik zwanger benMy Profile

 • karlien
  30 november 2015

  Fijn dat ze zo goed slaapt. Dochter hebben we overal mee naartoe genomen en is heel moeilijk met slapen. Zoon, de tweede, veel meer normaal ritme en is juist veel makkelijker met slapen. Hangt ook veel van je kind af denk!
  karlien onlangs geplaatst…Curaçao: Dushi WalksMy Profile

 • Sheela
  30 november 2015

  Wat een goede tips! Althans voor mij zijn het ook een beetje tips! Olivia is bijna twee, hoewel ik haar dan niet per direct naar een groter bedje wil doen zit het er natuurlijk wel een keertje aan te komen. Goed idee om haar erbij te laten helpen. Ik hoop vooral dat ze erin blijft en niet gaat lopen ronddwalen of eruit valt. Ik vind haar in haar ledikantje ‘s ochtends vaak aan het hoofdeind terug haha!
  Sheela onlangs geplaatst…Bevalling.. Niet echt als gehooptMy Profile

 • Melissa
  30 november 2015

  Wat leuk om jullie ervaringen te lezen, fijn dat het zo goed verlopen is.

 • Anneke
  30 november 2015

  Wij begonnen bij beide zoons bij ook ruim 2 jaar, hebben ze helemaal betrokken bij het proces en dat vonden ze prachtig. Leuk om die fase in te gaan vonden wij

 • Judith
  1 december 2015

  Het is inderdaad wel heel gezellig ook als ze overgaan naar een gewoon bed! Lekker knuffelen 🙂 Mijn jongste wordt in april 3 en die slaapt nog steeds in een ledikant. Hij is niet de beste slaper dus ik probeer er zo lang mogelijk mee te wachten om over te stappen. Bij mijn oudste (nu 4, bijna 5) ben ik wel al eerder overgestapt, eerst de middelste spijltjes uit het ledikant en de eerste nachten had hij niet eens door dat hij er zelf uit kon, grappig was dat. Stond hij daar ‘s ochtends ‘mamaaa, ik wil er uit!’ te roepen, terwijl zijn bed gewoon open was.
  Judith onlangs geplaatst…Peuterhumor – hiervan doen ze het in hun broek!My Profile

 • Claartje
  16 mei 2016

  Jildou ging met 22 maanden na een mislukte vliegpoging uit het ledikant een peuterbed je in (de Zweedse woonschuur Is hier gelukkig maar een kwartier vandaan). Daarna geen valpartijen meer gehad. Ze heeft zelf helpen sleutelen om het bedje in elkaar te zetten. Inmiddels is Hein ook oud genoeg (ook 22 maanden nu) maar die maakt nog geen aanstalten om te willen gaan vliegen dus die laten weten nog ff waar hij is. Straks krijgt zn zus voor de verjaardag een nieuw bed en schuiven we dan door. Tegen die tijd is hij ook al 2 jaar en 2 maanden.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.