Mommy monday: Van ledikant naar peuterbed

ledikantoeut

Van ledikant naar peuterbed, een nieuwe fase is aangebroken. Kleine meisjes worden groot, dat blijkt wel als je in de Ikea staat en je bent bezig met het uitzoeken van een nieuw bed. Van ledikant (babybed) naar een peuterbed, want de stap naar een normaal een-persoonsbed vonden we zelf nog wat te groot. We kochten een meegroeibed voor haar nieuwe slaapkamer. We zijn nog bezig met de laatste puntjes op de i van deze slaapkamer en daarna zal ik er een roomtour van delen. Lana heeft inmiddels 2 weken in haar nieuwe bed, op haar nieuwe kamer geslapen. Twee grote veranderingen in een keer, hoe hebben we dit geïntroduceerd bij haar en hoe is dit gegaan?

Lana is in oktober 2 jaar geworden en omdat de baby op de babykamer zal gaan slapen, vonden we het tijd om te beginnen aan Lana’s grote meisjeskamer. Lana slaapt altijd erg goed dus we voorzagen ook geen problemen met de overvang van een ledikant naar een peuterbed. Om de overgang aan haar te introduceren, betrokken we haar in het gehele proces. Samen het bed uitkiezen in de winkel, samen de lakens en dergelijke kiezen. Yannick en mijn vader hebben samen met Lana het bed in elkaar gezet en ze heeft zelf het idee gehad dat ze mee hielp om zo te wennen aan deze nieuwe stap. We hebben het kamertje met haar ingericht en ze mocht bijvoorbeeld zelf haar stoeltje en haar knuffels op de gewenste plek zetten. Ik denk dat dit ervoor heeft gezorgd dat ze stapje voor stapje begreep wat er ging gebeuren. De overgang naar een ander kamer en een groter bed verliep heel erg gemakkelijk.

Voor het slapen gaan lezen we samen een boekje, ideaal zo’n peuterbed want dan kan je als ouder gezellig in bed erbij gaan zitten, daarna was het tijd om te slapen. Als ritueel wensen we dan haar knuffels een fijne nachtrust toe, stop ik haar heerlijk onder de wol en ‘blazen’ we samen de lamp uit. Dat is voor Lana het teken dat het donker wordt en ze mag gaan slapen. De eerste nacht is ze na twee uur een keer wakker geworden, ik ben toen bij haar gaan zitten en heb haar weer in bed gelegd. De andere nachten hebben we haar niet gehoord, ze lijkt het heel erg naar haar zin te hebben in haar nieuwe kamer en bed. Ook de middagslaapjes in haar nieuwe bed verlopen zoals vanouds.

Ik besef me goed dat we geluk hebben met Lana’s slaappatroon en dat ieder kindje een eigen tempo en ritme heeft in de overgang naar nieuwe levensfases. Lana kan zich altijd makkelijk aanpassen aan de omgeving, ze heeft in haar leven geslapen in vliegtuigen, tijdens lange autoreizen, bij mijn ouders of in de avond bij vrienden waar we dan op visite waren, eigenlijk namen we haar vanaf het begin gewoon overal mee naar toe en ik heb zelf het idee dat Lana hierdoor geleerd heeft zich makkelijk aan te passen aan nieuwe situaties. Toch zal dit voor ieder kindje anders zijn en boffen we ermee dat Lana alles zo makkelijk oppakt. Ik denk dat iedere ouder van zijn/haar eigen kind het beste weet wat werkt. Toch wilde ik met jullie delen hoe dit bij ons verlopen is in de overgang naar het grote peuterbed.

Ik vond het zelf toch wel een grote stap hoor, dan is ineens echt het baby er volledig af. Tijd voor een nieuwe fase, straks tijd voor een baby’tje in ons gezin erbij. ik vind het heel bijzonder allemaal. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere moeders bij de overgang naar een groter bed. Hoe hebben jullie dit aangepakt en hoe is dit door je kindje ervaren? Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

39 gedachten over “Mommy monday: Van ledikant naar peuterbed”

 1. Het is zo herkenbaar! Toen mijn jongste zoontje ongeveer 3 maanden was (en mijn dochter net 2 jaar werd) zijn we overgestapt op een echt bed. Precies dezelfde die jij nu hebt gekozen :). Het is zo mooi dat het eerst nog een klein kinderbedje is en daarna steeds aangepast kan worden aan de lengte. Ook bij onze dochter ging het heel soepeltjes en vond ze het prachtig dat ze zo’n echt ‘groot’ meidenbedje kreeg. Wat worden ze dan ineens groot he?
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Persoonlijk | Wat chronisch ziek zijn (endometriose) met mijn zelfvertrouwen deedMy Profile

 2. Wat fijn dat de overgang zo makkelijk gaat! Komt ze nu s’ochtends naar jullie toe als ze wakker is? Ik twijfel heel erg of ik voor Zoë ook een peuterbed ga kopen. Ze is 2,5 maar slaapt en past nog prima in haar ledikantje en doet ook geen enkele poging om er uit te klimmen!
  Dorien onlangs geplaatst…DIARY: MIJN WEEK IN OUTFITS #3My Profile

 3. Wat fijn dat de overgang zo makkelijk gaat! Komt ze nu s’ochtends naar jullie toe als ze wakker is? Ik twijfel heel erg of ik voor Zoë ook een peuterbed ga kopen. Ze is 2,5 maar slaapt en past nog prima in haar ledikantje en doet ook geen enkele poging om er uit te klimmen!
  Dorien onlangs geplaatst…DIARY: MIJN WEEK IN OUTFITS #3My Profile

 4. Toen ik zwanger was van mijn zoontje was mijn dochter 3,5. Zo’n 4 maanden voor de uitgerekende datum is zij verhuisd naar een grotere kamer en daar sliep zij de eerste paar weken in haar “oude” babybed. Daarna ging ze naar een halfhoogslaper. Maar wat ik al zei, zij was al 3,5 en dus een stukje ouder dan jouw dochter Lana nu is. Tijdens de hele zwangerschap hebben wij haar bij alles betrokeen en ging zij ook mee naar de verloskundige en zelfs naar de 20 weken en de pretecho. Toen haar broertje werd geboren hoefde zij helemaal niet te wennen of zich aan te passen en betrokken wij haar bij alles. Ze was gelijk gek op hem en lief voor hem. En nu 3,5 jaar na dato is dat nog steeds zo.
  Danielle @ Mamaonderneemt onlangs geplaatst…SEO: referral spam, bounce rate en Google rankingMy Profile

 5. Wat hebben jullie het leuk aangepakt, haar zo nauw betrokken bij de overstap naar de nieuwe kamer en het nieuwe bed. En ook die avondrituelen zijn heel leuk 🙂 Zo wordt naar bed gaan een stuk leuker!

 6. Ah, wat hebben jullie het leuk aangepakt. En super dat Lana zo goed slaapt. Hier ook twee slaapmonstertjes, haha. Jayden ging al snel van een ledikant naar een groot bed, omdat hij best groot was al en hij liep ook onwijs snel al, een groter bed gaf hem meer vrijheid. Kayla heeft trouwens hetzelfde bed gehad als het bed dat je voor Lana hebt gekocht, de stang aan de zijkant is heel snel doorgebogen, omdat die leunt op niks, even op letten, dan weet je dat!
  Kimberley onlangs geplaatst…Welke drie bloggers?My Profile

 7. Mijn dochter is in Augustus 2 geworden. Ook wij zijn al over op een ander bed voor haar, wij kozen voor een 1-pers bedbank die je later uit kan schuiven tot een 2-pers bed. Ideaal als er straks vriendinnetjes komen logeren. De eerste nacht is ze er ook een paar keer uit gekomen. Maar vanaf de 2e nacht slapt ze er super in.

  Ook heeft mijn dochter geholpen met het inrichten van haar kamertje. Denk dat het enorm heeft geholpen dat ze daarom zo goed in haar bedje slaapt.

 8. Fijn dat ze zo goed slaapt. Dochter hebben we overal mee naartoe genomen en is heel moeilijk met slapen. Zoon, de tweede, veel meer normaal ritme en is juist veel makkelijker met slapen. Hangt ook veel van je kind af denk!
  karlien onlangs geplaatst…Curaçao: Dushi WalksMy Profile

 9. Wat een goede tips! Althans voor mij zijn het ook een beetje tips! Olivia is bijna twee, hoewel ik haar dan niet per direct naar een groter bedje wil doen zit het er natuurlijk wel een keertje aan te komen. Goed idee om haar erbij te laten helpen. Ik hoop vooral dat ze erin blijft en niet gaat lopen ronddwalen of eruit valt. Ik vind haar in haar ledikantje ‘s ochtends vaak aan het hoofdeind terug haha!
  Sheela onlangs geplaatst…Bevalling.. Niet echt als gehooptMy Profile

 10. Wij begonnen bij beide zoons bij ook ruim 2 jaar, hebben ze helemaal betrokken bij het proces en dat vonden ze prachtig. Leuk om die fase in te gaan vonden wij

 11. Het is inderdaad wel heel gezellig ook als ze overgaan naar een gewoon bed! Lekker knuffelen 🙂 Mijn jongste wordt in april 3 en die slaapt nog steeds in een ledikant. Hij is niet de beste slaper dus ik probeer er zo lang mogelijk mee te wachten om over te stappen. Bij mijn oudste (nu 4, bijna 5) ben ik wel al eerder overgestapt, eerst de middelste spijltjes uit het ledikant en de eerste nachten had hij niet eens door dat hij er zelf uit kon, grappig was dat. Stond hij daar ‘s ochtends ‘mamaaa, ik wil er uit!’ te roepen, terwijl zijn bed gewoon open was.
  Judith onlangs geplaatst…Peuterhumor – hiervan doen ze het in hun broek!My Profile

 12. Jildou ging met 22 maanden na een mislukte vliegpoging uit het ledikant een peuterbed je in (de Zweedse woonschuur Is hier gelukkig maar een kwartier vandaan). Daarna geen valpartijen meer gehad. Ze heeft zelf helpen sleutelen om het bedje in elkaar te zetten. Inmiddels is Hein ook oud genoeg (ook 22 maanden nu) maar die maakt nog geen aanstalten om te willen gaan vliegen dus die laten weten nog ff waar hij is. Straks krijgt zn zus voor de verjaardag een nieuw bed en schuiven we dan door. Tegen die tijd is hij ook al 2 jaar en 2 maanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.