Leren ‘NEE’ zeggen voor een gelukkiger leven, zo doe je dat

‘Nee zeggen’. Het klinkt zo makkelijk. Iemand vraagt iets van je, en je wilt het niet dus zeg je ‘nee’. Laat dat nu net voor veel mensen, inclusief mijzelf, een uitdaging zijn. We vinden het eng om Nee te zeggen. Zijn bang dat anderen zich afgewezen voelen, bang dat anderen onze ‘nee’ niet accepteren, we zijn bang om niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen, en dus zeggen we ‘ja’ zonder stil te staan bij de gevolgen voor onszelf. We lopen daarmee onze eigen grenzen voorbij. In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips om makkelijker ‘nee’ te zeggen. Een ‘nee’ tegen een ander, is een ‘ja’ voor jezelf en vaak ook voor je gezin. Ik neem je mee in mijn proces, lees je mee?

Leren ‘NEE’ zeggen voor een gelukkiger leven, zo doe je dat

Ik ben iemand die graag een ander tevreden stelt en toen ik nog minder zelfvertrouwen had, was ik meer een pleaser en zei ik al snel overal ‘ja’ op. Tot ik leerde dat een ander pleasen met jouw ‘ja’ (terwijl je van binnen een ‘nee’ wil zeggen) eigenlijk heel egoïstisch is. Je doet dit dan om aardig gevonden te worden, omdat het jou een goed gevoel geeft er voor die ander te zijn, maar je loopt jezelf voorbij. Eigenlijk dien je dan zowel de ander, als jezelf niet. Zodra ik dat begon te beseffen, werd het mij zoveel makkelijker om ‘nee’ te zeggen of om tenminste wat meer bedenktijd te geven aan mezelf. Bedenk je altijd, wie dien ik met mijn antwoord? Als je je eigen grenzen bewaakt, doe je het eigenlijk altijd goed, voor zowel jezelf als de ander.

Het leren ‘Nee’ zeggen is voor mij een enorm proces geweest en soms nog steeds lastig bij sommige mensen die nog niet vaak van mij een ‘nee’ gehoord hebben. Pas toen ik mezelf beter leerde kennen tijdens mijn persoonlijke ontwikkeling reis, leerde ik ook mijn grenzen kennen en voel ik beter aan wat mijn grenzen zijn en hoe ik die bewaak in het beantwoorden van anderen. Ik heb steeds beter geleerd om ‘Ja’ te zeggen tegen mensen en dingen die me energie geven, en ‘nee’ tegen dat wat me teveel energie kost en te weinig energie geeft.

Als jij goed reflecteert op je eigen leven, hoevaak heb je iemand een ‘ja’ gegeven, terwijl dit niet goed voelde? Omdat je geaccepteerd wilde worden door anderen, of omdat je bang bent dat het jullie vriendschap of relatie zou schaden? Hoe eerlijk ben je dan naar jezelf geweest? Door je grenzen te bewaken respecteer je jezelf en kun je gelukkiger leven. Hoe gelukkiger jij bent, hoe meer je dit ook uitstraalt op anderen en hoe beter je ook er kunt zijn voor bijv. je kinderen, je partner, vriendinnen, maar vooral jijzelf. Door ‘gewoon’ een verzoek af te wijzen, inspireer je vaak ook de ander. We zijn soms zo geneigd om maar gewoon op verzoeken in te gaan, ook wanneer we er eigenlijk geen zin in hebben. Jouw ‘nee’ helpt jezelf, maar kan ook anderen inspireren om beter hun grenzen te leren aangeven.

Mijn tips om leren ‘Nee’ te zeggen:

 • Geef jezelf de tijd om te voelen wat je wilt antwoorden. Als iemand iets van je vraagt, en je kunt of wilt hier niet direct antwoord op geven, geef dan aan dat je er even over wilt nadenken. Vaak zijn we geneigd om zonder veel nadenken gewoon ‘ja’ te antwoorden, dat voelt makkelijker en bij nader inzien hebben we er spijt van of voelt het niet goed. Vraag gewoon om wat bedenktijd. Gun jezelf die tijd. Zeg bijv.: Ik denk er even over na, ik kom er later bij je op terug.
 • Een ‘Nee’ tegen de vraag of het verzoek van de ander, is geen afwijzing van de persoon zelf. Het is slechts een ‘nee’ op de vraag of het verzoek. Soms nemen we het enorm persoonlijk en zit de angst in ‘nee’ zeggen erin dat we bang zijn om de persoon af te wijzen of dat de ander zich afgewezen kan voelen, dit is helemaal niet nodig. Het is aan de ander hoe hij of zij jouw antwoord interpreteert, maar jij weet dat dit louter een ‘nee’ is ten opzichte van de vraag of het verzoek. Als je dit zo kan zien, wordt het zoveel luchtiger en makkelijker.
 • Je hebt het recht om ‘nee’ te zeggen en hoe logisch dit klinkt, soms vinden we dit mega spannend. Een ander heeft helemaal geen inspraak op jouw agenda of op jouw tijd. Ook als je agenda leeg is kun je prima nee zeggen, gewoon omdat je wat tijd voor jezelf wilt, tijd nodig hebt met je gezin of gewoon even niets op de planning wil hebben staan. Een ander heeft niets te maken met hoe jij je tijd indeelt. Als de ander hier geen begrip voor heeft dan is dit niet aan jou om je aan te passen, maar aan de ander.
 • Je hoeft geen verklaring te geven op je nee. Een simpele ‘Nee’, of ‘Nee dankjewel’ is voldoende. We zijn geneigd om ons helemaal te verantwoorden voor onze ‘nee’. We hoeven niet uit te leggen waarom het ‘m niet wordt.
 • Je mag je ‘ja’ altijd nog aanpassen naar een ‘nee’ bij nader inzien. Soms zeg je te snel ‘ja’ en dan ben je vervolgens alsnog bang voor afwijzing als je er op terug komt met een ‘nee’. Ben gewoon eerlijk, vertel zo snel als mogelijk dat je van mening bent veranderd zodat de ander nog andere plannen kan maken en zodat het niet meer op je hart ligt en maak je er vervolgens geen zorgen over. Goede vriendschappen en relaties hebben dit begrip voor elkaar.
 • Zelfs als de ander ‘boos’ is dan hoef jij je hierop niet aan te passen. Iemand heeft het recht om teleurgesteld of boos te zijn, maar dit ontneemt niet jouw recht om bij jezelf te blijven en je grenzen aan te geven. Accepteer de reactie van de ander, ik vind het altijd nog belangrijker dat jij goed voor jezelf en jouw grenzen zorgt.
 • Maak jezelf minder beschikbaar voor anderen. Het is oké om berichtjes niet te beantwoorden, om de telefoon eens niet op te nemen. Om een mailtje niet a la minuut te beantwoorden of om wat minder vaak af te spreken dan je gewend bent met die ene vriendin. Door je meer te focussen op jouw grenzen om zo je rust beter te bewaken zorg je goed voor jezelf, en goed voor jezelf zorgen mag je prioriteit geven. Je inspireert hier bovendien anderen in dit ook te doen. Hoe normaal jullie wekelijkse vriendinnen afspraakje ook was, het is oké dit te doorbreken en wat minder vaak af te spreken. Dit doet niets af aan jullie vriendschap en geeft ieder wat meer rust en ruimte. Anderen wennen er vanzelf aan dat je niet meer zo actief berichtjes beantwoordt of wat minder vaak afspreekt dan daarvoor. Zolang jij je grenzen bewaakt doe je het altijd goed. Mega cliché maar als iedereen goed voor zichzelf en zijn/haar grenzen zou worden, dan wordt er voor iedereen goed gezorgd.
 • Kies voor jezelf! 🙂

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Kun jij makkelijk ‘nee’ zeggen of is dit voor jou soms ook echt een uitdaging? Hoe ga jij hiermee om en wat heb je hierin voor lessen op gedaan? Klets erover mee bij de reacties, ik ben benieuwd.

 

 

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

10 gedachten over “Leren ‘NEE’ zeggen voor een gelukkiger leven, zo doe je dat”

 1. Dit is ook nog een enorm leerpunt voor mij, bedankt voor jouw tips. Het gaat de laatste keer tijd al wel iets beter, maar ik heb hier vast wat aan

 2. Bedankt Kelly. Na wat ruzie in de familie over een Nee. Is het mij weer helder.
  Je mag nee zeggen.
  Bedankt 😘

 3. Wat een super fijne tips! Deze eigenschap(pen) heb ik ook, maar is bij mij 1 van de oorzaken dat ik nu burn-out thuis zit. Bedankt, dit geeft mij goede inzichten 🙂

 4. Bedankt voor dit artikel Kelly! Ik heb ook veel moeite met nee zeggen.. uiteindelijk heb ik alleen mezelf er mee om dingen te doen die ik eigenlijk niet zie zitten.

 5. Wat is nee zeggen hihi ik please altijd de mensen er komt altijd ja uit mijn mond een nee zeg ik zeer zeldzaam en ik onderbouw hem altijd waarom een nee. Dit is 1 van mijn grote leerprocessen die ik moet ondergaan

 6. Blijf het zo moeilijk vinden!! Loop dus liever mezelf voorbij dan dat ik nee zeg 🤨

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.