Eet- en slaapritme van een peuter

LanaritmeEet- en slaapritme van een peuter van 2 jaar.
Een paar maanden geleden deelde ik een update met het ritme van mij en Lana en nu leek het me leuk om weer een update te delen omdat er in korte tijd toch best wat verandert. Lana’s behoefte aan slaap overdag wordt kleiner, maar het valt me op dat haar nachten langer worden. Ze kan zo de klok rond slapen en soms moeten we haar dan alsnog wakker maken. Hierdoor slaapt ze overdag hoogstens 1,5 uur. Dit slaapritme is dus zeker veranderd nu ze wat ouder is. Ik denk dat ook het slaapje overdag op een gegeven moment zal worden overgeslagen. Vandaag deel ik het ritme van mijn peuter Lana op het gebied van eten en slapen. Ik vind het ook interessant om van andere moeders te horen hoe zij het ritme en eetpatroon vormgeven, dus laat het me zeker weten bij de comments als je daar je verhaal over wilt delen.

Eet- en slaapritme van een peuter van 2 jaar oud
Ik geef het ritme aan in de vorm van een tijdschema maar de tijden zijn gewoon indicaties, we leven niet strikt op de uur en tijd.

06.30 Ik word wakker, soms vroeger, soms later en meestal is Lana dan nog niet wakker. Dat is wel lekker hoor. Steeds vaker gebruik ik die tijd om er al een was in te doen, mijn huidverzorging/make-up te doen, en om me aan te kleden. Soms is Lana eerder wakker en dan doe ik die dingen erna.
7.00 Tussen 7.00 en 7.30 wordt Lana wakker. Ik haal haar uit bed en neem haar nog even mee naar ons bed om te kroelen. Een momentje waar we echt van genieten, al is kroelen vooral overgegaan naar spelen op bed.
7.30 Ik verschoon en verzorg Lana, kleed haar aan, kleed mezelf aan en doe mijn make-up (als ik dat niet vooral al gedaan had) en we gaan samen naar beneden toe. Soms wordt Lana wat later wakker, dan gaan we eerst ontbijten en daarna kleed ik haar en mezelf aan. Iedere dag is anders 😉
08.00 Ontbijt, meestal ontbijt Lana met een Brinta papje of met havermoutpap met banaan. Soms maak ik bananenpannenkoeken van 1 banaan en 2 eieren en een vleugje kaneel erbij. Lana vindt dat onwijs lekker en ik ook dus dat is ideaal. Een gezond en lekker ontbijt om de dag mee te beginnen.

Dan gaat Lana even spelen terwijl ik opruim in huis, de vaatwasser uitruim, de tafel afdoe en vervolgens koffie voor mezelf zet. Dan ga ik koffie drinken en zet ik de televisie aan voor Lana. Dat geeft mij even een momentje om wakker te worden. Lana kijkt graag naar Nijntje, Teletubbies en Peppa Pig op Netflix.

Afhankelijk van wat het programma is, gaan we samen spelen, wandelen naar het dorp, een stukje fietsen, of ze gaat naar mijn ouders zodat ik kan werken. Geen dag is hetzelfde. 10.00 Rond dit tijdstip drink ik een kop thee, geef ik Lana wat te drinken en een tussendoortje. Dit zijn meestal rozijnen of een stuk fruit.

12.00 Dan is het lunchtijd. Lana eet 2 boterhammen met beleg en ik ook. Soms maak ik een tosti klaar, dat gaat er ook altijd wel goed in bij Lana. Lana heeft dagen dat ze heel goed eet, maar ook dagen dat ze bijna alles laat staan. Het zal de leeftijd wel zijn ;).
Na de lunch breng ik Lana naar bed, meestal slaapt ze dan zo’n 1 a 1,5 uur. Dat moment gebruik ik om op te ruimen of wat werk voor mijn blog te doen, en sinds de zwangerschap gebruik ik die momenten soms om zelf even te slapen en bij te komen.

14.30 Na haar middagslaapje krijgt Lana weer wat te drinken en is het tijd voor fruit. Druiven, aardbeien, mandarijn, net wat we in huis hebben. Soms krijgt Lana een koekje of deel ik mijn koek met haar. Daarna speelt ze zelfstandig, lezen we samen een boekje, gaan we ergens op visite, doen we boodschappen of doe ik wat huishoudelijke dingen terwijl Lana zichzelf vermaakt. Maar af en toe gaan we ook samen naar de Efteling toe waar we een abonnement van hebben, of naar de bibliotheek.

De peuterfase vind ik ook zo speciaal

16.30 Meestal begin ik rond dit tijdstip met koken zodat het eten klaar is en op tafel staat zodra Yannick thuiskomt van zijn werk. Rond 17.30 eten we aan tafel en daarna is het even papatijd. Yannick ruimt af, en ik ga aan het werk voor mijn blog. Soms ben ik tot 22.00 aan het werk, maar als mijn ouders een 1-2 dagen kunnen oppassen dan heb ik in de avond en in het weekend wat meer tijd over.

19.00 Vaak doet Yannick, Lana in bad, of we doen dit samen en daarna gaat ze rond 19.30 naar bed toe. Ik kreeg gisteren een leuke comment met de vraag hoe Lana’s slaapgedrag eigenlijk is in de nacht en waarom ik hier niet over blog. Wij hebben vanaf het begin al topnachten met Lana (op de eerste 3 maandjes na met een nachtvoeding) maar Lana is een goede slaper (klokje rond iedere nacht) waardoor ik er weinig extra’s over te delen heb. We hebben gewoon geluk gehad en dat kan bij baby 2 zomaar anders zijn natuurlijk. Voor nu genieten we hier maar gewoon van 🙂

Dit is globaal genomen het eet en slaapritme van peuter Lana op dit moment. Overdag ben ik doordeweeks thuisblijfmoeder, werk ik tijdens de slaapjes van Lana of in de avonden. Ook werk ik in de weekenden vanuit huis. Binnenkort zal Lana ook naar een gastouder gaan en dan wordt haar dagritme qua eten en slapen ook anders. Toch is dit in grote lijnen wel het ritme dat we proberen aan te houden. Stiekem ben ik ook al heel nieuwsgierig hoe dit allemaal qua ritme zal gaan als ons tweede kindje geboren wordt. Een nieuw kindje, een nieuw ritme en dit zal ook weer effect hebben op het ritme van mij en Lana.

Ik ben benieuwd hoe andere mama’s van een peuter dit doen, is dit herkenbaar of hebben jullie een ander ritme? Ook ben ik benieuwd hoe mama’s van meerdere kindjes het ritme aanpakken, dat lijkt mij een hele uitdaging! Laat het me zeker weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

36 gedachten over “Eet- en slaapritme van een peuter”

 1. Daar ben ik ook benieuwd naar ja, hoe het bij meisje nummer 2 gaat zijn. Ik hoop voor jullie dat ze net zo’n makkelijke slaper is als Lana. Dat zou wel heel fijn zijn zeg.
  Marion onlangs geplaatst…Een Nieuwe ChallengeMy Profile

 2. Leuk om eens te lezen over hoe jullie de dag doorbrengen! Ik ben ook benieuwd of nummer 2 ook een doorslaper is, of dat er verschil in zit. Lana wordt al een echte dame zo te zien, leuk :)!
  Kelly onlangs geplaatst…365 days of Kelly #4My Profile

 3. Leuk om te lezen ze word al echt groot ik ben ook benieuwd hoe het je straks afgaat met baby nummer 2. Fijne dag liefs Lisanne ps was jullie tripje leuk
  Lisanne onlangs geplaatst…Diario # 9My Profile

 4. Wat goed van je dat je haar (en jezelf!) zoveel structuur biedt. Door een vast ritme aan te houden weet zij waar ze aan toe is. Lekker ook dat ze zelfstandig speelt. Ik ken ook moeders met één kind waarvan het kind niet alleen ‘kan’ spelen en die zitten dan de halve dag vadertje en moedertje te spelen. Ik ben niet zo’n moeder die haar kinderen de hele dag moet vermaken, maar dat hoeft volgens mij ook helemaal niet als je dat alleen spelen stimuleert.
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: Multilind Baby CareMy Profile

 5. Leuk om over het ritme van Lana te lezen, ik ben benieuwd wat voor invloed de geboorte van jullie tweede dochter hier op zal hebben. En fijn dat je ouders af en toe kunnen oppassen zodat je ook wat tijd voor jezelf hebt. En zo dichtbij de Efteling wonen lijkt me heerlijk!
  Saskia onlangs geplaatst…Gastric bypass: de voorbereiding (deel 2)My Profile

 6. Wow, wat een schema. Niet te vergelijken met dat van mij, ik ben nogal wat chaotischer. En als ik probeer op te ruimen, wordt alles daarna weer door het huis gegooid.

  Wij worden meestal rond 8 uur wakker. Op vrije dagen eerst rustig ontbijten, dan naar de speeltuin of zoiets. Rond half een lunch, jongste naar bed. De oudste speelt dan/samen doen we wat. In de middag nog even naar buiten en tegen half zes begin ik met koken. De oudste helpt graag, de jongste speelt wat.
  karlien onlangs geplaatst…Persoonlijk: Nicole Zeebregts van happiness4hands.nl (gastblog)My Profile

 7. Heel leuk om te lezen, ik heb een dochtertje van 6 maanden en die slaapt in vergelijking zo veel dat ik veel meer tijd heb voor mezelf en het huishouden, dat wordt nog wat als ze straks net zo oud is

 8. Hier was ik ook al benieuwd naar, ik ben nu 33 weken zwanger en gewoon super nieuwsgierig wat me allemaal te wachten staat, ik kan het me totaal niet voorstellen. Lijkt me zo gezellig zo’n kleintje in huis

 9. Kelly Caresse

  Dankje Lisanne, ons tripje was heel leuk 😀 Als het lukt heb ik morgen al het verslag met foto;s online 🙂

 10. Kelly Caresse

  Wat heerlijk dat je allebei wat later kan wakker worden, ik ben een ingebakken ochtendmens haha

 11. Wat een fijn schema.

  Onze mannen zijn 17 maanden en ons schema is wel wat anders natuurlijk.

  7.45 worden ze wakker en krijgen ze een lekker bordje pap. Tussendoor spelen de mannen.
  09.30/10.00 gaan ze naar bed en dan slapen ze nog zeker 1.5 uur.
  Vaak kleed ik ze ook pas aan wanneer ze wakker zijn.
  12.00 Na het aankleden eten wel een boterham.
  Na de boterham kunnen wel echt iets leuks doen. Diertjes kijken, speelhal
  15.00/15.30 gaan de mannen nog een slaapje doen. Van 1.5 uur.
  17.00 Dan is het alweer tijd voor warm eten.
  18.30 gaan we wandelen met de hond.
  19.00 in bad en eventueel nog een bordje pap.
  19.30 naar bedje.

  Xx

 12. Eet Lana geen flesje meer voor het slapengaan? Zoontje is 2,5 maar zou flesje niet kunnen missen! Wel leuk dat ze alleen speelt! Kan ik alleen maar van dromen!

 13. Leuk dat je mijn comment erin hebt verwerkt! Jouw bijna-peuter slaapt mee dan mijn baby, haha.

  Het varieert hier nogal, maar gemiddeld genomen is het:

  07uur: wakker worden, bv op bed, verzorgen, spelen, paar slokjes bv

  10uur: 30-40 minuten slapen, bv, spelen, bv

  13uur: 30-40 minuten slapen, bv, spelen, bv

  16-17uur: 30-40 minuten slapen, bv, spelen, bv

  19-19:30 nachtslaap

  Al maanden om 00:00 en 04:00 een voeding
  (Afgelopen 2 weken opeens om het uur een voeding)

  Ze is 7.5 maandjes

  Oja en koffie in de ochtend: heerlijk momentje!!!

 14. Onze Fiene is bijna 3 en heeft ook vanaf het begin goed geslapen. Sinds een half jaar doe ik haar overdag niet meer naar bed, al zou ze best willen. Als ik haar nu overdag naar bed doe, krijg ik haar ‘s avonds voor 21:30 niet in slaap.
  Ze gaat rond 19:00 naar bed en is om 7:00 ‘s ochtends wakker.

  Ontbijten wil ze eigenlijk niet. Met moeite krijg ik er een paar happen pap in en/of een paar stukjes brood.
  Lunch is tegenwoordig ook een drama. Alles is nee, alleen als ik met soep kom dan gaat ze er voor zitten. Vroeger vond ze alles lekker maar helaas wil ze nu bijna niks proeven en zegt ze heel veel nee tegen allerlei dingen. Zelfs haar geliefde paprika ligt weg te rotten, heel jammer…maar wat doe je eraan?

  Avond eten gaat alleen goed als we haar in alle rust voeren. Zodra ze mee eet aan tafel en het zelf mag doen zegt ze na 3 happen klaar te zijn…en krijgen we er ook niks meer in.

  Ik merk aan haar ontlasting dat dit moet gaan veranderen, maar zou niet weten hoe?
  Tips zijn welkom lieve moeders!!

  Verder Kelly vind ik dat je het super goed doet en wat ben je mooi zwanger.
  Ik hoop voor jullie dat het bij het 2e kindje weer net zo voorspoedig mag gaan.

  Groetjes
  Annelous

 15. Een herkenbaar ritme! Toen mijn 2e kindje geboren werd was het wel even zoeken naar een goed ritme, maar uiteindelijk gaat het daarna toch vanzelf en paste de kleine zich ook gewoon goed aan ons ritme en wij ook wel aan die van haar. Komt dus helemaal goed!

 16. Kelly Caresse

  Lana heeft tot 1,5 jaar borstvoeding gegeven en dat werd op een gegeven moment nog maar 1 voeding per 2-3 dagen waardoor we stopten en ze geen melk meer nodig heeft en ook niet vraagt 🙂

 17. Heel leuk om te lezen hoe een dag in jouw gezinnetje er zoal uitziet 🙂 Lijkt me super gezellig dat je lekker thuis bent met Lana en veel dingen met haar kan doen, maar anderzijds ook wel vermoeiend en kan me voorstellen dat je dan niet zo veel anders meer gedaan krijgt… Wel fijn dat je ouders af en toe een dag kunnen oppassen zodat je wat afwisseling hebt tussen bezig zijn met Lana en ander werk 🙂 Met een tweede kindje erbij zal het natuurlijk weer even wennen en plannen worden, maar dat komt wel goed, er zijn zoveel gezinnen met meerdere kinderen 😉 Wat sta je trouwens vroeg op zeg, vrijwillig dan nog!! Ik haat vroeg opstaan haha! Maar wel fijn, zo kan je veel meer doen op een dag natuurlijk!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Het taboe rond verslaving doorbrekenMy Profile

 18. Wat een leuke blog. Quinten slaapt ook nog maar 1 keer op een dag en is nu 13 maandjes oud. Ons dag schema ziet er ongeveer hetzelfde uit. Quinten komt meestal om 9 uur zijn bedje uit. Hij is een vrij druk jongetje, bij ons op bed gaat hij alle kanten op. Spelen vind hij wel leuk maar echt kroelen helaas niet. Dat mis ik wel eens. Door al het proberen te lopen is Quinten wel sneller moe.

  Ben ik benieuwd naar hoe het straks zal zijn voor jullie. Quinten drinkt trouwens ook geen melk meer in de avond. Speen fles gebruiken wij ook niet meer alleen difrax beker met rietje. (tuitbeker en avent beker werkte niet echt voor ons) Quinten drinkt twee maal daags melk uit zijn rietjesbeker en voor de rest water of diksap

 19. Wat heerlijk dat Lana ook zo’n fijne slaper is. Wij genieten er hier ook al vanaf dag 1 van en dat is toch inderdaad wel geluk hebben, zeg ik ook altijd. Ik hoop voor jullie dat baby-on-the-way ook een lekkere slaper gaat zijn!

  Leuk om het schema te lezen trouwens, benieuwd hoe ons ritme er straks uit gaat zien met Roos. Ze begint het zelf spelen nu onder de knie te krijgen, al houdt ze dat nog niet super lang vol. Zou voor mij en mijn werk toch wel fijn zijn als ze dit wat langer gaat doen. Thanks voor dit kijkje in jullie dagritme! X
  Suus onlangs geplaatst…Schaamhaar tijdens zwangerschap. HELP!My Profile

 20. Dit herken ik en de oudste dochter is 4 jaar,jongste is 3 maanden en is in ons ritme gerold. het gaat makkelijker dan je denkt

 21. De tweede (en derde etc.) rolt er een beetje in haha.
  Ik heb zelf 3 kinderen, en ik moet zeggen dat ik het zwaarder vond toen ik mijn oudste nog alleen had.. Natuurlijk heb je overdag wel iets meer te doen, vooral als ze nog heel klein zijn, maar op de een of andere manier gaat dit super makkelijk. 🙂
  Ik ben zelf moeder van Een dochter van 3, een zoontje van 1,5 jaar en een zoontje van 3 maanden. Allemaal heel dicht op elkaar en soms best pittig, maar enorm leuk!
  En het is altijd gezellig in huis haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.