Dingen die je als zwangere vrouw niet altijd wilt horen

zwangerfunny

Dit artikel publiceerde ik op 13 oktober 2013. De dag voordat Lana geboren werd. Toen had ik heel veel minder bezoekers dan nu, de kans is dus groot dat jij dit artikel nog niet gelezen hebt. Omdat ik dit artikel nog steeds de moeite waard vind om gelezen te worden, publiceer ik het opnieuw. Wel met een kleine update, want een tweede zwangerschap is anders en ik heb alle dingen nog eens overgelezen. Dit zijn in ieder geval de dingen die niet zo leuk zijn om te horen als zwangere vrouw. Wel met een dikke knipoog hoor, men bedoelt het helemaal niet gemeen als ze het vragen en zelf maak ik me net zo schuldig aan dit soort vragen. En als ik zo’n vraag dan stel denk ik, oops, beetje dom 😉 maar toch, dat is menselijk denk ik.  Ik weet dat dit soort artikelen ook in een verkeerd keelgat kunnen vallen, dat is zeker niet mijn bedoeling. Menselijke nieuwsgierigheid die soms wat onhandig kan overkomen, dat komt terug in dit artikel. Toch wilde ik dit lijstje opnieuw met jullie delen.

De reacties om je heen als je zwanger bent zijn geweldig maar sommige ongevraagde tips, adviezen of opmerkingen daar kun je niet altijd wat mee. Zwanger zijn is soms best een grappig iets. Als ik dan als een soort kamerolifant door het huis strompel of eigenlijk waggel, dan moet ik om mezelf lachen. Laten we die zwangerschap dan ook maar van een luchtige kant bekijken.

 • ‘Was de baby gepland?’ Die vraag kreeg ik nu, bij mijn tweede zwangerschap weer , goedbedoelde vraag natuurlijk 😉
 • ‘Wat ik van kinderen vind?’ Nee, ik wil geen kinderen, moet er niet aan denken, lijkt me verschrikkelijk. Wel leuk voor jou dat je zwanger bent.
 • ‘Hoeveel kg ben je aangekomen?’ Tja ieder pondje gaat door het mondje he, je hoeft niet voor twee te eten.
 • Wel zonde he, van je slanke lijn, nu maar hopen dat dit allemaal weer netjes wegtrekt.
 • Je ziet er eigenlijk nog niets van he dat je zwanger bent (terwijl je net zegt dat je 25 weken zwanger bent). Die vraag kreeg ik bij zwangerschap 1, nu vindt men mijn buik heel groot en vraagt men of het er echt wel 1 is of dat ik niet stiekem morgen al ga bevallen.
 • Hoe ga je de baby noemen? Ik vind Cheryl, Patrick of Bertha geen mooie namen. Tja, ik ga nog niet mededelen hoe ik het kindje ga noemen, al vind ik Patrick wel een mooie naam als we een zoontje krijgen 😉

 • Ga je kiezen voor een ruggenprik? De tante van de zus van mijn oom had dat gedaan, dan is het net of je de bevalling niet zelf hebt gedaan, er kleven ook zoveel risico’s aan.
 • De zus van de vriendin van mijn zwager heeft een doodgeboren kindje gekregen, ze was 38 weken zwanger, zo zie je maar dat je nooit zekerheid hebt in het leven. Best confronterende info vind ik zelf om te horen als je hoogzwanger bent, laten we het positiever houden.
 • Wil je borstvoeding gaan geven? Ja. Wist je dat je daar echt hangborsten van krijgt?
 • Wil je borstvoeding gaan geven? Vind je dat niet veel te veel gedoe?
 • Je gaat toch wel borstvoeding geven he? Dat is het beste voor moeder en kind. Thanks voor de tips, die keuze maak ik voor mezelf wel 😉
 • Ben je bang voor de bevalling? Mijn bevalling duurde 36 uur, ik ben uitgescheurd van alle kanten en de baby is uiteindelijk met een tang eruit getrokken, vreselijke ervaring.
 • Je hebt diabetes, word je dan niet eerder ingeleid? Zo ja wanneer? Ja, 20 februari 0m 10.00, kom je me dan assisteren? 😉 Sommige dingen houdt een zwangere vrouw liever geheim, zoals de datum waarop ze misschien bevalt.
 • Eet je een broodje zalm en een gebakken ei? Nee, dat kan echt niet hoor, daarmee breng je ernstig gevaar aan op je kindje.
 • Is de baby aan het schoppen? Ja. mag ik voelen? Ja hoor, vervolgens: Iehh wat eng!

 • Vind je het niet verschrikkelijk dat je je eigen kleding niet meer aan kan? Je krijgt zo’n tien-tonner gevoel he!
 • Hoeveel weeg je nu? Uhm, X kilo, en hoeveel weeg jij?

Herkenbaar voor sommigen? Zoals ik al zei, neem het artikel niet te serieus. De aandacht en lieve opmerkingen over het zwanger zijn, worden altijd nog veel meer gemaakt dan dit soort vragen. En die ongevraagde adviezen sluis je zo via je andere oor er weer uit. We maken allemaal weleens onhandige opmerkingen die we helemaal niet verkeerd bedoelen. Dat is denk ik heel menselijk.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, punten van herkenning, of misschien juist de andere kant van het verhaal dat je misschien niet zo goed weet wat te zeggen of vragen aan een zwangere vrouw? Laat het me weten in de comments van dit blogje.
Er staan ook nog comments bij die ik toen in 2013 ontving onder dit blogje, alleen maar leuk om te laten staan en door te lezen, vind ik! 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

98 reacties

 • Annnemarie
  13 oktober 2013

  Heel erg herkenbaar! Weten dat jij en je kindje goed op schema liggen en dan horen: zo, wat een toeter! Die komt vast eerder. Lijkt alsof alles zomaar kan. Maar 1 opmerking van een wildvreemde of bekende dat je mooi zwange bent, maakt alles weer goed

 • Anne Solveig
  13 oktober 2013

  Wat grappig zeg! Maar sommige opmerkingen kan ik wel begrijpen dat ze naar aan kunnen komen!

 • Bianca
  13 oktober 2013

  haha leuk, sommige vragen/uitspraken snap ik wel dat dat vervelend is!

 • martinaa89
  13 oktober 2013

  Sommige dingen kun je echt niet zeggen, wow!

 • Joyce
  13 oktober 2013

  Ik begrijp heel goed dat die dingen vervelend zijn haha! Het ergst lijkt me nog dat andere mensen hun horror bevalling gaan vertellen, ik zou dan denk ik zoiets hebben van help, ik wil niet meer! haha

 • Sylvia Kuijsten
  13 oktober 2013

  Ghehe, sommige uitspraken zijn wel heel erg 😉

 • Monique
  13 oktober 2013

  Kan me helemaal voorstellen dat je sommige dingen echt niet wilt horen!

 • Marjolein | A Spoonful of Dork
  13 oktober 2013

  Hahaha wat een super leuk stukje. En inderdaad, kan me heel goed voorstellen dat sommige vragen gewoon echt niet kunnen. Maar je hebt het wel komisch omschreven 🙂

  x Marjo

 • Suzanne
  13 oktober 2013

  Aahhh ik vind het zelfs spannend!! Nog maar heel even!

 • thebeautysuitcase
  13 oktober 2013

  Super grappig, kan me voorstellen dat je dat soort dingen niet leuk vind maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik denk zelf sommige van die vragen ook zou stellen (of i.i.g. zou denken)

 • Robin
  13 oktober 2013

  Grappig om te lezen.

 • Jewelyz
  13 oktober 2013

  Hahaha vond het wel erg komisch om allemaal te lezen 😉 Veel herkenbaar zeker?
  Ik werk in een winkel en ik vind het altijd heeel lastig om in te schatten of iemand wel of niet zwanger is, sommige mensen zijn gewoon wat meer gezet/dikkere buik, en dan wil ik eigenlijk zeggen; oh wat leuk, hoe ver ben je? Maar soms denk ik; stel nou dat het zo hoort.. dus tja, meestal wacht ik tot diegene zelf een hint geeft 😉

 • Maaike
  13 oktober 2013

  Ik had er ook al bij Shirley over gelezen een tijdje geleden en ik ben misschien vrij liberaal maar ik vind dat mensen vooral lekker moeten doen en laten wat ze zelf willen. Zo maakt het mij niet uit als mensen koffie drinken of alcohol, rauw vlees of vis eten (blijkbaar “mag” dat niet), nog geen naam voor de baby hebben, geen geboortekaartjes sturen en dergelijke.
  Mijn schoonzusje was zwanger en ineens kwamen er mensen naar toe, verre kennissen van haar ouders, en die ineens (!!) aan haar buik voelen en iemand vróeg zelfs: Wil je me een geboortekaartje sturen? Nou dan zou ik het al helemaal gehad hebben. Mensen gaan toch ook niet spontaan aan mijn niet-zwangere buik voelen?? Of vragen of ik ze ook uitnodig voor m’n verjaardag? Dan iemand zwanger is betekent niet dat iemand anders zich daarmee mag bemoeien. Ik kan daar zo boos om worden en ik bedenk me dan altijd dat wanneer ik ook zwanger ben (over tien jaar haha) ik mensen direct zal corrigeren. En ja jammer dan, dan vinden ze me maar een bitch. Ik geef dus vooral m’n eigen mening hier en vertel niemand wat hij/zij moet doen.

 • Ice Pandora
  13 oktober 2013

  Tehehe leuk om te lezen, deze zwangerschaps verhaaltje
  en de dingen die je niet moet zeggen 😛 Xx

 • xPucex
  13 oktober 2013

  Mmm.. behalve de regelmatig terugkerende vraag hoe we onze zoon gaan noemen, moet ik zeggen dat ik meer last heb van al het ongevraagde advies wat mensen geven. Een collegaatje van mijn vriend (zelf moeder van 2) heeft onze baby en mijn zwangerschap een beetje tot haar project gebombardeerd en ik heb op een gegeven moment echt bijna gemeen duidelijk moeten maken dat ik niet op haar advies zat te wachten en dat ik ook geen baby inkopen met haar wilde gaan doen!

 • helena
  13 oktober 2013

  Een topopmerking vind ik nog altijd zelf, “je begint het nu toch echt al te zien he’ terwijl ze weten dat je al 38 weken bent, zucht, diepe zucht :-). Leuk artikel, klopt helemaal, er zijn heel veel lieve opmerkingen maar er zijn er ook genoeg bij waar je je serieus aan kan irriteren…

 • CrazyGreatLife
  13 oktober 2013

  haha dan heb ik merk ik toch nog best een fijne omgeving die dingen niet vragen 🙂 want inderdaad als ik ze zou horen weet ik niet of ik zo vriendelijk kan blijven 😉 liefs Tamara

 • Tamarah
  13 oktober 2013

  Hahah vreselijk hoezo geen inlevingsvermogen 🙂

 • kato
  13 oktober 2013

  super leuk om te lezen! xx

 • Whitney
  14 oktober 2013

  Zo herkenbaar, heb er laatst ook over geschreven in me blog. Om moe van te worden! Vooral het wrijven over me buik, jakkes stop ermee! Gister was ik op een beurs en overal kreeg ik de opmerking, wat zie jij er goed uit! Dat doet alles dan echt verdwijnen =D

 • Simpel, met een snufje liefde
  5 februari 2016

  haha, leuk! Sommige zijn echt zo herkenbaar!
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Mijn weg naar minder spullen #1.My Profile

 • Channa
  5 februari 2016

  ‘Oh Let je op! Elke kilo gaat door het mondje je?!’ alsof wij dat als zwangere vrouwen niet zouden weten. En alsof ik het nog niet erg genoeg vond dat er al 20 kg aan zat. Zo irritant vond ik die opmerking!! Dus ja, heel herkenbaar dit soort opmerkingen.
  Channa onlangs geplaatst…De geboortestempel: eenvoudig & uniek! + WINACTIEMy Profile

 • Femke
  5 februari 2016

  Ik kan me nooit voorstellen dat mensen ineens allemaal van die gekke vragen gaan stellen aan zwangere vrouwen haha.. Al weet ik absoluut dat het waar is hoor! Vreemd!!
  Femke onlangs geplaatst…Perfect brows met MUA?My Profile

 • MamaOnderneemt
  5 februari 2016

  Ik herken 1 puntje en dat is “je ziet er nog niets van dat je zwanger bent”. Bij mijn twee zwangerschappen viel het pas op toen ik een maand of vijf was. Verder gelukkig weinig “gezeur” gehad haha!
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Warmetruiendag beleven in één van mijn hotste (en betaalbare) truien!My Profile

 • Elise Joanne
  5 februari 2016

  Die opmerking over de doodgeboren baby.. :O Mijn hemel! Dat zég je niet… Er zijn zoveel verschillende verhalen en ervaringen en DAT is hetgeen je meegeeft aan een hoogzwangere vrouw die op het punt staat van bevallen?! Jemig. En qua die buik en de grootte daarvan; het is ook nooit goed.. Ik heb volgens sommige een lief klein buikje, de ander noemt mijn buik dé toeter der toeters. Make up your mind! 😉
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Goede Voorbereiding: Bevallingsverhalen #6 SunseereeMy Profile

 • Sophie
  5 februari 2016

  Haha, het is ook nooooit goed 😉
  Sophie onlangs geplaatst…Happy JanuaryMy Profile

 • Carlijn
  5 februari 2016

  Ik vind de vraag of de baby gepland was echt zoooo ongepast! Bemoei je effe met je eigen zaken zeg.

 • Josan
  5 februari 2016

  Dat je het nog niet goed kan zien herken ik. Bij mij merkte iemand op zondag op ” Goh wat leuk ik zie dat je zwanger bent. Hoe ver ben je?!”En de dinsdag was mijn uitgerekende datum….
  Josan onlangs geplaatst…Fashion Friday Kidz Art zomercollectie 2016My Profile

 • Charlotte
  5 februari 2016

  Haha mensen kunnen toch heel wat zeggen hè. Ik vond het ook altijd zo raar als ze vroegen of het gepland was, dat vraag je toch niet? (En daarnaast, was ook geen enkele reden om te denken dat het niet gepland was)
  Charlotte onlangs geplaatst…Wauw! Zit er zoveel suiker in pakjes drinken?My Profile

 • demallemolenmoeder
  5 februari 2016

  Heel erg herkenbaar. Mijn buik was ( al vrij snel) heel erg groot. Ik kreeg steeds de vraag of ik al moest bevallen en na mijn antwoord de vraag of het dan echt geen tweeling was? Oh en ik zou echt een jongen krijgen want ik droeg mijn buik naar voren. Het is toch echt een meid geworden. Het ergste vond ik het verhaal van een doodgeboren kindje. Ik heb staan snikken ? en mijn hele zwangerschap is dat mij bijgebleven.

 • Miranda
  5 februari 2016

  vooral die laatste; hoeveel weeg je nu?
  Ik verbaas me nog over het feit dat men dat durft te vragen. Ik heb hem ook gehad, meerdere keren, in groot gezelschap. Pas nog zelfs. Ik snap gewoon niet dat je dat zou durven vragen.
  Miranda onlangs geplaatst…Tips waar je nou echt iets aan hebtMy Profile

 • Tamara
  5 februari 2016

  Ja heel erg herkenbaar! En jij zult straks ook wel de vraag: ‘ en nu voor een jongen he?’ Krijgen. Die kreeg ik namelijk na de geboorte van mijn tweede zoon. Maar nu heb ik een dochter en vinden mensen dat weer ziekig, omdat ze alleen is. Mensen zeggen gewoon maar ists volgens nij
  Tamara onlangs geplaatst…Recordbrekende baby’s.My Profile

 • Milou
  5 februari 2016

  ‘OH HET WORDEN ER ZEKER DRIE?’ Ik word vooral gek van die goedbedoelde ‘grapjes’ over mijn uiterlijk. Tegenwoordig kun je niet meer zwanger zijn zonder dat mensen er commentaar op moeten geven. Mijn antwoord? ‘Nee, het worden er vijf!’ 😉
  Milou onlangs geplaatst…Friday SnapsMy Profile

 • Dorien
  5 februari 2016

  Hahaha heel herkenbaar! Al die quasi geïnteresseerde vragen of goed bedoelde opmerkingen. Hou gewoon je mond 😉
  Dorien onlangs geplaatst…7X TIPS OM LANGER TE LIJKENMy Profile

 • Lonneke
  5 februari 2016

  Haha, ik heb hier echt om moeten lachen! Ik vond het altijd vervelend als mensen zeiden: ‘Geniet er nog maar van, straks kan het niet meer’ eigenlijk bijna iedereen zei dit in de laatste weken van mijn zwangerschap en dat deed ik natuurlijk ook wel maar ik was helemaal klaar met mijn buik, dan maar gebroken nachten maar ik wilde mijn zoontje zien! ^^
  Lonneke onlangs geplaatst…Als gezin naar de Efteling! – LonnekefilmtMy Profile

 • Elisabeth
  5 februari 2016

  Haha echt hè? Leuke plaatjes heb je er bijgevonden zeg. Wat n goed idee dat je je oude artikelen weer deelt. Toen schreef je dus ook al leuk!
  Elisabeth onlangs geplaatst…De hypospadiecorrectie (deel 3: diva-gedrag en blaaskramp)My Profile

 • Saskia
  5 februari 2016

  Ooh ja mensen kunnen zo lomp en onbenullig zijn! Vooral de opmerkingen met allemaal ernstige scenario’s vind ik heel ongepast. Wat wil je daarmee bereiken vraag ik mij af als mensen zo’n opmerking plaatsen.
  Saskia onlangs geplaatst…Mijn mini me & ikMy Profile

 • Dita
  5 februari 2016

  Het viel bij mij gekukkig mee met dit soort opmerkingen. Lijkt me ook echt niet fijn!
  Dita onlangs geplaatst…Fashion inspiratie – Februari 2016My Profile

 • Mieke
  5 februari 2016

  Sommige opmerkingen gaan wel erg ver. En aan iemands buik zitten, waarom??? Ik als niet moeder zijnde heb mij wel schuldig gemaakt door te vragen of het niet een tweeling werd bij een vriendin. Ik was mij van geen kwaad bewust, tot mijn zus zei, dat zeg je niet. Ohh oeps, het was niet vervelend bedoelt. En wat betreft de vraag of het gepland is, ik vraag soms wel of mensen er lang op gewacht hebben. Dit komt puur uit interesse, wij zouden het al 5 jaar willen namelijk. Is dat echt een vervelende vraag?
  Mieke onlangs geplaatst…Schoonmaakschema – februariMy Profile

 • Marlotte
  5 februari 2016

  Haha jeetje, snap wel dat het niet altijd even leuk is om dit soort opmerkingen te horen..
  Marlotte onlangs geplaatst…Mindfulness voor beginnersMy Profile

 • Joyce
  5 februari 2016

  Haha leuk en zo herkenbaar. Van volwassen mensen kon ik die vragen ook slecht hebben. Mijn oppaskinderen tijdens mijn zwangerschap hadden een goede kennis wiens baby net was overleden, dat hield ze zo bezig dat ze zich ook enorme zorgen maakte over mij en mijn baby. Soms was dat wel heftig; “Joyce, weet je dat je baby ook dood kan gaan?” Met zulke dingen wordt je liever niet geconfronteerd. Maar de opluchting op die koppies toen ze op kraamvisite kwamen was zo lief!
  Joyce onlangs geplaatst…DZP: Lees 20 boekenMy Profile

 • Lisanne
  5 februari 2016

  Wat een opmerkingen maar soms merk ik aan mezelf dat ik niet echt iets durf te zeggen of niet weet wat te zeggen. Dan vraag ik me wel is af wat is erger niks zeggen of zoiets stoms zeggen. Fijne dag Kelly liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…# Tips voor Valentijnsdag 2My Profile

 • Kim | Kimsbloglife
  5 februari 2016

  Haha, leuk dat je dit artikel nog eens deelt! Grappig wat mensen zoal durven vragen of zeggen! Maar ik denk inderdaad dat de meesten het wel goed bedoelen maar er alleen niet echt bij nadenken, haha.
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Veertien Vragen op Vrijdag #2My Profile

 • Kelly
  5 februari 2016

  Sorry maar voor mij heeft het te maken met fatsoen. Deze dingen vraag en zeg je gewoon niet! Vaker ook gehoord van mensen die verder van je af staan. Met echte vriendinnen deel je natuurlijk wel alle info en omdat ik de eerste ben met een kindje willen ze natuurlijk alles weten. Ik hou het eerlijk maar positief 😉

  Ook irritant mensen die je (bijna) niet kent en dan ongevraagd aan je buik of (nog erger) aan je pas geboren baby zitten!
  Bij een vrouw in de supermarkt heb ik echt gezegd dat het niet de bedoeling is als vreemde zomaar aan mijn kind te zitten en dat het ook niet erg netjes is. Je kunt wel zeggen dat het niet slecht bedoeld is dat hoop ik dan toch 🙂 maar mensen moeten misschien net iets langer nadenken voordat ze iets zeggen of doen.

 • Jessica
  5 februari 2016

  Hier sluit ik mij bij aan. Alsof alle fatsoensnormen overboord gaan als het een zwangere dame betreff. Opmerkingen over hoe moe ik er uit zag, dat ik vast een meisje zou krijgen want ik zag er zo slecht uit, dat mijn buik klein of groot was (‘weet je zeker dat het er maar 1 is’), dat mijn voorgevel ineens flink aanwezig was. Dit soort dingen zeg je toch ook niet tegen een vrouw die niet zwanger is??
  Jessica onlangs geplaatst…Verbouwen met een kind in huis…My Profile

 • Iris
  5 februari 2016

  Hahaha en dan straks, roze kleertjes aan, is het een meisje of een jongetje?
  Ik vind de ergste nog altijd als je niet zwanger bent en mensen feliciteren je met je zwangerschap ?
  super leuk geschreven weer!
  Kwam wel een grappig foutje tegen: De baby van de zus van de vriendin van mijn zwager heeft een doodgeboren kindje gekregen ?

 • Nicole
  5 februari 2016

  Volgens mij had ik hem toen wel gelezen maar blijft altijd leuk om te lezen haha! En ja ook ik maak me soms aan foute opmerkingen schuldig maar als ik het me besef zeg ik ook altijd sorry ?
  Nicole onlangs geplaatst…Moeite met (in)slapenMy Profile

 • Marije
  5 februari 2016

  Oooh wat een onzin dingen vond ik dit altijd toen ik nog niet zwanger was. Dacht: joh, daar luister je toch niet naar.
  Maar nu ik zelf zwanger ben is elke opmerking gewoon echt vreemd.
  Ik ging kletsen met een collega toen ze vroeg hoe het met mij ging. Daarna vroeg ik aan haar hoe het ging, waarop ze antwoord: “Nee joh, daar gaat het niet om. Jij bent zwanger.” Ik voelde met net een attractie…..

 • Michelle
  5 februari 2016

  Zó herkenbaar dit artikel! Die ‘is het gepland’ heb ik in het begin ook heel vaak gehoord en dat vond ik zó erg. Onze baby is zo gewenst. En inderdaad, mensen die aan je buik willen zitten, die je nog even op het hart drukken dat borstvoeding echt het allerbeste is, die zich hardop afvragen hoeveel kilo er eigenlijk al wel niet aan zit, en die nog even gauw vermelden dat ‘t moederschap vooral ook heel zwaar is; gewoon onbeschoft. Snap niet waarom ze dat zo nodig kwijt moeten. Laat iedereen gewoon lekker doen wat goed voelt en genieten van de zwangerschap.
  Michelle onlangs geplaatst…ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 24 T/M 26My Profile

 • Mama van Dijk
  5 februari 2016

  hihi Hoe herkenbaar, doen we indd zelf vaak ook vrolijk aan mee. -zonder er goed bij na te denken-.
  Mama van Dijk onlangs geplaatst…In shock vergeet ik te vragen of hij niet gewond is..My Profile

 • Sanja
  5 februari 2016

  Ik heb daar nooit zo’n last van gehad eerlijk gezegd. Ik kan wel snappen dat sommige mensen zich gekwetst voelen door bepaalde uitspraken!
  Sanja onlangs geplaatst…Review en winactie: Hoesjes-outlet.nlMy Profile

 • Lifesabout
  5 februari 2016

  Haha ‘de tante van mijn zus van mijn oom’ bla bla verhalen ken ik heel goed. Mensen zijn altijd zo nieuwsgierig dat het soms irritant kan worden. Toen ik net getrouwd was dachten mensen ook meteen dat ik zwanger zou zijn ‘en eet er al eentje mee?’ Terwijl ik al mijn derde miskraam achter de rug had. Soms ook hartstikke kwetsend.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een beter mens door het moederschap.My Profile

 • Eva
  5 februari 2016

  De enge verhalen over doodgeboortes vond ik heel naar ja.
  Toen mijn meisje geboren was vond ik de ‘ gluurders’ in de kinderwagen ook zeer brutaal. ‘ wat is ze donker, ze lijkt wel turks’, dat soort opmerkingen. Vreemd dat er nog mensen bestaan die dat durven te zeggen.

 • Eva
  5 februari 2016

  O ja, 1 iemand keek naar mijn man en mij(allebei licht van kleur met bruin haar) na die opmerking over het ‘ Turkse kind’. Ongelooflijk.

 • Vanessa
  5 februari 2016

  Leuk dat je dit artikel nog eens deelt! Ik heb er nog geen ervaring mee maar ik kan me voorstellen dat deze vragen best vervelend kunnen zijn. De vraag of de baby gepland is vind ik écht niet kunnen.
  Vanessa onlangs geplaatst…Unboxing ELF (Eyes Lips Face)My Profile

 • Bregje
  5 februari 2016

  Heel herkenbaar! Net als: oh dat wordt geen jongen, maar een meisje! Terwijl de echo toch echt iets anders vertelde…. 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Lieve moeder in de supermarkt…My Profile

 • Malou
  5 februari 2016

  Herkenbaar ja..
  Malou onlangs geplaatst…Shoplog voor Nomi en haar broertjeMy Profile

 • Bibian
  5 februari 2016

  Dit is zo waar! Kan er niet meer woorden aan vuil maken haha
  Bibian onlangs geplaatst…Weight Watchers update #5: Beetje gekMy Profile

 • Fenna
  5 februari 2016

  Sommige mensen moeten echt beter nadenken voordat ze wat zeggen. Lijkt me vooral vreemd als je dat soort ‘goed bedoelde adviezen’ van wildvreemde krijgt.
  Fenna onlangs geplaatst…Foodie Friday: Anti-kater tipsMy Profile

 • Jodi
  5 februari 2016

  Ik heb ook 4 of 5 keer de raag gehad of het wel gepland was. Bizarre vraag vond ik dat.
  Dachten mensen dat ik er niet klaar voor was? Of waar waren ze naar op zoek?
  Jodi onlangs geplaatst…Het was mis….zei de echoscopiste….My Profile

 • Liess
  5 februari 2016

  Ik heb aardig wat overgewicht en ben nu 30.1

  De afgelopen week kreeg ik 2 x de vraag ” ohh, ben je zwanger?” Terwijl ik super trots ben op mijn grote buik. Op 1 of andere manier kwetste het me echt… ik snap dat ik dik ben maar volgens mij heb ik echt wel een babybuik. …

  Word je altijd ingeleid als je diabeet bent?
  Liess onlangs geplaatst…30 weken alweer!My Profile

 • Liess
  5 februari 2016

  Ik denk persoonlijk als iemand mij zou vragen of we er lang op moesten wachten dat ik het helemaal niet erg zou vinden. Het woordje gepland is gewoon zo stom…
  Liess onlangs geplaatst…30 weken alweer!My Profile

 • Saskia
  5 februari 2016

  Sommige opmerkingen kunnen inderdaad echt niet.. Die afbeeldingen zijn dan wel weer grappig 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Foodie Friday #8My Profile

 • Kelly
  5 februari 2016

  Ja sommige vragen/opmerkingen vind ik echt bijdehand hoor! Toen ik nog erg moest overgeven en op het werk dus de wc uitkwam na m’n ‘ochtendritueel’ kreeg ik de vraag of ik er erge last van had waarop ik ‘ja’ antwoordde om vervolgens de opmerking te krijgen:’Ja wacht maar tot je kind er is dan wenste je dat je nog alleen maar over het overgeven in moest zitten’. Serieus?!
  Kelly onlangs geplaatst…Op de helft!My Profile

 • Stephanie
  5 februari 2016

  Mensen kunnen inderdaad lullige dingen zeggen. Toen mijn tweelingzus 36 weken zwanger was, vierde mijn moeder haar verjaardag. En ik heb echt de hele avond vol medeleven al het commentaar naar mijn zus toe aan moeten horen. Al moet ik zeggen dat een hoop mensen het gewoon goed bedoelde en hun verhaal wilde delen, en blijkbaar gewoon helemaal niet weten wat je wel en niet bespreekt met een hoogzwangere. En eigenlijk heb ik over deze opmerkingen nog nooit echt na gedacht, omdat ik zelf nooit zwanger ben geweest. Maar je krijgt als tweeling zus best een hoop opmerkingen mee. Ik werd gefeliciteerd op verjaardagen waar ik met mijn vriend binnenkwam, terwijl mijn tweelingzus en ik echt tegenpolen van elkaar zijn. Dit was wel echt aan het begin van haar zwangerschap, maar ik kon wel door de grond zakken aangezien ik wat aangekomen ben na een operatie. En na dat zij een helse bevalling heeft mee moeten maken, waren mensen meer geïnteresseerd in het antwoord op de vraag: Heb jij gevoeld wanneer je zus moest bevallen? deed het pijn?
  Ik heb me door al deze opmerkingen en vragen, behoorlijk lullig gevoeld ook naar mijn zus toe. Dus ergens kan ik mij het denk ik ook wel voorstellen hoe het overkomt als je zelf zwanger bent.

 • Susanne
  5 februari 2016

  Heel herkenbaar haha! Ik vond het ook erg vervelend dat mensen ongevraagd aan je buik gaan zitten…. En alle gesprekken die je hebt met mensen gaan over je zwangerschap en de baby. Ik vond het soms wel fijn om eens even over wat anders te praten want ik was niet alleen maar zwanger maar ook nog gewoon Susanne met een leven 😉
  Susanne onlangs geplaatst…Zijn alle cliches waar als je net moeder bent geworden?My Profile

 • Marjolein
  5 februari 2016

  De meest lullige was in de supermarkt: “Oh krijg je weer een meisje? Zielig voor je man! Mannen willen altijd liever een zoon ookal zeggen ze van niet.” Echt zo raar dat een wildvreemde dat tegen mij zei. Verder vond ik de “subtiele” opmerkingen over mijn gewicht bij ruim 41 weken zwangerschap wel wat ongepast. Nogal logisch dat ik dikker word als ik inmiddels zo’n 10 dagen over mijn due date heen ben.

  Die vraag of een zwangerschap gepland is vind ik ook altijd zo stom. Ik heb die zelf gelukkig niet gehad maar wat heb je er nou aan om te weten of een zwangerschap gepland is of niet? Dat zegt toch niets over de blijdschap van een zwangerschap.

 • jessica
  5 februari 2016

  Hahaha wat een leuk artikel! Ik weet nog niet hoe het is, maar ik kan me best indenken dat sommige vragen en opmerkingen heel frustrerend zijn.
  jessica onlangs geplaatst…Inspiratie – Outfit #1My Profile

 • Lizzy
  5 februari 2016

  Haha grappige puntjes, herken er wel een paar! Die van die diabetes had ik je zelf gesteld op instagram, puur interesse hoor! Omdat ik nu natuurlijk zelf zwangerschapssuiker heb. Ik wens je een fijne bevalling, wanneer ze dan ook maar wil en mag komen ??

 • Calista
  5 februari 2016

  Haha inderdaad zo herkenbaar. Ook dat de een zegt bescheiden buikje en de ander zegt oh ik ken iemand die is verder dan jou maar heeft minder buik pfff. En met de namen vind ik ook zooo irritant! Stel de naam zit erbij ook ver voorschut dan. Ik zou zoiets nooit doen! Maar ja hihi.

 • Margriet
  5 februari 2016

  Gelukkig heb ik dit soort vragen nog niet gehad, maar de wereld weet ook pas 2 weken dat ik zwanger ben. Wel merk ik dat ik zelf soms dingen vertel die misschien wel wat persoonlijk zijn.
  Margriet onlangs geplaatst…Suus en Gijs over Natuurlijk opvoeden en de Vrije SchoolMy Profile

 • Marcella
  5 februari 2016

  Ja, punt voor punt heel herkenbaar!! Hoe vaak ik sommige dingen wel niet heb moeten aanhoren… Grappig om te lezen.
  Marcella onlangs geplaatst…Week 5: Woensdag Hayden showt zijn outfitjesdag @ vrijdagMy Profile

 • Jolien
  5 februari 2016

  Haha, leuk stukje! Inderdaad ook herkenbaar. Maar het ligt er ook aan wie het tegen je zegt. Bij sommige mensen weet je meteen dat ze het met humor bedoelen. Dan kan ik er ook smakelijk om lachen. En soms is het ook leuk om die rare vragen en opmerkingen vóór te zijn 😉

 • Leonie
  5 februari 2016

  Ah, de opmerking: was t gepland? Heb ik ook al een aantal x gekregen.. Whyyy?
  Er zullen vast nog meer (nare) opmerkingen komen… Ik bereid me er vast op voor haha
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: De eerste aangeschafte spulletjesMy Profile

 • Sabrina
  5 februari 2016

  Mensen hebben altijd zo veel kennis, meningen en ideetjes als je zwanger bent. Precies of je nood hebt aan non-stop aandacht.
  Sabrina onlangs geplaatst…SuzyB rocks!My Profile

 • Tania(de_madam_van_ali_banaan)
  5 februari 2016

  Lieve Kelly ,
  28 jaar geleden heb ik een dochter op de wereld gezet
  Een gemakkelijke zwangerschap , nooit ziek geweest …
  Het was een zeer levendige bedoening in die buik van mij , kheb heel watblauwe plekken gehad ?
  Maar goed …. Ik was 4 maanden zwanger toen ze al zeiden , u moet gauw bevallen he !!!
  Tegen ht einde van mn zwangerschap bijna 26 kg erbij !!
  En kheb heel wat mogen horen , maar kheb mij van niets aangetrokken want ik wist dat het mijn enig kind zou zijn en ik heb er dus op alle gebied 100% ervan genoten en de kilo’s er graag bij genomen !
  4 maanden na mijn bevalling vroegen ze nog steeds wanneer ga je bevallen ???
  En toen ze 8 maanden was zat ik al onder mijn gewicht van voor mijn zwangerschap en zo zie je maar , alles komt goed ook met die slanke lijn ? Suc6 met je bevalling ??

 • Kelly
  5 februari 2016

  Haha, geweldig geschreven!!
  Kelly onlangs geplaatst…Lifestyle| VloggenMy Profile

 • Kelly
  5 februari 2016

  Even over dat “plannen” ik geloof echt dat tegenwoordig heel veel stellen dit doen hoor, ivm carrière en wat ze nog willen voor ze aan kinderen beginnen..

  Ik zelf heb echt totaal niks met kinderen, maar vind het leuk voor vriendinnen als ze zwanger zijn. En dat weten ze ook, want zoiets mag gewoon gezegd worden.
  ————————-

  Weet je wat ik pas vervelend vind, als men zegt tegen mij; nu wil je geen kinderen, maar over een paar jaar denk je daar wel anders over. Ik ben nu 26 en mensen blijven het zeggen.

  Ik heb wel een vraagje, zijn hier moeders die zelf anafylaxie hebben voor pinda’s/noten/soja & een gluten- en lactose intolerantie… Zo ja, heeft jou kindje dit ook gekregen?? Dit is mijn grootste angst, ik gun dit namelijk niemand.

 • Linda | One Day Trip
  6 februari 2016

  Ik ben zelf nog niet zwanger geweest, maar heb vaker gehoord dat wildvreemden soms gewoon aan je buik gaan voelen. Dat is toch té bizar? Ongelooflijk…
  Linda | One Day Trip onlangs geplaatst…One Day Trip is jarig!! (+ kadootje)My Profile

 • Frederique
  6 februari 2016

  Super leuk geschreven, ik herken wat dingetjes van toen ik zwanger was. Sommige dingen wil je liever niet horen, hoe aardig ze ook bedoeld zijn!
  Frederique onlangs geplaatst…Mijn verhaal: De Bevalling deel 1My Profile

 • sandra
  6 februari 2016

  Jaa! Ik herken het zeker wel. En dat iedereen altijd over je buik wil wrijven. Succes met de laatste weekjes!

 • Yvonne
  6 februari 2016

  Ha ha, wel herkenbaar hoor, al zijn veel opmerkingen goed bedoeld, het is af en toe wel om je voor te schamen hoor. Wat een bemoeienissen. Toch kan ik om je blogje wel erg lachen!
  Yvonne onlangs geplaatst…05 februari 2016: Warme truiendagMy Profile

 • Ingrid
  6 februari 2016

  Je zegt dat mensen sommige dingen niet verkeerd bedoelen, maar wat mij opvalt is dat de meeste mensen die zo’n opmerking plaatsen zelf kinderen hebben.. Het zal wel niet verkeerd bedoeld worden, maar wordt er zo moe van 😉

 • Frédérique
  6 februari 2016

  Herken dat dit niet fijn is, ook al zijn sommige vragen erg goed bedoeld. Ook met andere onderwerpen zijn dit soort vragen herkenbaar, dat je denkt ‘vraag dat maar niet’. Gelukkig kan je er goed mee omgaan en kan je genieten van deze mooie tijd! 🙂

 • Ellen
  6 februari 2016

  Geweldig herkenbaar artikel. Waar ik me vooral aan stoor is dat mensen zomaar ongevraagd aan je buik zitten… zo van “Ha hoe ist en met de kleine” en dan over je buik wrijven…Van mijn partner en gyneacoloog vind ik dat niet erg, maar dat doe je toch gewoon niet????
  Ellen onlangs geplaatst…WIPWoensdag – Anemoon SjaalMy Profile

 • A
  7 februari 2016

  Dat is inderdaad iets wat ik ook echt niet snap.Kan me niet voorstellen dat je zomaar je handen op een zwangere buik plant zonder het eerst even te vragen. Ik ben verloskundige in opleiding, maar geef het zelfs altijd even aan als ik begin met het uitwendig onderzoek van de buik. Vind ik wel zo netjes.

 • Sonja
  7 februari 2016

  Heel herkenbaar ja! En niet alleen als je zwanger bent; als je net moeder bent krijg je ook vanalles naar je hoofd geslingerd. Ergste die ik hoorde? “Had je niet liever een een-eiige tweeling gehad? Seriously??
  Sonja onlangs geplaatst…Out of order..My Profile

 • Jeske
  9 februari 2016

  Opmerkingen als je zwanger ben zijn niet handig. Maar opmerkingen als je al bevallen bent zijn ook vreselijk. Na mijn tweede was ik voor mijn gevoel op zich al best slank en plat (die buik dan;-)) Denk dat de kleine een maand of 6 was en ik was aan het werk. Ik droeg een zwart a-lijn jurkje. Vraagt een klant aan me: ‘wanneer komt de baby?’. Uhhh, ze is 6 maanden. Oeps… Dat jurkje heb ik daarna dus nooit meer aangehad.
  Jeske onlangs geplaatst…Ordinary morning in AlmereMy Profile

 • Jeske
  9 februari 2016

  Oh nee… wat erg… Ik krijg vaak de vraag: gaan jullie door voor een jongen?
  Jeske onlangs geplaatst…Ordinary morning in AlmereMy Profile

 • yvonne
  11 februari 2016

  Zoooo ik kan niet slapen dus ging even je blog doorspitten. Ik snap je artikel helemaal maar vind het op sommige punten wel lastig. Niet als ‘vreemde’ want van een ‘vreemde’ hoef je natuurlijk geen ongevraagde adviezen aan te nemen. Maar ook als iemand die wat dichterbij staat is het soms ingewikkeld. Want ik heb het wel eens meegemaakt dat ik iemand tegenkwam die ik regelmatig zag ( zus van een vriendin ) maar bij wie ik dus heel erg twijfelde of ze zwanger was en ik haar niet wilde kwetsen vroeg ik er ook niet naar. Dat werd mij achteraf dus verweten want ik had niet geïnformeerd naar de zwangerschap. Aan de vraag: was het gepland maak ik mij wel schuldig maar dat komt doordat in mijn ervaring veel vrouwen dat zien als interesse en het leuk vinden om te vertellen. Vooral als het allemaal niet zo makkelijk ging of voor het stel zelf een verrassing was. Zelf geef ik nooit goedbedoelde adviezen tenzij mensen naar mijn mening vragen. En aan andermans buik zitten vind ik nooit kunnen! Dat doe je idd ook niet als iemand niet zwanger is. Ik vond het ook heel vervelend dat mensen aan mij gingen vragen wat ik er nou van vond dat mijn zusje zwanger was en ik niet. Of opmerkingen zoals: had jij niet de eerste moeten zijn? Ook raar vind ik het dat er moeders zijn die aan hun kinderen vragen wanneer ze oma worden. Heeft mijn moeder gelukkig nog nooit gedaan.
  En onthou: zo zijn mensen helaas. Dat zal altijd zo blijven. Niet alleen rondom zwangerschappen maar met alles wat je doet. Wanneer krijg je een vriend? Wanneer ga je trouwen? Wanneer ga je een huis kopen?

  Ik vraag mij nu af of het een typisch cultuur/nederlands dingetje is of dat dit overal in de wereld gebeurd.

 • Daphne
  25 april 2016

  Ohh zo herkenbaar, ik was 21 (nu 22) toen ik zwanger was en natuurlijk kreeg ik de eerste vraag: ‘was het gepland?’ En als ik dan ja zei, dan volgde de vraag: ‘ben je gelovig?’ Het stomste vond ik nog wel toen ik met 35 weken met verlof ging en dat er een collega vroeg: ‘met verlof?, ben je zwanger dan!?!’ terwijl ik toch echt een babybuik had… Achja..

 • Petra
  25 april 2016

  In het begin de opmerking “goh, je kunt al zien dat je zwanger begint te worden”. Ja, over een week of 20 hoop ik echt zwanger te zijn…
  Afgelopen week kreeg ik de opmerking “goh, jij moet ook bijna bevallen”. Eh nee, ben net 25 weken zwanger. en ja, het is er echt maar één…
  Qua gewicht vind ik alles wel grappig, ben er al 14 aangekomen, daarop krijg ik dan de vraag “waar dan?”. Dan zeg ik 2,5 kilo per borst, 6 kilo buik en 3 kilo pizza!

 • Liess
  26 april 2016

  Die ruggenprik opmerking. . Wtf?

  Ik heb mijn bevalling zeker wel zelf gedaan, maar dan pijnloos!
  Liess onlangs geplaatst…Lodger Mini BunkerMy Profile

 • felicia
  28 september 2016

  herkenbaar ik had ook bepaalde opmerkingen waar ik mij aan ergerde tijdens mijn eerste zwangerschap was dat mijn tante die maar bleef vragen naar wat voor naam wij zouden geven aan ons meisje
  ik zei het blijft geheim waarop ze zei kun je dan zeggen met welke letter het begint ?
  waarop ik dat dan maar prijs gaf pfff ik zei met een j
  en ook ik kreeg de vervelende opmerking ik zie nog niet aan je buik dat je zwanger bent
  en constant dat mensen wilden voelen ik raakte er geiriteerd van
  bij zwangerschap nummer twee de iritante opmerking goh zal nu wel minder spannend zijn he nu je weet wat er gaat komen
  jezus dacht ik dan mag ik dat zelf bepalen ik vind mijn tweede zwangerschap nog net zo speciaal en bijzonder als mijn eerste zwangerschap.
  en nu kan ik zeggen dat ik dat bij alle drie als nog net zo speciaal en mooi ervaren heb.
  en de vreselijke opmerking tijdens mijn tweede zwangerschap houd er wel rekening mee dat je eerste dochtertje nog klein is probeer haar wel even veel aandacht te geven he
  en mensen die het te snel vonden en zeiden is dat niet wat snel voor je oudste alweer zwanger van de tweede ? ze is net 1
  tijdens mijn derde zwangerschap de opmerking jeetje nu is je tweede niet meer de kleinste wat sneu eigenlijk
  moest je nou echt perse aan een derde beginnen ?
  en de opmerking waarom ben je aan een derde begonnen is misschien helemaal niet leuk voor je twee meisjes moeten ze mama delen
  2 was toch genoeg?
  waar begin je aan drie kinderen weet je wel hoe druk dat is ?
  pfff daar heb ik mij allemaal aan gestoord die opmerkingen
  maar wel geslikt .

 • wendy
  5 december 2016

  Ooow erg he!? Ik kreeg tijdens mijn tweede zwangerschap heel vaak de opmerking “zo, nu al een tweede?!” terwijl ik dat echt wel vond meevallen. En ook “het is echt alleen maar buik he” omdat ik zo klein ben, daar werd ik ook koek-koek van, haha 😉
  wendy onlangs geplaatst…Mama is druk…My Profile

 • Anne
  5 december 2016

  Toen ik net twee weken bevallen was vroeg iemand mij (terwijl ik met m’n zoontje aan t wandelden was).. goh ben je nou nog niet terug op gewicht.. je zou er is wat meer voor moeten doen.. ik kon hem wel wurgen op dat moment?

 • Lisette
  23 mei 2017

  Sommige dingen zijn zeker niet leuk om te horen. Alleen ben ik een moeder van een kindje wat niet leeft, en nee die verhalen zijn niet leuk. Maar is wel mijn kind, mijn verhaal. Ik zou er nooit een zwangere mee lastig vallen, maar als ik zou horen dat ik er niet over mocht praten, vind ik dat best erg.
  Lisette onlangs geplaatst…Gezond gewicht en bewegingMy Profile

 • Kim
  26 mei 2017

  Mocht ik ooit zwanger worden, dan heb ik wel een goed antwoord bedacht op de vraag of het gepland is.

  Antwoord: Nou ja, weet je wat het is? Op een dag kwam er een baby uit de lucht gevallen en die is zo mijn buik ingekropen. Dat kun je dus niet plannen, hé?

  Sommige vragen vind ik wel persoonlijk, zo van informatie die je waarschijnlijk niet wil delen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.