neeeee faseDe ‘Nog geen twee en ik zeg nee fase;:
Lana wordt in oktober alweer 2 jaar oud en wat ik altijd geleerd heb en ook veel ervaren heb, is dat kinderen dan bewuster worden van het woordje ‘nee’ en de consequenties daarvan. Laatst vroeg een bezoekster bij de comments of Lana ook al wel eens de ‘Nee’ fase lijkt te hebben, ze komt in mijn artikelen heel netjes en niet zo opstandig over. En of ik hier misschien wat over wil schrijven. Dankjewel voor deze tip, super interessant onderwerp en vooral ook heel herkenbaar, Lana heeft het woordje ‘Nee’ al wel ontdekt. En ook de betekenis daarvan, en dat ze dit kan inzetten wanneer ze het ergens niet mee eens is. Ik ben benieuwd of dit voor anderen herkenbaar is.

De ‘Nog geen twee en ik zeg nee’ fase
Ik denk dat Lana ongeveer 2 maanden geleden het woordje ‘Nee’ heeft leren kennen. Ze heeft het vast horen zeggen en gemerkt dat het staat voor iets wat niet mag of niet oké is. Als ik Lana nu vraag of we haar schoentjes gaan aandoen dan is het ‘Nee’. Wanneer ze ergens ‘Ja’ mee bedoelt dan herhaalt ze gewoon het woord wat ik zei. Als ik het over ‘Wil je wat drinken?’ heb dan herhaalt ze het woordje drinken en dan weet ik dat ze dus ‘ja’ bedoelt. Maar ‘Nee’ is een woord dat ze liever gebruikt. Het gaat er nu nog redelijk onschuldig aan toe, ik heb vriendinnen met kinderen tussen de 2 en 3 en die zijn fanatieker met het woordje ‘Nee’. Die schreeuwen of die stampen er met hun voeten bij. Die fase gaan we vast ook nog beleven. Nu blijft het bij een ‘Nee’ met heel soms wat stampende voeten erbij.

Wat overigens heel goed helpt is Lana af te leiden wanneer ze opstandig een ‘nee’ eruit gooit. Dan pak ik een ander speelgoedje of ga ik zingen en leg ik daarna uit waarom we wel de schoenen gaan aandoen of waarom ik wil dat ze haar groente op eet. Soms helpt het om haar even ergens anders aan te laten denken om vervolgens verder te gaan met het doel waarmee we bezig waren, eten, aankleden of iets anders.
Wanneer ik aan Lana aangeef dat het bedtijd is dan komt er ook een ‘Nee’ uit. Inmiddels heb ik geleerd om het een aantal keer aan te kondigen zodat ze kan wennen aan het feit dat ze naar bed zal gaan. Als ik een paar keer aangeef dat het zo bedtijd is dan komt er daarna een minder duidelijke ‘nee’ uit.

Bron

Het mooie aan die ‘nee’ fase is dat je kindje meer een zelfstandig individu wordt, van baby die alleen maar volgt, naar een mensje met een eigen wil en wens. Dat is een hele mooie ontwikkeling en ik denk dat daar ook wat opstandigheid voor nodig is om uit te vogelen wat ze zelf graag willen en hoe ze dit kunnen bereiken. Het is alleen af en toe best een vermoeiende fase, ze kunnen nog niet duidelijk genoeg praten om te vertellen wat ze echt bedoelen en het woordje ‘nee’ zegt dan vaak niet voldoende. Ik ben benieuwd hoe dit gaat zijn als ze er duidelijker bij gaat spreken en ik beter begrijp wat ze me wil vertellen. Volgens mij kletst ze dan de oren van mijn kop, maar dat lijkt me alleen maar gezellig (en van wie zal ze het dan hebben;).

Ik ben benieuwd of dit voor anderen herkenbaar is, wanneer begon jouw kindje met de ‘Nee’ fase en hoe kwam dit tot uiting? Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

30 gedachten over “De ‘Nog geen twee en ik zeg nee’ fase”

 1. Bij Bjarne horen we ook al wel vaker het woord nee, maar ik heb nog niet de indruk dat hij echt begrijpt wat het woord betekent. Het gaat wel altijd gepaard met heftig hoofdschudden, maar als hij nu iets niet wil gaat hij over het algemeen of gillen of schoppen als wij hem optillen. Wij zetten hem dan meestal even ergens in de hoek en halen hem daarna terug, waarna er niets meer aan de hand is. Maar die “ik ben twee en ik zeg nee” fase zal hier ook nog wel echt gaan komen.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…19 vragen aan… AnnemijnMy Profile

 2. Heel herkenbaar. Nog geen twee, maar het woordje ‘nee’ zit er goed in. Afleiden helpt in veel gevallen goed. Zo nu en dan ontpopt zich een driftbui en laat ik haar even uitrazen om vervolgens weer met een stuk speelgoed alles weer rustig te krijgen.

 3. Dit zijn wel van die momenten waarop ik even opgelucht ademhaal. Geen nee-fase in mijn huis. Onlangs was er een vriendin van ons hier en dat kind zei werkelijk waar overal nee op. We boden hem zelfs 1000 euro aan. Hoefde die niet. Ik wens je succes, want ik denk dat de echt Nee-fase bij Lana nog moet beginnen. 😉
  Marion onlangs geplaatst…Vragenlijst: De ResultatenMy Profile

 4. Als die nee-fase op z’n hoogtepunt is lijkt me dat zo erg haha. Nee nee nee. Hier (natuurlijk) nog geen last van maar we merken al dat hij nu steeds beter weet wat hij wel en niet wil en dat laat hij ook duidelijk merken. Wat jij zegt: hoe ouder ze worden hoe meer ‘eigen’ het persoontje wordt met een eigen willetje. Bijzonder om te zien 🙂 Ik wens je succes met het uitbreiden van de nee-fase hahaha, ik lees graag nog meer tips als je die hebt over een poosje 😉
  Manon onlangs geplaatst…De laatste fles afbouwenMy Profile

 5. Ik heb het bij beiden kinderen anders ervaren omdat ze er allebei anders mee omgingen. Mijn zoon (nu 3) had het een paar weken heel erg moeilijk.
  Hij wilde graag meedoen met zijn ouders en grote zus en dit lukte niet omdat het praten nog niet zo wilde vlotten. Dit frustreerde hem natuurlijk en dit uitte hij door te stampen, niet te luisteren en tegen ons in te gaan. Het is een fase gelukkig 😉

  Mijn dochter was net een diva 😉 hahaha nu inmiddels 7 jaar en alles is goed gekomen hoor.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin Summer Holiday #3My Profile

 6. hier waren de meiden ook vroeg, 2 jaar en dat was eigenlijk constant nee nee nee op alles, maarja met een mama ala rach was dat er snel uit hahahah ik gaf overal tekst en uitleg bij en zo van lief en leed werd het nee minder
  rachel onlangs geplaatst…#vreetdate 2.0My Profile

 7. Hier ook een vroege nee fase. Mijn zoontje wordt in november 2 en heeft het woord ook sinds een maand ontdekt. Leuk dat ze nu een eigen wil krijgen! Soms wel vermoeiend ja. Vooral hier tijdens het eten. Hij heeft nu de fase dat hij helemaal geen avondeten wil (at eerst alles nu tuft hij alles uit inclusief kokhalzen). Nu gaan alleen frietjes of een droog broodje erin. Maar laten we maar hopen dat ook dit een fase is:)

 8. Jep, het hoort er allemaal bij en uiteraard zal het heel belangrijk zijn voor het vormen van een karakter enzo. Neemt niet weg dat ik af en toe helemaaaaaal klaar ben met dat nee, neej, NEEEEE en nee joh!!! :’)
  Jessica onlangs geplaatst…Fantastic Moms Weekly #34My Profile

 9. Hier heb ik dit bij Jay niet gehad rond zijn tweede jaar, maar nu?? 3,5 en het is echt erg en niet meer alleen nee.. haha toch stiekem wel een beetje blij dat hij straks naar de basisschool gaat ook al krijg ik het er vast ook moeilijk mee..
  lin mommysworld onlangs geplaatst…Webshop DoiinsfashionMy Profile

 10. Heel herkenbaar. Mijn zoontje is van dezelfde leeftijd. Scheelt volgens mij maar een paar dagen met Lana en heeft het woordje Nee ook echt ontdekt.
  Als hij doorkrijgt dat het daarmee niet gewonnen is dan gaat hij met zijn armpjes over elkaar er ook nog zo sip bij kijken. Zo schattig… en mama maar proberen niet te lachen.

 11. Heel leuk om te lezen, ik heb een kleintje van 9 maanden en ben nu al benieuwd hoe die fase er hier uit gaat zien haha

 12. Ik heb zelf geen kinderen maar ik werk op een basisschool als onderwijsassistent met kinderen van 4-5-6 en ook zij kunnen heel goed nee zeggen, best een moeilijke fase voor de ouders lijkt me dit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.