Vandaag review ik voor jullie de bodieboost methode, maar dan deel 2. Charlotte Willems, bekend als oprichter van de bodieboost methode, heeft het tweede deel uitgebracht. Dit tweede deel beschrijft de bodieboost methode en is daarbij een heel handig kookboek. Omdat veel bodieboosters behoefte hadden aan een manier om het eetpatroon bij te houden ontwikkelde Charlotte daarbij het bodieboost dagboek. Ik als bijna afgestudeerd gewichtsconsulente heb dit boek gelezen en ga mijn visie hierop geven in deze review.

De bodieboost methode

De bodieboost methode ken ik nu al wel meer als een jaar denk ik. Toen deze net was uitgekomen heb ik het eerste boek ook al bestudeerd en een tijdje zelfs de methode deels uitgevoerd. Niet om af te vallen maar als leidraad voor gezonde voeding. De bodieboost methode herinnert je er namelijk aan dat je dagelijks twee stuks fruit, en twee porties groente moet eten. Dat vind ik heel belangrijk. De bodieboost methode is eigenlijk heel simpel. Op een dag mag je van iedere voedingsfamilie (zoals de bodieboost methode deze noemt) twee porties eten. Zo mag je twee porties groente, twee porties fruit, twee porties zuivel, twee porties eiwitten en twee porties koolhydraten. In het boek staat uitgelegd wat je precies kunt verstaan onder een portie van een familie. Het eerste boek bestond al uit 10 weken met menu’s die je dient op te volgen om gegarandeerd af te vallen. Dit tweede kookboek heeft ook een handig menu voor 10 weken uitgewerkt.

Bodieboost methode

Het is heel fijn voor nieuwe bodieboosters om gelijk te kiezen voor die boek met het kookboek erbij omdat je zo de methode leert en de 10 weekmenu’s kunt volgen, en de uitleg van de recepten krijgt middels het kookboek gedeelte.

De indeling van Bodieboost het kookboek

Het boek begint met een beknopte duidelijke uitleg over het toepassen van de bodieboost methode, met alle regels die daarbij horen. Naast het volgen van de formule rondom de families, mag je namelijk ook twee keer per week een snoepmoment kiezen, mag je als vrouw 3 glazen alcohol per week en bestaat er een regel die je kunt toepassen bij uitzonderingssituaties. Soms komt het voor dat je in een week wat meer feestjes hebt als anders en zo leer je daar toch gezond en bewust mee om te gaan. Vervolgens worden de familielijsten gegeven waarin staat hoe groot een portie van bepaalde producten mogen zijn om ze in de formule toe te passen. Zo is 1 banaan 1 portie fruit, maar een heel schaaltje frambozen telt voor voor 1 portie fruit. Ook wordt de jokerlijst erbij gehaald van de snoepmomenten die je 2x per week mag inplannen. Vervolgens worden er wat variaties gegeven, hoe volg je deze methode wanneer je nog thuis woont in een heel gezin? Of wanneer je bijvoorbeeld alleen op kamers woont. Hoe volg je de methode wanneer je een jong gezin hebt, of wanneer je moet werken? Ik vind dit een goede aanvulling ten opzichte van boek 1. Vervolgens volgen er praktijkverhalen van bodieboosters die succesvol zijn afgevallen met de methode, erg motiverend natuurlijk om dit te lezen wanneer je wilt starten met deze methode.Hierna volgen weekmenu’s met boodschappenlijstjes en recepten voor 10 ‘strengere’ weken bodieboost om mee te beginnen. Later leer je hoe je het weekmenu kunt loslaten om je eigen bodieboost formule toe te passen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld wanneer je op gewicht wilt blijven.  Hierna volgt het kookboek met allerlei heerlijke gezonde recepten die passen binnen de bodieboost methode. Van powerontbijtjes, tot verantwoorde tussendoortjes, lunch, diner en heerlijke jokers (snacks). De recepten worden aangevuld met leuke foto’s, duidelijke uitleg en inspirerende weetjes.

Bodieboost het dagboek

Ik sta er helemaal achter dat als je gewicht wilt verliezen, gezond wilt leven en bewust wilt leven, het dan belangrijk is dat je je bewust bent van wat je eet. Hoe wordt je hier bewust van? Door op te schrijven wat je eet, ook die tussendoor hapjes die je zo zou vergeten. Door op te schrijven wat je eet zul je bewustere keuzes maken in wat je eet en dus ook gezonder leven. Het dagboek is letterlijk een dagboek voor 6 weken bodieboost. Als eerst stel je je doel op, meet je je maten van je lichaam, en maak je een voor-foto die je kunt gebruiken als motivatie. Zo kun je goed je voortgang bijhouden. Dan volgt het dagboek waarin je handig uit kunt schrijven wat je die dag gegeten en gedronken hebt. Je kunt de bodieboost families aanvinken zodat helder in beeld gebracht wordt welke families je al op hebt, en welke je eventueel nog mag nemen. Daarna volgt je motivatie level, en een dankbaarheidslijstje. En dat vind ik heel tof, zo leer je jezelf aan om dagelijks even voor je zelf op te noemen waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om positiever in het leven te staan. Daarna volgen een aantal witregels die je kunt invullen met jouw evaluatie van hoe de dag gegaan is.

Wat vind ik goed aan de vernieuwde bodieboost boeken:

Wat ik heel sterk vind is dat de uitleg veel uitgebreider vind als in boek 1. Zo is het nog makkelijker om de methode te volgen en ontstaat er minder onduidelijkheid over bepaalde productfamilies en mogelijkheden. Wat ik goed vind aan de bodieboost methode is dat je geen belangrijke voedingsstoffen uitsluit en je dus ook gewoon mag snoepen op zijn tijd. Het maakt je bewust van wat belangrijk is binnen een gezond voedingspatroon en het maakt je bewust van de portiegrootte die bepaalde voedingsmiddelen horen te hebben binnen een gezonde leefstijl. Daarnaast vind ik het goed dat het eetdagboek erbij gedaan is om de bodieboosters bewust te maken van hun eetpatroon door deze bij te houden, maar ook handig om doelen bij te houden. Dit werkt motiverend en dat is natuurlijk alleen maar fijn.

Nadelen aan de bodieboost methode:

Wat ik belangrijk vind om erbij te vermelden in deze review, is dat deelnemers heel consequent moeten omgaan met de methode willen ze deze volgens de gezonde normen uitvoeren. Het weekmenu zorgt voor deze consequentie omdat dan voorgeschreven staat wat je wel of niet mag eten maar wanneer je daarna zelf aan de slag mag met de families kun je gaan smokkelen. Zo wordt een bakje magere kwarkt als 1 portie zuivel gezien, maar een bakje volle gezoete Almhof kwark wordt net zo goed gezien als een portie zuivel, echter bevat deze veel meer suikers. Nu snap ik dat je kunt varieren, de ene dag kies je bij je ontbijt voor de magere kwark, en de andere dag voor de gezoete kwark en als je dit consequent afwisselt en vaker voor de meer gezonde producten kiest dan de producten vol suikers dan doe je het prima. Maar vind je het interessant om uit de familie lijst per familie toch steeds de minst gezonde variant te kiezen dan doe je het een stuk minder gezond. Nog een voorbeeld is dat 2 a 3 handjes friet net zo goed een portie koolhydraten is dan 2 boterhammetjes. Als je niet consequent hiermee om gaat kan het zo maar zijn dat je als koolhydraten steeds maar kiest voor de friet of de pizzabodem. Wil je echt graag afvallen en gezond leven dan is het naast de bodieboost methode dus belangrijk dat je consequent blijft. Nog een kanttekening is dat men dus 2×5 porties van de families mag nemen op een dag, maar als je bijvoorbeeld ontbijt zou overslaan, je in de avond 2 porties overhoudt voor extraatjes dan volg je de methode alsnog terwijl dat niet gezond is.

Mijn kritiek wil de bodieboost methode dus zeker niet omlaag halen. Ik wil alleen maar aangeven dat het heel belangrijk is om naast de methode heel consequent naar je zelf te zijn en met boerenverstand je eetpatroon daar verstandig op uit te kiezen. Door slimme keuzes te maken en te letten op de gezondste varianten binnen de families kun je met de bodieboost methode een heel gezond eetpatroon aanleren die alle aanbevolen voedingsstoffen bevat.

Dit was mijn uitgebreide review op de nieuwe boeken van bodieboost, maar ook mijn visie op de bodieboost methode. Nu ik bijna klaar ben met mijn studie tot gewichtsconsulente merk ik dat mijn visie op een gezonde leefstijl wat meer theoretisch onderbouwd kan worden.

Het   bodieboost kookboek  is o.a verkrijgbaar bij Bol.com voor 19.95 euro en het bodieboost dagboek kun je voor slechts 4,95 euro erbij bestellen.

Jullie hebben vast wel meer gehoord of gelezen over de bodieboost methode dus ik ben heel erg benieuwd naar jullie visie en reacties hierop. Laat het me weten in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly

Volg mijn blog via Bloglovin’

 

 

 

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

32 gedachten over “Bodieboost kookboek + dagboek review”

 1. Fijne review. Het is inderdaad zo dat je makkelijk kan smokkelen met deze methode, maar ik denk dat als je graag wil afvallen je zelf dan ook wel snapt dat friet geen goede keuze is. Nu ga ik er natuurlijk wel een beetje van uit dat mensen een soort basiskennis hebben mbt gezond eten. Voor de mensen die deze basiskennis (gedeeltelijk) missen is deze methode misschien minder geschikt..
  Hannah onlangs geplaatst…2013My Profile

 2. Ik heb de boeken ook en vind het erg interessant, het klinkt als een ‘afvalmethode’ die eindelijk goed is vol te houden. Ik vond het inderdaad ook een beetje gek dat friet niet als joker werd geteld, maar als ik het consequent volhoud denk ik dat ik hier wel mee zou kunnen afvallen 🙂
  Kimberley onlangs geplaatst…Waarom goede voornemens vaak niet werkenMy Profile

 3. Fijne uitgebreide review. Alleen denk ik wel dat als je begint met bodieboost je beter gelijk het tweede deel kan kopen?
  Wat ik ervan vind? Tsja, aan de ene kant is het een goede methode waarin je een goede balans leert te vinden en een leidraad in je eetpatroon. Aan de andere kant ben ik niet voor afval ‘methodes’. Iedereen zijn behoefte is anders en daarom kun je het gros van de vrouwen en mannen over een kant scheren. Het lijkt me daarom beter om een persoonlijke afspraak te maken met een dietist. Ik denk dat dat ook een grotere stok achter de deur is. Geld denk ik meer als je best wel wat kilo’s wilt afvallen ipv iets strakker in je vel zitten.
  Susanne onlangs geplaatst…The Food(d)iary | week 1My Profile

 4. Wat een goed en uitgebreid artikel! Ik heb het met veel plezier gelezen 🙂 Toch blijf ik bij mijn oude vertrouwde WeightWatchers, al heb ik het idee dat BodieBoost en WW een beetje hetzelfde is. Je bepaalt zelf wat je eet (geen kant en klare menu’s a la Sonja Bakker) en snoepen en snacken mag, maar met mate!
  Manon onlangs geplaatst…OOTBB – Outfit Of The Baby Boy #2My Profile

 5. Je moet inderdaad consequent en streng zijn voor jezelf, maar aan de andere kant kun je ook een keer ‘smokkelen’ met iets anders zonder dat er meteen iets raars gebeurt. Maar als je alléén maar die dingen eet val je echt niet af, inderdaad.

  Het dagboek vind ik zelf heel fijn. Ik maakte dat eerst zelf in een notitieboekje, maar voor die €5 scheelt het veel tijd en tekenwerk 😉
  Marieke onlangs geplaatst…DIARY | Januari I | Spelletjes, vrienden en BrusselMy Profile

 6. Judithwijnands

  Een prettig geschreven review en een methode met weinig poespas, waardoor het goed in te passen moet zijn in het dagelijks leven. Ik neem aan dat mannen de methode ook kunnen gebruiken? In dat geval ga ik samen met mijn vriend aan de slag 😉

 7. Fijne review! Ik heb het boek zelf ook, maar heb de weekmenu´s niet gevolgd. Soms best moeilijk om het allemaal te laten passen! En wat je zegt klopt helemaal, je moet dan natuurlijk wel voor de gezondere opties kiezen en niet voor de anderen.
  Joyce onlangs geplaatst…PIMP Amsterdam – Pretty Is My ProblemMy Profile

 8. Ik vind BodieBoost echt super! Ik zat niet lekker in mijn vel en ben rond Mei 2013 begonnen met BodieBoost. Ik was nooit van het ‘gezond eten’ of afvallen, maar ik ben het gaan doen. Ik vind het heel goed opgezet en het werkt! Daarnaast vind ik het gewoon heel leuk om nu ook het dagboek bij te houden en het kookboek is een super goede aanvulling op het eerste boek.
  De community op Facebook is ook gewoon heel erg handig en gezellig. Motivatie of antwoord op een vraag nodig? De community is er voor je, dat is het fijne aan BB, en je mag gewoon alles eten, wat al helemaal een voordeel is. 😉

 9. Ik had eigenlijk nog nooit van deze methode gehoord maar je geeft een hele duidelijke uitleg ervan. Het klinkt als een hele overzichtelijke methode maar ik denk niet dat het helemaal bij mij pas en zou het boek niet zo snel aanschaffen. De reel van twee porties van elke familie, dat klinkt echt als een hele behulpzame regel!
  Hester onlangs geplaatst…Glutenvrij etenMy Profile

 10. Fijne review! Je benoemt precies wat ik ook blijf denken bij de methode. Bijna alles is mogelijk en bijna alles kan je eten, maar als je stopt met logisch nadenken en gezonde keuzes en gezonde keuzes gelijk gaat stellen… tja, dan moet je niet verbaast zijn dat je niet afvalt. Het sterkste punt van bodieboost: het snelle leren en het snelle toepassen doordat je ‘alles mag’ is daarmee ook gelijk het zwakste punt. Niettemin ben ik gek op de methode en heeft het mij echt weer geleerd hoe ik voldoende eet. Ik at wel gezond, maar porties? Wat is dat? Kun je dat eten? 😉 Het lijkt me overigens heel fijn om jouw kennis ook in huis te hebben, dus fijn dat ik er zo toch even van mee kan pikken.
  Leonie onlangs geplaatst…Winactie: Bodieboost! (2x)My Profile

 11. Wat een top review!! Had het niet beter kunnen formuleren!
  Inmiddels al meer dan een jaar fanatieke Booster en ik kan inmiddels niet meer zonder.
  Liefs =D

 12. Goede duidelijke review! Ik had nog nooit van Bodieboost gehoord, maar heb de laatste tijd op een aantal blogs er al wat over gelezen. Ben na aanleiding van je artikel eens gaan googlen, maar denk niet dat dit een methode voor mij zou zijn om gezonder te leren eten/af te vallen. De indruk die ik krijg is dat het een beetje lijkt op WW met hun puntensysteem en dat je dus gemakkelijk kan ‘vals spelen’ zolang je maar binnen het aantal punten/porties blijft. Het boek de voedselzandloper waar je laatst een video over had spreekt me persoonlijk dan meer aan.

 13. Wat een superduidelijke review! Ik heb deze boeken ook ontvangen en ik vind ze erg duidelijk met lekker frisse recepten. Wel eet ik soms zelf meer proteine en meer porties groente dan wordt aangeraden door bodyboost. Als ik dat niet doe, dan zou ik te weinig eten en ondergewicht krijgen. Dit is dus echt een methode voor mensen die willen afvallen of in ieder geval niet de neiging hebben te dun te worden, dan zijn de porties wat klein. Wel vind ik dat alles heel volledig is, dus je skipped geen enkele voedingsbron, wat ik heel belangrijk acht in een gezond dieet 🙂
  Céline onlangs geplaatst…Win: Een M.A.C lipstick naar keuze!My Profile

 14. Je moet zeker gewoon je gezond verstand gebruiken als je hier aan begint. Want wat je zegt als je steeds de vette variant neemt zal je nooit afvallen. Echt goed afwisselen. Zelf even een grote pauze ingelast van BB vanwege mijn zwangerschap, maar hou het nog altijd in me achterhoofd omdat ik niet onnodig wil aankomen.

 15. Wat een duidelijk geschreven review. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van BodieBoost gehoord (misschien is het minder bekend in België dan in Nederland?), maar het lijkt me een heel gezonde methode om gewicht te verliezen!
  aMuse Rouge onlangs geplaatst…Bye bye blogjaar 2013!My Profile

 16. Voor mijn zwangerschap heb ik BodieBoost gevolgd en vond het erg prettig..
  Als ik jouw review zo lees heb ik eigenlijk boek 1 niet nodig maar is boek 2 voldoende.. Opschrijven wat ik at deed ik ook altijd maar niet zo uitgebreid, ik vinkte eigenlijk gewoon de familie af als ik hem gehad heb!
  Nicole onlangs geplaatst…28 weken en 1 dagMy Profile

 17. Pingback: Winactie healthy lifestyle boeken o.a bodieboost! | Kelly Caresse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.