Zwangerschap en sport

Zwangerschap en sport

Vandaag een artikel over een onderwerp waar ik regelmatig vragen over krijg, en waar ik om mij heen ook van merk dat de meningen hier nogal verdeeld zijn. Zwanger zijn, en sporten, kan dat wel gewoon? En welke sporten zijn verantwoord tijdens de zwangerschap? Ik hoor de volgende quotes voorbij komen: “Toen ik zwanger was, toen heb ik alleen maar rust genomen”, “Als je zwanger bent moet je niet teveel sporten hoor, je mag niet afvallen en je lichaam heeft rust nodig”, “Het is goed om in beweging te blijven en je conditie op peil te blijven houden, dit komt je ten goede tijdens de bevalling, en na de bevalling omdat je lichaam weer makkelijker hersteld”. En zo hoor ik nog vele verschillende visies voorbij komen. In dit artikel mijn visie, die niet gebaseerd is op wetenschappelijke waarheden, maar gewoon mijn eigen ervaringen tot nu toe.

Sport voor de zwangerschap
Voor ik zwanger pas, sportte ik zeer fanatiek, met plezier zo’n 4 tot 6 x per week. Ik deed verschillende varianten cardio, krachttraining en combinaties hiervan. Sinds ongeveer 2,5 jaar hoort sporten bij mijn leven. Voorheen was ik huiverig, ik had er een hekel aan, ik had geen zin om moe te worden, en nog veel mee smoesjes had ik om te sporten. Toen ik begon raakte ik langzaam helemaal hooked, sporten hoort bij mij, heerlijk vind ik het. Ik riep dan ook al lang voor ik uberhaupt aan zwanger worden dacht, dat als ik zwanger zou raken, ik ook gewoon zou blijven sporten, net zo fanatiek. Inmiddels ben ik zo’n 22 weken zwanger. En ja ik sport nog steeds. Niet zoals ik voorheen deed, niet zo vaak en intensief als ik deed, maar ik doe het nog steeds. Gemiddeld zo’n 3-4 x per week.

Sporten tijdens de zwangerschap
Sport is een breed begrip, sommige mensen zien sport als extreem zware intensieve inspanning, een ander rekent een ritje op de fiets van een half uur al als een sportmoment. Ik bedoel met sport, alles wat te maken heeft met beweging, wat je bewust doet voor de verbetering van je conditie, uithoudingsvermogen, gezondheid, energie level en nog veel meer. Om lekker fit te worden en te blijven, en je ontspanning kan bieden. Juist tijdens de zwangerschap zie ik het als belangrijk om voldoende in beweging te blijven om mijn conditie op peil te houden. Mijn hart, is gewend aan het feit dat ik regelmatig sport, en inspanning lever. In het ziekenhuis bleek uit mijn bloeddruk ook wel dat ik een sporthart heb, mijn hart hersteld erg snel na inspanning, en mijn rust hartslag ligt wat lager. Zwangerschap vergt erg veel energie voor je lichaam, en dat heb ik dan ook zeker gemerkt in de vorm van vermoeidheid, soms zelfs extreme vermoeidheid. Als ik dan niet meer zou trainen, en mijn conditie niet meer opkrik, levert dat in mijn geval meer vermoeidheid op, mijn lichaam krijgt dan namelijk niet meer wat ‘ie gewend is.

Sporten in de zwangerschap is gezond!
Als ik sport voel ik me energieker, fitter en het geeft me veel ontspanning, als ik hiermee zou stoppen zou ik een belangrijk onderdeel van mijzelf gaan missen. Wat doe ik dan nog aan sport, wat is wel of niet verantwoord tijdens de zwangerschap? Sporten als fietsen, wandelen, crossen (crosstrainer), en andere vormen waarbij je hartslag niet hoger als 140 slagen per minuut gaat, zijn ideaal. Je lichaam raakt niet uitgeput (niet buiten adem) en je conditie blijft op peil. Krachttraining is ook zeer geschikt tijdens de zwangerschap omdat sterkere spieren in je armen, rug, zij, benen en billen zorgen ervoor dat je sterker wordt, en je zwaarder wordende lichaam beter kan ‘dragen’. Ook helpt dit om je baby’tje beter te kunnen dragen. Vooral als je voor je zwangerschap al wat spieren had opgebouwd is het verstandig om deze te behouden, zolang je dit vol kunt houden.Ook na je zwangerschap is het bewezen dat je sneller hersteld wanneer je al wat spiermassa hebt van voor en tijdens je zwangerschap.

Zwangerschap en sport

Vermijd deze sporten in de zwangerschap
Stop met bepaalde trainingen zodra het te zwaar wordt, doe alleen wat goed voelt voor jou en je lichaam, want zo doe je het beste voor je kindje. De rechte buikspieren mogen vanaf 16 weken zwangerschap niet meer getraind worden. Ook oefeningen die je liggend op de groend moet doen mogen niet meer gedaan worden in de laatste 10 weken van je zwangerschap. Belangrijk is dat je je lichaam niet overbelast, blessures zijn natuurlijk niet de bedoeling. Luister daarom goed naar je lichaam.

Ervaringen met sporten in de zwangerschap
Zelf doe ik eens per week aan bodypump (krachttraining) wat ik aanpas op wat ik op dat moment aankan, ik gebruik al een stuk lagere gewichten als voor mijn zwangerschap. Ook doe ik nog een groepsles BBB (been, billen buik), waarbij ik de rechte buikspieren vervang en in de plaats daarvan de schuine buikspieren train. Naast deze sportlessen volg ik een les Xco per week, waarbij ik de rechte buikspieren oversla, en me vooral richt op mijn beenspieren, rug en armspieren en mijn algehele core. Zolang het voor mij goed voelt, en ik het idee heb dat het me goed doet, me fitter maakt, en mijn uithoudingsvermogen verbeterd, blijf ik dit doen. Tot wanneer ik blijf sporten kan ik niet niet zeggen, natuurlijk zal ik de laatste weekjes zo veel mogelijk rust pakken, maar een wandeling, of op de fiets naar de supermarkt etc. kan ik gewoon doen zolang dat prettig voelt.

Heb jij tijdens je zwangerschap geen behoefte aan sport, bekijk dan voor jezelf hoe je dit wilt vervangen, in plaats van sporten kun je wel lekker in beweging blijven door te fietsen, te wandelen, te dansen op fijne muziek etc. Zolang je het zelf fijn vind, en het verantwoord is voor je lichaam en gezondheid kun je doen wat voor jou prettig voelt.

Dit was mijn visie op zwangerschap en sport, een onderwerp dat heel persoonlijk is, en per zwangere verschilt. Geen zwangerschap is met elkaar te vergelijken. Ik ben dankbaar dat ik af en toe nog lekker kan sporten, en al doe ik het erg rustig aan, en enkel wanneer mijn lichaam het toe laat, het geeft me veel voldoening en daarmee ook energie terug. Dat voelt gewoon heel fijn.

Heb jij ervaring met dit onderwerp? Of heb je een beeld bij hoe je dit zelf zou invullen tijdens je zwangerschap? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties hierop. Laat je reactie achter in de comments van dit artikel.
In mijn tweede zwangerschap ging sporten niet zo lekker, dit is waarom sporten er niet van komt nu ik zwanger ben.

Follow my blog with Bloglovin’

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

7 gedachten over “Zwangerschap en sport”

  1. ik zou het sporten wel vol willen houden als ik zwanger zou zijn, denk dat ik me daar beter bij zou voelen dan ineens niks meer doen 🙂

  2. Heel interessant! Ik zie een bevalling als een topprestatie, en daarvoor moet je lichaam uiteraard in vorm zijn! Ik heb wel eens gelezen dat de bevalling van fitte vrouwen voorspoediger gaat. Ik sport als ik ooit zwanger wordt lekker door als dat lukt 🙂

  3. Goed artikel! Ik denk ook zeker dat blijven sporten/bewegen tijdens de zwangerschap zeker in je voordeel kan worden tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling, en dat je daarna ook snel weer in vorm bent etc.

  4. Loop je ook nog hard? Ik ben wel benieuwd of dat nog lekker gaat en je buik niet erg ‘zwaar’ voelt tijdens het lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.