Hoe de maand zonder WhatsApp bevallen is + Wat nu?

maand zonder WhatsApp

Na een maand met WhatsApp gestopt te zijn zou ik de app weer op mijn Iphone installeren. Evalueren en bekijken wat ik nou ‘gemist’ had. Of vooral en wat het met mij zou doen. Hoeveel chats zou ik gemist hebben en zou ik WhatsApp nog terug installeren? Op 3 januari besloot ik te stoppen met WhatsApp en verwijderde ik de app direct van mijn telefoon. Op 3 februari was het tijd voor een reflectie. Ik installeerde de app en schrok me rot…

Experiment: Een maand zonder WhatsApp…
De chatgeschiedenis van mijn WhatsApp account kon niet geheel meer worden teruggezet maar wat ik wel kon zien, is dat ik ruim 30 onbeantwoorde gesprekken had openstaan. In die 30 onbeantwoorde gespreken zaten tussen de 2 en 180 gemiste berichten. Ik vond dit bizar veel.  Van die 30 personen heb ik met zeker de helft via sms/bellen/real life nog wel contact gehad, van anderen heb ik niets meer gehoord. Dat neem ik hen uiteraard niet kwalijk, îk besloot namelijk te stoppen met WhatsApp, het was voor mij geen experiment om te checken of vrienden nog wat van zich laten horen, maar het gaf wel aan dat WhatsApp soms de enige manier lijkt om mensen te benaderen. Dat soms de drempel naar sms of bellen te groot is misschien. Terwijl ik nu merk dat nu ik WhatsApp niet meer heb, ik heel makkelijk iemand bel of sms.

De drang om alles te lezen en te beantwoorden
Dit experiment ging er mij om of ik meer rust zou gaan vinden tussen online versus offline tijd en of ik zo het gebruik van mijn smartphone zou minderen. Enfin, ik installeerde en opende WhatsApp weer, zag wat ik ‘gemist’ had en hoe gek dit klinkt: Er kwam gelijk een soort wolk van vermoeidheid bij me naar boven. Een drang om alles te willen lezen, alles te willen beantwoorden. Ieder gesprek wilde ik openen en lezen, terwijl ik daar in die maand helemaal niet over nadacht. Het gevoel dat je (online) wat mist wordt ook wel de ‘Fear of missing out’ genoemd. Terwijl ik WhatsApp zojuist geïnstalleerd en geopend had, waren we onderweg naar kraamvisite bij vrienden en ik dacht met betrekking tot WhatsApp, ‘Nee ik wil dit niet’. Ik maakte wat foto’s van mijn WhatsApp om (na blurren van prive gegevens) te kunnen gebruiken voor dit artikel, en ik verwijderde de app weer. Dat voelde gelijk als opluchting.

maand zonder WhatsApp

Heb ik wat gemist zonder WhatsApp?
Ja, voor hoe ik het globaal kon zien ben ik een uitnodiging misgelopen van een feest van vrienden van ons, en ook voelde het heel erg alsof ik me een maand uit een bepaalde wereld was gestapt. Alsof ik vanaf nu dus ook bepaalde informatie kan mislopen. Maar het gevoel van vermoeidheid en irritatie die bij me opkwam door de drang /druk van alles te willen lezen en beantwoorden, heb ik absoluut niet gemist. Dat gevoel was na een maand zo sterk dat het veelvuldig gebruik van een sociaal medium zoals Whatsapp blijkbaar lichamelijk wat met je kan doen. Als een soort verslavend stofje in je hersenen waarvan je bent afgekickt, wat vervolgens overweldigend bij je binnenkomt.

En gebruikte ik mijn smartphone minder afgelopen maand?
Ja, absoluut. Met mijn vaste ‘app’ vriendinnen waar ik dus dagelijks mee appte, heb ik nu gewoon gezellig contact mee via iMessage/sms. Als men me toch wel wil bereiken dan bellen/smsen vriendinnen me wel heb ik ervaren. Waar ik voorheen als eerste WhatsApp opende als ik mijn iPhone oppakte, ‘want stel je voor dat je een berichtje mist’, is dit nu niet de sms app. In de Sms app gebeurt gewoon veel minder, dat is veel rustiger. Als ik social media open op mijn telefoon dan dan is dat Instagram, Twitter en soms Facebook, maar ook die drang is bij mij niet zo frequent. Mijn mailbox heb ik naar de laatste pagina op mijn Iphone homepage staan, dus die check ik op mijn vrije dagen ook maar maximaal 2x per dag. Door het verwijderen van WhatsApp heb ik een heleboel telefoontijd kunnen verminderen. En dat geeft mij veel rust in mijn hoofd. Want die gatenkaas hersens van mij kunnen die rust wel gebruiken haha. 😉

Ik ben dus permanent gestopt met WhatsApp en voor mij voelt dit als een opluchting. Ik had zelfs niet verwacht dat het zoveel opluchting zou kunnen geven. Ik ben benieuwd of jij zo’n maand zonder WhatsApp zou overwegen en wat jij denkt dat het je zou kunnen bieden, als je echt kritisch naar jezelf zou kijken 😉

Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

42 reacties

 • Kirsten
  12 februari 2017

  Knap hoor dat je dat aan durfde en het door gaat zetten. Ik denk dat het mij ook heel veel rust zou geven, maar ik zie nu nog even niet hoe ik zonder whatsapp zou kunnen. Ik gebruik het ook om fotos van de kids aan mijn man en familie door te sturen en ontvang bijv fotos van mijn zus van mijn kleine neefje. Dat zou ik niet willen missen, hoewel ik ook wel weet dat er andere manieren zijn. Wie weet verwijder ik whats app ook een tijdje, als een soort van proef ☺
  Kirsten onlangs geplaatst…La vie de Mama’s favorites: BloggersMy Profile

 • Hilde
  12 februari 2017

  1 maand zonder whatsapp hoef ik niet zozeer te overwegen, bij mij is het toch vrij rustig en vind het fijn om sneller wat berichtjes met mijn moeder over en weer te sturen,
  zij weet net hoe whatsapp te gebruiken haha.
  Door mijn man zijn werk ben ik ‘s avonds veel alleen dus dan is whatsapp juist wel gezellig om even snel wat van elkaar te horen.
  Ik heb wel Facebook van mijn telefoon verwijderd, en dat scheelt wel een hoop voor je rust!

 • Marloes
  12 februari 2017

  Ik kan heel goed mijn telefoon een dag wegleggen met het geluid uit en vervolgens bij het openen van whatsapp de onnodige berichten negeren. Ik gebruik het vooral om foto’s door te sturen van mijn kinderen ? dus voor mij is verwijderen niet nodig, maar ik heb een paar jaar zonder Facebook gedaan en dat gaf me wel veel rust. Nu heb ik dat weer aangemaakt en merk ik wel weer meer druk.
  Marloes onlangs geplaatst…Je bent gewoon geweldig!My Profile

 • MarjonS
  12 februari 2017

  Zonder WhatsApp lukt me niet. Er staan ook belangrijke apps tusssn die wel handig zijn en via sms/mail minder goed werken.
  Ik heb bv twitter, pinterest en snapchat van mijn gsm verwijderd. Scheelt misschien minder tijd online dan whatsapp maar het helpt wel!

  Ik vind het knap van je!

 • Nicole
  12 februari 2017

  Goed dat je die conclusie voor jezelf hebt getrokken en er ook iets mee doet. Zelf denk ik dat bij mij het veel meer zou schelen als ik instagram eraf haal want daar zit ik echt veel op! Maar dat wil ik niet ?
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijs de week door #33 | ziek zwak en..My Profile

 • Sylvia
  12 februari 2017

  Ik gebruik WhatsApp wel maar alleen voor familie in NL. Niemand anders heeft mijn WhatsApp nr. Voordeel van een telefoon met twee simkaarten?. Zo ben ik toch “goedkoop” bereikbaar voor familie en de hoeveelheid spam valt ook wel mee.
  Sylvia onlangs geplaatst…What’s in my bag – editie ZoëMy Profile

 • MamaIssues
  12 februari 2017

  Lijkt mij heel erg raar zonder whatsapp maar ook best fijn en lekker rustig !!
  Ik ben een tijd gestopt met Facebook
  Heb ik het gemist?? Helemaal niet!!!
  MamaIssues onlangs geplaatst…Voordelen van BlogLovinMy Profile

 • mama van dijk
  12 februari 2017

  manlief is chauffeur en met een tweelingzus die woont in israel vind ik whatsapp verwijderen not done. Maar je hebt gelijk soms maakt het wel onrustig.
  mama van dijk onlangs geplaatst…Cadeau voor hém – ValentijnMy Profile

 • Danielle | Mama Lifestyle Blog
  12 februari 2017

  Heerlijk! Ik kan Whatsapp helaas niet verwijderen, want ik gebruik het zakelijk. Maar ik begrijp precies wat je bedoelt.
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Schoonmaken met kinderen om je heen (+ video)My Profile

 • Juliette
  12 februari 2017

  Oh wat herken ik die soort vermoeidheid! ? Ik lees negen van de tien keer m’n WhatsApp al niet eens meer en zit nu al weken te denken het inderdaad ook te verwijderen.. Tot nu toe stel ik het telkens uit, maar misschien moet ik de stap ook maar eens gaan zetten ?
  Juliette onlangs geplaatst…Beau’s outfit: something blue and greyMy Profile

 • Kelly
  12 februari 2017

  Ik begrijp wat je bedoelt! Whats app is voor mij het handigst om contact te houden met mn familie. We hebben een groepsapp waar veel wordt gedeeld. En als ik paniek heb en niet kan bellen is whats app voor mij de snelste manier om antwoord te krijgen. Dus verwijderen zal ik niet doen, maar ik geloof direct dat het rust zou geven!
  Kelly onlangs geplaatst…“Boodschappen” shoplog – DM DuitslandMy Profile

 • lisette
  12 februari 2017

  Ik was heel benieuwd wat er uit je experiment zou komen. Eigenlijk had ik verwacht dat het rust voor je zou geven maar je het er toch weer terug op zou installeren. Dus ik vind het echt superknap dat je het dit door gaat zetten! Ik zou het denk ik niet kunnen. Vind het toch ook een gemak omdat ik niet altijd wil bellen en voor een leuke foto doorsturen gebruik ik het ook.

 • Malou
  12 februari 2017

  Knap hoor, ik zou het niks vinden haha
  Malou onlangs geplaatst…Natalie’s verhaal over tandemvoedenMy Profile

 • Chantal van baarlen
  12 februari 2017

  Ik heb ook langer dan een jaar geen Facebook whatsapp instagram Twitter en dat snapt niet iedereen ze kijken dan echt verbaasd ik lach dan en zag altijd kom maar gezellig langs dan kletsen we bij en laat ik je mijn fotoalbum zien veel leuker toch:)

  Fijne zondag iedereen!

 • Dionne
  12 februari 2017

  Knap! Ik ben niet zo’n goede gebruiker op whatsapp en reageer vaak laat. puur omdat ik mijn telefoon overal laat slingeren. En als ze mij echt met spoed willen bereiken, bellen ze mijn vriend of ze moeten maar even wachten
  Dionne onlangs geplaatst…Personal | Een nieuwe baan(!) als online marketeerMy Profile

 • Romy
  12 februari 2017

  Wat ontzettend knap dat je dit hebt gedaan en dat het zo goed bevalt dat je nu definitief met WhatsApp stopt! Zelf zou ik dat echt niet kunnen. Nu zit ik op zich vrij weinig op WhatsApp, maar helemaal zonder zou me niet lukken. Alleen al omdat ik geen abonnement heb en het me een fortuin aan sms’jes zou kosten, haha.
  Romy onlangs geplaatst…5 tips om piekeren een halt toe te roepenMy Profile

 • Lisette
  12 februari 2017

  Tot je kinderen naar school gaan en er een groepsapp is van de klas, zwemles, tennis en hockey. Dan moet je al anders mist je kind vanalles….
  Lisette onlangs geplaatst…Je kind voor het eerst op kamp: even slikken?My Profile

 • Melanie
  12 februari 2017

  Knap dat je dat kan. Ik heb zo en zo altijd mijn geluid uit staan. Behalve als ik een belangrijk telefoontje verwacht. Soms ligt mijn telefoon een halve dag in de kast. Kijk ik er niet eens na. Ik wil niet zonder whatsapp. Dit is de enigste middel waarmee mijn puber communiceert als hij niet thuis is. Zo en zo zit ik niet veel op whatsapp. Meer op sociale media
  Melanie onlangs geplaatst…Geef mij er 5. Wereld steden.My Profile

 • Leonie
  12 februari 2017

  Wow. Knap hoor! En leuk om jouw ervaringen te lezen. Ik ben niet zo heel druk met Whatsapp, ik vind t vooral heel makkelijk. Even een fotootje sturen en/of ontvangen van bijvoorbeeld de gastouder.. ideaal.
  Leonie onlangs geplaatst…Langzaam afscheid nemen van borstvoedingMy Profile

 • Mirjam
  12 februari 2017

  Ik vind het voor mezelf wel een ‘dingetje’ om whatsapp te verwijderen.. tuurlijk, groepsapps lopen snel vol maar dat zijn meestal ook wat algemenere berichten. Maar een 1 op 1 appje stuurt iemand naar mij persoonlijk. Ik voel gelukkig niet de druk om daar direct op te antwoorden, maar ik wil daar wel graag op reageren – ook omdat ik het zelf ook fijn vind als iemand op mij reageert. Maar dit is puur hoe ik het ervaar natuurlijk! Fijn dat jij hier meer rust door krijgt!
  Mirjam onlangs geplaatst…Help, ons meisje mag naar de Peuterspeelzaal!My Profile

 • Stefanie
  12 februari 2017

  Ontzettend knap van je dat je dit hebt gedaan! Ik gebruik Whatsapp niet zo super veel, dus vind ik het niet nodig om die te verwijderen.
  Ik heb wel Facebook van mijn telefoon verwijderd en dat geeft mij wel een hoop rust!
  Stefanie onlangs geplaatst…Mama, Ik ben verliefd! Deel 2My Profile

 • Karlien
  12 februari 2017

  Super goed dat je dit doet. Ik ben verliefd op Whatsapp maar besef wel dat je leven zonder rustiger is!
  Karlien onlangs geplaatst…Paal 17 Texel, genieten aan het strandMy Profile

 • Femke
  12 februari 2017

  Ik snap wel dat mensen geen WhatsApp gebruiken of dit minder gaan gebruiken. Perssoonlijk vind ik dit niet nodig en ben ik juist gek op WhatsApp en het gemak om iemand een berichtje, foto, filmpje te sturen. Ik heb de drang niet om continu mijn WhatsApp te checken en direct te reageren, dat scheelt natuurlijk wel.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Real Techniques Prep + Prime setMy Profile

 • Dewi
  12 februari 2017

  Knap hoor, dat je het geprobeerd heb. Ik “durf” het niet. Bang dat ik teveel mis, denk ik, maar ik geloof best dat het een hoop rust geeft. Dat onrustige gevoel is niet fijn.
  Dewi onlangs geplaatst…Shoplog(je) ActionMy Profile

 • Nicole
  12 februari 2017

  Fijn dat het zo goed werkt! Ik zou whatsapp zelf niet zo snel verwijderen, hoewel de groepswhatsapp functie van mij wel weg mag. Dit vind ik helemaal niks. En het lijkt me wel een goed idee om whatsapp te verwijderen als ik op vakantie ben.
  Nicole onlangs geplaatst…50 MAKKELIJKE VALENTIJN DIY’SMy Profile

 • rachel
  12 februari 2017

  heel goed fijn je meis, ik schreef al eerder ergens een hekel te hebben aan WhatsApp hahah. het geeft gewoon rust als je het niet hebt en het went vanzelf wel 🙂
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 11 feb. ’17…wit buitenMy Profile

 • levende autist
  12 februari 2017

  Wauw een maand zonder whatsapp. Respect! Wel fijn dat het zo goed werkt!

 • Marije
  12 februari 2017

  Ik heb respect! Ik zou echt niet zonder WhatsApp kunnen. Maar kan me ook wel weer voorstellen dat het heel bevrijdend voelt.
  Marije onlangs geplaatst…Mijn 5 favoriete gerechtenMy Profile

 • Mya
  12 februari 2017

  Leuk om je ervaring te lezen! Ik heb bijna iedereen in mn contacten lijst geblokkeerd op whatsapp, dus ik app maar met 3 mensen waaronder mn moeder zoals van die dingetjes: ik rij nu weg en ben zo bij je. Of wil je even dit of dat voor me halen (onderling naar elkaar). Gewoon omdat we elkaar veel zien. Wat dat betreft zou dat een stuk onhandiger gaan zonder whatsapp. Maar ik vind het heerlijk dat verder iedereen geblokkeerd is, want ik voelde precies diezelfde onrust als jij. En doordat ik al die mensen geblokkeerd heb voelde ik ook gelijk een stuk meer rust, heerlijk!
  Mya onlangs geplaatst…Puur GelukMy Profile

 • Jodi - liefthuis
  12 februari 2017

  Het zet me zeker aan het denken, maar ik vind t zelf heel vaak ook gewoon heel handig. Dus grote stap om te stoppen
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een webshop waar je in 1 keer klaar bent…Ideaal…- EmobMy Profile

 • Bertine
  12 februari 2017

  ik vind dit echt zo knap! ik zou dit echt niet kunnen!
  Bertine onlangs geplaatst…Outfit: imitatie leren jasMy Profile

 • Nina Simplynspecial
  12 februari 2017

  Tof dat je dit eens geprobeerd hebt en je hierdoor bent gestopt. Zelf zou ik niet willen stoppen, maar ik moet zeggen dat ik niet heel actief ben op Whatsapp. Bij mij is vooral DE REST de ‘boosdoener’ haha, denk aan Twitter, Instagram en Facebook..
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…TAG | Home sweet homeMy Profile

 • Simone
  12 februari 2017

  Ik herken de druk om te reageren wel. Maar ik ben sinds een tijdje gaan minderen met meteen mijn telefoon te pakken wanneer er een berichtje binnenkomt. Want waarom moet ik nou meteen reageren? Voelt dat dan beter als dat ik een tijdje wacht? Nou, bij mij voelde dat dus niet beter.
  Ik maak voortaan minder haast om te reageren en dat geeft mij al heel wat meer rust.

  Knap dat jij helemaal gestopt bent met Whatsapp. Dat vind ik voor mezelf weer net iets te lastig.
  Simone onlangs geplaatst…CHALLENGE | Hoe gaat het nu met de no-buy challenge?My Profile

 • Jessica
  12 februari 2017

  Jeetje wat een hoop gesprekken gemist! En wat bizar dat de helft je dan niet heeft gebeld na het niks horen. Zo “bang” zijn mensen ervoor om te bellen of te smsen..
  Jessica onlangs geplaatst…Mijn favoriete kinderboeken van vroegerMy Profile

 • Iris
  12 februari 2017

  Knap dat je dat kunt, maar ik heb whatsapp echt nodig voor mijn werk en andere zaken dus ik zou whatsapp nooit verwijderen. Wel ga ik proberen om er minder vaak op te kijken!

 • Tessa
  12 februari 2017

  Heel interessant om te lezen hoe je dit ervaren hebt! Whats App is voor mij echter niet datgene wat me zoveel tijd kost en me aan mijn telefoon gekluisterd houdt, ik gebruik WA waarschijnlijk zoals jij nu sms en bellen gebruikt; met mate. Ik zit ook niet in veel groepen en antwoord pas als ik daar zin in heb. Maar misschien zou ik mijn social media apps eens een maandje moeten verwijderen…
  Tessa onlangs geplaatst…De vervelende eerste keren van mijn kindMy Profile

 • Meaghan
  12 februari 2017

  Wat fijn dat dat voor jou zo goed werkt en dat je dat ook echt vol kan houden! Ik ervaar die druk van whatsapp niet zo. Ik ben niet snel bang dat ik iets mis en ik ben ook geen persoon die meteen naar haar telefoon grijpt. Ik zie whatsapp gewoon als het nieuwe sms’en. Het is gratis en makkelijk. Als ik niet bereikbaar wil zijn, zet ik gewoon het internet uit op mijn telefoon!

 • Seline
  13 februari 2017

  Wat fijn dat het voor jou goed werkt! Ik zou het niet zo snel kunnen denk ik. Vind whatsapp heel makkelijk om fotos van de mids door te sturen naar familie en vrienden. Al moet ik eerlijk zeggen dat hoewel ik het wel op mijn telefoon heb ik gerust whatsapp soms een dag niet eens gebruik. Ik heb de drang ook niet om persee te moeten antwoorden. Dan wachten ze maar een dagje 🙂 maar wat fijn dat je wat meer je rust er in hebt kunnen vinden.

 • Ingrid
  13 februari 2017

  Wanneer je wereldje door onvoorziene omstandigheden klein wordt en zich binnen de muren van je huis gaan afspelen, is whatsapp een echt lijntje naar de buitenwereld. Wel staan mn meldingen uit zodat ik kijk wanneer ik wil en niet op het momen dat er iets binnenkomt.. X

 • MamaPlaneet
  13 februari 2017

  Ik doe het je niet na maar wat ontzettend knap van je. Ik zou wel afkickverschijnselen krijgen, denk ik ?Daarnaast is mijn whatsapp onmisbaar voor mijn bedrijf. Schuldig voelen doe ik alleen naar mijn kinderen toe omdat ik er dagelijks veel mee bezig ben.

 • Jennifer
  13 februari 2017

  Voor bepaalde berichten/gesprekken zou ik whatsapp heel graag willen verwijderen ja. Maar ik heb zulke fijne gesprekken met mensen die ik praktisch alleen via whatsapp spreek wat ik niet zou willen missen. En ik kan mezelf heel goed inperken door mijn telefoon gewoon aan de kant te leggen op momenten dat ik geen tijd heb om mezelf erin te verliezen.
  Jennifer onlangs geplaatst…De #PileavanJen – Gaat de pilea dood?My Profile

 • Mieke
  13 februari 2017

  Ik zou het misschien wel kunnen. Maar ik heb via een forum meiden leren kennen met een kindje van dezelfde leeftijd als mijn zoontje en het is soms zo fijn om even advies aan elkaar te vragen en geven.

  Bepaalde groepen reageer ik niet op dus die heb ik verwijderd.
  Toen mijn vriend en nog een vriend van hem nog geen WhatsApp hadden merkte ik wel dat ze snel “vergeten” werden. Of dat ik een berichtje kreeg voor hem. Heb toen wel gezegd dat ze hem maar moesten bellen of smsen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.