Zwanger worden en je cyclus : Tips van de expert

Zwanger worden en cyclusZwanger worden en je cyclus: Vandaag deelt expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en zijn, Linda, een blog over zwanger worden en je cyclus  in kaart brengen om zo je vruchtbare dagen te herkennen. Je menstruatiecyclus zegt veel over je vruchtbaarheid en het beïnvloeden van het zwanger worden. Linda deelt handige tips om je cyclus in kaart te brengen en je vruchtbare dagen te herkennen. Lees je mee?

Zwanger worden en cyclus, Kelly Caresse, mama blog, cyclus herkennen, zwanger worden

Zwanger worden en je cyclus – in kaart brengen

Als je zwanger wilt worden is de eerste (én hele belangrijke) stap het herkennen van je cyclus. Jouw cyclus zegt namelijk veel over je vruchtbaarheid. In deze blog leg ik je uit hoe je je cyclus kunt herkennen, wanneer je op je vruchtbaarst bent (en wanneer je het best seks kunt hebben) en ik vertel je wat een korte, of juist lange cyclus in kan houden.

Bijhouden cyclus voor het herkennen van je vruchtbare dagen

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je zelf aan de slag gaat met het bijhouden van je cyclus en niet uitgaat van apps of websites. Zij gaan er namelijk vanuit dat je altijd 14 dagen voor het einde van je cyclus je eisprong hebt. Bij sommige vrouwen kan dit ook zeker zo zijn, maar bij veel vrouwen is dit niet het geval. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat je een cyclus hebt van 28 dagen. Een app geeft dan aan dat je op dag 14 je eisprong hebt en je dus op je vruchtbaarst bent. Het kan zomaar zijn dat je rond dag 17 pas je eisprong hebt. Als je juist seks hebt op de dagen dat je denkt vruchtbaar te zijn, mis je de kans op een zwangerschap en is deze maand ‘verspild’.

Hoe zorg je er dan voor dat je goed weet hoe jouw cyclus in elkaar zit om de kans op zwanger worden te vergroten?

Cyclus fase

Er zijn een aantal methoden om te weten in welke fase je zit van je cyclus.

 1. Maak een lijst op papier of in je telefoon en noteer daar dag 1 t/m 35 (of zolang als je cyclus duurt) waarbij dag 1 de eerste dag van je menstruatie is.
 2. Schrijf per dag op hoe je afscheiding eruit ziet
 • Menstruatie
 • Weinig tot geen afscheiding
 • Vochtig en wit
 • Plakkerig en helder (nu komt je eisprong er aan ;-))

Zwanger worden en je cyclus, Kelly Caresse, mama blog, cyclus herkennen, zwanger worden

Bij je menstruatie wil je graag dat het helder rood bloed is, zonder al teveel stolsels. Bruin bloed voor of na je menstruatie kan duiden op het niet goed legen van je baarmoeder wat een innesteling in de weg kan staan. Schrijf dit er dus ook goed bij zodat je weet hoe het bij jou is.

 1. Meet ook iedere dag je temperatuur en noteer het in je schema. Doe dit meteen zodra je wakker wordt en je nog niet hebt bewogen. Rectaal temperaturen of een goede oorthermometer is het meest betrouwbaar. Voor je eisprong is je lichaamstemperatuur 0,2-0,5 graden lager dan na je eisprong.
 2. Test aan de hand van ovulatietesten wanneer je eisprong is. Begin bij een cyclus van 28 dagen op dag 9 met testen, je wilt je eisprong niet missen! Hoe langer je cyclus hoe later je kunt beginnen met testen.

Nu je weet hoe lang je cyclus duurt en wanneer jouw eisprong is weet je ook wanneer je het vruchtbaarst bent . Zorg ervoor dat zodra je ziet dat je afscheiding heel plakkerig en helder is, of als je een positieve ovulatietest in handen hebt, je die dag en de 2 daarop volgende dagen met elkaar seks hebt zodat je de kans op zwanger worden vergroot*.

* Dit geldt voor mannen met een normale kwaliteit/kwantiteit van de zaadcellen. Bij mannen met een verminderde kwantiteit van de zaadcellen is het aan te raden om om de dag seks te hebben waarbij je in ieder geval seks hebt op de dag van de eisprong.

Zwanger worden en je cyclus, Kelly Caresse, mama blog, cyclus herkennen, zwanger worden

Uitkomst cyclus

Weten wanneer je eisprong is, is niet alleen handig om op het juiste moment seks te hebben. Het geeft je ook inzicht in de lengte van de fasen van je cyclus. Het liefst wil je dat Heb je bijvoorbeeld al op dag 7 in je cyclus je eisprong dan heeft je eitje niet goed genoeg de tijd gehad om te rijpen en daarmee zal de kans klein zijn dat het eitje wordt bevrucht. Heb je juist een korte 2efase van je cyclus, bijvoorbeeld maar 9 dagen na je eisprong, dan is er te weinig tijd voor een goede innesteling. Het kan ook zijn dat je cyclus heel lang is (langer dan 35 dagen) waarbij de kans klein is dat je een eisprong hebt en dus zwanger kan worden.

In deze gevallen is er sprake van een hormonale disbalans. Ook bij een regelmatige cyclus kan het dus zijn dat je hormonen uit balans zijn. Dit kan komen door bijvoorbeeld veel stress of verkeerde voeding.

Ga hier eens mee aan de slag en kijk hoe jouw cyclus in elkaar zit. Volgende maand zal ik je vertellen wat het inhoudt als je hormonen uit balans zijn en wat je er zelf aan kunt doen om deze weer in balans te krijgen om daarmee je kans op zwangerschap te vergroten.

Kelly:

“Dankjewel Linda voor je mooie informatie gastblog en het delen van je eigen ervaring. Ik ben benieuwd naar jullie reacties op haar gastblog. Je mag hier (eventueel anoniem) op reageren bij de reacties of op social media. Ook mag je vragen stellen of ideetjes indienen die je graag in volgende gastblogs van Linda wil teruglezen.”

Ps. Volg Linda zeker op Instagram voor al haar tips en adviezen rondom zwanger worden die ze daar deelt.

  Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.

Gerelateerde berichten

5 reacties

 • MvdP
  12 februari 2019

  Hoe zit dit na een miskraam, mijn cyclus herkennen is nu toch echt anders dan voor de miskraam.

 • MvdP
  12 februari 2019

  Hoe zit dit na een miskraam? Hiervoor was het heel duidelijk, maar nu geen idee en wachten maar op een menstruatie…..

 • Liza
  12 februari 2019

  Dat je met een cyclus van boven de 35 dagen geen eisprong hebt, klopt volgens mij niks van. Ik had na het stoppen van de pil vaak een cyclus van zo’n 38 dagen en had elke cyclus toch echt een eisprong. Ben ook heel vlot zwanger geraakt (en dan heb je toch echt een eisprong nodig😛) in een cyclus van 38-39 dagen.

 • Merel
  12 februari 2019

  IK heb de manier van afscheiding ‘bekijken’ 1 maand toegepast… gelijk zwanger. Er ligt nu een heel mooi jongetje van 4 maanden boven in zn bedje te slapen. Ovulatietesten kreeg Ik nooit een donkere streep op.

 • Eva
  13 februari 2019

  Ik moet zeggen.. ik ben beide keren meteen zwanger geworden (wat ik natuurlijk iedereen gun)!! En was daarvoor al wel bezig om mijn cyclus in kaart te brengen. Met een app, super handig. En ook ik merkte alle signalen de maanden ervoor. Maar juist de maanden dat we dachten ‘nu gaan we ervoor’ was het helemaal anders. Van mijn zoontje ben ik zwanger geworden en dag voor ik ongesteld had moeten worden (ja echt het kan). En nu ben ik net zwanger en heb ik mijn eisprong niet gevoeld (was er van overtuigd dat ik die niet gehad zou hebben, want voel/merk hem zelfs als ik anticonceptie gebruik). En toch ook weer.
  Wat ik wil meegeven is; mocht je graag een kindje willen. Ga er voor en laat de eerste maanden de schema’s juist helemaal los. Mocht het dan toch een aantal maanden duren kan je jezelf er altijd nog in verdiepen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.