Om mij een beetje beter te leren kennen wil ik vandaag iets vertellen over de studie die ik volg, dit logje is ook interessant voor wie nog niet goed weet welke studierichting hij/zij wil kiezen en interesse heeft in dit vakgebiek.

Ik studeer aan de Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch en daar volg ik de studie Sociaal Pedagogische hulpverlening. Ik zit in het vierde studiejaar wat betekend dat ik in februari start met afstuderen. Het eerste deel van dit half jaar heb ik mij gericht op de minor GGZ agogiek. Tijdens een Hbo studie volg je ergens in je studie een minor, dit is een soort specialisme die je volgt in een richting die je zelf interessant vind. Ik heb gekozen voor GGZ agogiek wat mij gespecialiseerd maakt op het gebied van werken in de psychiatrie en alles wat daarbij komt kijken. Voor deze minor heb ik vakken gevolgd over psychopathologie, trainingen en workshops gevolgd voor gespreksvoering en om te gaan met bepaalde doelgroepen (zoals verslavingszorg, ouderenzorg, gesloten inrichting), ook heb ik allerlei verslagen moeten schrijven en praktijk opdrachten uitgevoerd en daarbij met ‘echte’ mensen gewerkt die ggz problemen hebben. Een hele variabele minor dus en ik heb het erg naar mijn zin gehad.

Tijdens de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) leer je om op een sociale manier en uit pedagogische hoek hulp te verlenen aan jeugdigen en volwassenen met problemen. Als sociaal pedagogisch hulpverlening help of ondersteun je mensen in hun woon- en leefsituatie. Dit gaat om mensen die door bijzondere omstandigheden, beperkingen, psychische problemen of belemmeringen niet volledig zelfstandig kunnen functioneren. Als SPH’er verleen je deze professionele begeleiding in hun leefomgeving, bijvoorbeeld op een woongroep. (bron: Carriëretijger.nl)

In het eerste jaar van de opleiding (propedeuse jaar)  krijg je een algemeen jaar wat valt onder ‘sociale studies’ waarna je een keuze maakt voor Maatschappelijk werk en dienstverlening, SPH of cultureel maatschappelijke vormgeving. Ik heb toen gekozen voor SPH. In het tweede studiejaar krijg je veel theorie over hulpverleningsvormen, psychopathologie, pedagogiek maar ook vakken als recht en organisatiekunde. Tijdens het derde studiejaar ga je het hele jaar stage lopen. Dit heb ik gedaan op de kinderafdeling van een ziekenhuis als pedagogisch medewerker. Dit was een hele leerzame interessante ervaring. Dit jaar volg ik het afstudeerjaar met een minor zoals ik al heb verteld en het afstudeer traject.

Afstuderen doe je in tweetallen en ik ben blij met mijn afstudeer maatje die tevens een vriendin van mij is. Ik ga afstuderen in de verslavingszorg en wij moeten daarvoor onderzoek doen. Naast het doen van een afstudeeronderzoek moeten we ook een individuele profilering doen. Dit gaat dus een druk half jaar worden maar ik kijk er erg naar uit om uiteindelijk vol trots op die diploma uitreiking te staan.

Deze studie past echt bij mij, ik vind dat ik opgeleid wordt voor een hele bijzondere sociale baan. Ik vind het heel bijzonder om zoveel persoonlijke verhalen aan te mogen horen en iemand mag ondersteunen op de gebieden waarin iemand vastloopt. Daarbij vind ik het belangrijk om de mens achter het probleem te zien en mensen te accepteren en respecteren zoals ze zijn want zo wil ik zelf ook behandeld worden.

Ik hoop dat ik zo wat duidelijke informatie gegeven heb over de studie die ik volg. Misschien heb ik je er ook wel enthousiast voor gemaakt.

Zijn jullie aan het studeren? Zoja wat voor studie doe je of wat voor studie heb je gedaan?

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

4 gedachten over “Personal: Mijn studie”

  1. Het klinkt echt super interessante opleiding waar je ook echt wat mee kan. Zelf studeer ik wild life managment. Dt is heel breed, van dierentuin tot boswachter maar ik heb geen idee wat ik er mee wil. Laat ik zeggen dat ik undecided ben.

  2. Klinkt super interessant! Ik zit nu in mijn 2e jaar International Lifestyle en ben nog steeds niet overtuigd van mijn keuze, vind het alleen zo jammer om nu te stoppen..

  3. Na veel diploma’s binnengesleept te hebben en nog jaren fulltime werken ben ik september 2012 begonnen aan de HBO studie Social Work. Ik vind het tot nu toe erg leuk en deze week heb ik tentamens dus spannend..

  4. Wat een bijzondere studie! Ik doe een thuiscursus, basiscursus Reclame en wil hierna de cursus Copywriting gaan doen, ook thuis, kan ik mijn eigen tijd indelen, en heb geen opvang nodig voor de kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.