Je haar minder vaak wassen

Je haar minder vaak wassen

Hoe vaak was jij je haar en hoe kun je ervoor zorgen dat je je haar minder vaak hoeft te wassen? Daar ga ik het vandaag met jullie over hebben in dit artikel. Ik waste mijn haar een tijdje terug om de dag. Als ik dit niet deed dan werd mijn haar erg vet en dat zag er in mijn ogen niet fris uit. Soms vond ik om de dag te weinig waardoor er dagen waren dat ik het iedere dag wel waste. Super zonde eigenlijk want het is helemaal niet zo goed voor je haar om het zo vaak te wassen. Natuurlijk kan het niet veel kwaad maar shampoo kan je haar uitdrogen, en ook gaat je talg productie omhoog als je vaker je haar wast. Je hoofdhuid en haren wennen aan de frequentie dat je het haar wast. Ik ben een tijdje terug begonnen met het afbouwen van de frequentie van het wassen van mijn haar. Het lijkt mij namelijk ideaal om mijn haar maar een of twee keer per week te wassen. Douchen doe ik natuurlijk wel iedere dag maar ik vind het overbodig om zo vaak ook mijn haar te wassen en ik ben benieuwd of mijn haar minder snel droog wordt als ik het minder vaak was. Het schijnt dat het je haar een stuk levendiger kan maken als je het niet zo vaak wast.

Je haar minder vaak wassen

Je hoofdhuid telt ontzettend veel kliertjes die talg produceren. Talg is een soort vet wat je (hoofd)huid beschermt tegen dagelijkse invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat de hoornlaag van je huid en haren soepel blijft en dit voorkomt uitdroging. Talg wordt over je hele lichaam geproduceerd en rondom de puberteit wordt de productie hiervan verhoogt. Ik merkte in mijn puberteit ook dat mijn haar sneller vet werd. Als je eenmaal gewend bent je haar vaak te wassen dan is het moeilijk om dit af te bouwen zonder steeds met vet haar rond te lopen.

Het talg wat zich op je hoofdhuid bevindt komt in je haar terecht doordat je haar beweegt. Als je met je haarborstel of handen door je haar gaat dan merk je dat je het sneller vet wort door de talg die zich dan door het haar verspreidt. Zo merk je na een hoofdmassage bijvoorbeeld hoe vet je haar daarvan wordt. Het talg heeft als functie je haar en hoofdhuid te beschermen. Iedere keer wanneer je je haar wast verwijder je ook het talg van je hoofdhuid. Hiermee stimuleer je de talgproductie. Hoe vaker je dus je haar wast hoe sneller je haar weet vet wordt. Bovendien maakt shampoo je haar wat droger en om die reden is het ook beter om je haar minder vaak te wassen.
Na het wassen van mijn haar doe ik standaard mijn haar föhnen en om het mooi stijl te krijgen gebruik ik de stijltang. Ik gebruik weliswaar een heat protector, toch hoef ik deze warmte producten minder vaak te gebruiken als ik mijn haar minder vaak was. Dit voorkomt schade aan mijn haren.

Hoe kun je het aantal keren dat je je haar wast afbouwen?
Die vraag stelde ik mezelf ook want ik wilde graag mijn haar minder vaak gaan wassen. Ik wilde dit uitproberen maar voorkomen dat ik steeds met een vette coupe hoef rond te lopen. Van om de dag wassen ging ik naar om de twee dagen wassen en zo ging ik dit langzaam afbouwen. Ik zorg ervoor dat ik mijn haren dan in ieder geval gewassen had voor belangrijke afspraken. Inmiddels was ik mijn haar twee keer per week en langzaam went mijn haar hier aan. Op de dagen dat het echt gewassen moet worden draag ik het in een knotje. Zo kan ik ervoor zorgen dat ik mijn haar eraan laat wennen dat ik het minder vaak was.

Je haar minder vaak wassen
Dit plaatje vond ik gewoon grappig en schattig

Ik ga dus nog even door met het minder vaak wassen van mijn haar want het lijkt me zo fijn om dat minder vaak te hoeven doen. Hoe vaak was jij je haren en zou jij het ook liever minder vaak wassen? Klets erover mee in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

46 gedachten over “Je haar minder vaak wassen”

 1. Ik was het ook twee keer per week. Ik moet het inderdaad ook opsteken op de laatste dag. Heb er trouwens wel twee of drie maanden over gedaan om af te bouwen. Wat een crime!

 2. Ik was mijn haar met schampoo 1 x per week, maar ik spoel mijn haren wel iedere dag ik merk dat ik meer krul in mijn haar krijg .

  En mijn haar zit beter

 3. Ik was mijn haar 2 keer in de week en vind het ideaal. Na een dag of 4 begint het toch wel vet te worden en wil ik het graag wassen. Wel is het zo dat als ik in het zwembad heb gewerkt ik sneller vet haar krijg.. ik denk door de warmte.. maar ik vind 2 keer in de week/ om de 4 dagen helemaal prima. Liefs
  bibian onlangs geplaatst…Een kijkje in Rivers kledingkastMy Profile

 4. Voor ik zwanger was moest ik echt iedere tweede dag mijn haar wassen, maar door de zwangerschap werd mijn haar minder snel vet en was één keer per week serieus genoeg. Aeden is nu twee weken oud en het is nog steeds zo, hoop dat ik het in stand kan houden door weinig te blijven wassen!
  Barbara onlangs geplaatst…41 weken: body after babyMy Profile

 5. Vroeger waste ik m’n haar ook echt iedere dag. Daarna een poos om de dag en nu ik zwanger ben lijkt het wel of ik het helemaal niet meer hoef te wassen! Het is zo droog als stro en ik was het zo om de 4/5 dagen, puur voor de hygiene want echt vet is het niet. Ik was eigenlijk ook alleen m’n schedel zeg maar. De puntjes zijn zo droog, die krijgen nu alleen een dikke klodder conditioner!

 6. Tot een paar jaar geleden waste ik mijn haar ook om de dag of iedere dag. Op een gegeven moment ben ik er gewoon mee gestopt. Ik heb een aantal weken met een vette kop rond gelopen omdat mijne hoofdhuid moest afkicken maar nu gaat het veel beter. Ik was mijn haar 1 keer en soms 2 keer per week.
  Jess onlangs geplaatst…We love Waxmelts.nlMy Profile

 7. Leuk en interessant artikel! Ik douch vijf keer per week, en was mijn haar en 2-tal keer per week. Het wordt bij mij pas vettig na drie dagen niet te hebben gewassen, maar ik heb ooit ook dagelijks mijn haar gewassen en het werd toen ook dagelijks vettig. Dus nua een tijd minder vaak te wassen, is je haar hier echt aan gewent. Mijn haar is ook veel minder droog. Ik heb al droog haar dus gelukkig hoef ik het niet meer dagelijks te wassen, daar zou mijn haar kapot van gaan denk ik. En ik moet het ook regelmatig (na het douchen) stijlen.
  Stien onlangs geplaatst…Inspiratiebron: outfits van Selena GomezMy Profile

 8. Ik heb het met heel veel moeite afgebouwd. Ik was mijn haar nu echt maximaal 3 keer per week. Dag 2 zit je haar ook altijd het mooist vind ik persoonlijk, door dat het dan wat stroever is!
  D. onlangs geplaatst…FOOD: WORTELTAARTMy Profile

 9. Ik heb het geprobeerd, minder wassen. Voor mijn haar zelf merkte ik weinig verschil, maar iedere keer op dag 3 voelde ik me ongemakkelijk. Dan werd mijn haar vettig, zwaarder en ik vond het niet fris meer ruiken. Dus uiteindelijk ben ik ermee gestopt en nu was ik mijn haar om de dag.
  Marion onlangs geplaatst…Op de goede afloopMy Profile

 10. Ik was mijn haar al zolang ik weet maar 2x in de week. Soms 1x en soms 3x als ik bijv heb gezwommen of een belangrijke afspraak heb. Mijn haar wordt oas vettig na ongeveer 5 dagen 🙂

 11. Ik ben momenteel ook aan het proberen om het af te bouwen. Momenteel was ik m’n haar elke 3 dagen, en dat vind ik eigenlijk wel ideaal! Misschien dat ik het in de toekomst nog wel wat verder afgebouwd krijg 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Recept: Groene muffinsMy Profile

 12. Ik was mijn haar een dag wel, een dag niet… Ik verzorg het goed en het is er nog nooit droog van geworden. Ik kan het echt niet langer uitstellen. Het wordt anders te vet en ik vind dat je haar na enkele nachtjes slapen ook niet meer zo fris ruikt, ook al was ik mijn lakens wekelijks. Ik douche graag dus ik vind het geen tijdsverspilling. Wel laat ik het vaak aan de lucht drogen voor ik er met de stijltang door ga. Volgens mijn kapper kan je het vet worden niet afleren, hij zegt dat dat gewoon van je haar afhangt hoe vaak je het moet wassen.

 13. Ik was mijn haar meestal om de dag en zo vaak douche ik meestal ook 😉 Soms iedere dag, bijvoorbeeld als ik gewerkt heb of iets anders inspannends heb gedaan, dan voelt dat gewoon fijner. Ik was eigenlijk vrijwel altijd mijn haar als ik ga douchen, na de tweede of derde dag wordt het echt vet en zit het vooral niet fijn meer. Ik gebruik verder geen producten of een stijltang o.i.d. dus mijn haar gaat daar niet aan kapot 🙂
  Linda onlangs geplaatst…Dankbaarheidslijstje | week 24.My Profile

 14. Ik douche maar 1x per week omdat mijn huid vaker douchen echt niet fijn vindt, washandjes zijn echt een uitkomst. Haar wassen doe ik max 2x per week. Lukt prima 🙂 desnoods even wat droogshampoo of volume poeder. Elke dag je haar wassen en elke dag douchen is echt overbodig.

 15. Eerder ongeveer om de dag met shampoo en conditioner van inecto. Alleen had ik na 1 dag al vet haar en een jeuken hoofdhuid, oh en de puntjes waren gortdroog. Toen besloot ik van shampoo te wisselen zonder sls om te kijken wat het met mn haar en hoofdhuid zou doen. Nu was ik mijn haren 2 keer per week met weleda shampoo en mn haren glanzen weer en geen jeuk. 😀

 16. Ik was mijn haar 2 tot 3 keer per week. Dat ligt een beetje aan de hoeveelheid afspraken enzo:)
  Wel is het zo dat ik helaas last heb van psoriasis en jammer genoeg ook veel op de hoofdhuid. Ik heb een shampoo van Vichy die heel erg kalmerend werkt, heel fijn voor de jeuk. Dus als ik veel jeuk heb was ik m’n haar vaker:)
  Miranda onlangs geplaatst…Zoete oranje hapjes:)My Profile

 17. Ik was mijn haar en douche elke dag. Toevallig zit ik er ook over te denken om het wassen van mijn haar af te bouwen. Nu ga ik toch zo op vakantie en dan de hele dag door de stad en op het strand struinen, ja dan was ik mijn haar sowieso elke dag. Maar daarna wil ik het wel gaan afbouwen en kijken wat het doet met mijn haar. Ik heb alleen het probleem dat ik bijna elke dag sport, dus ja niet je haar wassen is dan ook niet zo fris… iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?
  Joyce onlangs geplaatst…HEALTHY PIZZA MET BLOEMKOOLBODEMMy Profile

 18. Ik wil ook zo graag afbouwen! Ik was het nu elke dag waardoor het ook echt elke avond al vet is, lijkt me zo fijn om het minder vaak te moeten wassen! Denk dat ik eerst maar eens op zoek ga naar een goede badmuts!
  Lauriëtte onlangs geplaatst…Nieuwe UGG sandaaltjesMy Profile

 19. wendy den ronde

  Hee Kel, wat een leuk stuk heb je geschreven. Ik zit daar ook altijd mee maar door al het sporten en lesgeven moet ik mijn haar bijna dagelijks wassen, zonde! Nu in mijn zwangerschap bouw ik het af. Soms gebruik ik een droogshampoo tussen de wasbeurten in maar dat vind ik het toch steeds net niet :-/ Leuk weer ff op je site gestruind te hebben xx

 20. Ik denk dat het ook heel verschillend is per persoon en daarbij is het volgens mij helemaal niet erg om je haar elke dag te wassen (volgens mijn kapster is dat dikke onzin en kan je het elke dag wassen). Met goede verzorgende shampoo moet dat geen probleem zijn. Het word sneller vet als je het een dag overslaat dan, maar wat maakt het verschil als je het toch elke dag wast? Persoonlijk denk ik dat het niet erg is om het elke dag te doen zolang je maar de goede producten gebruikt. Ik sport op het moment erg veel en na intensief sporten wil ik toch echt wel mijn haren wassen. Mijn hoofdhuid zorgt zelf wel voor de regulatie van talg etc als ik het dagelijks was. Dus wat dat betreft ben ik het er niet zo mee eens. Je hoofdhuid past zich aan aan de mate waarin jij je haar wast, dus of dat nou dagelijks is of 2/2 keer per week, je lichaam reguleert het zelf.
  Suzanne onlangs geplaatst…Addicted | NikesMy Profile

 21. Ik was mijn haar al een hele tijd 2 keer per week. Ik time het dan idd zo dat die wasbeurten goed uitkomen rond werken en sporten. Om je haar minder vet te laten worden, is het ook goed om er minder aan te zitten, misschien een tip voor de afbouwers 🙂
  Audrey onlangs geplaatst…De musical-tagMy Profile

 22. Ik waste mijn haar ook elke dag, nu al een een paar jaar niet.
  Denk om de drie dagen, ik las dat het slecht was en ben het meteen om de twee a drie dagen gaan doen, vind het prima, soms is het wel eens eerder vet dan was ik het gewoon!

 23. Ik probeer mijn haar ook minder te wassen omdat dat beter is voor mijn gevoelige hoofdhuid. Droogshampoo vind ik dan echt ideaal ;D

 24. Leuk onderwerp! ik was het ook steeds minder, maar merk dat mijn haar daar helemaal niet aan went en ik dus gewoon vaak met vettig haar loop (net zo extreem hoor, maar toch).

  Ik voel me al gauw vies als ik vet haar heb, ik weet niet hoe dat kan. Het liefst zou ik het om de dag wassen, maar dat is niet te doen ivm pijn en energie. Als ik dat ooit weer kan ga ik dat gewoon doen, ik voel me toch echt het lekkerste in mijn vel met frisse haren!

  @ wat Suzanne zegt over haar kapster: de kapster heeft er natuurlijk voordeel bij als mensen elke dag hun haar wassen, zo verkopen ze meer shampoo en andere haarproducten 😛 Ik denk ook dat het verder niet zo veel uitmaakt, als je je haar goed vindt zitten met elke dag wassen is er ook geen probleem natuurlijk! Pas als je niet tevreden bent met hoe je haar zit of last hebt van je hoofdhuid oid dan kun je iets veranderen, maar volgens mij is het verder niet zo belangrijk…
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…DIARY: Bikiniboost, Japanse puzzels & #OITNBMy Profile

 25. Meestal was ik het om de dag, maar soms laat ik er nog een dagje extra tussen, meestal in het weekend of op een dag dat ik hoogstens een bezoekje aan de supermarkt hoef te brengen.
  Sylvia onlangs geplaatst…De Gelukkige Huisvrouw TagMy Profile

 26. Vroeger waste ik mijn haar bijna dagelijks. Tot ik of een gegeven moment hairextentions had om mijn haar (het was heel kort) te laten groeien. Ik mocht toen niet vaker dan tweemaal per week mijn haar wassen. Direct afgekickt. Ik was nog steeds mijn haar niet vaker dan twee keer in de week. Soms met het warme weer of sporten nog een derde keer.
  Meike onlangs geplaatst…De duizendpootMy Profile

 27. Ik was het zo’n 1-2 keer per week. Als het voor mijn gevoel te vettig is dan doe ik het in een vlecht of knot. Ik ben ook aan het experimenteren met shampoo zonder SLS (sodium lauryl/laureth sulfate) dit stofje tast dat talglaagje ook aan. Het zorgt er namelijk voor dat het product schuimt. Denk maar aan die uitdrogende reinigingsproducten voor je huid ook, je moet weer een goede vette dagcreme opdoen anders trekt je huid zo. Ook troep. Draai de flesjes maar ‘ns om het zit over al in.
  Alleen shampoo zonder schuim, ik weet niet of je het wel eens hebt geprobeerd maar het werkt nogal lastig 😉
  Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Wapperende wasbare luiersMy Profile

 28. Ik was mijn haar ook om de dag. Af en toe gaat het een dag langer mee als ik het vast maak, maar in de zomer was ik het ook wel eens iedere dag… Vroeger waste ik het ook maximaal twee keer in de week. Ik weet niet meer hoe get gekomen is dat ik het nu Zo vaak moet wassen, maar ik zou ook wel willen afbouwen.
  Jenn onlangs geplaatst…Sharing Saturday #7My Profile

 29. Ik was mijn haar 3x per week, na het lopen. Ik ga ongeveer 45 à 60 min lopen per keer en dan als ik m’n haar niet was, lijkt me niet echt hygiënisch.

 30. Was het om de dag en het maakt ook echt een verschil of ik het in de avond of in de ochtend was qua snelheid van vet worden. Vroeger waste ik het iedere dag en heb ook een tijd geprobeerd om het om de drie dagen te wassen, maar dan wordt het echt wel vettig en spring al snel weer onder de douche 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Squat challenge!My Profile

 31. Hoi Kelly,

  Ik was mijn haar één keer per week. Ik heb lang haar, het was zo lang dat het een tijdje terug boven mijn kont was qua lengte. Inmiddels is er een stuk van af. Ik verf mijn haar al 4 jaar niet meer meer chemische verf. Ik laat henna in mijn haar doen om de 3 maanden en dat voedt mijn haar goed. Ik gebruik alleen een serum in de puntjes en föhn mijn haar niet. Nu moet ik ook bekennen dat ik gezegend ben met dik en steil haar waardoor ik het niet hoef te straighten e.d. Ik laat mijn haar nauwelijks los en draag het vaak in een knot e.d. Met los haar lijkt ik op m’n werk nog jonger :/ Op de dagen dat mijn haar vettig is, gebruik ik een beetje droogshampoo. Ik denk dat de reden waarom ik het red met 1x per week wassen is, is dat ik natuurlijke shampoo’s gebruik zonder sls, siliconen, parabenen, parfum e.d. Dat zou ik iedereen aanraden.

 32. Pingback: Mama lifestyle blog | Shoplog Primark Juli 2014 Eindhoven aankoopjes zomer!

 33. Hoe kan je precies afbouwen want met de 3e dag is t bij mij veelste vet
  En dat wil ik natuurlijk niet..

 34. Ik was mijn haar al een jaar of 3 4 maar 1x per week. Bevalt mij prima. Ik ben het trouwens gaan doen omdat ik een hele gevoelige huid heb. En van te vaak mijn haren was eczeem krijg. Door het langere en warme douche. Op de dagen dat ik mijn haar niet was spoel ik me huid enkel af met kou/lauw water.

 35. Ik waste elke dag mijn haar.
  Gevolg : droge punten en vet op de hoofdhuid .
  Ik ben nu in 1 x van elke dan naar ma wo vr wassen .
  Erg moeite mee haha , maar hou t nog vol.
  Ik spoel de rest van de dagen wel mijn haar onder de douche met lauw warm water .
  Ben erg benieuwd hoe lang t duurt voor mijn haar weer normaal zit 😂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.