Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap – Mijn ervaringen

17 juli 2017

Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap

Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap, kan dat? Oftewel, borstvoeding geven aan een eerder kindje, tijdens een nieuwe zwangerschap. Ik was hier heel nieuwsgierig naar, natuurlijk wist ik wel dat het kon, maar dat ik dit mocht meemaken had ik niet verwacht. Überhaupt ben ik nooit de persoon geweest die altijd al riep graag borstvoeding te willen geven. Toen ik zwanger was van Lana dacht ik, ik hoop dat het lukt maar we zien het wel, na de bevalling ging ik dit heel anders zien en is het iets wat bij mij hoort en bij mijn manier van opvoeden. Zwanger worden als je nog borstvoeding geeft vond ik al heel bijzonder. Niet gedacht dat het bij ons ‘raak’ zou zijn tijdens het geven de borstvoedingsperiode, wel enorm blij en verrast dat onze derde kinderwens zo snel vervuld mocht worden. Maar blijven voeden in de zwangerschap? Hoe gaat dit? Ik deel mijn ervaringen.

Borstvoeding tijdens de eerste weken zwangerschap
Toen ik nog niet wist dat ik zwanger was, merkte ik al verschil tijdens het geven van borstvoeding. Aimy was 10-11 maanden en werd onrustig tijdens voedingen. Ik denk dat het toeschietreflex niet snel genoeg zijn werk deed. Of dat de smaak van de melk veranderde door mijn zwangerschapshormonen. Ook ging het voeden pijn doen, alsof ze met mesjes in haar mond aanviel op mijn borst. Dit waren al de eerste tekenen dat ik een zwangerschap vermoedde, maar ik wuifde dit nog weg als ‘zal er wel bij horen‘ en is een ‘fase’.

Schuldgevoelens en blijven voeden in de zwangerschap
Zodra ik wist dat ik zwanger was, vielen de puzzelstukjes op haar plek, het veranderende drinkpatroon komt door mijn zwangerschap. Ik had de wens om Aimy ook minimaal dezelfde periode borstvoeding te geven als bij Lana dus was ik heel bang dat de borstvoedingsperiode ten einde zou komen.  Aimy genoot er met volle teugen van en leek ook nog geen behoefte te hebben om af te bouwen. Ik voelde best wat schuldgevoelens over mijn zwangerschap ten aanzien van de borstvoeding. Aimy kon er niets aan doen dat er weer een kindje onderweg was, maar ik wilde haar ook eenzelfde borstvoedingperiode bieden. Dit schuldgevoel is natuurlijk niet nodig, maar dit was een gevoel dat ik zelf had. Je hoort namelijk regelmatig dat de borstvoeding ten einde komt zodra de moeder weer zwanger raakt.  Gelukkig bleef Aimy lekker drinken en genieten van de voedingen. Momentjes van ons samen die we koesteren en waar we zo van genieten. Helaas doet het sinds dat ik zwanger ben wel enorm veel pijn. Eigenlijk alleen tijdens het aanhappen, alsof ze er gelijk haar tanden inzet. Het aanhappen is gewoon geen fijn momentje, maar zodra ze begint te drinken, dan is het genieten samen. Dat is me nog heel veel waard.

Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap

Prenataal kolven (kolven tijdens de zwangerschap)
Omdat ik weet hoe moeilijk de start van borstvoeding is na de bevalling met een keizersnede (in mijn geval), besloot ik ook gelijk een voorraad te gaan kolven voor de baby. Als je de gekolfde moedermelk steriel invriest, goed labelt en secuur bewaart, is het ruim 6 maanden houdbaar. Ik begon met 7 weken zwangerschap met kolven, dus uitgerekend kon ik zo voor mijn kraamperiode een mooie moedermelk voorraad opbouwen voor de baby. Zo kan de baby toch al mijn melk drinken en ben ik niet afhankelijk van een donor tot mijn eigen melkproductie goed op gang is. Een fijne gedachte dus. Vanaf 12 weken zwangerschap was mijn melkproductie zo teruggelopen dat kolven weinig effect meer had en ik enkel genoeg melk had om Aimy te voeden. Gelukkig heb ik nu voldoende voorraad in de vriezer voor de baby.

Bij 12 weken zwangerschap merkte ik dus dat kolven niet meer lukte, maar dat is niet erg. Aimy bleef lekker drinken en dat was heel fijn. Rond de periode van 1 jaar dronk ze nog zo’n 3 voedingen per dag, nu is ze bijna 1,5 jaar en drinkt ze er 1-2 voedingen per dag. We zien wel waar het schip strand. Ik geef Aimy de regie over deze speciale periode. Wanneer zij er klaar voor is om te stoppen, dan is het mooi geweest. Wat mij betreft mag ze lekker blijven drinken, in ieder geval tot het moment dat haar kleine zusje het ‘stokje’ over zal nemen. We zien wel of Aimy daarna ook nog wat voedingen vraagt, dat vind ik nog te ver weg om over na te denken.

Dit waren mijn ervaringen met borstvoeding geven in de zwangerschap. Nooit gedacht hier zelf ervaring mee te gaan krijgen maar ik vind het mega speciaal dat ik met de kracht van mijn eigen lichaam zowel Aimy kan voeden als het baby’tje in mijn buik. Tijdens het voeden schopt de baby tegen Aimy aan en daar moet Aimy dan weer om glimlachen. Ik ervaar het als enorm speciaal om dit te kunnen doen en ik hoop dat we hier nog een aantal weken fijn van mogen genieten,

Heb jij ervaring met borstvoeding geven tijdens de zwangerschap? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ideetjes, ervaringen, eventuele tips en reacties hierover, laat ze achter bij de comments.

  Volg mij via Bloglovin' , Twitter , Instagram of Facebook of Youtube. 
Door Frank op 17 juli 2017 05:22

Ik vind het knap van vrouwen dat ze borstvoeding voeding geven. He kost toch heel wat energie, mijn vrouw gaf brostvoeding tijdens haar hbo studie en daarnaast werkte ze nog. Ik denk dat je rust pakken belangrijk is wanneer je borstvoedibg geeft. Knap van je dat je het zo lang volhoud!!
Frank onlangs geplaatst…Terugblik; Eerste trimesterMy Profile

[antwoorden]


Door Nienke op 17 juli 2017 05:22

Ik heb ook BV gegeven tijdens m’n zwangerschap. Ik gaf fullltime BV ook nog s nachts en ben met 7 maanden zwanger geraakt. Deze zwangerschap was een cadeautje en was best wel heftig. Aangezien het van oorsprong een tweeling zwangerschap was. Maar ondanks dat ik een paar keer in het ziekenhuis lag ben ik toch doorgegaan met BV. Ook vond ik het aanhappen pijnlijk en wilde hij vaker drinken waarschijnlijk toch minder melk per keer denk ik. Toen onze 3e zoon geboren was heb ik ze allebei tegelijk gevoed 14 maanden lang en toen was ik zwanger van onze 4e zoon. Toen ben ik gestopt m’n lichaam gaf aan dat het op was. Ik had 14 maanden een citrus/koemelkvrij dieet gevolgd omdat onze 3e zoon een allergie had. Dit was echt wel heel pittig omdat ik geen geitenmelk of een andere melkvervanger luste. En ook zoonlief 4 had een koemelk/ei allergie en m’n lichaam kon na 7 maanden niet meer. Ik was volledig uitgeput kwam aan doordat m’n lichaam in een spaarstand overging. Helaas heb ik toen met de stekker uit ons BV avontuur moeten trekken. Nu bij onze 5e hoop ik dat ik weer minstens 2 jaar mag voeden. Zie er weer naar uit😍

[antwoorden]


Door Nicole op 17 juli 2017 05:37

Hier geen ervaring maar lijkt me zo bijzonder.
Nicole onlangs geplaatst…Waarom wij zo blij zijn met inbakerenMy Profile

[antwoorden]


Door Aneta op 17 juli 2017 05:51

Hier geen ervaringen mee maar vind het knap van je dat je het zo lang vol houdt. Veel vrouwen stoppen en na acht maanden mee omdat dit best wat energie kost. Maar aan de andere kant: borstvoeding zorgt er ook wel weer voor dat je kindje stoffen binnen krijgt wat weer goed is voor de weerstand en wij vrouwen vallen er ook nog eens vanaf. Twee vliegen in een klap
Aneta onlangs geplaatst…Samen delen, samen spelen | De ontwikkeling van het samen spelenMy Profile

[antwoorden]


Door Marloes op 17 juli 2017 05:53

Wat bijzonder om te voeden tijdens de zwamgerschap. Ik heb ook gehoord dat je twee kinderen ook tegelijk kunt voeden, ook met een leeftijdsverschil. Dat lijkt me ook heel speciaal ♡ geen ervaring mee overigens.
Marloes onlangs geplaatst…De perfecte zomer met Goodie Goodness + winactie!!My Profile

[antwoorden]


Door Leonie van Mil op 17 juli 2017 06:01

Geen ervaring mee. Lijkt mij wel heel bijzonder. Ook knap dat je het hebt volgehouden, omdat je zegt dat het zo’n pijn deed.
Leonie van Mil onlangs geplaatst…Genderspecifiek opvoeden. Ja of nee?My Profile

[antwoorden]


Door Maaike op 17 juli 2017 06:09

Wel ervaring met bv, maar niet tijdens de zwangerschap. Knap dat je dat doet en dat je zo goed naar je kinderen kijkt en kijkt naar wat voor jou goed voelt. Wat ik mij afvroeg uit interesse, kun je de melk die je nu hebt, wel geven in de kraamperiode? Ik dacht altijd dat de eerste melk na de geboorte een stuk vetter is. Of doe je dat vanuit het oogpunt, het is in ieder geval mijn eigen melk. Voor het geval het niet op gang komt.
Maaike onlangs geplaatst…Workshop Handlettering: echt een aanrader!My Profile

[antwoorden]

Door Martina op juli 17th, 2017 08:08

Ja dit dacht ik ook, maar niet in verdiept, want niet van toepassing maar misschien zit ik helemaal mis? Wel knap van je hoor, zo lang voeden!
Martina onlangs geplaatst…15 Juli 2017 – Onze vakantie in foto’sMy Profile

[antwoorden]


Door Fenna op 17 juli 2017 06:25

Wat fijn dat je Aimy toch kan blijven voeden, je hoort inderdaad vaker dat kindjes geen interesse meer hebben in bv als er weer een kindje verwacht wordt. Wel jammer dat het zo’n zeer doet, knap dat je toch doorzet! 🙂
Fenna onlangs geplaatst…Mama Praat | De (on)zin van een uitzetlijst.My Profile

[antwoorden]


Door Lisette op 17 juli 2017 06:26

Die van mij stopte zelf met drinken tien ik zwanger was, ik denk omdat de smaak veranderde. Hij was toen 13 maanden. Ik vond het eerlijkgezegd ook wel prima, had genoeg aan mezelf…
Lisette onlangs geplaatst…Pubers: 13x brutale antwoorden op clichés van je moederMy Profile

[antwoorden]


Door MessyMommy op 17 juli 2017 07:04

Knap zeg! Mooi hoe de natuur dan zn werk doet en wat fijn dat het zo als vanzelf gaat. Keep up te good work!

[antwoorden]


Door Nathalie op 17 juli 2017 07:48

Raar dat jouw gynaecologe niet gezegd heeft dat je zwanger kan worden tijdens BV. Bij mijn eerste zwangerschap kwamen ze dat allemaal uitleggen na de bevalling. Maar goed, gelukkig hadden jullie nog een kinderwens. Vind het knap dat je zo lang BV kan geven. 🙂
Nathalie onlangs geplaatst…Hoe gevaarlijk is een tekenbeet en wat kan je doen?My Profile

[antwoorden]

Door Irene op juli 17th, 2017 15:43

Dat staat toch nergens? In een eerder artikel legde Kelly al uit dat ze wist dat ze zwanger kon worden in de borstvoedingsperiode, maar ze hadden niet verwacht dat dat zo snel zou zijn.

[antwoorden]


Door Marianne op 17 juli 2017 08:06

Ik geef mijn dochter nog steeds borstvoeding, terwijl ik opnieuw zwanger ben. Zij is nu 16 maanden, en ik ben 7 maanden zwanger. Ik vind het heel pittig, omdat mijn dochter best een moeilijke drinker is, en ze steeds vaker begint te weigeren. Ik heb nog maar heel weinig melk, maar wil haar die wel graag blijven geven. Deels omdat die paar slokjes toch heel goed zijn voor haar, deels omdat ik mijn productie nu graag op gang wil houden voor de nieuwe baby, en deels omdat ik het zo fijn en bijzonder vind dat ik er nog geen afscheid van kan nemen. Maar zij bepaalt natuurlijk uiteindelijk. Ik kan haar niet dwingen te blijven drinken. Ze krijgt nu nog 1 voeding per dag, bij het wakker worden. Ik hoop straks te mogen tandemvoeden, omdat ik haar toch eigenlijk 2 jaar wil geven en omdat het me zo bijzonder lijkt 🙂
Marianne onlangs geplaatst…Relax… door je kindje overal bij te betrekkenMy Profile

[antwoorden]


Door Rachel op 17 juli 2017 08:11

Knap dat je zo lang door gaat met voeden. En dan ook nog een zwangerschap erbij. Bij mn eerste wilde ik tot een half jaar voeden (erna zou ik weer mijn gebruikelijke medicijnen gaan slikke , die niet icm borstvoeding konden). Iets voor de 6 maanden was het al erg terug gelopen dat we over moesten. Mijn tweede had er met 4 maanden al geen zin meer in. Ik heb nog een maand met hem gevochten om toch te voeden. Achteraf erg vervelend en hij had er toch geen zin in, maar ik wilde zo graag door met voeden.
Rachel onlangs geplaatst…Dag uit mijn leven #13. Zon, zee en strandMy Profile

[antwoorden]


Door Jodi - liefthuis op 17 juli 2017 08:29

Hele bijzondere tijd lijkt me dat, al is die pijn wel ellende. Lekker blijven doen wat goed voelt
Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Dit is anders tijdens mijn tweede zwangerschap…My Profile

[antwoorden]


Door Liza van der linden op 17 juli 2017 09:01

Super bijzonder zeg! Ik ben kraamverzorgende in opleiding en leer hier ook weer iets van, super! Vind het ook leuk om ne YouTube filmpjes te zien. Alle voorbereidingen en de zwangerschap in combinaties met je diabetes. Jij bent echt een sterke vrouw zeg, ga zo door! En geniet nog even lekker van je zwangerschap.

P.s ik ben ook op 7 februari geboren 😇
Liza van der linden onlangs geplaatst…Mini-vakantieMy Profile

[antwoorden]


Door rachel op 17 juli 2017 09:11

hier geen ervaring mee gehad maar vind het wel bijzonder en pittig lijkt het mij ook wel
rachel onlangs geplaatst…#Vlog 16 juli ’17..vlog? neuh filmpje oke 😉My Profile

[antwoorden]


Door Cynthia op 17 juli 2017 09:26

Bijzonder. Nooit bij stil gestaan. Maar wel pittig lijkt me!
Cynthia onlangs geplaatst…Mijn ‘Ik word fit’ vakantieMy Profile

[antwoorden]


Door Kelly op 17 juli 2017 09:28

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik vind het heel knap hoe je het doet.
Kelly onlangs geplaatst…365 plates #225 – #227 laatste ritje tot verjaardagsfeestMy Profile

[antwoorden]


Door Benay op 17 juli 2017 09:33

Knap dat je zo lang doorgaat met voeden tijdens je zwangerschap. Kan me zo voorstellen met al 2 meiden dat het veel energie van je vergt.
Benay onlangs geplaatst…Menstruatiecup (divacup) – Nooit meer tamponsMy Profile

[antwoorden]


Door Irene op 17 juli 2017 09:33

Knap van je! Je bent een goede mama voor de meisjes! (Sowieso, niet alleen om de borstvoeding, maar dat lijkt mij in het algemeen ook met andere dingen)

Ik vraag mij af hoe de borstvoeding veranderd na mate je baby er is. De samenstellen past zich normaal gesproken aan op de behoeftes van de baby. Geen idee wat je lichaam dan precies doet als het grotere kindje Aimy er ook nog aan drinkt 😛

[antwoorden]


Door Liset op 17 juli 2017 09:41

Fijn dat je hier een artikel over schrijft. Heel informatief en zeker handig voor vrouwen die ook zwanger zijn en nog borstvoeding geven. Wat ik me dan afvraag; krijg je straks na de bevalling niet enorme stuwing omdat je lichaam zich er op voorbereidt dat het straks twee kindjes moet voeden? Ik weet niet hoe dat werkt hoor, maar misschien dat je lichaam daar dan op inspeelt om extra voeding aan te maken? Het is in ieder geval heel bijzonder en mooi dat je je kindjes nog steeds zo op deze manier mag voeden :).
Liset onlangs geplaatst…Outfit | Paez espadrillesMy Profile

[antwoorden]


Door Leonie op 17 juli 2017 11:33

Super hoe je het allemaal volhoudt en doet! De borstvoeding gaat hier nog steeds erg goed. Ze is bijna 1 jaar en drinkt nog behoorlijk vaak. Echte genietmomentjes..
Leonie onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

[antwoorden]


Door Nien op 17 juli 2017 11:51

Ik ben 14 weken zwanger en geef ook nog borstvoeding. Ik herken me zo in jouw verhaal! In hoe je er mee begon, hoe je er in staat. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat na de bevalling. Kan ik de kunst vast van je afkijken. 😉

[antwoorden]


Door Jenny op 17 juli 2017 22:33

Wat mooi dat je nog steeds bv kan geven aan Aimy. Vroeg me af of ze er ook zelf naar vraagt? Ben benieuwd om straks te lezen hoe het zich ontwikkeld als de baby er is. Zelf heb ik 3 maanden bv gegeven en na een maand ook alleen smorgens, Savonds en snachts. Lichamelijk trok ik het niet zo goed helaas, maar het waren hele mooie momentjes die ik nooit wil vergeten 😊

[antwoorden]


Door Eveline op 19 juli 2017 07:59

Zelf geef ik momenteel ook borstvoeding tijdens een nieuwe zwangerschap. Merk ook dat kolven nu veel moeizamer gaat dan voorheen. M’n dochter drinkt nog wel volop, dus productie is verder nog wel op peil.
De pijn bij het aanhappen herken ik! Terwijl ik dat voorheen helemaal niet had!
Vind het nog steeds een mooi en bijzonder proces tussen moeder en kind, en nu dus nog een nieuw kindje onderweg in de buik..

[antwoorden]






CommentLuv badge